Şimdi Ara

Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
33
Favori
9.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir süredir ev otomasyonu için hub görevi üstlenecek bir cihaz arıyordum. Nihayet bir delilik yaparak ve işin sonunun nereye varacağını öngörmeden Raspberry Pi 4 siparişi verdim (*). Beni RasPi olayına götüren faktör Home Assistant uygulaması oldu. Home Assistant'ın kapsam alanını incelediğimde, evdeki tüm markaların akıllı cihazlarını kapsadığını gördüm. Daha sonradan almayı planladığım akıllı cihazlar da listede var.

    Aslında RasPi olayını keşfetmeden önce, uzun süredir daha basit ama pahalı çözümleri araştırıyordum. Bunlardan birisi Apple ev otomasyonu oldu. iPhone kullandığım için Apple'ın Siri, Shortcuts ve HomeKit uygulamalarında deneyim sahibiydim. MacStories gibi Apple dünyasına ait yayınlardaki yazıları okuyarak Apple'ın ev otomasyonuyla ilgili tüm olanaklarını keşfetmeye çalıştım. Evde Apple ev otomasyonu için hub olarak çalışacak bir cihaz gerekiyor. Bu iPad, Apple TV veya HomePod olabilir. iPad ve Apple TV ihtiyaç listemizde olmadığından, sadece otomasyon için bunları satın almak akıl karı değil. Geriye HomePod kalıyor. Apple'ın 10 yıl önceki iPod çözümünün günümüze uyarlanmış hali. Bu cihazı satın alınca bir taşla üç kuş vuruyorsunuz: Hi-Fi kalitesinde hoparlör (odanın her yanına eşit desibelde ses yayması), diğer odalardan bile sesinizi duyan Siri ve HomeKit için hub. Açıkçası, satın almaya kadar gidiyordum ama baktım ki Türkiye'de satışı yok. Fiyatı da bu özelliklerinden dolayı hayli yüksek. Benim amacım iyi bir hoparlör almak değil. Google Home veya Amazon Alexa Echo'yla yarışacak düşük bir versiyonu olsaydı, düşünmeden alırdım. Yüksek fiyatı ve bir arıza durumunda cihazla baş başa kalma riskinden dolayı bu cihazı hub listesinden eledim.

    Google dünyasında ise doğru dürüst bir hub yok. Hub derken Google Home cihazını elemek gerekiyor. O sadece bir alıcı. Telefonda çalışan Google Home bu iş için yapılmış gibi, ama sadece cihazları ekleyebiliyorsunuz. Ben iPhone'a ve evdeki diğer Samsung telefonlara ve A95X F3 Anroid TV Box'a Google Home kurdum. Cihazları telefondan veya Assistant ile sesli olarak kumanda etmeniz mümkün ama iş, koşullara göre kendiliğinden devreye giren ev otomasyonu yapmaya gelince sorunlar başlıyor. Routines var ama ülkemizde çalışmıyor; bölge ayrımcılığı yapıyor. Çok uğraşarak Windows'a kurduğum Android Emulation üzerinden Google Routines'i açmayı başardım. Hayal kırıklığına uğradım çünkü Google Routines'te de tam bir otomasyon yok, sizin müdahalenizle işleri devreye sokuyor.

    IFTTT servisini 2015'ten beri kullanıyorum. Çok iyi bir servis ama iş ev otomasyonuna gelince hub görevini üstlenemiyor, bacağı kısa kalıyor. Ama yine de, birçok ara noktada açığı kapatıyor. İyi bir yardımcı oyuncu.

    Samsung SmartThings hub cihazını ve uygulamasını, BroadLink RM4 Pro hub cihazını ve Smart Home uygulamasını detaylı inceledim. Akıllı bir ev için yetmediği yerler var.

    Peki, ben akıllı ev derken neden bahsediyorum?

