Şimdi Ara

Çok tuşlu özelleştirilebilir fare (ve özelleştirmek için program) önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık olarak 4-5 yıldır ofis ortamında 7 tuşlu bir kablosuz fare kullanıyorum, markası Everest ve kendi yazılımı yok, ancak X-mouse Control diye bir program üzerinden yaptığım özelleştirmelerle bu 7 tuştan 3 tanesine farklı programlarda farklı görevler atadım ve öyle kullanıyorum. (Ki bu konuyu da açma sebebim bu)


    Her ne kadar bu 7 tuştan 3 tanesine farklı görevler tanımlayabilsem de (kalan 4 taneden 2 tanesi malum, zaten sağ ve sol Click tuşları. DPI + ve - tuşları ise 2 bağımsız tuş olarak görünse de, farenin kendi yazılımı olmadığından ve X-mouse Control programında da bu tuşlar için seçenek bulamadığımdan özelleştiremiyorum) aslında üzerine görev tanımlayabileceğim daha fazla tuşa sahip olan (ama yine kablosuz) bir fare arıyorum.


    Bu işe yarayabilecek, üzerinde 7-8-10 ve bazı durumlarda yandaki telefon tuş takımına benzer tuşlarla daha fazla sayıda tuşa sahip oyuncu fareleri var. Ancak bunların ilk handikapları genelde kablolu olmaları ve pahalı olmaları. (Elbette nispeten daha hesaplı ve kablosuz olanları da var, ancak hem fiyat azaldıkça fazla tuş sayısı azalıyor ve kablosuz olma ihtimali düşüyor, hem de başarılı bir yazılım ihtimali düşüyor. Ayrıca kablosuz olanlar da maalesef genelde kalem pille vb. çalışmak yerine şarj edilebilir bataryayla satılıyorlar. Bu da hem çok daha sık aralıklarla şarj etme zorunluluğunu hem de ister istemez farenin bataryanın ömrüyle sınırlı olma/ zaman geçtikçe daha sık aralıklarla şarj gerektirme sorununu getiriyor. ) (Ayrıca aşağıda da belirteceğim, bu ürünler genelde oyuncu faresi olarak konumlandırıldığından tek başlarına satılıyorlar, yani bir klavyeyle birlikte set olarak-tek bir alıcı ile kontrol edilebilecek şekilde bulunabilme imkanı da pek yok. Bundan zaten umudu kestim, ama yine de set olsa fena olmazdı)


    Bu arada, bendeki fare 7 tuşlu dedim ama 7. tuş aslında scroll tekerinin tıklanması. Yani aslında 6 tuşu var. Evde kullandığım 5 tuşlu görünen bir Logitech ürünüm var. Ancak bu farede scroll tekerinin bir de tilt özelliği var. (Yani scroll tekerini sağa veya sola bastırdığınızda yine atadığınız fonksiyonları yerine getirebiliyor.) Yani aslında scroll tekeri üzerinden sadece tıklayarak değil sağa ve sola bastırarak da ilave 2, toplam 3 özelleştirme seçeneği elde edebiliyorsunuz ve bu gerçekten konumu itibarıyla başparmağınızla harici bir tuşa tıklamanızdan çok daha pratik oluyor. Aradığım farede tuş sayısının yanında bu tilt özelliği de olursa seçenekleri oldukça artırmış olur.


    Bu çok tuşlu ürünler hep oyun faresi olarak sunuluyor ve sanki ofis kullanımı hep bunların tanımladığı aralıkta kalacakmış, hiç bu oyun farelerindeki tuşlara ihtiyaç duyulmayacakmış gibi, hep sınırlı seçeneklerle iktifa edilmesi isteniyor. Oysa kişinin kendi hayal gücüne ve kendi kullanım senaryosuna göre sadece oyunda değil, pek çok farklı uygulamada da, farklı görevleri yerine getirecek tuş ataması yapılabilecek fare ihtiyacım var. Ancak en az 8 (hatta mümkünse 10 veya üzeri) tuşlu, kablosuz, bataryalı değil pilli, üstelik uygun fiyatlı vb. ürün bulunsa bile bu sefer de bu ürünlerin "oyuncu" ürünleri kategorisinde pazarlanmaları sebebiyle tereddütlerim var. Şöyle ki:


    Bu ürünlerde genelde fazladan tuşların özel fonksiyonları hazır geliyor (mesela 7 tuşlu olanlarda 7. tuş genelde çift klik için oluyor). Fazladan tuşlar için de ya ön tanımlı, ya da yazılımları ile oyunlarda zaten bilinen kombinasyonlara uygun özelleştirmeler muhtemelen sunuluyor. Bu fareler alındığında bu tuşlar (mesela çift klik tuşu) "üzerine başka fonksiyon atanmaya" uygun halde mi olur, yani acaba yazılımlar "sadece oyunlar düşünülerek onlara uygun özelleştirilebilme"ye mi imkan tanır, yoksa bu yazılımlarla (aynen X-mouse Control programında, ama maalesef sadece belli başlı bazı tuşlara yapılabildiği gibi) her tuşu farklı programlarda-farklı özellikler atanacak şekilde özelleştirebilme seçeneği sunuluyor mu, ondan emin değilim?


    İkincisi, bende sadece 7 tuşlu mouse olduğu için ( ve bu tuşların 4 tanesi zaten belirttiğim gibi DPI +/- ve sağ-sol klik tuşları olduğu için) test edemedim, ama eğer fare üzerinde daha fazla tuş olsaydı X mouse Control tuşunun bunlara da fonksiyon atamaya imkan tanıyıp tanımayacağını bilmiyorum. Acaba bu programı kullanan varsa bu mümkün müdür, bilen var mı, ya da buna imkan veren başka program bilen var mı?


    Özetleyecek olursak:


    -- Üzerinde özelleştirilebilir (ama sadece oyunlara özgü özelleştirmeler değil, bilgisayarda yüklü tüm prgramlarda farklı şekillerde özelleştirme yapılabilek şekilde) mümkünse 10 veya üzeri tuşu bulunan.

    -- Kablosuz (mümkünse bataryalı değil, kalem pil ile çalışan)

    -- Uygun fiyatlı.

    -- Mümkünse scroll tekerinde tilt özelliği bulunan.

    -- Mümkünse klavye-fare set halinde bulunan (bundan pek ümitli değilim gerçi)


    Bir fare arıyorum. (dolayısıyla önerileri alabilirim)



    Bir de bundan hariç olarak, X-Mouse control programında "9 tuşlu" başka bir fare denedim, bilgisayarı kapatıp açsam bile benim mevcut faremle aynı ayarlarda olduğunu (ve ayrıca eklenen ek tuşlar için de "tuş 6 - tuş 7 gibi) atama seçeneğinin çıkmadığını gördüm (yani görünüşe göre X-Mouse 5 tuş + sağa ve sola tilt için atama seçenekleriyle sınırlı). Bu durumda:


    -- acaba X-MOuse'da ben mi birşeyleri atladım, yani atama yapılabilecek tuş saysını bu programla artırma yolu var mıdır? (dolayısıyla hem daha fazla tuşu olan başka fare kullanımında veya mevcut faremi kullanırken DPI +/- tuşlarına atama yapabilmede işe yarayacak)

    -- veya X-Mouse harici bu işi görecek bir yazılım bilen var mıdır?


    şimdiden teşekkürler








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.