Şimdi Ara

Bilgisayardaki donma problemi / Nedenini çözemiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Laptop modeli: Samsung r540
    İşlemci: Intel Core i5 M 460 2.53 GHZ
    Ram: 3 gb ddr3 (DRAM frequency diye bişey CPU-Z'de 532 mhz civarı görünüyor)
    Ekran kartı: Ati Mobility Radeon HD 4500 Series 1 gb gDDR3 (Core=720 mhz, Memory= 800 MHZ)
    HDD: 320 GB (5 400 rpm S-ATA)

    Gelelim soruna. Sorun bilgisayardaki donmalar. Nasıl fark ettim ? Dizi / film izlerken görüntü ve sesin donup zamanın ilerlemeye devam etmesi ve kimi zaman 10 - 15 saniye kimi zamansa 2 dk'ya kadar o şekilde takılıp direkt görüntüyü ileri atarak videoyu çalıştırmaya devam etmesi, hangi tarayıcı olduğu fark etmeksizin sayfa yüklenirken önbellek bekleniyor yazısının çıkması ve beyaz ekranda mouse'un yanındaki işlem yapma işaretinin dönüp durması, bilgisayardaki bir klasörü vs açarken adres çubuğunda yeşil yükleme ibresinin yavaş yavaş dolmaya başlaması ve o esnada bekletmesi gibi durumlar vs...

    Aklıma ilk gelen laptopun aşırı ısınmasının bunlara neden olması idi çünkü 2011'de aldığım bilgisayarın şu tarihe kadar fan temizliği / termal macun yenilemesi vs yapılmamıştı ve ateş gibi ısınıyordu. RealTemp isimli programla CPU sıcaklığını kontrol etmeye başladım, zaman zaman 88'u vuruyordu ki 88'i vurunca donuyor daha yukarı dereceleri kaydedemiyor program. 105 derece için TJMax diyor, zannedersem o sıcaklığa ulaştığı taktirde önlem olarak kendini kapatacağı limit. Gene de format seçeneğini denedim, 64 bit windows 7 kurdum baştan düzelmedi. Belki 64 biti kaldırmamıştır diye düşünerek 32 bit kurdum tekrar gene düzelmedi. (Windows 7 home professional 64 bit yüklü şekilde gelmişti ilk aldığımda bilgisayar)

    Her neyse, 1 ay kadar oluyor gittim teknik servise sorunlardan bahsettim ve ısınmanın buna neden olacağını genel bir bakımla kendine geleceğini söyledi. Termal macun, fan temizlemeleri vs derken 50 tl aldı ve yolladı bilgisayarı geri. Artık bilgisayarın dışı ısınmıyor, RealTemp ile cpu sıcaklığını takip ediyorum 40-45 civarında ortalama yük altındayken (Film - dizi vs.) Aynı yüklerde ekran kartım da 58-60 derece bandında seyrediyor.

    Her neyse, aklıma donanımsal problemler gelmeye başladı haliyle ancak gene de son bir şans olarak farklı bir cd'den windows kurmayı denedim. Tekrar format atarken sabit disklerimin dinamik disk olduğunu anladım, format atarken D sürücüm biçimlendirilemiyordu. Onları basit disk formatına çevirip tekrar Windows 7 64 bit kurdum, gene değişen bir şey yok.

    Memtest ile 4 kez ramleri test ettim, 0 hata.
    HDTune ile HDD'de bir problem mi var diye tarama yaptım, 0 hata.
    İşlemci sıcaklığında da ters giden bir şey yok.

    Bu sorun neyden kaynaklı olur ?

    Öğrenciyim, yazokuluna kaldım bir de onun masrafıydı vs derken tekrardan teknik servise para verebilecek durumum şu an yok, birkaç ay daha da olmayacak gibi.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.