    1) Evde iki tane HP bilgisayar var. Biri dizüstü, diğeri all-in-one bilgisayar. Bu cihazlarda Push2Run çalıştırıyorum. Push2Run akıllı ev otomasyonunda iyi bir yardımcı oyuncu. VBScript, PowerShell veya Python bilginiz varsa, bilgisayara yaptıramayacağınız şey bulunmuyor. Amacım evde kullanacağım hub cihazının Push2Run ile entegre çalışması. Push2Run ise Dropbox ile komutları alıyor. Bu durumda hub ya doğrudan ya da IFTTT servisi aracılığıyla dolaylı olarak isteklerini Dropbox'a iletebilmeli. Bununla kalmamalı, bilgisayarın geri bildirimlerini de alabilecek kapıları olmalı.

    2) Evde iPhone ve Samsung olmak üzere cep telefonları kullanıyoruz. Akıllı ev otomasyonu bu cihazları da kapsamalı. Android için yıllardır Llama'nın Automate uygulamasını kullanıyorum. Hem Samsung telefonu hem de A95X F3 Android TV Box'ı akıllı ev otomasyonuna dahil etmede çok başarılı bir uygulama. Bunun iPhone'da muadili Shortcuts. Evde devreye alacağım hub cihazının mutlaka Automate ile bağlantı kurabilmesi gerekiyor.

    3) IKEA Tradfri akıllı aydınlatma/sensör ve prizlerini kullanıyorum. Tradfri hub var ancak bu hub sadece kendi cihazlarını yönetebiliyor. Üstelik bunu da çok kısıtlı fonksiyonlarla yapıyor. Örneğin, akıllı hareket sensörüyle akıllı açma-kapama düğmesi aynı akıllı lambayı kumanda ederken, birbirleriyle iletişim kuramıyorlar. Lambayı açma-kapama düğmesiyle açtığınızda hareket sensörü devreden çıkmıyor. Zigbee sniffer cihazıyla araya girip, bu cihazların fonksiyonlarına müdahale edebileceğim esneklikte bir hub gerekiyor. Başka bir örnek vereyim: Akşamları yatak odalarında Tradfri renkli led ampüller gece lambası moduna alınıyor. Gece yarısı 1.30'da lambalar otomatik kapanıyor. Sabah 7'den 7:30'a kadar led ampüller parlaklığını arttırıyor. Ancak Tradfri uygulamasının çözemediği şey şu: Akşam gece lambası modu kırmızı ise, sabah kırmızı ışıkla yanmaya başlıyor ki, olması gereken gün ışığı rengi. Yine bunun için Zigbee paketlerine müdahale gerekiyor.

    4) iRobot Roomba robot süpürge; LG ThinQ televizyon; A95X F3 Android TV box; Turkcell Sagem TV Plus; TP-Link akıllı priz, QNAP NAS cihazı... tüm bu cihazları ve eklenecek olanları da kapsayacak bir çözüm gerekiyor.

    Peki Home Assistant bu işlerin altından kalkabilir mi? Ben Raspberry Pi ve Home Assistant'ı kurabilir ve amacıma göre kullanabilir miyim? Bunlar soru işaretleri. Tek güvendiğim tarafım otuz yıl bilgisayar sektöründe çalışmış olmak. Emekliliğin ardından bu işlerle yoğun şekilde uğraşacağım bir vaktimin olması da bir avantaj.

    (*) Raspberry Pi 4'ün siparişini samm.com'dan verdim. Henüz ulaşmadı. Toplam maliyet 500 TL tuttu. Paket içinde şunlar var:

    - Raspberry Pi 4, 2 GB
    - Lisanslı kutusu
    - Lisanslı adaptörü
    - HDMI to mini HDMI adaptör

    RasPi için evde bulunanlar:

    - boşta usb fare ve klavye
    - boşta ethernet kablosu
    - boşta sd card ve hdd'ler
    - boşta 2.1 HDMI kablolar

