Şimdi Ara

BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
2.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • yuhh ya kasıkla verip kepceyle alıyor bunlar.............

    bana gelen memur zammını düsüncek olursak . simdiden gitti zaten 50 tl zam gelmişdi. ayda 3 depo gaz kulandıgınımda hemen hemen yok olmus olacak bu 50 tl . bu sadece gaz icin artık diger zamları siz düsünün bizim 50 tl uctu , daha cepten yiyecegizzz....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cetera -- 23 Temmuz 2009; 13:38:04 >
  • ZAM MİZAHI

     BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ


     BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendel50 -- 24 Temmuz 2009; 6:46:09 >
  • LeMan yine koymuş noktayı.
  • Akaryakıta yeni zam



    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği “tavan fiyat”ı kurşunsuz benzin ve kırsal motorinde artırdı.

    EPDK, 25-27 Temmuz'da geçerli olmak üzere, akaryakıt bayi tavan fiyatlarını 95 oktan kurşunsuz benzinde 4 kuruş ve kırsal motorinde 1 kuruş artırdı. Buna göre, 3,20 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,24 lira ve 2,48 lira olan kırsal motorinin litre fiyatı da 2,49 lira oldu. Litre fiyatı 2,61 lira olan motorinin fiyatında değişikliğe gidilmedi.

    Vergiler dahil akaryakıt dağıtım tavan fiyatı da 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 4 kuruş, motorin ve kırsal motorinde de 1 kuruş arttı. Akaryakıt dağıtım tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litrede 3,10, motorinde 2,44, kırsal motorin için litrede 2,33 lira olarak belirlendi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaddyCooL88 -- 24 Temmuz 2009; 20:42:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cimbomemre

    Akaryakıta yeni zam



    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği “tavan fiyat”ı kurşunsuz benzin ve kırsal motorinde artırdı.

    EPDK, 25-27 Temmuz'da geçerli olmak üzere, akaryakıt bayi tavan fiyatlarını 95 oktan kurşunsuz benzinde 4 kuruş ve kırsal motorinde 1 kuruş artırdı. Buna göre, 3,20 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,24 lira ve 2,48 lira olan kırsal motorinin litre fiyatı da 2,49 lira oldu. Litre fiyatı 2,61 lira olan motorinin fiyatında değişikliğe gidilmedi.

    Vergiler dahil akaryakıt dağıtım tavan fiyatı da 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 4 kuruş, motorin ve kırsal motorinde de 1 kuruş arttı. Akaryakıt dağıtım tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litrede 3,10, motorinde 2,44, kırsal motorin için litrede 2,33 lira olarak belirlendi.



    LPG yi farz ettiler artık.Nokta.




  • Arkadaşlar üşenmeyelim , çekinmeyelim en basitinden aracınızın camına aşağıda göreceğiniz gibi bir protesto yazısı yapıştırın. Bu bile önemli bir tepki bizler ne gösteri ne yürüyüş yapıyoruz. Düşünsenize trafıkte dolaşan araçların bırakın %80 - % 90 nını , % 50 si bu tepkisini gösterse bu bile önemli bir mesaj verir. Petrol ve dolar düşerken ÖTV yi arttıranlara 20 lira maaşlara zam yapıp zamlarla cebimizden 50 lira çekenlere. Varsın onlar durmasın zamma devam desinler bizimde kırmızı kart çıkaracağımız günler gelecek.
     BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ
  • arkadaşlar yine bugün benzine 10 kuruşluk bir zam daha geldi sizlere güzel haberler vermek isterdim ama nafile 3.25 den kullanmaya devam+motorinede tabiki zam geldi sonumuz hayrola.
  • YİNE ZAM YİNE ZAMMM YİNE ZAMMMMMMMMM BENZİN BUGÜNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 3.34 TL OLDU VATANA VE MİLLETE HAYIRLI UĞURLU OLSUN NASIL OLACAKSA VAH,Kİ VAH HALİMİZE...
  • benzin 3,34 olmuş,
    gaz Ankarada 1,45 - 1,64 aralığında...
  • LANET OLSUN "VERGİ" ADI ALTINDA HALKINI GASP EDEN BU ZİHNİYETE !
  • YA nerye kadar soyulacagız .. bırılerı dur dese barı..yuhhh
  • bunlara oy verenler hiç ağlamasın ...devam etsinler yolmaya.. seçimlere bi kaç ay kala pirinç bulgur verirler ödeşirsiniz...
  • Arkadaşlar nihayet EPDK dan cevap geldi. (Muhtemelen herkeze aynı yazıyı kopyala-yapıştır yapıyorlardır) Tabi yazılarımızda şikayetçi olduğumuz durum ÖTV ve onun üzerinden alınan KDV idi. Yazıda Fiyatladırma ile ilgili bilgi verilmiş.
    Bu kurum halkın kurumu ise akaryakıtın üzerinden alınan aşırı verginin indirilmesi için çalışma yapması lazım ama nerdeeee. Bu kurumun neye ve kime hizmet ettiği çok açık.

