Şimdi Ara

AYT FİZİK 14/14 FORMÜLÜ VE TAVSİYELER (2023 TAYFA İÇİN GÜNCEL)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
56
Cevap
91
Favori
12.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Youtube,Forum ve Çevremde gözlemlediğim kadarıyla fiziğe ciddi anlamda ön yargı ve yapamam korkusu var. Arkadaşlar evet fizik zor bir alan fakat ÖSYM'nin sizden istediği şeyler gayet açık ve net.

    Öncelikle fizikte başarılı olmak için en temelinde kuvvet gösterimlerini çok iyi öğrenmeli ve Dinamik(Newton'un Hareket Yasaları) konusuna hakim olmalısınız.

    Konuları çalışırken kazanım odaklı gitmelisiniz. Kendi planladığım ilerleme şu şekildeydi;

    - Bir dosya hazırlayarak, Talim Terbiye Kurulu tarafından yayınlanan YKS kazanımlarını sayfa düzenine uygun bir şekilde dosyaya yerleştirin.
    - Öğrenmek istediğiniz konuya başlamadan önce kazanımları tek tek anlayarak hızlıca geçmeden okuyun.
    - Konuyu öğrenmeye başladığınızda belli başlı terimleri veya ifadeleri duyduğunuzda eğer aklınızda o kazanımların herhangi biri canlanıyorsa doğru yoldasınız.
    Örneğin; Kazanımda "Transformatörlerin çalışma prensibini açıklar." şeklinde bir ifade var, Konuyu öğrenirken transformatörler alternatif akımla çalışır , doğru akımla çalışmaz şeklinde ifade gördüğünüzde bu ikisi birleşerek pekişmiş olacaktır. (En basit bir kazanım üzerinden örneklemek istedim her kazanım için geçerlidir.)
    - Konuyu öğrendikten ve kavramları oturttuktan sonra bir veya iki kaynaktan o konuyla ilgili yorumsal soruları çözmelisiniz. Sayısal işlem ağırlıklı kazanım dışı soruları çözebilirsiniz ancak yapamadığınızda kafanıza takmayın aksi durumda öz güven eksikliği yaşayarak konuyu öğrenmediğinizi düşünebilirsiniz.
    - Öğrendiğiniz konuyu ailenizden birine veya arkadaşlarınıza modelleme yaparak anlatmaya çalışın. Konuyu karşı tarafa açıklarken kafanızda soru işaretleri varsa o soru işaretlerini web üzerinden araştırın. Bu şekilde konuyu tam anlamıyla zamanla öğrenmiş olacaksınız.

    !!! Yapılan en büyük hata konu çalışmasına çok kısa süre ayırıp soru çözmeye saatler vermektir. FİZİK için bu durum asla böyle olmamalıdır diğer fen dersleri için de aynı şey geçerli.
    2019'da hiçbir şekilde kaynak çözmedim ve çok iyi bir sonuç aldım.
    ÖSYM sizden 14 sorunun 12 veya 13'ünde temel kavramları yorumlamanızı ister. diğer bir veya iki soru yine temel kavramlar üzerine kuruludur fakat biraz daha yorumlama gücünüzü yoklayabilir. Genelde yorumlama gücünüzü yoklayan sorulan soru bankalarında veya denemelerde göremeyeceğiniz tarzda ÖSYM'nin titizlikle hazırladığı nadir sorulardandır. Bu sorular zor değildir ancak daha önce karşılaşılmadığı için adaylara kabus olarak gelir. Eğer konuyu çok iyi öğrendiyseniz bu bahsettiğim 1-2 soruyu çok kolaylıkla yapabilirsiniz.

    !!! ÖSYM fizik sınavlarında tuzak sormayı çok sever. Özellikle AYT Sayısal kısmındaki en çok tuzak soru içeren kısım fizik alanıdır. YÖN ve Büyüklük kavramlarıyla sizi vurmaya çalışabilirler. Birim çevirmeler üzerinden dikkat hatası yaptırabilirler. En önemli kısım ise kavram yanılgıları 2020 YKS sınavında yapışık cisimli olan soruda sistemin dengede ve hareketsiz olduğu vurgulandığı halde ivme hesaplayıp kuvvet bulan kişiler vardı işte bu soruda aslında tamamen adayların bunu yapmaları istenmiş ve eleme yapılmıştır. Burada yapılan hata konuyu tam öğrenmeyip soru çözmeye geçmekte maalesef.