    AliExpress'ten Zigbee CC2531 USB transmitter-receiver siparişi verdim: 30 TL







  • Merhabalar,
    Bende 2000 yılından beri ev otomasyonu ile ilgileniyorum. O zamanlar böyle son kullanıcı ürünleri olmadığından kendimiz bir şeyler yapmaya çalışırdık. Embeded web serverı olan kartlara devreler yapar uzaktan kumandaları röle ile tetiklerdik. Bugünlere geldiğimizde ürün çeşitliliği o kadar arttıki bu seferde tek yerden kontrol isteği belirmeye başladı.
    Hep adını duyduğum, raspberry pi elimde olmasına rağmen hep uzak durduğum HA sistemini sayenizde uygulamaya karar verdim.
    İşimi görüp görmeyeceğini tecrübe etmeye başladım.
    Benim sistemimde smartlife (tuya), philips hue, cololight, geeklink, amazon echodot, tenvis ip kamera ürünleri bulunuyor. Bütün bunların kontrolü kendi yazılımları ile ayrı ayrı yapılıyor. Ama amazon alexa app ile hepsini tek yerden kontrol etmekte mümkün. Yanlız bundada kullanıcı arayüz sıkıntısı var ve pek kullanışlı değil.
    Kullanmaya başlayalı 1-2 hafta olmasına rağmen bütün bu cihazların adaptasyonunu sonunda gerçekleştirdim. HA ile uyumlu olmayan, eklentisi ve dökümanı olmayan ve ev otomasyonumun kemik kısmını yöneten geeklink marka çin malı sistemimi bile bir şekilde adapte ettim.Asıl bahsetmek istediğimde aslında bu kısım.
    Şuan piyasaya çıkan ürünlerin çoğunda alexa entegrasyonu mevcut. Benim kullandığım geeklink ürünlerindede bulunuyor. Ben geçen tesadüfen bir "Alaxa Media Player" addon'nu buldum. Bunu kısa bir uğraşla ekledim. Şuan alexaya yaptırdığım işlemleri komut göndererek yapabilir hale geldim. Buda alexa entegrasyonu bulunan bütün cihazlara komut gönderebilmek anlamına geliyor. Bunu alexa app tarafında routine olarak tanımlayıp HA tarafın dada routine adını tetiklediğimizde işlem tamamlanmış oluyor. Mesela kapı açıldığında size hoş geldiniz dedirtebilir yada müzik çalabilir hale gelebiliyorsunuz. Yada HA ya adapte edemediğiniz bir lambayı açıp kapatabilirsiniz. Hali hazırda alexa bunları zaten yapabiliyor ama home assistant entegrasyonu ile daha bir kullanışlı oluyor.
    Aşağıdaki linkten detaylarına ulaşabilirsiniz.

    Alexa Media Player Link
    Otomasyon Örnekleri

    Konuyu açan, emek verip paylaşım yapan herkese teşekkürler. Umarım bizler için güzel bir kaynak oluşur.
  • Samm.com'dan 14 Mart Cumartesi siparişini verdiği Raspberry Pi 4, 18 Mart Çarşamba elime ulaştı. HDMI dönüştürücü tercihinde hata yaptığımı fark ettim. Mikro yerine mini HDMI dönüştürücü almıştım. Satıcıyla iletişim kurduktan sonra, kargo iadesi ücretsiz olmak üzere, adaptörü geri aldı. 18 Mart'ta aynı satıcıdan mikro HDMI to HDMI kablo ve bir de cpu soğutucu sipariş ettim. 19 Mart'ta elime ulaştı.

    RasPi'yi alırken esas amacım akıllı ev otomasyonu olduğundan, cpu ısınması gibi sorunları yaşamam diye düşünüyordum; ancak bu süre içinde Home Assistant kullananların yorumlarını okuyunca, fana gerek olmasa da, soğutucunun gerekeceği ortaya çıktı.

    Dünden beri RasPi üzerinde çalışıyorum. Home Assistant kurmadım çünkü Raspbian işletim sistemini keşfetmekle meşgulüm. Bluetooth klavyeyi komut satırından tanıttım. Ancak grafik arabiriminde pencereler çok yavaş geliyor. Evde işlemcisi güçlü bilgisayarların Windows pencerelerinden alışkanlık nedeniyle Raspbian yanıt süreleri çok kötü. Bunun ana kaynağı SD kart olabilir. 64 GB Samsung Class-10 kart var ama bu kart yeni değil. Bir dönem okunmama sorunları oldu. Sanıyorum kart kaynaklı. Şimdilik tüm işlemleri komut satırından yapıyorum. Yıllardır Python kodları yazdığım için, alışkanlık gereği komut satırı daha iyi ve stabil geldi

    RasPi'yi doğrudan 55 inch televizyona bağladım. 4K ekran çözünürlüğü nedeniyle ekrandaki simgeler ve yazılar bit gibi göründü. 1024x720'ye alarak sorunu geçici çözdüm.

