Şimdi Ara

Çağın en büyük hastalığı: Fikir Özgürlüğü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
1.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • SAVAŞ BARIŞTIR
    ÖZGÜRLÜK KÖLELİKTİR
    CAHİLLİK GÜÇTÜR.
  • Bence sorun herkesin istediği şekilde her konuda konuşması değil. Alanında uzman olmayan kişilerin sözlerinin uzman olanlara göre daha fazla dinlenip itibar görmesidir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğin şey tamamen saçmalık. Özellikle top sektiremeyenin futbolu, enstrüman çalamayanın müziği, yumurta kıramayanın yemeği yorumlamaya çalışması... Bunlar gayet yorumlanabilir şeyler. Bir şeyi eleştirmek için o işin içinde olman gerekmiyor.

    Senin mantığına göre dünyada hiç bir şey eleştirilmez.
  • dediğin saçmalık. illa bir şeyler hakkında bilgi edinmek için o şeyi yapmak mı gerekiyor? mesela futbol başlıca saçmalık. ya da müzik.

    müzik dinleyerek müzik kulağı gelişir. dolayısıyla enstrüman çalmak elzem değildir. keman çalıyorum ve keman çalmadan cahildim de keman çalınca ufkum açıldı olayı değil bu. keman çalarken notaları öğrendim , müzikle ilgili terimler öğrendim. ama karşılıklı oturup konuşsak o terimlerin hiçbirini kullanmam.

    futbol ya da. illa oynamak mı gerekiyor? mesela kaan kural. kaan kural belki de hayatı boyunca basketbol oynamamıştır ama basketbol bilgisi?

    tıp,fizik olayına gelirsek. tamamen tecrübe ile birçok şey ön görülmüş ya da bilinmiştir.

    ülke dışına çıkmayanın dünyayı yorumlaması saçmalığı ise sadece öngörüyü belirler. ben almanya hakkında okuduğum , izlediğim , duyduğum şeylerden bir öngörüde bulunabilirim. doğruluk payı yüksektir ama birebir değildir. birebir olması için orada uzun süre yaşamam gerek.




  • ve de en sevmediğim şey bu tarz konu açanların veya destek çıkanların aslında hiçbir şey hakkında bilgi sahibi olmamaları.

    mesela psikoloji-sosyoloji hakkında uzman mısın da sen o kadar insan hakkında genelgeçer bir ön yargıda bulunuyorsun? sen de açtığın konu da şahsi yorumunu yapmışsın. ama uzmanlık alanın mı?

    her fikre saygı duyulmalı. eğer her fikre saygı olmazsa cahillik artar. geçmişten bugüne kadar nerede doğru bilgi varsa kalabalık bir güruh tarafından ya alaya alındı ya da ağır şekilde cezalandırıldı. halbuki saygı olsaydı insanlar o bilgilerin de doğruluğundan şüphe duysaydı o zaman bazı şeyler çok eskiden oturabilirdi. mesela şuandaki ülke düzenimiz için diyorum. iktidar kesim ile muhalif kesimi ele alalım. objektif gözle bakıyorum ve iki tarafta net hatalı. muhalif iktidarı dinlemiyor iktidar muhalefeti dinlemiyor. alevi sünniye saygı duymuyor sünni aleviye saygı duymuyor. saygı olmadığı zaman ne oluyor peki? kavga , mutsuzluk.




  • İki mesajınıza ortak cevap vereceğim. Öncelikle evet, psikoloji ve sosyoloji konusunda uzmanım. Nasıl bilmediğim konuları dürüstçe söyleyebiliyorsam uzman olduğum konuları bilecek kadar kendimi tanıyorum. Şimdi örneklere tek tek cevap verelim.

    Futbol. Islak zeminde top kontrol etmemiş, sırtı kaleye dönük ve arkasında rakip varken oyun kurmamış, toplu koşuda çevre kontrolü yapmamış, topla son sürat koşarken omuz omuzada ayakta kalmaya çalışmamış, top üstünde ortalama üstü hakimiyet kuramamış biri futbolu doğru yorumlayamaz. Yorumladığını sanar en fazla. Bunları yapmayana tvde gördüğü her hareket ve hata basit gelir. Bu kişiler bir de bir forma aldı diye kendini kulübün sahibi sanıp adam alıp gördermeye kalkarsa türkiyedeki mevcut durum oluşuyor. Halbuki bu saydığım hareketleri yapan hem bunların zorluğunun hem de izleyen sayısı arttıkça hata miktarının arttığının farkındadır, yorumları bu yüzden ölçülü olur. Basketbol bilmediğim için kaan kuralın bilgisi hakkında yorum yapamayacağım ama futbolda tvye çıkan eski futbolcu ya da hakem olmayan tüm kesmin bu işten anlamadığı bir gerçek. Üslubunun düzgün olması, kendini dinlettirmesi, sempatik olması gibi özellikler kişinin o işten anladığı anlamına gelmez. Bu arada bu demek değildir ki illa lisanslı futbol oynaması gerek, mesela acun ılıcalının bildiğim kadarıyla bir lisansı yok ama çıplak ayakları ve göbeğiyle bile on numara top oynuyor, bu işten anladığı belli oluyor.