    !!! TORK,DENGE,Basit Makinalar konularını gözünüzde büyütmeyin soru bankalarında dehşet derecede sorular var bu bir gerçek ancak ÖSYM asla size o şekilde sorular yöneltmeyecektir çünkü kazanımlarda belirtilenler çok açık ve nettir. (2018 TORK sorusu bunun en büyük örneğidir ki çoğu kişi soruyu konuyu düzgün öğrenmeyip soru çözdükleri için yanlış yapmıştır.)

    !!! ÖSYM TYT kısmı için neredeyse tüm sorularını günlük hayat üzerinden seçiyor. Bu yüzden dolayı MEB kitaplarındaki deney etkinliklerini incelemeyi asla unutmayın.

    Manyetizma konusunu kesinlikle ALTUĞ GÜNEŞ'ten dinleyin konuyu altuğ hocadan öğrenin sonrasında kimden nereden soru çözüyorsanız çözün önemli değil.

    -> Denemeler ve Kaynak Tavsiyeleri <-

    345 AYT Fizik Soru Bankası
    345 TYT Fizik Soru Bankası
    345 TYT Fen Denemeleri (Fizik Bölümü)
    345 AYT Fen Denemeleri (Fizik Bölümü)

    Bilgi Sarmal AYT Fizik Branş Denemeleri (Bazı sorular kazanım dışı öncüller içerebiliyor. Sorudan bağımsız saçma sapan öncüller oluyor ancak siz yinede eğer çok fazla deneme çözme niyetindeyseniz çözebilirsiniz.)

    Nihat Bilgin AYT Fizik Denemeleri (Bilgi sarmal gibi kazanım dışı saçma öncüller içermese de zorluk bakımından ağır öncüller içerebiliyor ÖSYM seviyesine pek uygun olmasa da pratik amaçlı çözülebilir.)

    Ertan Sinan Şahin Denemeleri (Deneme ÖSYM seviyesinin çok çok üzerinde ancak sorular titizlik ve büyük emekle hazırlanmış. Özellikle tuzak sorulabilecek noktalara güzelce sorularda değinilmiş ve sizi o tuzaklara düşürerek bir daha düşmemenizi sağlayabiliyor. Fizik anlamında her şey bittikten sonra çözmek isterseniz çözebilirsiniz.)

    Fizik için 345 dışında soru bankası önermiyorum. Konuları çok iyi öğrenip 345 ile ilerledikten sonra bolca deneme çözerek pekiştirme yapabilirsiniz.
    Diğer sınava uygunsuz kaynakları çözmek yerine MEB kitapları ve Deney videoları izlemeniz size daha çok fayda sağlayacaktır.

    2020 YKS Fizik hakkında gelen yorumlar;

    (!) Ya fizik çok kolaydı be
    (!) Bu nasıl sınav böyle düzgün soru yok.
    (!) ÖSYM hakkımızı yedi böyle adam mı seçilir.

    2020 AYT FİZİK TÜRKİYE ORTALAMASI 1,082

    2021 YKS için asla farklı bir fizik sınavı beklemeyin. ÖSYM'nin bu sene Manyetizmadan yorumlama gerektiren bir soru sormasını ben de beklemiştim ancak sormadılar. AYT Fizik 2018,2019 ve 2020'de aynı çizgide gelmiştir ve böyle gelmeye devam edecektir. 2020 YKS fizik çok kolaydı diye ortalıkta gezenler 2018 ve 2019 sorularını incelemediler sanırsam. Sınavın Mekanik ağırlıklı olmasına rağmen yapılabilirliğinin değişmemesi AYT Fizik adına gelişme olduğunun göstergesidir. Son zamanlarda yaygınlaşan youtube ve diğer dijital eğitim platformları sayesinde genel olarak başarıda artış var.