    Raspbian'a VNC ve SSH kurdum. Bilgisayara da PuTTY ve VNC Viewer kurarak tv'nin karşısında boğuşmaktan kurtuldum. Raspbian'ı daha nasıl optimize edeceğimi araştırıyorum.

    Sıra Home Assistant kurulumuna gelecek.

    Evdeki bir diğer sorun da şu: Yıllar içinde salonda çoğalan elektronik cihazların görüntü kirliliği. Özellikle spagetti moduna gelmiş kablo karmaşası. Tek çözüm küçük bir kabinet almak. Ama bu kabinetin ön camı koyu renkli olmalı; diğer yanları siyah renk metal olmalı, çünkü tv sehpası olan Sonorus Tempered içine yerleştireceğim. Ayrıca içinde power soketleri, hatta switch yerleştirebileceğim bir alan olmalı. Aklıma yatan çözüm kobiler için satılan kabinetler. Hi-Fi kabinleri daha güzel, ancak kablolamaya uygun olmadığı gibi, fiyatları network kabinetlerine göre 5-10 kat daha pahalı. Arayışım devam ediyor. Tabii bu kadar cihazı kabinete sokunca, sera etkisini de düşünmek gerekiyor. Bu nedenle fanlı kabinetler işe yarayabilir.




  • takipteyiz
    benzeri sistem yapsam bütün cihazları modem dahil kapı girişinde olan sigortaların olduğu yerde toplardım. genelde dolap içinde kalıyor.
  • mehterann kullanıcısına yanıt
    Aslında haklısınız, bu tür şeyler salonda olmaz; evdekileri rahatsız ediyor. Turkcell sagemcom, android tv box gibi bazı cihazlar uzaktan kumandayla iş görüyor. Bazıları da HDMI ile birbirlerine bağlı. Uzaktan kumanda işini bir şekilde tek bir tv kumandasına indirgedim. HDMI-CEC ile tv'nin yanı sıra, receiver, android tv box ve sagemcom cihazlarını da LG'nin sihirli kumandasıyla yönetebiliyorum. Bu nedenle bu cihazlar göze görünmeseler de olur, ama HDMI kablo işi cihazları odadan çıkarmaya engel.
  • Raspberry Pi'ye Home Assistant (HA) kurdum. İlk kurulumun ve temel konfigürasyonun çok basit olduğunu belirtmeliyim. HA'yı kurmanın en kolay yolu, önceden hazırlanmış bir paketi (image) SD karta yükleyip, RasPi'yi bu SD kartla açmak. RasPi açılınca otomatik IP alıyor (test için sorun değil; gerçek kurulumda statik IP atamak gerekir). Bu IP'yehttp://IP:8123 ile bağlanınca kurulum adımları başlıyor. Ekrana gelen web sayfasında giriş hesabı tanımlama, ev adı tanımlama, konum tanımlama, saat dilimi tanımlama işlemlerinin sonunda temel kurulum tamamlanıyor. HA'yı yönetmek için herhangi bir tarayıcıdan erişmek mümkün. Android ve iOS için uygulama da geliştirilmiş.

    Sonraki adım ise eklentileri tanımlamak (add-ons).

    Eklenti listesinde evde kullandığımız Ikea Tradfri aydınlatma, LG WebOS TV, Android TV box, iPhone telefon, Samsung telefon, Garmin Edge bisiklet bilgisayarı, Garmin Vector bisiklet power metresi gibi çok detay eklentiler var. iRobot Roomba eklentisi bulamadım. Ancak bunun için de IFTTT yardıma koşuyor. IFTTT Webhooks ile web çağrıları yoluyla iletişim mümkün. Bunun iyi çalıştığını IFTTT üzerinde Apple Siri ile iRobot entegrasyonu ve Microsoft Cortana ile iRobot entegrasyonu tanımlayarak denemiştim ve başarılı olmuştu.