    EPDK halka değil hükümete hizmet ettikçe daha çok zam görürüz. Bu kurumda çalışanlar aldıkları parayı hak edip halkın menfeatleri doğrultusunda çalışsınlar.

    Bugün petrolün varili 69,23 usd

    Bilgilerinize sunarım.


    ******************************************************************************************

    Sayın İlgili;
    Bilindiği üzere 25/06/2009 tarihli ve 2145/1 sayılı Kurul Kararı ile iki ay süreyle uygulanacak olan akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatları şu şekilde tespit edilmiştir:

    Akaryakıt Dağıtım Fiyatı = ((PF * 1,05*Yoğunluk/1000)+ ÖTV+GP)*1,18 + ((M/2)*1,18)
    Akaryakıt Bayi Fiyatı = ADF + ((M/2)*1,18)
    ADF ve ABF Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri hesaplanır ve ertesi gün için uygulamaya başlanır. Formülde yer alan PF (parite fiyat) Platts European Market Scan de CIF MED (Genova /Lavera) başlığı altında yayımlanan fiyatlardan ilan zamanı itibariyle en güncel olanı ile yine TCMB tarafından 15.30 dan sonra belirlenen en güncel ABD doları döviz satış kurunun çarpılması ile bulunan fiyattır. Yani:

    PF= CIF * Döviz Kuru olarak ifade edilebilir.

    Petrol Piyasası Kanunu gereği Türkiye petrol piyasasında fiyat oluşumunda en yakın erişilebilir dünya piyasalarının dikkate alınması gerektiği için fiyat formülü (Genova /Lavera) fiyatları esas alınarak oluşturulmuş, bunların üzerine Kurşunsuz Benzin 95 Oktan için 25 Kr/Lt, motorin için 30 Kr/Lt ve kırsal motorin için 27,5 Kr/Lt vergisiz marjları eklenerek akaryakıt bayi tavan fiyatı belirlenmiştir.

    Akaryakıt dağıtım ve bayi tavan marjları ülkemiz ile temin benzerliği gösteren Akdeniz ülkeleri esas alınarak belirlenmiştir. Petrol temin bedeli de yine Akdeniz ülkelerinin arz ve talep yapısından etkilenerek fiyatın oluştuğu İtalya’daki serbest piyasada CIF MED (Genova /Lavera) fiyatlarına endekslenmiştir. Yani Kurumumuzca tavanı belirlenen fiyat unsuru dünya fiyatlarına bağlı olarak değişen temin bedeli ya da tespiti görev alanımıza girmeyen vergiler (ÖTV, KDV) değildir, yalnızca rafineri/dağıtıcı/bayi marjlarıdır.

