Şimdi Ara

Chipset Isınıyor, Shutdown!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SElam arkadaslar,

    Bilgisayarım yaklasık 1 aydır acılısta Chipset fanından gürültü veriyordu, ancak Windows oturumu acılmaya yakın gürültü kesiliyordu. Ancak 2 gün önce bilgisayarım durup dururken Shutdown oldu. Tekrar açtım 20 dak sonra yine shutdown. İkinci Shutdown' dan sonra acılmamaya basladı. Yani ilk önce elektrik geliyor ama yarım saniye kendini açmaya calısıp tekrar gücü kesiyordu. Ancak bilgisayar 15 dakika dinlendirince tekrar acılıyor, 1 saate yakın calısmaya devam ediyordu.
    Neyse kasayı acıp fanları kontrol ettim, belli ki sıcaklık ile ilgili bir sorundu. Elimle chipsetin metal sogutucu kısmına dokununca oldukça sıcak oldugunun farkına vardım. Fanı temizledim, metal kısmı temizledim, ancak sorun devam ediyor. Bios' dan chipset devir hızına dün baktıgımda 4800 civarındaydı, biraz önce 6000 e yakındı, bir dengesizlik var sanırım. Aslında oldukça iyi hava üflüyor, ancak nedense Chipset çok ısınıyor.
    Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz, Anakarttan 75 derece santigrat ' a gelince Shutdown olması ayarlı bu arada.

    Anakartım DFI - Ultra infinity NF4 Modeli







  • çipset fanını bakır olan başka bir fanla değiştir, yada thermalright ın High riser serisi güzel kocaman çipset soğutucuları var, onlar işini görür, 50 lira civarındadır.

    Ayrıca güzel bir Türkçe ile yazdığın yazını okurken shutdown çok göze batıyor? nedir shutdown? kapanma.. E bu kadar açık net güzel bir karşılığı varken neden yabancısını kullanıyorsun ki ??
  • bende bu kapanma olayı gözüme battı yaaaw.bence de yeni fanı takınca bir şeyi kalmaz ama
    termal macunda kullanmayı onutma
  • Cevaplar için teşekkür ederim, şimdi şöyle bir sıkıntım var...
    Yeni ve bakır soğutuculu bir fan aldım. Ancak bunu monte etmek için eski gümüş renkli ( sanırım aliminyum ) soğutucuyu cıkartmam gerekiyor. Ancak onu oradan nasıl demonte edeceğimi anlamadım. Üzerinde Plastik beyaz tıpaçlar var ve bir çeşit sarsıntı engelleyici yay da Tıpa ile Mainboard arasında uzanmış durumda.

    Yeni aldığım fan 18 YTL değerinde, "Cooler Master" Blue ice modeli 4500 RPM' lik birşey. İşimi görecek gibi, ama onu oraya takmak asıl meselem. Tesekkurler.
  • kasanın arka kapağını da çıkar, eğer o pimlerin arkasını görebiliyorsan anakartı çıkarmana gerek yok. göremiyorsan ki büyük ihtimalle göremezsin, anakartın tüm vidalarını, kablolarını vs. çıkarıp, anakartı yerinden söküp, o plastik pimlerin arkasındaki çentikleri sıkıştırarak it arkadan, sonra o çıkar zaten anakartın ön kısmından. sonra çipsetin üstünü asetonlu pamukla iyice sil. üzerinde o dandik termal macundan kalmasın. sonra üzerine yeni aldığın fanla birlikte gelen, veya benim tavsiyem gidip 15-20 YTL ye alacağın arctic silver 5 gümüşlü termal macundan ince bir katmanı çipsetin üstüne yayıp üzerine aldığın cihazı oturt. sonrasında oynatma yerinden. e anakartı söktüğün gibi yerine tak. sonra herşeyi kontrol edip bilgisayarını çalıştır.
    çok zamanım olmadığı için kısa ve aslında pek hoşlanmadığım bir tavırla yazdım kusura bakma,ama işini bir an önce hallet işte. yapabileceğin birşey, o kadar zor değil. merak etme.

    kolay gelsin. kendine iyi bak. takarken iyi kontrol et ki, kısa devre vs olmasın.




  • gayet net ve açıklayıcı olmuş... çok sağol AboriginalDoc,
    bir arkadaşım bu konuda yardımcı oldu ve dediğin gibi anakartı yerinden çıkartarak işi çözümledi. Ancak malesef sorunum devam ediyor. Halen bilgisayar kapanıyor. Evet kapanma süresi uzadı ancak yine de aynı sorunu yaşıyorum...

    Anakartı değiştirme vaktim geldi mi dersiniz ?
  • rica ederim.
    bence 75 derecede kapanma ayarını değiştir,95 derece yap veya kaldır direk. anakartı değiştirmen gerektiğini sanmıyorum. benim nforce4 85 derecede çalışıyor. ne yaptıysam yaranamadım. sırf onun için dev bi kasa aldım, 4 tane 12lik, iki tane 8lik fan var, macununu yeniledim soğutucusunun, kasa açıkken vantilatör üflettim,ben üşüdüm, işlemci 14 dereceye düştü,nf4ün indiremedim sıcaklığını. bence bekle. ben sürekli takip ediyorum, bu konudan muzdarip birkaç arkadaş daha var forumda. en uygun çözümü bulmaya çalışıyorum bende.

    bu arada, 85 derecede hiç sorun çıkarmıyor,gayet güzel çalışıyor. ama ben rahatsız hissediyorum kendimi o sıcaklıkta çalışırken nf4
    hemen pes etme derim. kolay gelsin.




  • Açıklama tam süper ama birşey soracam...Bu 85 derecelik çipseti ellemeyi denedinizmi ...Yanlış gösteriyor olmasın
  • anakart bozuk olabilr...
  • Bios' ta Cpu temparature auto shut down - 75 derece idi, maksimum 85 e cıkartabiliyorum... Ama chipset için bir sıcaklık ayarı bulamadım.
  • bilgisayarı açar açmaz 85 dereceye çıkmakta olan o manyak çipseti ellemekmi? hayır.. ama soğutucusunu elledim ve çok sıcaktı. 85 derece doğrudur tahminimce.
    bu dertten muzdarip birkaç kişi daha var forumda da, onu soğutmaya vereceğim parayla acaba diyorum, ati çipsetli 939 pin yeni bi kart mı alsam? çünkü soğutma işi öyle pek ucuza patlamıyo. iyi bi çipset soğutucu aldım, anakarttaki pim deliklerinin arasındaki mesafe 5cm, o soğutucunun mesafesi 5,5 cm olduğu için takamadım. iade ettim.
    zaten soğutucuyu alması, gidip gelmesi falan 60 YTLyi bulucak, en fazla da 65 dereceye düşürebiliriz bunun sıcaklığını. acaba yeni kartmı alsam? 50 lira fazla verip? hem daha performanslı olurmuki ati çipsetli bi kart? ısınma sorunu yaşarmıyımki onda da?
    bide hangi kartı önerirsiniz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.