Şimdi Ara

Belçika'da Üniversite (Soru-Cevap) GÜNCELLENDİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
12
Favori
20.831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,





    Belçika'da bir üniversiteye kabul edildim ve önümüzdeki yıldan itibaren orada okumaya başlayacağım. Henüz ben de oraya gidip yaşamadığım için şimdilik ilk elden bilgi aktaramıyorum maalesef, fakat orada yaşayan çok insanla konuştum ve hepsine ısrarla benzer soruları sordum ve benzer cevapları aldım, o yüzden bilgilerimin kaynağı sağlamdır. Ayrıca yakın arkadaşlarımdan biri bu üniversitede Erasmus yaptı geçen dönem 5 aylık, onun sayesinde de çok şey öğrendim okul ve şehir hakkında.





    Bir üniversiteye kabul edildiğimi bazı konulara yazıyorum ve arkasından çok özel mesaj geliyor. Ben de oraya gidene kadar herhangi bir konu açmak istemedim bilgilerin havada kalmaması açısından, ve bu zamana kadar herkese tek tek cevap verdim ama benzer şeyleri sürekli yazmak yoruyor. İnanın 20-30 dk boyunca cevap yazıyorum güzelce soru soranlara üşenmeden. Ben de artık bu cevapları bir konu altına toplamaya karar verdim, böylece herkes görebilir ve belki birileri faydalanır. Oraya gittiğim zaman konuyu bir günlük / rehber konusuna çevirmeyi planlıyorum.





    Sorular geldikçe ilk mesaja ekleyeceğim.





    Kabul edilmek ve gitmek gerçekten zor değil, zor olan ondan sonrası.





    Kendimden biraz bahsedeyim. Belçika'da kabul edildiğim bölüm "Business Engineering" bölümü, Türkçe'ye İşletme Mühendisliği olarak çevrilebilir. Bitirdiğim zaman "business analyst"lik veya danışmanlık işi yapmayı düşünüyorum, onun dışında özel şirketlerde hemen her departmanda çalışma şansım var, ekonomi/finans gibi bir bölüm zaten bu.





    19 yaşındayım, Ege Üniversitesi'nde İngilizce mütercim tercümanlık okuyorum. Bu sene başladığım AÖF İşletme Yönetimi bölümüm, okulda aldığım Almanca ve İtalyanca dersleri, kendim gittiğim bir Fransızca kursum var. Bir de ara sıra iş oluyor 3-4 gün boyunca ardıl/simültane çeviri işi yapıyorum, yurtdışından gelen müşterilerin Türk satıcılarla anlaşarak ithalat-ihracat yapmalarını sağlıyoruz. Kısaca kendimi geliştirmeyi ve zorlamayı seven biriyim. Fransızca kursuna ve işe geçen sene bölüm dersleri çok kolay çalışacak birşey bulamıyorum diyerek başlamıştım.





    Okulun sistemi nasıl işliyor?





    Ben lisans okuyacağım. Hazırlık kursu var okulun, bu kurslar her sene Ocak ayında başlar. Ücreti 2250€. Tarihleri bu seneki kurstan örnek vereyim, her sene benzer tarihler olur. Kurs 6 seviyeden oluşuyor. 11 Ocak'ta hazırlık kursu başlıyor, 5. seviye 28 Haziran'da bitiyor. 5. seviye uluslararası sistemde B2'ye tekabül ediyor, eğer bu seviyeyi başarıyla tamamlayıp sertifikasını alırsanız okula kayıt hakkınız da oluyor. 6. seviye daha da ilerletmek için, o da 1-28 Ağustos 2017 arasında yapılıyor bu sene. Yani 5. seviye ile 6. seviye arasında 1 ay kadar fark var. Ayrıca, önceki seviyelerde bir seviyede başarısız olursanız ek para ödemeden seviyeyi tekrar alabiliyorsunuz, sonradan verilen 6. seviyenin yerine geçiyor o. Sertifika sınavını geçmek için (bu konuda tam emin değilim) 4 hakkınız var. Sınavlar 2 haftada bir yapılıyor. Aynı yılda kayıt tarihleri bitene kadar sınavı geçip kayıt olursanız hazırlık kursuna ödediğiniz paranın 1080€'sunu geri alabiliyorsunuz.