    Son olarak AYT Fizik sizden çok soru çözmekten veya çalışmaktan ziyade konuyu çok iyi öğrenmeyi ve planlı tekrarlarla ilerlemeyi ister, eğer bunu başarırsanız başarıya ulaşmak kaçınılmazdır. Hepinize bu yolda başarılar diliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sm1leee -- 16 Haziran 2022; 11:55:50 >







  • FKB ve TM dersleri için evet bu dediklerim en iyi çalışma modelidir.

    Matematik için bunu uygulamaktan ziyade daha çok pratik ve soru çözüm odaklı çalışmak gerekir diye düşünüyorum.

    Ülkemizde Matematik ortalamasının yüksek olup FKB ortalamasının düşük olmasının sebebi öğrencilerimizin "ROBOT" yapısına sahip olmasından kaynaklanıyor. Test kitabını açıp sabahtan akşama kadar matematik çözüyorlar ve ister istemez başarılı oluyorlar çünkü matematik pratik ölçüyor. FKB ise pratikten ziyade yorum gücünü bazen de gerçek hayata uyarlamayı istiyor.
  • kelimesi kelimesine katılıyorum fizikte sıkıntı yaşayanlar için güzel konu up
  • Up
  • 345'in 10lu ayt fen denemesinin fiziğini üst üste 5 kere falan fulledim.Bunun doşında kalan denemelerde en kötü 12-2 yapmıştım.Ösym sınavında 10-3 yaptım.Bazı sorular bana oldukça saçma ve karmaşık geldi.
  • rabego R kullanıcısına yanıt
    Sınava ilk defa girdiyseniz sınav anındaki psikolojik yapınız düşünme yeteneğinizi etkilemiş olabilir. Sınavdan sonra tekrar soruları incelediğinizde yine karmaşık gelmiş miydi?
  • Hocam tyt icin palme k.a. aldim 345le arasinda kalmistim onuda almaya gerek var mi
  • cscolt1 C kullanıcısına yanıt
    Hocam maddi anlamda şuanda uygun değilseniz ilerleyen zamanlarda alırsınız ancak mutlaka 345 tyt+ayt çözün gerçekten ciddi anlamda fayda sağlar.
  • çok teşekkürler hocam.
  • sm1leee kullanıcısına yanıt
    Sınavdan sonra incelemedim.Ama tytnin kötü geçtiğini düşündüğüm için psikolojik olarak etkilenmiş olabilirim.Boşa gitti o da yaptığım en yüksek tyt netini yapmışım.
  • rabego R kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen psikolojik etmenler sizi kötüye sürüklemiş sağlık olsun aynısını biyolojide yaşadım denemelerde 13/13 12/13 gibi sonuçlar alırken sınavda 6/13 geldi büyük hayal kırıklığı yaşadım
  • umarım herkese faydası dokunur ne demek
  • +
  • Bu anlattıkların sadece fizik için de değil bütün derslerde bu şekilde çalışılarak başarılı olunabilir
  • GleanN kullanıcısına yanıt
    FKB ve TM dersleri için evet bu dediklerim en iyi çalışma modelidir.

    Matematik için bunu uygulamaktan ziyade daha çok pratik ve soru çözüm odaklı çalışmak gerekir diye düşünüyorum.

    Ülkemizde Matematik ortalamasının yüksek olup FKB ortalamasının düşük olmasının sebebi öğrencilerimizin "ROBOT" yapısına sahip olmasından kaynaklanıyor. Test kitabını açıp sabahtan akşama kadar matematik çözüyorlar ve ister istemez başarılı oluyorlar çünkü matematik pratik ölçüyor. FKB ise pratikten ziyade yorum gücünü bazen de gerçek hayata uyarlamayı istiyor.
  • teşekkürler hocam, elinize sağlık. favorilere attım :)
  • Hocam çok yararlı bi konu olmuş elinize sağlık
  • rica ederim dostlar umarım herkes için faydalı olur.
  • sm1leee kullanıcısına yanıt
    Cok yararlı konu muazzam
  • Konuyu hangi hocadan dinliyelim?
  • KaRmaTuRk K kullanıcısına yanıt
    Altuğ Güneş veya Ertan Sinan Şahin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.