    Müzik. Belli bir müzik eğitimi almamış birisi bir şarkıda hangi bölümde hangi enstrümanın girdiğini, sesin stüdyo mu yoksa canlı çekim mi olduğunu, metronom ritmini vb anlayamaz. Nota geçişlerini bilmeyen birisi adını öğrenmek için yanındakilere mırıldandığı şarkıyı bile yanlış mırıldandığı için şarkıyı bulmakta problem yaşanıyor. Bunların hepsinden bihaber olan birisi için müzik; dım tıs dım tıs ve kliplerden ibarettir. Daha söze girmeye fırsatım olmadı, müziğe söz yazmak apayrı bir dünya.

    Tıp ve fizik ile ilgili yakındığım konu insanların, patlayan süt üzerine ''bu sütü patlatan insana ne yapmaz'' gibi sözler söyleyip konunun asıl sebebini bilmeyen ya da internetten şikayeti hakkında 3-4 link okuyunca doktoruna, kendine yazılacak reçeteyi tarif edenlerle ilgiliydi.

    Ülke dışında yaşam. Belli bir yerdeki insanları anlayabilmek için o yerin iklimini, yediğini içtiğini, toplum içindeki rolünü, kültürünü vb yaşamak gerekli. Hatta bunu 1-2 ay yaşamak bile %100 sonuç vermeyebilir çünkü sizin 1-2 ay yaşadığınız şeyi oradaki insanlar yüzyıllardır yaşıyor.

    Uyumak üzereyken yazdım umarım fazla imla hatası yapmamışımdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mitolojiden Biri kullanıcısına yanıt
    Ali Ece , Mehmet Demirkol ve daha nicesi var. Asıl futbol oynayıp da futbolu yorumlayamayan kesim var. Isimlerini saymaya gerek yok. Zaten bu ülkede top.oynamamış erkek mi var? Senin demene göre her hafta sonu halı saha maçı yapan adamın futbol bilgisi her gün maç izleyen , analiz eden adamdan daha iyidir. Bu da azıcık futboldan anlayan birisi için komedidir yani.

    Müzik ile uğraşmıyorsan zaten bilemezsin ki uğraşan kesim dünya genelinde çok çok az. Gurme ile aşçı farkı. Gurme yemeğin tadına bakar nasıl yapıldığına değil. Çok basit bir sekilde birkaç şarkı dinleyerek müzik hakkında yorum yapılabilir. Şimdi bir de yorum yapmak var bir de öngörü var. Bunu açman lazım.

    Tıp konusuna gelelim. Şimdi nette birkaç şey okuyup kanserim diye ortalıkta gezen çok doğru. Bu tarz örneklerde haklısın.

    Sen anlayabilmek ile yorum yapmak arasındaki farkı en başta vurgulamalıydın. Sen ilk mesajda demişsin ki ülke dışına çıkmayan birisi başka ülkeler hakkında yorum yapmasın. Veya baska konuda uzman olmayan birisi yorum yapmasın. Bu çok dar bir düşünce. Şimdi aklıma geldiği için örnek veriyorum.

    Football Manager diye oyun var. Bazı kesim bilmez. Lisedeyim o sıralar. Bir eleman var hayatı Pes. Buna Fm'yi önerdim. Oyunu anlattım ve bana dedi ki "ulan kendim oynamadıktan sonra oturup izleyeceksem ne anladım bu işten ben mal mıyım?" Şimdi bu adam oyundan anlamadığı için mi bunu dedi yoksa oyundan anladığı şey farklı olduğu için mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Basit ve saçma düşünce.

    Ayrıca o konu hakkında uzman olup olmamayı ney belirliyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mitolojiden Biri kullanıcısına yanıt
    Müzik eğitimim yok, sadece gitar çalıyorum. Hangi şarkıda nerede ne girdiğini çok rahat anlayabilirim, ritim değişikliklerini gayet rahat anlayabilirim, stüdyo ve canlı performans arasındaki fark çok bariz zaten.
    Jazz, Rock, Metal, Blues, nadiren 80ler yabancı pop dinlerim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senin mantığınla düşünürsek bu konuyu derhal silmen lazım. Sen Einstein yada Platon falan mısın kim sana veriyor bu düşünceyi yazma hakkını?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fikir özgürlügü değil cehalettir. Bilmeden bilgi sahibi olmadan her konuya atlamak burnunu sokmaktır.

    Eğer ki biriktirdiğiniz bilgiye yeterince güvenemiyorsanız emin olamıyorsanız konuşmayın > kendi iyiliğiniz için susun <


    Benim genel bilgim mesela geniş sayılır ve genelde tartıştığım konulara epey hakimimdir. Bana çomak sokmaya çalışanlara da TOKAT gibi cevaplarını veririm susacak değiliz yani


    DOĞRU bilgi sahibi olupta susan biri net aptaldır bu kadarını söyleyeyim


    Not: Bizde insan olarak mükemmel sayılmayız olumlu yönlerimizin oldugu gibi eksiklerimiz de olabilir.
  • Bir konuyla ilgilenenlerin o konuda fikri olabilir kimsenin usta olmasına gerek yok . Sende bu konu hakkında %99 profesör değilsin araştırmaların yok deneylerin yok hastalık kelimesi birebir uyuşuyor mu bahsettiğin konuyla bunları cevaplarsan memnun olurum sayın uzman bey yada hanım .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkylmz19990102 -- 12 Şubat 2019; 21:34:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.