    Eğitim dili ne?





    Lisansta sadece Felemenkçe (Hollandaca). Yüksek lisansta bazı bölümlerde İngilizce eğitim de var.





    Masraflar ne kadar? Zengin miyim?





    Değilim. Ortalama masrafları yazayım,





    Başlangıçta hazırlık kursu var, bunun ücreti 2250€, kursu uzatmadan geçersen ücretin yarısı iade ediliyor.


    Yıllık okul ücreti şuanda 890€, ama seneye biraz artış olacakmış bu birkaç aya belli olur, ama devasa bir artış olmayacak.


    3-4 kişiyle aynı evde kalırsan bunun kirası kişi başı 300-350 arası her şey dahil, sana ait oda oluyor tabi en iyi seçenek bu bence. Okul yurdu 260€ , tek kişilik 13-14 metrekare oda, banyo mutfak ortak, yurt bursu alırsan 150'ye düşüyormuş.


    Aylık toplam masraf olarak, Erasmus'a giden arkadaş 550 civarı harcıyordu aylık ama o dışarıda para harcamazdı pek. Çıktığı zaman 6 aylık 35€'ya kiraladığı bisikletle dolaşır gelirdi. Arada arkadaşlarımla çıkarım içerim veya dışarıda yerim dersen, 700 civarında aylık masraf var diyebiliriz.





    Tabi bambaşka bir ülkeye gidiyoruz, aklımıza gelmeyen bir ton masraf çıkacak eminim benim amacım hazırlık kursunu bitirene kadar bana yetecek kadar para biriktirmek, sonra part time bir işe girerek + KYK bursu veya kredisi alarak (şuan 240€ civarında) kendi masraflarımı çıkarmak. Haftalık 20 saat çalışma izni var, ücretler de yasal olarak en az 10€ saat başına. Vergiyle beraber biraz düşüyor tabi.





    Başvuruyu nasıl yaptım? Vatandaşlığım var mı? Türklere nasıl bakıyorlar?





    Öncelikle herhangi bir şirket vs. aracı olmadı tamamen bireysel yaptım başvuruyu.





    Başvuruyu gayet normal bir şekilde, herhangi bir şeye başvurur gibi internet üzerinden yaptım. Okulu bir arkadaşım sayesinde keşfettim ve "olmaz ama hadi lan deneyelim bakalım" diyerek başvurdum açıkçası. Başvurular genelde 1 ekimde açılıp marta kadar sürüyor. Liseden mezun olmanız gerek başvuru için çünkü diploma istiyorlar, haziranda mezun olduğunuz için bu yılı kaçırmış oluyorsunuz. Diploma tercümandan çevirilmiş ve kaymakamlıktan apostil mührü basılmış, noterden onaylatılmış olmalı. Bunun dışında lise transkripti ve okuyorsanız üniversite öğrenci belgenizi, motivasyonunuz (neden orada okumak istiyorsunuz) ve gelecek planlarınız hakkında yazınızı istiyorlar. Bunun haricinde istese bağlı olarak referans/tavsiye mektubu (lisedeki 2 hocamdan almıştım. Hatta istediğim zaman o ne lan sen yaz biz imzalarız demişlerdi ben yazmıştım referans mektubumu okuyup imzaladı onlar sadece) ve CV'nizi istiyorlar. Ben başvurduğum zaman CV'm bomboştu, ne daha önceden çalıştığım bir iş ne de akademik kariyerim vardı, öyle bir şeyler yazdım, bildiğim diller vs. gönderdim işte. Çekinecek bir şey yok yani burada da.





    Dil Felemenkçe (Hollandaca). Dil kursu okuyanlar direkt üniversiteye aktarılıyormuş derken ne demek istedin anlamadım. Şöyle, sen bahsettiğim şekilde üniversiteye başvuruyorsun onlar kabul ederlerse senin kendi yabancı diller okulunda 7-8 aylık hazırlık sınıfına gitmeni ve bunu başarıyla geçmeni, kabul edildiğin akademik yılın kayıt tarihleri arasında da dil kursunu başarıyla bitirdiğine dair belge ile (geçmek için en az B2 olman gerek) gelip okula kayıt olmanı istiyorlar.





