Şimdi Ara

Çok katmanlı Devreden Eleman sokme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
917
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar.
    Endustri meslek lisesli elektronik mezunuyum ve bilgisayar teknik servis hizmeti veriyorum. lehim yapma ve temel elektronik bilgim var. Bazı anakartlarda kondansatorler sisiyor ve değiştirmek gerekiyor bunu ben yapabiliyorum fakat bazı anakartlardan eleman sokmek ve sokulen yeri temizlemek kalem havya ile cok zor oluyor ve karta zarar veriyorum. Bunu yapmanın bir yontemi varmıdır veya cok pahalı olamayan sıcak havahavyası ve pompa işimi kolaylaştırırmı? Boyle bir urun oneriniz varmıdır?

    İyi calışmalar.



  • Pompa ile daha rahat yapabilirsin zararıda düşüğe indirgersin.
  • Sökeceğin yere çok az flux veya purine pasta sür yeniden lehim kazandır ve yüksek ısılı uygun uçla zorlanmadan zararsız sökebilirsin.
  • Size pratik bir yöntem önereyim.Arızalı kondansatörü sökmeyin dikkatlice ortadan keskili pense ile kesin.Daha sonra eski elemanın uclarını ortaya çıkartın ve yeni elemanı bu eski elemanın bacaklarına lehimleyin.Hiç bir problem çıkmaz.
  • bende benimsiyorum yöntem güzel, bu arada kutuplara da dikkat
  • Bir çok cevap yazılmış.

    Anakartların bir özelliğide ısıyı emerek yüzeylerine dağıtmalarıdır. Bu sebeple Havya ile bir anakarttan malzeme sökmek zor olur.

    Benim tavsiyem Kondansatörünüzü sökmeden saçkurutma makinesi ile kartı alttan ısıtın ( zarar veririm gibi bir korkunuz olmasın) hemen akabinde havyanızla kondansatörünüzü sökün.

    İlk başlarda biraz yadırgasanızda eliniz alışacaktır.
  • biraz el becerisi ile kolayca sökersin yanlız ısıtmak için kalem havya kullanma gücü yetmez.tabanca havya kullan.malum yeni anakartlarda pcb yi dahi ısıl iletim sağlayaacak türde dizayn ediyorlar gigabytenin yeni çıkan bir kaç modelinde bakır miktarını vs yazıyodu.hatta forumun sağ üst tarafta reklamı çıkıyordu.
  • Cevaplerınız için çok teşekkürler.
    Saçkurutma makinesi yontemini deneyeceğim.
    Sıcak hava havyası sanırım burda çozüm değil kimse onermediğine göre birez daha almayı erteleyeceğim.

    iyi geceler.
  • Hocam ben uğraşıyodum böle havyalarla lehimle birde elimde eski ses kartı falan vardı bozuk hep denemeler yapıyodum nasıl eleman sökerim nasıl takarım diye gördümki ısıyı baya yükseltmek lazım çünkü anakart gibi pcb ler yanılmıyorsam yaklaşık 300 derecede lehim havuzuyla lehim oluyor.Evde uğraşıp duruyodum bir türlü yapamıyordum çakmakla havyaya destek veriyordum tablayı ısıtıyordum olmuyordu.Lehim tabancası falan hakgetire banamısın demiyordu.Bir gün havyayı fişe taktım çalışmadı biraz kurcaladım olmadı dizimde ortadan ikiye böldükten sonra gidip hemen havya aramaya başladım.Bakıyorum elektrikli havyalara falan ne kadar pahalı fiyatlar falan aman allahım.Ama arada bir gözüm gazlı havyalara gidiyordu sonra kararımı verdim dremelin gazlı havyasını aldım hemde epey ucuza.Eve geldim biraz kurcaladım kullanmayı öğrendim.Gene biraz denemeler yaptım.Sonra sıcak hava üfleyen aparatı taktım kartı dik olarak bir yere sabitledim arkadan ucu yaklaştırdım diğer taraftan ufak pense ile kondansatörü tutup çektim.işlem 3-4 saniye sürdü gözlerime inanamadım.Gerçekten çok güçlü bir ürün karta fazla tutmamak lazım denemelerimde karttaki bakırı komple kabarttığım oldu.Yanık izi yok pcb ye zarar vermek yok mükemmel kesinlikle tavsiye ederim.Heleki eliniz yatkınsa biraz alışınca çok iyi işler çıkartırsınız emin olun.Ayrıca kalem gibi portatif kablo derdide yok kaliteli çakmak gazıyla çok iyi bir kullanım sunuyor.Şimdi zaten o eski ses kartını ısa slotlu zaten baya büyük lehim altlığı olarak kullanıyorum.Ayrıca gazlı havyanın lehimleme ucu ilk başta çok parlak ve kaplamalı daha sonra kullanınca haliyle kararıcak ilk başlarda havya ucuna lehim tutturmakta zorlanıyordum.(Hani biraz lehim uca alır sonra lehimleyeceğimiz yere dokunuruz ).Daha sonra kullanıma bağlı olarak kaplaması döküldü ama lehim yapmakta sıkıntı yok hatta şimdi ucu daha iyi lehim tutuyor.Yedek uç alıcaktım vazgeçtim böle daha iyi oldu.Havya ucunu temizlerken süngeri falan bile eritiyor bende bulaşık teli ile temizliyorum ayrıca çakmak gazı dolum aparatını pürmüz gibi ufak tüpe bağlayarak gaz parasından epeyce tasarruf edebilirsiniz hemde tüpteki sanırım daha iyi gaz metan-propan karışımı olması lazım.
    Deneyimlerimi aktarmak istedim iyi geceler dilerim...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.