Şimdi Ara

'Atmosferik Motor + Manuel Vites' kombinasyonu tekrar yükselişe geçer mi? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
147
Cevap
0
Favori
8.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-768DB40EF

    Atmosferik tabiri hatta bütün motorlar hava ile çalışır aslında, Atmosferik dediğiniz araçlar havayı motora direk besleyen araçlardır. Atmosfer basıncıyla alakası yoktur. Siz zaten havayı emme manifoldu ile emerek bu manifold üzerinden silindir içlerine yollarsınız. (Basınçlar 1 atm değildir. 1'den daha yukarıdadır. Kanal içindeki akış ile hava sıkışır ve sıkıştıkça basıncı artar. Daralan kanal içindeki basınçtan dolayı)
    Turbo beslemeli motorlarda hava önce kompresöre gider oradan manifolda aktarılır. Bu da havanın daha fazla sıkıştırılmasını sağlar 2-3 bar civarına çıkmaktadır.

    Yakıt teknolojisi farklılaşabilir bu da yakıtı havaya karıştırıp atmakla ya da direk yanma odasına atmakla farklılaşır.

    Yazdıklarınız %100 yanlış değil ancak bir kavram kargaşası gördüğüm için yazdım, bilginize

    Alıntıları Göster
    Atmosferik tanimi ingilizce Natural Aspiration terimin den gelmedir.

    Tam dogru tanim aslinda "Doğal Emişli" olmali.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rhodium

    Şöyle aslında her benzinli araç atmosferiktir. Turbolu turbosuz olması fark etmez. Turbolu olunca havasız çalışıyor anlamına gelmiyor ancak ben konu itibari ile gelecekten bahsettin şimdiden değil.

    Diyelimki
    Bir araba benzinli araç turbosuz 100 birim güç üretiyor.
    Bu arabaya biz turbo takarsak 150 birim güç üretir diyelim.
    Buradaki güç artışına hiç kimsenin itirazı yok.
    Ancak bu durum motorun çalışma metal ömründen yer.
    Bunu küçük motor az parça kullanımı ile yüksek güç elde ederiz şeklinde düşünüyoruz. Ve şimdi bu araçlar yeni yaygınlaştı sayılır, Örneğin 10 yıl 20yıl sonra acaba nasıl olacak...

    Dolayısı ile turbo benzinli arabaların şimdi değil, örneğin 2045 li yıllara geldiğinde mekenik motor anlamında biteceğini söylüyorum. Rektefiye gibi yada yeni motor gibi bir çok işlemde aşırı maliyet fazlalığı oluşacaktır.

    Tabi bu durumu sadece bununla değerlendirmeyin. Yıllar geçtikçe elektrikli araçlar yayılacak ve insanlar "turbo benzinli otomatik araç"
    Almak istemeyecek en çok ta elektrikli arabanın otomatiğinin vites fren durumlarının verdiği konfordan ötürü.

    Bu ikisi birleştiğinde 2040-2045 yıllarında turbo benzinli otomatik araçlar hurdalığa gidecek diyorum.


    Turbosuz manuel araçlar ise var olmaya devem edecekler çünkü bu arabalar ucuz bakım maliyeti sebebi ile elektrikli arabaların avantajlarına rağmen sıfır satın alma maliyetine göre bütçesi az insanların hep gözdesi olacaklar. Buna en iyi örnek tofaş Şahin kartallar bakın çoktan güvenlik sebebi ile trafikten kalkmaları gerekirdi ama hala etrafta bir sürü var. Çünkü bakım maliyeti ucuz..

    Ben daha da ileri giderek belki 10 yıllar sonra tıpkı atmosferik benzinli araca LPG takılması gibi... Elektrik hibrit ve /veya komple elektrikli motor takılacağını düşünüyorum. Hatta bu yüzden Fiat bis opel corsa gibi ufak benzinli arabalar çok kıymetli olacaklarını da tahmin ediyorum.
    Oyle bir sey yok hocam, metalurji ve muhendislik bunun icin var. Bu mantikla binlerce derece sicaklikta calisan jet ucak motorlari bir ucus sonunda cope gider, hatta ucak havadayken bozulup ucagin dusmesine sebep olur.