    Belçikada veya başka bir yabancı ülkede herhangi bir vatandaşlığım yok, akrabam bile yok, ailem Ingilizce bile bilmez. O konuda da bir farklılığım yok yani herkesten.





    Yalnız şöyle bir şey var benim başvurduğum dönem daha normal bir dönemdi, şuanda özellikle bu yaz yaşanan olaylardan sonra benim gittiğim üniversite bu sene Türkiyeye Erasmus öğrencisi göndermeme kararı aldı güvenlik sebeplerinden dolayı. Moral bozucu gerçekten ama yapacak bir şey yok. Yine de siyasi olayların okulun öğrenciye bakış açısını etkileyeceğini düşünmüyorum. Maillerime hala uzun ve faydalı cevaplar alabiliyorum onlardan, bir dışlama durumu falan yok. Yine de söylemiş olayım dipnot olsun.





    Sınav?





    Kesinlikle yok. Çoğu Avrupa ülkesinde üniversiteye girmek için sınav yoktur, en azından kendi vatandaşlarına. Tıp ve diş hekimliği gibi bölümlerde oluyor bazen sınav. Belçika'yı çok net bildiğim için konuşayım, lise diploması olan biri istediği okulun istediği departmanına gidip beni kaydedin buraya diyor ve kayıt oluyor :) bizim için de öyle çok imkansız şeyler istemiyorlar, bir kaç ufak belge gerekiyor sonra değerlendirmeye alıyorlar, yukarıda yazdım. Almanya, Avusturya, Polonya gibi ülkeler için danışmanlık şirketleri aracı oluyor burada öyle bir durum yok, tamamen farklı.





    Yere düşen hocaları ne yapıyorsunuz?





    Henüz gitmediğim için bilmiyorum ama duyduğuma göre düşene bir tekme de onlar vuruyormuş.





    Mezun olunca ne yapacaksın?





    Bölüm ağırlıklı olarak finans/ekonomi olduğu için şirketlerde çoğu pozisyonda çalışabilirim, ama benim asıl odaklanmak istediğim konu, - Türkçe karşılığı pek olmadığı için Ingilizce yazıyorum - "business analyst"lik ve danışmanlık. Yüksek lisansta da bu alana odaklanmayı planlıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwartevis -- 28 Ekim 2016; 22:55:14 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Yüksek lisans mı? Hayırlı olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip.
  • Kaflip K kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam. Hayır normal lisans, sonrasında yüksek lisansa direkt geçiş hakkı da veriyorlar. Lisans 3 yıl, yüksek lisans 2 yıl.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zwartvis

    Sağolun hocam. Hayır normal lisans, sonrasında yüksek lisansa direkt geçiş hakkı da veriyorlar. Lisans 3 yıl, yüksek lisans 2 yıl.

    Kaç para gidecek toplamda 3 sene için. Her masraf dahil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam belçika cok pahali yav allah yardim etsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Man WhoSoldTheWorld kullanıcısına yanıt
    Ortalama masrafları yazayım,

    Başlangıçta hazırlık kursu var, bunun ücreti 2200€, kursu uzatmadan geçersen ücretin yarısı iade ediliyor.
    Yıllık okul ücreti şuanda 890€, ama seneye biraz artış olacakmış bu birkaç aya belli olur, ama devasa bir artış olmayacak.
    3-4 kişiyle aynı evde kalırsan bunun kirası kişi başı 300-350 arası her şey dahil, sana ait oda oluyor tabi en iyi seçenek bu bence. Okul yurdu 260€, tek kişilik 13-14 metrekare oda, banyo mutfak ortak, yurt bursu alırsan 150'ye düşüyormuş.
    Aylık toplam masraf olarak, Erasmus'a giden arkadaş 550 civarı harcıyordu aylık ama o dışarıda para harcamazdı pek. Çıktığı zaman 6 aylık 35€'ya kiraladığı bisikletle dolaşır gelirdi. Arada arkadaşlarımla çıkarım içerim veya dışarıda yerim dersen, 700 civarında aylık masraf var diyebiliriz.