    HA'ya Google Assistant ve Amazon Alexa entegrasyonu yapılabiliyor. Biliyorsunuz bir sorunumuz gizlilik. Evdeki ışıkların açılmasından, televizyonda hangi kanalı izlediğimize kadar tüm bilgiler akıllı hub satan firmaların ellerinde toplanıyor. HA ile tamamen özel (internete kapalı) ev otomasyonu mümkün. Buna Google Assistant ve Amazon Alexa entegrasyonu da dahil.

    HA şunu da yapabiliyor: Android ve iOS telefonlarımızda Google servislerini kullanıyorsak her tür davranışımız Google Cloud üzerinde toplanıyor. HA üzerinde Google API'larına erişerek davranışlarımıza göre akıllı ev otomasyonumuzu daha kapsamlı hale getirebiliriz.

    Kurduğum test HA görüntüsü şöyle:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Lovelace demolarının yanında benim yaptığım şey çok ilkel görünüyor.
    https://demo.home-assistant.io/#/lovelace/0

    Eklentilerin entegrasyonu ise kurulum kadar basit değil. Bunun nedeni, HA'da her tür şeyi yapabiliyor olmanız. Sınır yok. Tabii bu sınırsızlık da arka tarafta sakklı çok fazla detayı öğrenmeyi gerektiriyor.

    İleride Ikea Tradfri sisteminin entegrasyonunu ve LG WebOS TV entegrasyonunu anlatacağım.

    Arka tarafta sağlam bir mantık var. Diğer hub sistemlerinden farkını belirtmek açısından, Microsoft Excel'i hücre seviyesinde otomasyona almakla, Excel Visual Basic kullanmak arasındaki fark olarak görebiliriz. Ortalama kullanıcılar Excel'de hücrelere yazdığı fonksiyonlarla çoğu işini otomatik hale getirebilir. Ama ihtiyaçlarınız ileri seviyedeyse hücre fonksiyonları yetmez; Visual Basic'in programlama dünyasına girmeniz gerekir. HA'nın arka tarafı da bu esneklikte.




  • İnternetten sipariş iyi cesaret benim tüm alacaklarım sepette şuan sipariş veremiyorum açıkcası da tavsiye etmem çünkü kargoda bir sürü insanın eli değiyor paketlere.Kargonuz gelince eldiven ile paketi teslim alınız.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bahadır Bey, ellerinize sağlık. Çok güzel anlatmışsınız. Yaklaşık 4 yıldır hemen hemen tüm akıllı ev yazılımlarını kullandım. Kullanım ve kurulumu en kolay olarak Domoticz, en stabil çalışan olarak Home Assistant'ı görüyorum. Domoticz'i 2 yıl kadar kullandım, en son 1 yıldır da Home Assistant'ı kulanıyorum. Server Intel NUC i7 üzerinde, ZWave, Zigbee, Wifi, Blueooth hemen hemen tüm protokolle çalışan cihaz mevcut. Ben Zigbee'de deconz USB II kullandım, çok da memnunum. Zigbee networkümde Xiaomi, Hue, RGBCCT, IKEA sensör ve switchler var.

    HA'da homekit bridge de geldiği için iphone telefonunuz var ise türkçe asistan olarak Siri'yi kullanabilir, evinize sesli olarak kumanda edebilirsiniz.

