Şimdi Ara

Bahsedilmeyen efsane temel bilimler bursu: TEBİP!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekşiden aynen copy paste yapıyorum çünkü ben de yeni gördüm.


    duyurluduğu 2017'den bu yana ekşi sözlük'te hakkında tek kelime yazılmamış yök projesi/uygulaması. tabi bu tip şeyler önemli değil. önemli olan civcili antin kuntin şeyler üzerinde geyik yapıp boş konuşmak. her neyse.


    peki nedir bu tebip?


    açılımı temel bilimler programları. projenin uzun isimi yök- temel bilimler programları üstün başarı sınıfları.

    tebip, yök'ün 2017’de başlattığı, temel bilimlerin desteklenmesi nitelikli bilim insanlarının yetiştirilmesi ve bu insanların maddi manevi desteklenmesini amaçlayan bir projedir.

    bu proje kapsamında açılan fizikkimyamatematik ve biyoloji programlarından oluşturulan üstün başarı sınıfları projenin pilot üniversitesi olan istanbul üniversitesi'nde açılmıştır.


    peki bu proje kapsamında seçilen öğrenciler ne gibi avantajlara sahip oluyorlar?


    - bu projeye seçilen öğrencilere güncel olarak 1000 tl burs veriliyor. ayrıca istanbul'daki en iyi yurt imkanları bu arkadaşlara tahsis ediliyor.

    - 30 kişiyi aşmayan sınıflarda eğitim görüyorlar.

    - istanbul üniversitesi'nden ders almanın yanı sıra farklı üniversitelerde ders veren alanının en iyisi olan hocalardan ders alıyorlar. bu oran ders aldıkları hoca sayısının en az 1/3'ü oluyor.

    - bu üstün başarı sınıflarında okuyan öğrenciler özel ve zengin bir müfredat görüyorlar. bu onları biraz zorlayabilir.

    - eğitim dili türkçe. ancak ilk dönemden itibaren yabancı ve türk hocalardan yabancı dil dersi alıyorlar. ingilizce eğitimi biri yabancı biri yerli iki hoca tarafından veriliyor.

    - bu programa kabul edilen öğrenciler eğitim süreleri boyunca belli dönemlerde yurt dışı tecrübesi kazandırmak için dışı eğitim ve araştırma programlarına gönderiliyorlar. bu imkanlarının yanı sıra yurt dışında yabancı dil yaz okuluna katılabiliyorlar.

    - bu programdan mezun olan öğrenciler diplomalarını yerleştirildikleri üniversiteden alıyorlar. ayrıca tebip öğrencisi olduklarına dair diploma eki alıyorlar.

    - arkeoloji, sosyal bilimler ve güzel sanatlar dersleri de görüyorlar.

    - öğretim üyelerinin araştırma projelerinde yer alabiliyorlar, mevlana, farabi, erasmus gibi değişim programlarından öncelikli olarak faydalanıyorlar.

    - lisans öğrenimini başarı ile tamamlayan öğrenciler kendilerine yurt içi ve yurt dışındaki akademi ve iş imkanları için, güçlü bir danışmanlık hizmeti veriliyor. ayrıca kamu kuruluşlarında da geçerli olan tavsiye mektubu verilmekte. mezun olduktan sonra bu programdan mezun olanlar çok rahat iş bulabiliyor. isteyenler gerekli görülen üniversitelere hoca olarak atanabiliyor. aselsanhavelsan ve tübitak gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde de tavsiye mektubu ve yönlendirmeler ile rahat ve nitelikli iş bulup çalışabilirler.


    gelelim başvuru koşullarına.


    a) t.c. vatandaşı olmak.

    b) ösym başkanlığı'nca yapılan yks sonucunda, yükseköğretim kurulu tarafından belirlenecek devlet üniversitelerindeki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşmiş olmak.

    c) öğrencinin yerleştiği lisans programı, tercihlerinin arasında ilk 15 tercihinin içinde yer almış olmak.