    Tabi bambaşka bir ülkeye gidiyoruz, aklımıza gelmeyen bir ton masraf çıkacak eminim benim amacım hazırlık kursunu bitirene kadar bana yetecek kadar para biriktirmek, sonra part time bir işe girerek + KYK bursu veya kredisi alarak (şuan 240€ civarında) kendi masraflarımı çıkarmak. Haftalık 20 saat çalışma izni var, ücretler de yasal olarak en az 10€ saat başına. Vergiyle beraber biraz düşüyor tabi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • carlingolson C kullanıcısına yanıt
    Öyle hocam :) ama işe girersen ödedikleri para da çok fazla. 3 saatte benim buradaki 1 günlük ücretimi ödüyorlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam kaç yaşındasınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Brotha B kullanıcısına yanıt
    19. Bunu neden sordunuz ki şaşırdım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hayırlı olsun, darısı da bizim başımıza.
    Ekleme: Bölüm ne, eğitim dili ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crashday -- 28 Ekim 2016; 1:21:50 >
  • Bölüm ne

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zwartvis

    19. Bunu neden sordunuz ki şaşırdım

    Yurtdışına okumaya gidenler genellikle 20 yaş üstü oluyorda merak ettim.

    Başvuruyu nasıl yaptınız bundan biraz bahsedebilirmisiniz? Bende lise sonum yutdışında okumak istiyorum fakat başvurular hakkında hiçbir fikrim yok. Aklımda olan şey dil kursu. Bildiğim kadarıyla dil kursu okuyanlar direk üniye aktarılıyormuş doğru mu acaba. Belçika'da kabul nasıl işliyor bahsedebilirmisin abaca.

    Bu arada Türk vatandaşı değilim eğitim konusunda vatandaş ayırımı varmı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yurt dışında okumak için ne yapmak lazım? Nerelere baş vurmak, hangi sınavlara girmek vs.

    4 yıl burada okuyup yüksek lisansı yurt dışında bir yerde yapmak mı yoksa ön+yükseği yurt dışında yapmak mı daha iyidir?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zwartvis

    Ortalama masrafları yazayım,

    Başlangıçta hazırlık kursu var, bunun ücreti 2200€, kursu uzatmadan geçersen ücretin yarısı iade ediliyor.
    Yıllık okul ücreti şuanda 890€, ama seneye biraz artış olacakmış bu birkaç aya belli olur, ama devasa bir artış olmayacak.
    3-4 kişiyle aynı evde kalırsan bunun kirası kişi başı 300-350 arası her şey dahil, sana ait oda oluyor tabi en iyi seçenek bu bence. Okul yurdu 260€, tek kişilik 13-14 metrekare oda, banyo mutfak ortak, yurt bursu alırsan 150'ye düşüyormuş.
    Aylık toplam masraf olarak, Erasmus'a giden arkadaş 550 civarı harcıyordu aylık ama o dışarıda para harcamazdı pek. Çıktığı zaman 6 aylık 35€'ya kiraladığı bisikletle dolaşır gelirdi. Arada arkadaşlarımla çıkarım içerim veya dışarıda yerim dersen, 700 civarında aylık masraf var diyebiliriz.

    Tabi bambaşka bir ülkeye gidiyoruz, aklımıza gelmeyen bir ton masraf çıkacak eminim benim amacım hazırlık kursunu bitirene kadar bana yetecek kadar para biriktirmek, sonra part time bir işe girerek + KYK bursu veya kredisi alarak (şuan 240€ civarında) kendi masraflarımı çıkarmak. Haftalık 20 saat çalışma izni var, ücretler de yasal olarak en az 10€ saat başına. Vergiyle beraber biraz düşüyor tabi.

    Vay züppe diyecektim hevesimi kursağımda bıraktın. Hocam ailem bana 200-250 € gonderebilir. Ben hem kyk 240 € hem de orada part time ile gecinebilir miyim? Hazırlığı tr de okuyorum bu sene.

    Yani 450€ sabit gelir üstüne part.time?

    Bölüm ne,.fiyatı çok ucuzmus.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Polonyada okumak istiyodum ben aslında ama ne bileyim okul ücretini karşılayamam. Kahrolsun fedareller kahrolsun kapitalizm

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yere dusen hocalari ne yapiyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Brotha B kullanıcısına yanıt
    Eh ben de gittiğimde 20, dil kursunu bitirip bölüme başladığımda da 21 yaşında olacağım.