    HA tamamen doğru tercih, ama dediğim gibi bu mesajı okuyan diğer arkadaşlar için kurulum ve kullanımı daha kolay bir arabirim istiyorsanız Domoticz'i öneririm.
    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu
    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 25 Mart 2020; 16:25:32 >




  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Otomasyon işi epey zamanımı aldığından burayı da kontrol etmiyordum. Sizin bu konudaki tecrübeniz yanında ben henüz yolun başında sayılırım. Home Assistant'ı hem Windows Hyper-V'ye hem de Raspberry Pi'ye kurdum. Hyper-V'ye kurma nedenim, bilgisayar sektöründen kalma alışkanlık. HassOS image yedeği alıp tüm testleri Hyper-V'de yapmak. Bir bakıma RasPi canlı makina durumunda. Ancak en basit işleri yapmakta zorlanıyorum. HassOS'e File Editor kurdum. Bu sayede Configuration.yaml dosyasına müdahale edebiliyorum Bazı add-on'lar için SSH ile bağlanmak gerekiyor. SSH & Terminal add-on'u kurmak kolay ama konfigürasyon dosyasına nasıl ulaşacağım gibi çok basit işi çözemedim. Benzer durum Samba paylaşımı için de geçerli. Bu ilk adımları atabilirsem ileri derece entegrasyonlara başlayacağım.

    HassOS ile Kodi entegrasyonu başlı başına bir konu. Kodi'nin uzaktan yönetilebilirliği tamamen otomasyona alınabilir görünüyor. Android TV için de eklenti var ama sanıyorum belirli markalar destekleniyor. Diğer bir konu olan LG WebOS entegrasyona da çalışıyor. Forumlara baktığımda HassOS'i Broadlink RM Pro+ gibi kullananlar gördüm. Birisi RasPi'ye RF alıcı ve kızılötesi modül takmış. Böylece herhangi bir RF kumandayla tüm RF ve IR kumandalı elektronik cihazları yönetebiliyor. Üstelik Google Assistant entegrasyonuyla sesli olarak elektronik cihazları kumanda ediyor.

    Bu Home Assistant başlı başına bir alan, yapabildiği çok şey var ama aynı derecede teknik bilgi ve emek harcamak gerekiyor.

    Bu arada, Aliexpress'ten satın aldığım Zigbee CC2531 2.4 GHz USB RF transmitter/receiver bugün ulaştı ama PTT görevlisinden paketi almak, dezenfekte etmek gibi bir sürü detayla uğraştım. Bu cihazı satın alma nedenim, Tradfri bileşenlerine ileri seviyede müdahale etmekti. Çünkü Tradfri hub çok yetersiz bir yazılıma sahip. Ama HassOS bir kez Tradfri hub'a bağlandıktan sonra tüm Tradfri cihazlarını birbirlerinden bağımsız yönetebileceğimi farkettim. Bir bakıma bu cihaz gereksiz hale geldi. Örneğin, HA'da yaratacağım bir otomasyonla hareket sensörünün ne zaman devreye gireceğini ne zaman devre dışı kalacağına karar verebilirim. Tabii bu aşamada Tradfri hub'taki oda atamalarını da iptal etmem gerekiyor.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Evet, HA biraz detaylı bilgisayar ve elektronik bilgisi gerektiriyor, bu doğru.
    Ben Docker altında hassio kurdum. Config dosyalarının hepsi (en azından ubuntuda) /usr/share/hassio/homeassistant altında duruyor. Hassio da file editor veya visual code editor ile anlık değişiklikleri yapıyorum. Daha kompleks işleri ise başka bir bilgisayarda yapıp configuration.yaml ya da diğer dosyaları yukarıdaki dizine kopyalıyorum root ile. SSH addonu kullanmadım zira NUC'da çalışan başka programlar da var, diğer tüm share'leri kapatıyor bu addon.

    Broadlink sakın kullanmayın, bu tür otomasyon programlarına bağlantısı çok problemli. Sonoff, Xiaomi veya diğer markaları öneririm. Önceden dediğim gibi IOS telefon ya da tablet varsa HomeBridge ile türkçe sesli kumanda yapabiliyorsunuz.

    Tradfri yerine CC2530-2531 kullanmak bence hala daha mantıklı çünkü diğer marka (Xiaomi, Hue vb) tüm Zigbee'leri kullanabilirsiniz bununla. zigbee2mqtt bu iş için uygun olan entegrasyon.