    Belki de atmosferik yuksek devire cikmak zorunda kaldigi icin, dusuk devirde yol alan turboludan daha hizli tukeniyordur

    Rektefiye maliyet farklari devede kulak kalir. Birine 10 bin, digerine 15 bin lira harcarsiniz bu kadar

    2045li yillar icin degeri 25 bin dolardan, 3 bin dolara dusmus aracinizla ilgilenmek yerine; kendi sagliginiza odaklanmanizi tavsiye ederim:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bende ford zedelerdenim bir daha almayı düşünmüyorum bir kere sorun çıkarmaya başladı mı ardı arkası kesilmiyor parçaları da çok pahalı.
  • 20-30 kuruş ile beni gezdiren araç varsın çağdışı olsun. Şahsi aracım mitsubishi lancer. Kullandığım araçlar;2015 hyundai i20 1.2 mpi,2018 1.4 mpi i20, 2012 vw cc 1.4 tsi dsg, 2020 ford focus 1.5 tdci, 2005-2012 toyota corolla 1.6, 2015 opel astra 1.6, 2017 hyundai accent 1.6 crdi,2015 1.3 linea, 2007 kia sorento 2.5 gibi birçok araç kullandım. Hiçbiri lancer daki rahatlığı vermedi. İçlerinden en çok beğendiğim araç ford focus idi. Fakat otomatik dizel kombinasyonu bana göre değil. Ben çağdışı seviyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozandr

    Yazdiklariniza buyuk oranda katilmakla beraber dizel motor icin ayni on goruyu sizinle paylasamiyorum. Dizel motorlar yuksek torklari nedeniyle ozellikle ticari alanlarda kullanilmaktaydi simdiye kadar. Ancak tork sorunu elektrik motorlari ile buyuk oranda cozumlenmis durumda. Geriye enerjinin depolama bicimi kaliyor. Batarya teknolojisi ve en iyi alternatifi olan yakit pilleri teknolojisi gelistikce dizele sekte vuracaktir. Ornegin otobus kamyon gibi araclarin direk karsisinda yakit pilli araclar olacaktir ilk asamada, zira şarj bekleme gibi sorunlari yok. Benzin+cng+lpg birsekilde devam edecek ancak dizelin gelecekte yeri olmayacagini dusunuyorum. (Yuksek emisyon da en buyuk dusmani)
    Hocam tork konusunda haklısınız ancak elektrik motorlarının çok büyük bir dizayn problemi var, herkesin gözardı ettiği, oda sıcaklığa bağlı verimleri. Çok hassaslar, depolama haricinde buda büyük bir problem. Aracın içerisinde ortam sıcaklığını sabit tutabilmek zorlayıcı bir durum ve maliyet artışları getirmekte bu da elektrikli araçların maliyetlerinin yüksek olmasına sebep olmakta. Birde buna ek olarak elektrikli araçlar emisyonsuz değil ne yazık ki. Tartışmalar halen devam ediyor, elektrikli araçların emisyonlarını santralden araca kadar kısmı gözardı edildiği için masum gösteriyor ancak gördüğüm bir çalışma içten yanmalı motorlar daha masum olduğunu gösteriyor idi. Bu da ileride elektrikli araçlara darbe vurabilir. Bu yüzden aslında şu an karmaşa var ve daha düzene oturmuş değil bu yüzden ne dizel biter ne de diğer araçlar büyük pazar payına sahip olur. Her türden motor piyasada olacaktır.

    Bu arada bu paylaştığım öngörüler AVL,FEV gibi büyük motor üreticilerinin öngörüleri geçen sene AVL konferansına katıldığımda 2050'de dahil dizellerin kullanımı pazar payı olarak ~%15lerde öngörüyorlar. Kendimde bir motor tasarımı üzerine çalışan bir mühendisim, fikrim dizel motorların bu verimlilikleri uzun süre alt edilemez gibi görülüyor. Dizel size uzun yol için mükemmel bir verim sağlamakta, LNG-CNG bunu alabilir ve hiç kimsenin düşünmediği bir rakip daha var o da hidrojen yakıtlı kamyonlar. Avrupada Keyou diye bir firma sunum yapmıştı ve bahsettikleri maliyetler %50 daha azdı. Resmini koydum ordan bakabilirsiniz.

    Birde ek olarak dizelin emisyonu aslında çok çok iyi seviyelerde. Bunun karşılanabilir maliyette olmaması problem. Çok uzmanlık alanım değil ancak emisyona bosch gibi aftertreatment üreticilerinin çözümleri var. Maliyetleri yüksek bu yüzden üreticiler şu anki teknolojiler ile emisyonu sağlamaya çalışıyor. EURO 7 den sonra zaten bu maliyetleri göze almak zorunda artık araç üreticileri.

