Şimdi Ara

Bozuk Harici Hard Diskten Veri Kurtardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,
    Yaklaşık 1 yıl önce aldığım 1TB boyutundaki 1TB Samsung M3 harici hdd 1 ay önce bozuldu. Bozulma şu şekilde oluştu; laptoptan hdd'ye veri kopyalarken küçük oğlum kabloyu çekip USB yuvasından çıkardı :). Sonrasında laptopta ve farklı PC'lerde hdd'yi denedim ama klasik tıkırtı sesleri dışında hiç bir tepki alamadım. HDD bilgisayarım ya da bilgisayar yönetimi altında görünmüyordu ama ilginçtir device manager altındaki tarayıcılar ve kameralar alanında external hdd olarak görüyordu, gerçi buna rağmen hiçbir işlem yapmıyordu. Samsung'un kendi hdd yönetim programında da görüyor ama hiç bir işlem yapmıyordu. Neyse... Bu hdd içerisinde çok sevdiğim ve şimdi aramızda olmayan bir dostuma ait fotoğraflar olunca paçam tutuştu. Gerçi artık akıllandım, fotolar en az 3 ayrı yerde arşivlenecek. Neyse... Donanım konusunda benden çok daha iyi olduğunu bildiğim birkaç dostuma gösterdim hdd'yi, onlar da hiç umut olmadığını söyledi. Youtube üzerinde hdd repairin ile ilgili sürüyle video mevcut (ve ilginçtir bunların büyük bir bölümü ispanyolca-portekizce). Bu videoları rastgele seyrederken işime yarar mı diye düşünüyordum. 2 tanesini sırayla denemeye karar verdim.
    1) Elimdeki hdd Samsung idi ve youtube'daki samsung hdd incelemelerinin çoğunda hdd kart arızalarının yoğunluğundan şikayet ediliyor. Bu nedenle gidip aynı yerden aynı hdd'den bir tane daha aldım. Sonra aşağıdaki videoda gösterildiği gibi her 2 hdd'yi açıp kartlarını değiştirdim. İlk hdd'de sorun aynen devam ederken ikinci aldığım hdd'nin ilk hdd'ye ait kart ile çalıştığını görünce sorunun kartta olmadığını anlamış oldum.
    http://www.youtube.com/watch?v=5m3MpRL9YJg

    2) İkinci aşamada izlenen yöntem kısaca; hdd fiziksel diski ve hdd kafasının basitçe sıkışmasını konu ediniyor. Önerilen çözüm yöntemi de basit, temiz bir ortamda hdd'yi açıp, fiziksel disk ve kafayı ayırmak şeklinde. HDD'yi açmak için gereken altı köşeli yıldız tornavida ucu elimde olmadığı için bir arkadaşımdan edindim. Birkaç saat önce de hdd'yi asçtım ve videoda anlatıldığı gibi sıkışma olduğunu gördüm. Videoda anlatıldığı şekilde kafayı disk üzerinden manual olarak ayırdım ve hdd'yi tekrar kapattım. Şimdi bazı arkadaşlar hdd açmanın toz zerreleri nedeniyle hdd'yi zaten öldüreceğini öne sürebilir, ama videodaki amca diskin harekete geçtiğinde oluşan merkezkaç kuvveti (ingilizcesi centrifugal forece imiş, bunu da öğrendik)'nin bu tozların icabına bakacağını iddia ediyor. Neyse...Tekrar usb üzerinden bağlandığımda hdd'yi gördü ve ben de hemen benim için önemli dosyaları farklı bir kaynağa transfer ettim. 750 fotodan 15 tanesi bad sektor üzerine denk geldiği için alamadım, ama önemli olanlar sağ salim elimde artık. Çok mutluyum :) Allah ne muradın varsa versin Abraham amca :) Video linki aşağıda.
    http://www.youtube.com/watch?v=7m5cil6KezI

    Tekrar belirtmek isterim, bu işleme başlarken 1tb boyutundaki hdd benim için önemli değildi, içindeki fotoğrafları (1-2 GB) almaktan gayrı bir amacım yoktu. 1TB'ın kalan kısmı ağzına kadar 1080p dual filmle doluydu ve bunları izlememiştim, bunları kaybetmek de benim için önem taşımıyordu. Bu nedenle biraz gözü karatabildim. Hatta bu ikinci yöntem de işe yaramasaydı, ilk hdd'nin fiziksel diskini ameliyatla çıkarıp ikinci aldığım hdd üzerine monte edecektim. Bu işlemi de detaylı olarak gösteren bir çok video mevcut youtube üzerinde.

    Neyse,
    Umarım veri kurtarmanıza yardımcı olacak bilgiler verebilmişimdir.
    Yanlış ifade ettiğim ya da yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgiler olabilir.

    Herkese hayırlı günler







  • adncmc A kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Yaşadığınız olaya çok üzüldüm.Ancak verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkür ederim.


    İyi Forumlar,
    BurGamer



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burgamer -- 20 Ocak 2014; 22:48:53 >
  • teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.