    Yukarıda yer alan formüllerden de anlaşılacağı üzere fiyatı etkileyen unsurlar ve fiyata etkilerine ilişkin açıklamalar aşağıdaki şekildedir:

    CIF MED (Genova /Lavera) Fiyatları: Söz konusu serbest piyasada oluşan akaryakıt fiyatları ülkemizde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda önceki otomatik fiyatlandırma döneminde de esas alınmak idi. CIF MED fiyatları Akdeniz ve Dünya piyasalarındaki arz talep hareketlerinden etkilenerek oluşmakta olup ham petrol fiyatları ile aynı yönde hareket etmek zorunda değildir. Yani ham petrol fiyatları düşüşte ya da sabit iken ilgili ürünün piyasa koşulları nedeniyle ürün fiyatı uluslar arası pazarlarda ve Türkiye’de artabilmekle birlikte tersi de mümkündür. Bunun aşağıdaki tabloda yer alan fiyat değişimlerine bakılabilir:

    Ham Petrol K. Benzin 95 Oktan
    04/08/2009 73,84 $/Varil 746,75 $/Ton
    05/08/2009 74,67 $/Varil 714,75 $/Ton

    Tablodan da anlaşılacağı üzere ardışık iki gün arasında ham petrol fiyatları artarken dünya piyasalarında Kurşunsuz Benzin 95 Oktan fiyatı düşebilmektedir.



    Vergiler:
    Kurumumuzun vergilendirmeye ilişkin her hangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Fiyat formülü vergileri de (ÖTV ve KDV) içermektedir. ÖTV miktarı maktu iken KDV miktarı ürünün satış fiyatı ile orantılıdır.
    15 Temmuz 2009 tarihli ve 27289 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı” gereğince tavan fiyat uygulamasına konu akaryakıt türlerinin ÖTV miktarları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş (arttırılmış) olup, ilgili günden itibaren yapılacak ve ilan edilecek olan tavan fiyat hesaplamalarında yeni ÖTV miktarları geçerli olacaktır:
    ÜRÜN Eski ÖTV Miktarı (TL/Lt) Yeni ÖTV Miktarı(TL/Lt) Değişim (Artış)(TL/Lt)
    Kurşunsuz Benzin 95 Oktan 1,4915 1,6915 0,20
    Motorin 1,0045 1,1545 0,15
    Kırsal Motorin 0,9345 1,0845 0,15


    Verginin pompa satış fiyatı içindeki payının anlaşılması, temin bedeline esas olarak alınan CIF MED fiyatları ve rafinerici/dağıtıcı/bayi marjları ile karşılaştırılabilmesi için örnek olarak alınan bir günde oluşan fiyatın bileşenlerine ayrılması yeterli olacaktır. Söz gelimi, 6 Ağustos 2009 tarihi için, tavan fiyata konu ürünlerin pompa satış fiyatları içerindeki payları şekilde görüldüğü gibidir:

     BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ



    Görüldüğü gibi Kurşunsuz Benzin 95 Oktan örneği için ilgili günde vergilerin pompa satış fiyatı içerisindeki payı % 66, temin bedelinin payı % 24, rafinerici/dağıtıcı/bayi marjları toplamının payı ise % 10 dolaylarındadır. İlgili gün için dünya fiyatlarındaki % 10’luk düşüş diğer faktörler (ÖTV, marjlar) sabitken pompa fiyatında ancak % 2,4 dolaylarında bir düşüş sağlayacaktır.

    Rafinerici/Dağıtıcı/Bayi Marjları:

    Fiyat oluşumunun diğer bir unsuru da marjlardır. Kurumumuzun müdahale yetkisi fiyatın yalnızca bu unsuru için geçerlidir. Pompa satış fiyatı içerisindeki payı ürüne bağlı olarak tavan fiyat uygulaması sonrasında bile %10 - %15 dolaylarında olan marjlar Türkiye petrol piyasasında faaliyet yapan rafinerici, dağıtıcı ve bayilik faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan tüm maliyetlerin ve ticari kar beklentilerinin karşılandığı yegâne kalemdir. Pompa satış fiyatı içerisindeki payı sınırlı olan bu fiyat unsurunun Kurumuzca tavan fiyat uygulaması sonucunda 2 aylık bir süre için sınırlandırıldığı ve bu süre içerisinde artış imkânının olmadığı bilinmelidir. Her ne kadar en yakın erişilebilir piyasalarda oluşan marjların dikkate alınması yükümlülüğü olsa da marjlar toplamında meydana gelecek %10’luk bir düşüş pompa satış fiyatında ancak %1-1,5 dolaylarında bir düşüş sağlayabilecektir.

