Şimdi Ara

Bir garip AVR pre out, stereo amfi ve pc bağlantı ve cızırtı sorunu :-) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
36
Cevap
0
Favori
3.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Evet, fotoda kırmızı ile işaretlediğiniz Marantz'ın pikap topraklama noktasını prizdeki toprak kısmına bağlamanızı önermiştim. Bu noktayı önerme nedenim toprak kablosunu bağlama kolaylığı nedeni ile idi... Yoksa Marantz'ın şasesini herhangi bir noktadan toprağa bağlamanız aynı neticeyi verecektir.

    PC elektrik hattı topraklı...
    Marantz topraksız... Ancak toprağı muhtemelen pre olarak kullandığınız AVR üzerinden RCA sinyal kabloları vasıtası ile alıyor. Bu şekilde PC ve Marantz aynı toprak hattına bağlanmış oluyor.
    Marantz ikinci bir toprak hattını ses kartı üzerinden alıyor (*). Ground loop'u muhtemelen bu ikinci toprak hattı oluşturuyor.
    Bu nedenle daha önce şemasını verdiğim, wiki'nin de önerdiği, bir tarafında blendaj hattı RCA fişin toprağına bağlanmamış, kesik bir ara bağlantı kablosu kullanmak.

    (*) Bir deneme de Marantz'a ses kartı dışında gelen bütün input RCA fişlerini çıkartarak AVR ile elektriksel bağlantısını kesmek, buradan toprak almasını önlemek olabilir.

    Ferrite bead fena fikir değil ama sorunumuz ground loop ise faydası olmayacaktır.




  • Bebde de benzer konfigürasyon kurulu müzik ve film için pc kullanıyorum.lambalıyı pre Out dan bağladım.Aynı zamanda analog bağlantıda yaptım ses kartından. Aynı sıkıntı bende de vardı. Analog bağlantıyı mecburen çıkarttım.şimdi sadece hdmı dan vsx2020 yi pre olarak kullanıyorum.Ama hiç tat vermiyor.bir sürü ayar falan hikaye.olmadı.onboard ses kartı ve cızırtıya rağmen analogdan aldığım ses daha tatmin ediciydi.şimdi dac arayışı içindeyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün bir üstteki mesajda Kursun arkadaşın önerdiği gibi stereo amfinin pikap topraklama bağlantısından elektrik prizinin yanlarındaki toprak pinine bir kablo çektim. Bu şekilde cızırtı çok ciddi oranda azaldı.

    Normalde filmi beklemeye aldığımda oturduğum yerden rahatlıkla cızırtıyı duyabiliyordum. Şu an ancak hoparlör dibine girince duyabiliyorum. İsterseniz siz de bir deneyin, bakalım sizde sonuç nasıl olacak?

    Bu arada Kursun dostumuza da öneri ve yardımları için teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Sorununuzun fark edilir ölçüde azalmasına sevindim.

    Bir ara tek tarafında toprak hattı bağlı olmayan ara kablo denemekte de yarar var.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Sağolunuz efendim, sayenizde şu an bir sorun olmadan pause yapabiliyorum :-)

    Yalnız şu bir tarafta toprağı olmayan kablo işini anlamadım. Bu kabloyu nasıl yapacağız ve nerede kullanacağım? AVR ile stereo amfi arasında mı yoksa pc ile stereo amfi arasında mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Bu kabloyu PC ile Marantz arasındaki ara bağlantı kablosu olarak kullanacağız.
    Tercihen toprak hattı kesik olmayan taraf Marantz tarafında, kesik olan taraf PC tarafında olacak. Ancak diğer türlü de denenebilir.

    Bu kabloyu yaptırmadan önce nasıl çalışacağını görmek için bir deney yapmanız mümkün...
    Ara bağlantı kablosunun bir tarafındaki RCA fişleri Marantz'a tamamen takın, PC tarafında ise fişi yarım takın... Yani fişi sadece orta terminal girecek ama toprak dış terminali soketle temas sağlamayacak şekilde takacaksınız. Yani sonuna kadar takmayacaksınız. Eğer RCA fişin orta terminali soketin içinde temas sağlarsa bu bağlantı sözünü ettiğim bağlantı ile aynı şekilde çalışacaktır. Bu bağlantıyı yapmaya çalışırken Marantz'ın kapalı ve volüm kontrolunun çok düşük seviyede olması, bağlantı tamamlanınca cihazı açmak ancak cihaz açıkken kabloları ellememek çok önemli...

    Bilmiyorum anlatabildim mi... Fiş yarım sokulu iken orta terminal sinyal bağlantısı sağlamayabilir de...
    Eğer deney başarılı olursa bir elektronikçiye blendajı bir tarafta fişin toprak terminaline bağlı olmayan bir ara bağlantı kablosu yaptırabilirsiniz.




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Şimdi anladım. Ama şöyle bir durum var. Bendeki ses kartının ön kanal çıkışı 3,5mm stereo kulaklık jakı şeklinde. Alttaki resimde giriş çıkışları görebilirsiniz.
    http://i99.photobucket.com/albums/l294/freaksavior/_MG_0047-1.jpg


    Bildiğim kadarı ile 3,5mm stereo jaklarda en uçtaki diş sol kanal, orta diş sağ kanal, en dipteki diş ise nötr yada toprak oluyor. Bu durumda ben bu toprağı kesersem ses iletemem diye biliyorum. Bu bilgim yanlış mı?