    Configuration-Integrations bölümünde Google Cast, Deconz Zigbee(Yaklaşık 10 entity, Garmin Saat, Netatmo hava durumu, ZWave (yaklaşık 15 entity) ve Plex kullanıyorum. Config.yaml ile de influx, grafana (İstatistik grafikleri), takvim, kamera, mqtt, here trafik durumu, UPS durumu, Xiaomi hava kalitesi sensörü, mqtt Sonoff anahtarları, Printer toner durumu, Ev Crow Runner Alarm Sistemi ve sensörleri durumu, çeşitli ışıklar, vantilatörler, televizyon vs var. Zigbee de kapı sensörü, hareket sensörleri, LED RGB kontrol üniteleri, Sonoff anahtarları, akıllı prizler, akıllı butonlar var. ZWave'de panjur anahtarları, akıllı prizler ve Ev ana güç hattı elektrik sarfiyat kontrolü var. Kablosuz haberleşen hemen her şeyi HA'ya tanımlayabiliyorsun, biliyorum bazıları hayli uğraştırıyor. Eğer Python biliyorsan iş kolay, evdeki crow runner 8/16 alarm sistemimin HA plugini olmadığı için oturup kendim yazdım, şimdi tıkır tıkır çalışıyor. Evde olup olmadığımı (Presence) apple tv'den homebridge aracılığıyla hallettim, çok da sağlıklı çalışıyor. Eve geldip kapıyı açtığımda HA beni tanıyıp alarmı kapatıyor, panjurları açıyor, geceyse ışıkları ve televizyonu açıyor. Evden çıkarken de tam tersi, alarmı açtığımda tüm ev sistemleri kapanıyor.

    Şimdiki projem kendi sensörlerimi yapıp mqtt aracılığıyla kullanmak, çok daha ucuza geliyor...

    Yardımcı olabileceğim birşey olursa özelden mesaj atabilirsiniz...




  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Merhabalar size bir sorum olacaktı ben de evimde Home asistan kullanmaktayım. Pencerelerdeki tüm panjurlarımı Brodlink aracılığıyla tanıtım, her bir panjuru home asistan ile açıp kapatabiliyorum aynı zamanda Siri ile de yönetebiliyorum. Yalnız Siri’ye bir panjur %50 kapatması gerektiğini söylediğimde tamam diyor ama bir aksiyon almıyor panjurları yüzde oranında kapatmamız mümkün müdür?


    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lastresort78 -- 31 Mart 2020; 0:10:58 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • lastresort78 kullanıcısına yanıt
    Tradfri lambaları Siri'den yönetiyorum. "Salon ışığını 20 yap" dediğimde parlaklığı %20 yapıyor. Ancak bunun çalışması için, bildiğim kadarıyla Apple Home uygulamasının cihazı tanıyor olması lazım. Tradfri ağ geçidinin altında Apple Home kodu var. iPhone kamerasından bu kodu okutunca Tradfri'nin cihazları Apple Home'da görünür hale geldi. Açma-kapama, parlaklık, renk gibi tanımları Home uygulamasından yapabilir hale geldim. Bir de oda isimleri tanımlayıp, bu odalara cihazları atadım. Bu yetenek devreye girince, Siri artık oda adını ve o odadaki cihazı tanıyor.

    Apple HomeKit'e tanıtma imkanı yoksa, diğer alternatif Apple Shortcuts ile kademeli arttırma/azaltma makrosu yazmak. Böyle bir Shotcuts görmüştüm, adresini bulursam paylaşırım.

    Bazı Shortcuts kütüphanelerini paylaşayım:
    https://shortcutsgallery.com/
    https://sharecuts.app/

    Bunun yanı sıra, Shortcuts'ın ilk verisyonu olan Workflow'un geliştiricisi Matthew Cassinelli'nin kütüphanesi de faydalı:https://www.matthewcassinelli.com/siri-shortcuts-2/siri-shortcuts/




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    @Bahadir.Gurel,

    HA'nın güzelliği Homekit uyumlu olmasa da her cihaza Siri ile ulaşabilirsiniz. Yeter ki HA ile cihaza kumanda edebiliyor durumda olun. Şu adresteki ayarları kontrol edin:
    https://www.home-assistant.io/integrations/homekit