    Sonuç olarak akaryakıt fiyatlarını oluşturan tüm unsurların kontrolünün Kurumumuz görev alanında olmadığı, ancak lisans sahiplerinin marjlarına müdahale yetkimiz olduğu ve bunun tavan fiyat uygulaması ile yapıldığı, fiyatlarda meydana gelen ve kamuoyunda merak uyandıran değişimlerin ise genel olarak dünya fiyatlarında gerçekleşen hareketlenmelerden, 15 Temmuz 2009 tarihinde ise gerçekleşen ÖTV artışından kaynaklandığı bilinmelidir.




  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği tavan fiyat uygulamasını sona erdirme kararı aldı..


    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta tavan fiyat uygulaması sonucunda gelinen aşamada, kanunun öngördüğü “en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile Türkiye piyasasındaki fiyat oluşumu”nun aynı seviyelerde gerçekleştiğine işaret ederek, uygulamaya yönelik iki aylık kanuni sürenin bugün sona erdiğini bildirdi.



    EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurum tarafından 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde “petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı” anlaşıldığından 27 Haziran 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kanun ile belirlenen iki aylık süre için tavan fiyat uygulamasının başlatıldığı hatırlatıldı.

    Bu süre zarfında akaryakıt satış fiyatlarındaki değişimlerin, esasen dünya petrol piyasalarında oluşan ürün fiyatları ile döviz kuru ve vergiler gibi unsurlardaki değişimlere göre belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi

    “Kurumumuz tarafından başlatılan tavan fiyat uygulaması ile de dağıtıcı ve bayi payları, litrede yaklaşık olarak 42 kuruştan 25 kuruşa indirim sağlanarak sınırlandırılmıştır.

    Tavan fiyat uygulaması sonucunda, gelinen aşamada, kanunun öngördüğü en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile ülkemiz piyasasındaki fiyat oluşumu aynı seviyelerde gerçekleşmekte olup, uygulamaya yönelik iki aylık kanuni süre bugün sona ermiş bulunmaktadır.”

    FİYAT OLUŞUMLARI TİTİZLİKLE İZLENECEK

    Açıklamada, EPDK'nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kanuni sorumlulukları çerçevesinde tüketici haklarını korumaya devam edeceği, piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyeceği, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edeceği bildirildi.

    ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİ OLMUŞTU

    Tavan fiyat uygulaması sektör temsilcileri tarafından serbest piyasa koşullarını öldürdüğü gerekçesiyle eleştiriliyordu.

    Düzenlemenin kaldırılmasıyla birlikte akaryakıt dağıtım şirketleri de herhangi bir sınırlamaya maruz kalmadan serbest fiyatlandırma yapabilecekler. Ancak bu fiyatlandırmanın da EPDK'nın sıkı denetimi altında olması bekleniyor.




  • arkadaşlar Tavan fiyat uygulamasının kaldırılmasının ardından hemen zam yapıldı
    Son düzenlemeyle 3,28 liradan satılan 95 Oktan kurşunsuz benzin 3,30 liraya yükseldi. Motorin ise 2 kuruş zamla 2,69 liradan 2.71 liraya çıktı. Kırsal motorinin litre fiyatı ise 1 kuruş zamlanarak 2.56 liradan 2.57 liraya yükseldi.lpg otogaz ise 1.69 lirada devam ediyor.
  • TÜM HALKIMIZI 78. İZMİR ENTERNASYONAL FUARIN DA STANDIMIZA BEKLİYORUZ.
    İLGİ VE ALAKANIZA TEŞEKKÜR EDERİZ.






     BENZİNE BUGÜN BÜYÜK ZAM GELDİ
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.