Şimdi Ara

Bilgisayar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler --alıntıdır--

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba dostlar bugün bir sitede bilgisayar bileşenleri ile alakalı bir yazıya denk geldim açıkçası daha açıklayıcı bir şekilde anlatılabileceğiniz zannetmiyorum çoğunu iliyor olsam da hoşuma gitti izin alıp paylaşmak istedim


    ----Merhaba Dostlarım bu yazımda bilgisayar almak isteyen fakat seçerken emin olamayanlar için genel bilgilerden bahsedeceğim. O başı sonu belli olmayan, büyüklü küçüklü harf ve rakamlardan oluşan bilgisayar bileşenlerinin aslında çok basit ve anlaşılabilir olduğunu kanıtlıyorum bu yazıda…

    Bilgisayar seçerken aslında sanıldığı kadar çok şey bilmemize gerek yok. Aşağıda belirtmiş olduğum 4 ana bileşeni ( Ekran Kartı – İşlemci – RAM – Hafıza) seçtiğiniz zaman geriye sadece parayı denkleştirmek kalıyor.

    Bilgisayarı Seçerken Kullanma Amacınızı Belirleyin

    Öncelikle bilgisayar seçerken amacımızın ne olduğunu belirlemeliyiz, eğer sözel bir bölüm okuyorsak; bilgisayarı sunum hazırlamak, makale yazmak veya dizi-film izlemek gibi işlevlerde kullanacaksanız sizin birinci önceliğiniz işlemci ve ram olmalıdır. Çünkü yapacağınız işlemler ekran kartını fazla yormayacak ağırlıklı olarak işlemciyi kullanacaktır.

    Yok ben 2 veya 3 boyutlu çizimler yapacağım, video editleyeceğim veya yüksek işlem gücü gerektiren oyunlar oynayacağım diyorsanız maalesef seçerken hem işlemcinizi hem de ekran kartınızı iyi seçmeniz gerekiyor. Bu iki bileşen arasında önceliğinizi ise ekran kartından yana kullanmanız gerektiğini söyleyebilirim.



    Ekran kartı ve İşlemci hakkında bir şeyler (en azından hangisinin ne işe yaradığını) biliyorsunuz artık sıra geldi diğer bileşenlere, bunları sırayla yazıp ne işe yaradıkları ve hangi kullanıcıların ihtiyacı olduklarını yanlarına yazıyorum.

    Ram (Bellek)

    Hemen hemen tüm kullanıcılar için önemli olan ram ne kadar yüksek olursa bilgisayarınız aynı anda o kadar fazla işlem yapabilir. Bu tüm programlar için geçerlidir. Örnek vermek gerekirse Chrome’da araştırma yaptığınızı varsayalım art arda açtığınız her sekme ram kullanımını artıracaktır, bunun yanında farklı programların da açık olduğu durumlarda ara ara takılmalara ve donmalara sebebiyet verebilir. Günümüz şartlarında basit işler için bile en az 8 GB ram olması gerekir.

    Hafıza

    Fotoğraf ve videolarımızı, indirdiğimiz programları veya oyunları depoladığımız yeri SSD ve HDD olarak iki grupta inceleyebiliriz. Bu iki grup arasındaki tek fark hız desem yanlış olmaz. SSD’ler fiyat olarak çok daha pahalı olmalarına karşın HDD lerden yüzlerce kat daha hızlı çalışabilir bu da işlem hızınızı ile doğrudan etkiler.



    Günümüz bilgisayarlarının çoğunda SSD ve HDD ortak olarak kullanılmaktadır, bu sayede işletim sistemi ve hızlı çalışmasını istediğimiz programlarımızı SSD ye kurarken depoladığımız fotoğraf, video gibi verilerimizi de HDD içerisinde saklama imkanımız olur.

    Durumun önemini izah etmek için bir örnek vermek gerekirse işletim sistemi SSD ye kurulu bir bilgisayar ile aynı işletim sistemi HDD ye kurulu diğer tüm özellikleri aynı olan iki bilgisayarın açılma hızları karşılaştırıldığında SSD‘li olan bilgisayar 17 saniyede açılırken HDD’li olan bilgisayarın açılma süresi 1 dakikanın üzerinde olduğunu söyleyebilirim.

    Şefin TavsiyesiEn az işletim sistemini kurabileceğiniz kadar (128 gb) SSD’niz olsun.

    Evet buraya kadar sorun yoksa piyasadaki bilgisayarlardaki o göz korkutan uzun isimleri olan işlemcilerinin ve ekran kartlarının aslında neyi ifade ettiklerine değinmek istiyorum.

    İşlemci

    Piyasada iki büyük rakip var biri İNTEL diğeri ise AMD. Çoğunlukla İNTEL işlemcilerle karşılaşıyor olsak da fiyatlarının nispeten daha ucuz olması sebebiyle AMD işlemciler de kullanabiliyoruz.

    İntel İşlemciler

    Özellikle mobil sektörde 4 ana parçaya bölünmüş durumdalar ( i3 i5 i7 ve i9 ) bunlar giriş seviyesi, orta seviye, üst seviye ve Allahuekber dağları diye adlandırılabilir. Aynı zamanda bunlar işlemci ailesini belirtirler.

    Bu işlemcilerin bir de nesil olarak ayrıldıklarını söyleyebilirim bildiğiniz üzere...----


    Yazının hepsini buraya atmama hak sahibi izin vermedi devamını yorumda link olarak bırakıyorum








  • Ban yermiyim bilemediğim için yedek hesap üzerinden paylaşıyorum

    Link:https://geturgen.com/bilgisayar-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-semih-cavdar/

  • İş yapar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.