    Bunlar hep tabi öngörü gelecekte ne teknolojiler çıkacağını bilmediğimiz için her an herşey değişebiliyor. Elektrikli araçların bir anda sektörü duraksatıp yıkmaya kadar gittiği gibi

    "Atmosferik Motor + Manuel Vites" kombinasyonu tekrar yükselişe geçer mi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: redmaner

    Hocam bütün motorların hava ile çalıştığını biliyorum. Sonuçta yakma işlemi için oksijen lazım :)

    Sadece cevabı yazdığım mesajı okursanız oradaki bakış açısını düzeltmeye çalıştım.
    Pardon hocam öncesini okumamışım benim hatam ama sizin dışınızda bazı arkadaşlar tabirleri çok karıştırmakta ve bilgi karmaşası oluşmakta

    Bu arada size değil ama genel arkadaşların bilgisine resmi koyuyorum, Bu resimde HEV araçların içerisinde de benzinli+dizel motor kullanılması beklendiğini varsayarsak içten yanmalı motor, yıkıcı bir teknoloji devrimi+yeni yakıt teknolojileri gelişmediği sürece çok zor alt edilecek bir teknoloji. Bunu şundan dolayı söylüyorum, İçten yanmalı motor, 100-110 yıllık bir gelişim ile bu optimum noktaya geldi. Teknoloji hızının dramatik artışına bakarsak elektrikli motorlar bunun yarısı yılda optimum hale geleceğini varsayabiliriz. Bu da 2050'lere tekabül ediyor ancak saf elektrik, saf benzin yerine bir çok teknolojinin harmanlandığı hibritler daha verimli olabileceğini düşünüyorum.

    "Atmosferik Motor + Manuel Vites" kombinasyonu tekrar yükselişe geçer mi?




  • ALPHA LION KING A kullanıcısına yanıt
    Hocam trafik olmasa hiç sıkıntı değil arabanın hangi devirde çekeceği beynime kazınmış zaten. Tam hızını alıp 2 ye atıyorsun sonra trafik yavaşlıyor devir düşüyor uğraş dur.

    Trafik öyle bir hızda akıyorki 1 çok 2 fazla geliyor milletin arabasının nasıl bir şanzıman oranı var anlamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hibrit'in saf elektriklilerden daha verimli olacağına ben de katılıyorum.

    Üstelik bu tarz araçların en büyük artısı şarj etme işlemini ortadan kaldırması.

    Evet tamamen elektrikli araç kullanmak isteyen bir kişi de yaşayabiliyor ve hatta uzun yol yapabiliyor (Vlog'larını izliyoruz) ancak bu hevese sahip olmayan biri için en hızlısından dahai olsa yarım saat üzeri bekleme süreleri kabul edilebilir değil.
  • Sadece atmosferik motor bulunan bir aracın yükselişe geçmesi mümkün değil çünkü hybrid kombinasyonu dışında genele yönelik üretim sonlandırılıyor. CO2 emisyon sınırları firmaları buna zorluyor, bu sebeple renault 1.6 sce, fiat 1.6 etorq motoru bırakmak zorunda kaldı, egea facelift ile birlikte 1.4'te 1.0 ve 1.3 turbo ile değiştirilecek %99.

    Biz istesek bile üretimi olmayacağı için atmosferik motorlu araç kullanmak pek mümkün olmayacak en azından AB ve biz için.
  • Aynen öyle. Atmosferik motoru yokuşta üzen şey de hız kaybetmek oluyor zaten. Yoksa düşük evirde yokusa dalip da çekmiyor diyen aslında sürücü hatası yapıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LPG denen yakıt turu 5 TL olsun ortada Atmosferik kalmaz.
  • Atmosferik motorun en büyük avantajı kesinlikle sorunsuz olması evet bir turbolu araç gibi yardır yardır yokuş çıkmıyor ya da 5. Viteste 2 bin devirde tırmanamıyorsun ama kafa rahat kayışı değiştir bakımı yaptır devam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atmosferik Motorda Katalitik Konvertor vs yok degil mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huso

    Atmosferik Motorda Katalitik Konvertor vs yok degil mi?
    1995 sonrasi cogu uretimde vardir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell

    1995 sonrasi cogu uretimde vardir.

    Alıntıları Göster
    Var iste sonucta Turbo soyle boyle Atmosferik Sorunsuz demenin bir mantıgı yok bence...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huso

    Var iste sonucta Turbo soyle boyle Atmosferik Sorunsuz demenin bir mantıgı yok bence...