    Öncelikle herhangi bir şirket vs. aracı olmadı tamamen bireysel yaptım başvuruyu.

    Başvuruyu gayet normal bir şekilde, herhangi bir şeye başvurur gibi internet üzerinden yaptım. Okulu bir arkadaşım sayesinde keşfettim ve "olmaz ama hadi lan deneyelim bakalım" diyerek başvurdum açıkçası. Başvurular genelde 1 ekimde açılıp marta kadar sürüyor. Liseden mezun olmanız gerek başvuru için çünkü diploma istiyorlar, haziranda mezun olduğunuz için bu yılı kaçırmış oluyorsunuz. Diploma tercümandan çevirilmiş ve kaymakamlıktan apostil mührü basılmış, noterden onaylatılmış olmalı. Bunun dışında lise transkripti ve okuyorsanız üniversite öğrenci belgenizi, motivasyonunuz (neden orada okumak istiyorsunuz) ve gelecek planlarınız hakkında yazınızı istiyorlar. Bunun haricinde istese bağlı olarak referans/tavsiye mektubu (lisedeki 2 hocamdan almıştım. Hatta istediğim zaman o ne lan sen yaz biz imzalarız demişlerdi ben yazmıştım referans mektubumu okuyup imzaladı onlar sadece) ve CV'nizi istiyorlar. Ben başvurduğum zaman CV'm bomboştu, ne daha önceden çalıştığım bir iş ne de akademik kariyerim vardı, öyle bir şeyler yazdım, bildiğim diller vs. gönderdim işte. Çekinecek bir şey yok yani burada da.

    Dil Felemenkçe (Hollandaca). Dil kursu okuyanlar direkt üniversiteye aktarılıyormuş derken ne demek istedin anlamadım. Şöyle, sen bahsettiğim şekilde üniversiteye başvuruyorsun onlar kabul ederlerse senin kendi yabancı diller okulunda 7-8 aylık hazırlık sınıfına gitmeni ve bunu başarıyla geçmeni, kabul edildiğin akademik yılın kayıt tarihleri arasında da dil kursunu başarıyla bitirdiğine dair belge ile (geçmek için en az B2 olman gerek) gelip okula kayıt olmanı istiyorlar.

    Belçikada veya başka bir yabancı ülkede herhangi bir vatandaşlığım yok, akrabam bile yok, ailem Ingilizce bile bilmez. O konuda da bir farklılığım yok yani herkesten.

    Yalnız şöyle bir şey var benim başvurduğum dönem daha normal bir dönemdi, şuanda özellikle bu yaz yaşanan olaylardan sonra benim gittiğim üniversite bu sene Türkiyeye Erasmus öğrencisi göndermeme kararı aldı güvenlik sebeplerinden dolayı. Moral bozucu gerçekten ama yapacak bir şey yok. Yine de siyasi olayların okulun öğrenciye bakış açısını etkileyeceğini düşünmüyorum. Maillerime hala uzun ve faydalı cevaplar alabiliyorum onlardan, bir dışlama durumu falan yok. Yine de söylemiş olayım dipnot olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Darısı başınıza hocam.

    Bölüm Türkiyede Ingilizce mütercim tercümanlık, orada işletme mühendisliği (business engineering). Biliyorum saçma bir geçiş gibi görünüyor :) ama sayısal çıkışlıyım zaten ben.

    Ne züppesi hocam kalbimi kırıyorsun 2 farklı bölümde okuyup aynı zamanda çalışan, Italyanca Almanca ve Fransızca öğrenen biriyim ben. Ailem klasik orta gelirli memur ailesidir. Hem KYK alıp hem işe girersen ailenden para almana gerek kalmaz yukarıda yazdım ortalama masrafları. Ama işe girmek için dili gerçekten çok iyi öğrenmek gerekiyor. Zaten orada hazırlığı geçene kadar yasal olarak çalışamıyoruz, hazırlığı geçersek de dili bayağı ilerlettik demektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwartevis -- 28 Ekim 2016; 1:51:18 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Beni de götür
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.