Şimdi Ara

Bir bilgisayarın çalışmasındaki temel mantık nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
3
Favori
851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONALTIKIRKALTI

    Bugün bu programla şu işlemciyi şöyle, yarın o işlemciyi falanca program diliyle çalıştırırsınız da temeldeki asıl mantık "şunu yaparsam bunu yap"tır... sonra bunlar ayrıntılarla geliştirilir.

    Mesela sen bilgisayarın işlemcisi ol ben de programcı. Bir odada koltukta oturuyorsun ve ben odaya girip sana bir elma veriyorum, sen kalkıp elmayı masanın üzerine koyuyorsun. Birdahaki sefere portakal veriyorum sen onu bu sefer sehpaya koyuyorsun. Çünkü baştan bunlara göre yapılandırılmışsın (şuradan şu voltajda elektrik geçerse şuraya, bu voltajda elektrik geçerse akım buraya gitsin gibi)...

    Şimdi geldik işin karışık kısmına, eğer önce şunu sonra bunu odaya getirirsem o zaman da şöyle şöyle yap diye çalışmanı sağlıyorum ve sen de bu bilgiyi alınca ona göre davranıyorsun, işin aslı mantık, gerisi teknik olarak bu mantığı uygulamanın farklı yollarını bulup üzerine işlemek...

    Çok basit bir örnek vereyim. Evde oturuyorsun, kapı çalıyor gidip kapıyı açıyorsun, aşağıdan biri bağırırsa camı açıp aşağıya bakıyorsun. Ama aynı anda kapı çalarken aşağıdan da bağırılıyorsa önce kapıyı açıp sonra da cama çıkıp aşağıya bakıyorsun... sıralama arasında zaman farkı varsa ona göre önceliğin değişiyor, önce onu sonra bunu yapıyorsun... tüm bunları yapabilmen için duymanı sağlayan bir kulağın ve sesi ileten bir ortamda bulunman gerekiyor, mühendis bu ortamı ve çalışan parçaları tasarlıyor, programcı da kapı zilini ve aşağıdan bağıranın sesini ayarlıyor. Şu olursa bunu, bu olursa şunu yap, önce bu olursa böyle yok önce şu ardından o olursa böyle böyle yap mantığı sürer gider... dünyadaki en basit bilgisyar mantığını evin lambasında görebilirsin, düğmeye bas ışık yansın, kapat sönsün...

    Hocam odada iki kisi varsa ciftcekirdeklimi oluyor peki bu iki kisi bos zamanlarinda cekirdek citlerse bug olusmazmi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • :) aynen öyle ama bug oluşması için kapıyı çalan kişinin portakal getirmesi yada aşağıdan bağıranın bir kamyon elmayı camın önüne çekmesi gerekiyor :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sayısal Elektronik diye aratırsanız hemen hemen aradığınızı bulursunuz.
    CPU'lar mantık kapılarıyla çalışır. Mantık kapıları da temel olarak AND, OR, NOT gibi. Bu mantık kapılarını da transistör devreleri oluşturur ki işin olayı da bu aslında. Bir CPU içerisine ne kadar çok transistör sığdırıp koordineli çalışmasını sağlarsanız o kadar iyi bir iş yapmış olursunuz.
    Mouse hareketi, herhangi bir tuşa basma bile anakart üzerinden algılanıp CPU'ya gider ve oradaki mantık kapılarından süzülerek bir çıktı verir. Bu işlemin saniyenin çok çok altında sürelerde olması da elektrik iletim hızıyla ve transistör çokluğuyla alakalı. Yani sen 2 + 2 dediğinde CPU içerisindeki işlem birimi bunu 2 +2 diye görmez. Boolean mantığıyla 10 + 10 diye görür. Bunu sağlatan da 10 çıktısını verecek iki ayrı mantık kapısının işidir. Bu anlattıklarım çok çok hızlı gerçekleşir o yüzden anında 4 diye çıktı verip ekrana yansıtır. Harfler de ASCII kodları ile kodlanmıştır yani sen büyük A yaptığında ASCII kodundaki 65 numaralı harfe işaret etmiş olursun. Bunun da kodu yine 65 rakamından dolayı süzülerek A diye ekrana yansıtılır.

