Şimdi Ara

BIOS Virüsü Olabilir Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    PC'me format atmama rağmen garip olaylar oluyor. Yeni bir SSD almama rağmen pc 20 sn'de açılıyor. Aniden donabiliyor. Programlar stabil çalışmıyor, hatalar verebiliyor, yavaşlıyor. Fotoğraflar dahi bazen açılmıyor, hata veriyor, program kapanıyor. Bazen sistem ışıkları gidiyor. Ping aniden yükseliyor, reset atıyorum düzeliyor.

    Yazılımsal olduğunu düşünüyorum. Korsan windows kullanmanın zararı olabilir mi ? :) Vaktinde korsan şekilde cracklemiştim. Hala bios'a tanımlı.

    Fikri olan var mı?



  • hatırladığım kadarıyla biosun çalışma mantığını anlatayım.


    bios hdd'ye kayıtlı değil anakart üzerinde yalnız okunabilir özelliği olan bir hafıza çipinde kayıtlı. dolayısıyla bios çipine fabrikadan çıktıktan sonra sonradan bir veri değişikliği veya kaydetme mümkün değil.


    burada şu soru gelebilir aklına. peki zaman zaman bios üzerinde değişiklikler yapıyoruz ssdyi mi hddyi mi takılan flaş belleği mi boot etsin kaydediyoruz onu hafızasında tutuyor veya biosu güncelliyoruz o nasıl oluyor diyebilirsin.


    bu sorunun cevabı da şu, bios pilini duymuşsundur işte pil çıkarsa sistem saati sıfırlanır falan. o pil bir tür ram'e bağlı(yine bu ram anakart üzerinde sabit) ve bu ram bilgisayar kapalıyken de çalışmaya devam ediyor. bios üzerinde bir değişiklik yaptığımızda yaptığımız bu değişiklikler bu ram'e kaydedilir. bilgisayarı her açtığımızda bios çipi ram'den bilgileri çeker o şekilde yapılan değişikliklerle çalışır. ama dikkati çekerim bios çipindeki yazılıma hiçbir şekilde müdahale yok.


    şimdi özetle bios virüsü diye bir şey duymadım, olabileceğini de zannetmiyorum sen de çalışma mantığını gördün olabilitesi pek yüksek bir şey değil ama dersen ki içim rahat etsin, bios pilini çıkarıp geri takarsan o ram'deki bilgiler tamamen gidecektir ve bilgisayarın sonraki açılışında bios içindeki saf fabrika çıkışı veriyle açılacaktır. burada önemli bir husus bios pilini çıkarırsan


    sistem saati sıfırlanır

    bios'un güncellenmiş olabilir ilk sürüme dönmüş olacaksın sonra tekrar biosu güncellemen gerek, güncelleme varsa bios daima güncel tutulmalı.

    son olarak da diyelim ki bios virüsü diye bir şey var, o da yok olmuş olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tplon -- 5 Ekim 2020; 22:44:59 >




  • tplon T kullanıcısına yanıt
    Gayet açıklayıcı olmuş hocam, emeğine sağlık. Özellikle kafamı kurcalayan; OEM key, eğer BIOS'a kaydediliyorsa ve bir şekilde işletim sistemi ile bağlantıya girebiliyorsa, bu key ile beraber başka verilerinde (virüs olabilir) işlenip, windows ile iletişim kurabileceği anlamına gelir gibi geldi. Fakat key, BIOS'a mı yükleniyor onu da bilmiyorum açıkçası. Sorgulamadım, öyledir diye düşündüm.

    Peki hocam, başka hangi sebepten; format atmama ve iki farklı SSD'de de denememe rağmen bilgisayarım 20 sn'de açılıyor, zaman zaman bir anda saatin yanındaki simgeler kayboluyor, programlar tutarsız çalışıyor olabilir, bi fikrin var mı?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.