Şimdi Ara

Atatürk'ü Doğru Okumak!..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Daha önce ‘Eloğlu Atatürk'ü Anlarken' başlıklı bir yazı yazmış, yabacıların Atatürk'ü anlamaya çalışırken cumhuriyetimizin kurucusunun bizlerin anlamakta zorluk çektiğimizden bahsetmiş; bir çok bağımsızlık mücadelesinde Atatürk'ün ve fikirlerinin model oluşturduğunu belirtmiştik.

    Örneğin Osmanlıyı parçalamak için canla başla çalışan ve yıkmak istediği imparatorluğun evlatlarının kazandığı Çanakkale Savaşı'nın yıkıntıları arasında kalarak hükümetten düşen Llyord George "Yüzyıllar pek ender dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki, yüzyılımızın dahisi de Türklere nasip oldu" diyebilmiştir. Yine Pakistan Müslümanlarının Milli önderi Muhammet Ali Cinnah'ın "Atatürk gibi bir önder Hint Müslümanlarının önünde dururken Hint Müslümanları bugünkü durumlarına razı olacaklar mı?" sözleri de oldukça anlamlıdır.

    Pakistan'ın kurucusu ve ilk önderi Cinnah'ın Atatürk'ü Hint Müslümanlarına önder olarak göstermesi, doğu milletlerinin emperyalizme karşı uyanışında Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağı olduğunun ispatı olsa gerek. Nitekim Atatürk doğu milletlerinin milli mücadelesine verdiği desteği 7 Temmuz 1922'de katıldığı bir toplantıda şu şekilde ifade etmiştir: "Türkiye'nin bugünkü mücadelesi yalnız kendi nam ve hesabına olsaydı belki daha kısa olur ve daha çabuk biterdi. Çünkü müdafaa ettiği bütün mazlum milletlerin, bütün Şark'ın davasıdır ve bunu nihayete getirilinceye kadar Türkiye, kendisi ile birlikte olan Şark Milletlerinin beraber yürüyeceğinden emindir."

    A History of Türkiye kitabının yazarı Philips Price göre ise Atatürk, Yakın Doğu'da görülmemiş olan radikal bir zihniyet ve sağduyu ve tutarlılık ile, yeni Türkiye'de yapılan köklü yeniliklerin bir sembolüdür.

    Bunun gibi Japonya'dan Afganistan' a kadar bir çok ülkedeki aydın ve devlet adamının Atatürk ve onun fikirleri için yaptığı değerlendirmeleri sıralayabiliriz. Ancak bu yazının amacı Atatürk'e yapılan övgüleri maddeler halinde sunmak değildir. Sadece bu denli önemli bir öndere sahipken bugün bu ülkede onun fikirlerinin Anayasamızdan dahi silme cüretini gösterenleri anlayamamadaki çaresizliğimdir.

    Peki neden Atatürk'ü doğru okumalıyız dedik?

    Çünkü;

    Bugün mecliste bulunan bir siyasi partinin toplantılarında bölücü başına övgüler yağdırılabiliyorsa bizlerin Atamıza daha fazla sarılmak gibi bir mecburiyetimiz vardır.


    Ve bugün ‘Ne mutlu Türküm diyene' diyebilmenin cesaret istediği bu ülkede ‘hepsi ermeni olanlar' demokrasi yaftalarıyla bana küfür edebiliyorlarsa bizim Atatürk'e ve onun fikirlerine her zamandan çok ihtiyacımız vardır.

    Yazımı İslam dünyasının yetiştirdiği en önemli şairlerden olan Muhammet İkbal'in ‘Mustafa Kemal'e Sesleniş' adlı eserinden aldığım bir beyitle noktalamak istiyorum.

    " Koş Mustafa Kemal. Koş atın çatlayana dek...

    Bizi tedbir mat etti... Sana tedbir ne gerek..."



    Gökçen Yörükoğlu

    alıntı

    anlayana tabi







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.