    Configuration.yaml içinde Siri'nin kontrol edebilmesini istediğiniz cihazları tanımlıyorsunuz:
    homekit:
    filter:
    include_domains:
    - alarm_control_panel
    - light
    - media_player
    include_entities:
    - binary_sensor.living_room_motion
    entity_config:
    alarm_control_panel.home:
    code: 1234
    binary_sensor.living_room_motion:
    linked_battery_sensor: sensor.living_room_motion_battery
    low_battery_threshold: 31
    light.kitchen_table:
    name: Kitchen Table Light
    lock.front_door:
    code: 1234
    media_player.living_room:
    feature_list:
    - feature: on_off
    - feature: play_pause
    - feature: play_stop
    - feature: toggle_mute
    switch.bedroom_outlet:
    type: outlet

    gibi...

    Bildiğim kadarıyla HA fonda homebridge kullanıyor,https://homebridge.io/ . Bu Apple Homekit emülasyonudur. Domoticz kullanırken homebridge'i ayrıca yüklüyordum ama HA'da sistemin içinde geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 31 Mart 2020; 10:55:31 >




  • lastresort78 kullanıcısına yanıt
    @lastresort78,

    1. Panjur kontrollerinde Broadlink'in hangi modelini kullanıyorsunuz?
    2. HA içinde panjurların % kontrolünde problem var mı? Manuel olarak HA'da %50 kapatınca panjur gerçekten %50 kapanıyor mu?
    3. Siri tamam dediğine göre IOS tarafında problem yok ama HA homekit Broadlink:'in bu modeli için % kontrolünü eklememiş olabilir. Broadlink modelini söylerseniz araştırırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 31 Mart 2020; 10:55:7 >
  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

    Panjur motoru olarak RF kontrollü Mosel Motor kullanıyorum. RF kontrollü olduğu için Broadlink’in RMPro’su ile herbir panjurun aşağı, yukarı ve stop komutunu kopyaladım. Hassio config dosyasına (cover komutu) ile ekledim. Şu an için hassio’da tüm panjurları açıp kapatıp ve istediğim seviyede durdurabiliyor. Fakat %10 aç veya %50 seviyesinde kapat dediğimde yapmıyor. Benim hassio config dosyası içerisine panjurların %’sini belirtebileceğim bir komut olmalı. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • lastresort78 kullanıcısına yanıt
    RMPro ve RF komutları ile çalıştığı için iletişim tek yönlü, yani komut gönderebiliyorsunuz ancak panjurun bulunduğu durumun geri bildirimi yok, çünkü RF tek yönlü çalışır. O nedenle çok kolay bir çözüm yok. Ancak aşağıdaki linkleri incelerseniz, 'Cover template' ve timer kullanarak yapılabilir gibi görünüyor. Her % için açılıp kapanma kaç saniye sürüyor template içine girmek gerekiyor.

    Bu linkleri izlerseniz çok kolay olmasa da bir çözüm üretilebilir gibime geliyor:
    https://community.home-assistant.io/t/controlling-blinds-with-hass-io/61225/10
    https://community.home-assistant.io/t/need-help-configurating-smart-blinds-using-the-tuya-component/94576/3
    https://www.home-assistant.io/integrations/cover.template



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 31 Mart 2020; 12:9:46 >




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim linkleri hemen inceleyeceğim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Tam tahmin ettiğim gibi 😊 cevap için çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mesajım bulunsun

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Evet, haklısınız. Homebridge'i yeni keşfediyorum. HA'da Homebridge Add-on var. Kurulum çok kolay: configuration.yaml dosyasına "homekit:" ekleyip HA'yı restart edince, Notification'da Apple HomeKit için security code çıkıyor. Bunu telefondaki Home uygulamasına girdiğimde Homebridge'i gördü. Bunun yanı sıra, HA'da tanımlı Tradfri cihazları da gördü. İyi bir entegrasyon sağlıyor. Biraz daha incelemem gerekiyor.
  • Madem HA kullanan 3 kişi olduk, acaba Home Assistant'a özel bir başlık mı açsak?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.