    Programlama dilleri de seviye olarak ayrılır ama hepsi derlendiğinde makine dilinde komut gönderir bilgisayara. Yani 1010010001.. gibi milyon tane rakamın yanyana geldiğini düşün. Bunları 1 ve 0 demek transistörün açık ve kapalı olmasına bağlıdır. Bu da transistöre giden sinyalin 3.3V veya 5V ise 1, 0V veya 2.5'ten az ise de 0 olması demek.
    Çok karışık aslında ama basit bir OR kapısı yaptığınızda bile aslında çok çok kabaca bir bilgisayar yapmış oluyorsunuz.




  • Transistörleri küçük ampüller gibi düşünebilirsin(sadece benzetme olarak). Düşün ki bu ampül 8 saniye sürede 1 byte oluşturuyor. 8 saniye içinde her saniye bir bitlik bilgi işliyor. Yani 8 saniye içinde her saniye ya yanacak ya sönecek(yani ya elektrik alacak yada almayacak). Eğer yanarsa 1, sönük kalırsa 0 olarak işleniyor. Bu 1 ve 0 lardan oluşan temel makine dilinden doğru da programlama dilleri katman katman oluşuyor işte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *siteci* -- 14 Eylül 2013; 0:47:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Corpolar

    quote:

    Orijinalden alıntı: çeğiddeççi

    1 ler ve 0 lardan oluşuyor falan demeyin lütfen arkadaşlar. Bunların hiçbiri çalışma prensibi değil sadece araçlar. Benim merak ettiğim en temelde yani bir bilgisayara 2.2 komutunu verdiğimizde bize nasıl 4 cevabını verebiliyor? Veriyi depolayıp nasıl istediğimizde çağırabiliyoruz? Mühendis arkadaşlar cevap verirse sevinirim.

    bunu anlamak için lojik devrelerden başlayıp mikro işlemciler sonra bide işletim sistemleri dersini alman lazım.
    Edit: Programcı conconlarda toplanmış kodla anlatmaya çalışıyolar adam fiziksel olarak merak ediyor

    Head shot koymuşsun dostum. Bu derslerin hepsini adam akıllı anlayınca bile işin içinde çıkması kolay değildir ki basite indirgeyip anlatmak bir hayli zor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: çeğiddeççi

    1 ler ve 0 lardan oluşuyor falan demeyin lütfen arkadaşlar. Bunların hiçbiri çalışma prensibi değil sadece araçlar. Benim merak ettiğim en temelde yani bir bilgisayara 2.2 komutunu verdiğimizde bize nasıl 4 cevabını verebiliyor? Veriyi depolayıp nasıl istediğimizde çağırabiliyoruz? Mühendis arkadaşlar cevap verirse sevinirim.

    Anlayacağın dilde sade:


    İşlemcide giriş çıkış kapıları bulunur. Buradan elektrik sinyalleri geçer. 0 1 in adlandırması 0 durdu 1 geçti anlamındadır. Böyle veriler geçerken ortaya nand nax adlarında kümeler oluşur. Bunlar da verilerdir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • program yazanlar herhalde bilgisayardaki en temel işlevi yapıyorum zannediyorlar. Olm daha onun arkasında sürüyle altyapı var.
    Ben de bunu çok merak ediyorum ama bu konuda bilgisi olan biri var mıdır burda bilemem.
    Ha bir de ilk bilgisayarın nasıl yapıldığını çok merak ediyorum. Lan en ufak bir alt yapı yok nasıl anlattınız o cisme neyi nasıl yapacağını. Çok ilginç.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apocalypse_now_b -- 14 Eylül 2013; 1:17:48 >
  • Fişe takilmasi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.