    Eğer yanlışsa hemen 3,5mm- 2 rca kablonun bir tanesini modifiye edebilirim ve denemeyi yapabiliriz. Ama o toprak kısmını kesince ses iletemiyorsam ne yapacağız?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: turuncu55

    Bildiğim kadarı ile 3,5mm stereo jaklarda en uçtaki diş sol kanal, orta diş sağ kanal, en dipteki diş ise nötr yada toprak oluyor. Bu durumda ben bu toprağı kesersem ses iletemem diye biliyorum. Bu bilgim yanlış mı?


    Dediğiniz temelde doğru. Sinyal toprak dönüşü olmadan sadece canlı uç ile iletilemez.

    Ancak bizim durumumuzda bir ground loop olduğundan şüpheleniyoruz. Yani ampli birden fazla bağlantıdan toprak hattı alıyor. Bu toprak bağlantıları arasındaki potansiyel farkı istenmeyen bir akım dönüşümüne ve zırıltıya sebep oluyor. Birden fazla toprak hattı varsa bu hatlardan birini kesmek sinyalin iletimini kesmemesi gerekir.

    Sisteminizin ilk durumunda, anladığım kadarı ile AVR ve PC topraklı, Marantz topraksız idi. Ama Marantz hem PC'den, hem de AVR'den gelen sinyal ara kabloları vasıtası ile iki koldan toprak alıyordu. Ground loop'u oluşturan bence bu durum idi. Marantz'ı da topraklayarak bir orta nokta toprağı oluşturduk ve ground loop akımının dengesi bozuldu ama sorun tamamen çözülmedi.

    3.5 mm fişin toprağını kesmeden önce daha önce bahsettiğim RCA fişleri sokete tam değil yarım, toprak temas etmeyecek şekilde takma deneyini Marantz tarafında gerçekleştirebilirsiniz.

    Bu deneyin başarısı iki faktöre bağlı:
    1. RCA fiş toprak terminali temas etmeden yarım sokulduğunda orta canlı ucun sokette terminal ile temas etmesi,
    2. Ground loop teşhisinin doğru olması, yani ikinci bir yerden toprak alınıyor olmasına...




  • Aynı sorun bende de var. Rotel RA-1312 ile PC internal ses kartı arasında kurduğum bağlantıda; fare hareketleri ile daha da uyuz eden ses sinyalleri var. DAC ve optik kablo ile kasa-ampli arasındaki temas kesilince normale döndü. Önce kullandığım Sony STR-DA2400ES AVR'de böyle bir problem olmadı, çünkü soketi topraklamasızdı. Sinir bozucu bir durum. Rotel'in topraklamasını içeriden iptal mi etsem acaba.
  • hilhan kullanıcısına yanıt
    Eski binalarda malesef toprak hattı yok ,kimilerinde yalnız banyo ve mutfakta mevcut , toprak diye şöntlenmiş nötr hattı kullanılmakta . faz dan geri dönüş alınabileceği için gerçek toprak bağlantısı olmamakta . ben evimde banyodan gerçek toprak hattından tek kablo ile hat çekerek cihazlarımı toprakladım . Bu en sağlıklısı .
    şönt yöntemi ile yapılan bağlantılar hum sesini ,parazitlik sesleri beraberinde getiriyor .özellikle PC gibi olmazsa olmaz toprak hattı açısından önem arz ediyor .
  • Dediğiniz gibi eski binalarda topraklama sorunu ortaya çıkıyor ama daireyi yeni aldım, 3 yaşında bina. Belki de gelişi güzel iş yapmışlardır. Acayip durumlar..
  • Yeni binaların tümünde toprak hat hatta K.A.R mecburi . cihazınıza giren toprak hat girişini şaseden sökün 100 nf kondansatör ve buna paralel 1k.ohm direnç bağlayıp cihazın şasesine bağlayın birde öyle deneyin . bazen gerçekten işe yarıyor . Bazı Hı -End cihazlarda köprü diyot ile toprak hattı şaseleniyor .
  • Topraklama şaseye bağlanmış. Diyotlar şaseye temas ediyor gibi görüyorum sanki, yanılıyor muyum?

     Bir garip AVR pre out, stereo amfi ve pc bağlantı ve cızırtı sorunu :-)
     Bir garip AVR pre out, stereo amfi ve pc bağlantı ve cızırtı sorunu :-)
     Bir garip AVR pre out, stereo amfi ve pc bağlantı ve cızırtı sorunu :-)




  • hilhan kullanıcısına yanıt
    Tam anlaşılmıyor ama sarı yeşil kablo şaseye direk bağlı . diyot ,köprü diyot şase ucu zaten cihazın şasesine direk bağlanır . önemli olan şebekeden gelen sarı yeşil kablonun ucunun boşa alıp dediğim işlemi yapmanız .
  • Eyvallah üstat, dediğinizi uygulayayım. Neticeyi paylaşırım. Zaten recap edilmesi gerekiyor neticede 36 yıllık cihaz. Recap aşamasında sizce Elna Silmic II, Elna Cerafine, Nichicon Muse-Gold Serisi hangisini daha iyi sonuç verir? Rubycon Blackgate malum deli para, onu es geçiyorum :)
  • hilhan kullanıcısına yanıt
    Elna sılmıc ıı tavsiye ederim veya daha uygun Muse .
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.