    ç) önceden, yurtiçinde veya yurt dışında, herhangi bir lisans derecesine sahip olmamak.

    d) sınavın yapıldığı yıl, yükseköğretim kurulunca belirlenen alanlardan birine ösym tarafından yapılan ilk yerleştirmede yerleşmiş ve kesin kayıt yaptırmış olmak.


    yukarıda yer alan şartları sağlayan öğrencilere zorunlu hazırlık sınıfı ve lisans öğrenim süresi (4 yıl, çift anadal programında kayıtlı öğrencilere ise en fazla 5 yıl) boyunca ağırlıklı genel not ortalamasının yıllık olarak 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65’in altına düşmemesi şartıyla yukarıda saydığım avantajlardan yararlanabilirler.


    burada şöyle bir ipucu vermek lazım. bu programa katılanlar arasında boğaziçimarmaraistanbulitüodtüyıldızkaradeniz teknik gibi üniversiteleri kazanan öğrencilerin yanı sıra abant izzet baysalfırat üniversitesi gibi üniversiteleri kazanan öğrenciler de seçilebiliyor. burada kilit nokta teşvik verilen bölümleri ilk 3 içinde kazanmak ve bu tercihinizin tercih listenizde ilk 15 tercih arasında olması. mesela boğaziçi fizik bölümünü 4. olarak kazanacağınıza fırat fiziği 1. olarak kazanmak lazım. sunduğu imkanlar ile insanın yeniden üniversiteye başlayası geliyor ama daha önce lisans mezunu olanlar bu programa kabul edilmiyor. *


    bu entry'i yazma sebebim de sol frame'de yks 27. sinin boğaziçi fizik bölümünü seçmesi başlığını görmem ve biraz boş vaktim olması. başlık içinde kazanan arkadaşın yurt dışına yüksek lisans ile kapağı atıp kaçma fırsatı olacağı için bölümü tercih ettiğini yazanlar mı dersin, yurt dışında ar&ge firması için yazdığını filan yazan mı dersin, palavranın, zırvanın bini bin para. eminim ki o sıralama ile orayı yazan arkadaşın zekası yks 27. sinin boğaziçi fizik bölümünü seçmesi başlığında saçmalayanların toplamından daha fazladır. maalesef bu söz konusu başlıktaki en beğenilen ve favorilenen entry'ler bunun kanıtı. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup kendisi ezik olduğu için herkesi ezik zanneden insanların sesi daha çok çıkıyor ve daha çok insan bu fikirleri benimsiyor. gerçek bilginin peşinden koşanların, aklını çalıştıranların, konuşmadan önce bir bileni dinleyenin her zaman her yerde şansı da işi de yaver gider. geleceğinizi için endişe ediyor ve iyi bir hayat yaşamak istiyorsanız boş konuşanlara değil dolu konuşanlara değer ve destek verin. diğer türlü her zaman kaybeden, görülmeyen ve unutulan olursunuz. böyle gelip ekşi sözlük gibi iyice bozulmuş sosyal mecralarında kendiniz gibi boş insanlarla birlikte birbirinizi eylersiniz. benden söylemesi.








  • bu programdan faydalanan birçok fizik ve biyoloji öğrencisiyle konuşmuştum, bilim insanı olma idealimin tüm zihnimi sarıp sarmaladığı dönemlerdi

    sonra eşit ağırlığa geçtim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fizik okumak istiyen biri olarak şu temel bilime laf edenler kadar zeka seviyesi düşük insan görmedim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tebip - ekşi sözlük (eksisozluk.com)


    ilgilenenler için konu linki

  • lisanstan sonra ne yapmayı düşünüyorsun, yurt dışında hedeflediğin okullar ve şirketler/kurumlar var mı hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet istanbulda tebip biyoloji okuyan kıza tek kişilik kyk çıkıyor baya avantajlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabip olmak isteyip de olamayanlarin bulustugu bir proje sanirim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • upp temel bilim isteyenler mutlaka göz atsın

  • Güzel konu up

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Efsane falan olmayan burstur.

    - Vakıf üniversitelerinde okuyanlar alamıyor.
    - Tübitak bursunun miktar olarak 1/4'ü.
    - Temel bilim Türkçe yapılmaz. Bir yerden sonra ya aşırı yapmacık cümleler oluşuyor ya da cümledeki kelimelerin yarısı İngilizce oluyor.
    - Matematik öğrencisi olarak arkeoloji, güzel sanatlar ve sosyal bilimler değil, *matematik* dersi görmek isterim.

    (Hedefi yurt dışında doktora yapmak olup matematik bölümü seçen YKS 16.'sı. Vakıf üniversitesinde okuduğum için söz edilen burstan faydalanmıyorum.)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • matci_ kullanıcısına yanıt

    Matci da bozmus


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.