Şimdi Ara

Bir Yurtdışı Alışverişi ve Gümrük Sorunu Konusunda Lütfen Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Ödemiş olduğum bir gümrük vergisinin bu konudaki kurallara uygun olmadan, haksız yere tahsis edildiğini düşünüyorum ve bundan emin olup gereken iade başvurusunu yapmak için yardımınıza ihtiyacım var. Aslında ödemiş olduğum tutar sadece 41 TL fakat gümrük muayene memurunun keyfi tutumu, neden bu vergiyi ödemem gerektiği konusundaki tatmin etmeyen açıklaması, insanların paketlerini vermemek ya da bir şekilde gümrük vergisine tabii posizyona getirmek konusundaki özel çabası ve daha öncesinde de aynı memurla sorun yaşayıp haksız yere vergi ödemek zorunda kalmış olmam beni bu konuda birşeyler yapmaya yöneltti. Eğer ki gümrük memurunun tutumunun keyfi olduğunu, yurtdışından alışveriş konusundaki mevzuatlara aykırı olduğunu tespit edebilirsem kesinlikle şikayetçi olmayı ve haksız yere tahakkuk ettiği 41 TL ücretin iadesini talep etmeyi düşünüyorum. Bu konuda deneyimi ve bilgisi olan arkadaşların yardımlarına ve görüşlerine gerçekten ihtiyaç duyuyorum, bana yardımcı olursanız çok sevineceğim ve kafasına göre iş yapan bir gümrük memuruna ders vereceğim. Umarım ilgilenen arkadaşlar olacaktır.

    Geçtiğimiz haftalarda Aliexpress.com'da iki farklı alışveriş yaptım. Bildiğiniz üzere Aliexpress.com kendi ürünlerini satan bir alışveriş sitesi değil; tıpkı eBay gibi, GittiGidiyor gibi alıcı ve satıyı buluşturan bir platform. Yaptığım alışverişlerle aldığım ürünler gümrük mevzuatına göre yasaklanan ürünler arasında değil, birisi kıyafet birisi de çanta. Herşeyden önemlisi bu ürünler aynı satıcıdan değil ve ayrı ayrı paketlerle gönderildi. Ancak ürünlerin aynı gün gümrüğe ulaşması ve kontrolden geçmesi gümrük memurunun kafasına göre işlem yapıp sanki ikisini tek bir alışverişmiş gibi değerlendirerek işlem yapmasıyla sonuçlandı. Aldığım ürünlerden birisi 49 diğeri ise 58 USD tutarında, ancak dediğim gibi alışveriş ayrı satıcılarla yapıldı ve paketler de ayrı ayrı. Bunu belgelerle de ispatladım; kredi kartı ekstresini ve alışveriş sitesindeki üyelik sayfamda alışveriş geçmişini gösteren sayfanın çıktısını memura gösterdim. Yani belgeler bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Ancak bu kıl gümrük memuruna bir türlü anlatamadım, nuh dedi peygamber demedi, toplam ücreti 107 USD olarak çıkartarak 41 USD gümrük vergisini almadan ürünleri teslim etmedi. Ayrıca bu ürünler farklı günlerde gelseydi sorun olmazdı ama aynı gün geldiği için gümrük vergisine tabii olmak zorunda dedi ve bu bana çok çok saçma geldi.

    Şimdi bu konuda deneyimi ve ilgili mevzuat hakkında bilgisi olan arkadaşlara sormak istiyorum;

    Gümrük vergisi konusundaki 75 Euro sınırı paket bazında mı uygulanır yoksa farklı satıcılardan da olsa ayrı ayrı paketler gümrük memurunun bahsettiği gibi birlikte değerlendirilip aynı alışveriş muamelesi görerek gümrük vergisi talep edilebilir mi?

    Eğer gümrük muayene memurunun keyfi bir tutumu ya da bir yanlışı varsa itiraz ederek haksız yere alınan gümrük vergisinin iadesini talep etmeyi düşünüyorum. Bir yanıt alabilirsem çok memnun olacağım. Teşekkürler.







  • Arkadaşlar hiç kimsenin bilgisi ya da bir fikri yok mu? Yardımınıza çok ihtiyacım var..
  • Sanırım kimseden bir yanıt ve yardım alamayacağım.. :/
  • Muayene memurunun uygulaması doğrudur. Kanunsuz bir durum yok burada. Makul tutarlardan tahakkuk yapabilir, kıymet gösteren evrak üzerinden muhtemelen içeriğindeki fatura yada beyan üzerinden hareket etmiştir. Fiyat biçme işlemini kafasına göre yapamaz zaten. (yapar da en son çare olarak yapar) Ayrıca 107dolarlık kıymete ab ülkelerinden gönderi ise %18, diğer ülkelerden ise %20 oranında tek ve maktu vergi uygulanır. 40kusur dolar nasıl oluyor anlamadım. Paketlerinizi birleştirebilir. İsterseniz 30farklı kişiden alın, alıcı bazlı belirleniyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hysteria35

    Muayene memurunun uygulaması doğrudur. Kanunsuz bir durum yok burada. Makul tutarlardan tahakkuk yapabilir, kıymet gösteren evrak üzerinden muhtemelen içeriğindeki fatura yada beyan üzerinden hareket etmiştir. Fiyat biçme işlemini kafasına göre yapamaz zaten. (yapar da en son çare olarak yapar) Ayrıca 107dolarlık kıymete ab ülkelerinden gönderi ise %18, diğer ülkelerden ise %20 oranında tek ve maktu vergi uygulanır. 40kusur dolar nasıl oluyor anlamadım. Paketlerinizi birleştirebilir. İsterseniz 30farklı kişiden alın, alıcı bazlı belirleniyor.

    Bilgiler için teşekkür ederim hysteria35. Özellikle alıcı bazlı belirlendiğini öğrenmem iyi oldu, ben farklı satıcılardan ürün aldığım için ayrı ayrı değerlendirilmeli diye düşünüyordum. O zaman benim talihsizliğim ürünlerin aynı günde gümrüğe girmiş olması diyebiliriz. Bu arada 40 küsür dolar değil, 41 TL idi çıkardığı vergi tutarı..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.