    Alıntıları Göster
    İyide kolay kolay ariza cikaran bir parca degil ki :)

    Atmosferikte mekanik aksamda ariza yaraticak hicbir parca yok. Anca yardimci sensor elemanlari bas agritabilir km ye bagli olarak. Egr, debimetre, lambda sensoru, vs vs gibi. O da zaten turbo motorda da mevcut.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kisaca Hararet yaptirmadiginiz ve yagsiz birakmadiginiz surece atmosferik motoru bozamazsiniz. Kendiliginden de bozulmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Division Bell kullanıcısına yanıt
    Teoride öyle dostum ama pratikte bir önceki mesajında yazdığın egr, lambda sensörü gibi zamazingolara eklemeler yapmak lazım.

    Plastik denen nane atmosferiğin bile mertliğini bozuyor.

    Genleşme kabı plastiği, genleşme kabı kapağının plastiği, genleşme kabını tutan tırnakların plastiği olarak 3 parçayı öyle kalitesiz plastikten yapıyor ki bazı üreticiler, bu işlerden biraz anlamayan bir sürücünün araca hararet yaptırması işten bile değil.

    Kendi araçlarım ve aile araçlarımızın dışında tanıdıkların, eşin dostun, işyerinden arkadaşlarının, arkadaşların arkadaşlarının olmak üzere orta halli bir filonun araç satın alımları, satışları, bakımları vb benden geçiyor. Uzun süre sadece rutin bakımla hizmet edip plansız servis ziyareti yaptırtmayacak araçlar öncelikli olarak araç aldırmaya çalışırım. Benim pek onaylamadığım bir marka ya da model alınacaksa da dikkat etmeleri gereken noktaları hatırlatıp hayırlı olsun derim. Görüşüm alınmadan alınmış (ve normalde de pek onaylamayacağım) hiç bir araç için de "Tüh ya, neden şundan almadın da bundan aldın" deyip yüzümü ekşitmişliğim ve haliyle de keyfin içine limon sıkmışlığım yoktur. Para benden çıkmıyor, beğenmiş almış sonuçta.

    Ama hepsi mi bana denkgelir?

    Bazı marka ve modellerin belli yıllardaki özellikle kaput altında durmadan ısınıp soğuyan yerlerdeki plastik ve hortum kalitesinden dolayı araçları hararet yapmak üzereyken son anda kurtardığımız ya da kurtaramayıp conta yaktırıp motora hasar vermiş olanların gerekli tamiratları yapıldıktan sonra bu bahsettiğim parçaları servisten sıfırıyla değiştirtmiş olduğum halde insanlar önceki kabarık faturanın hüznünü daha üzerilerinden atamamışken bile aynı plastik parçaların tekrar çatladığını, delindiğini ve de aynı sıkıntıları açtığını gördü bu gözler. Neyse ki önceki nahoş tecrübe sonrasında gözlerin belli aralıklarla mutlaka hararet göstergesine de bakması gerektiğini, hararetin yükselmesi durumunda kaloriferi sonuna kadar açıp motorun hararetini biraz olsun almalarını, aracı da kıpırdatmamalarını, ancak yol yokuş aşağı ise gaza basmadan akıp gidecek şekilde düzlüğe kadar sürmelerini ve de sonrasında da sağa çekip çekici ya da servisle görüşmelerini tembihlediğimi hatırlayıp bunları olabildiğince uyguladıklardan olsa gerek külfetli tamiratlara gerek kalmadan durumu idare edebildiklerini de görünce mutlu olmuyor değilim. Tabii bir daha o marka modellerin önünden bile geçilmiyor.

    Neyse en zayıf halka belirler ya bir grubun gücünü, daha alengirli ve haram beygir üreten aksam barındıran motorlara nazaran atmosferik gibi sıkıntı çıkma ihtimali düşük bir motor bile plastik kalitesinin düşüklüğü yüzünden maskara olabiliyor.




  • haluk 23 kullanıcısına yanıt
    Anlattigin sey resmen rezillik yahu. Hangi marka/model bu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Division Bell kullanıcısına yanıt
    Anlı şanlı geçmişiyle zamanında süper kaliteli araçlar üretmiş olan Opel.

    2 tane Corsa D'de bunları tecrübe ettim.

    Bir de alt markası Chevrolet'nin 3. nesil Spark modelinde yaşadık.


    Hepsi de 2011-14 model arası araçlar.


    Bir de Das Auto hikayelerim var ki Allah düşmanımın başına vermesin.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.