Şimdi Ara

Asus N550JV'ye ubuntu kurarken yaşadığım sorunlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba,ben windows 8 önyüklü olarak gelen bilgisayarıma ikinci bir işletim sistemi daha kurmak istiyorum onu da ubuntu olarak seçtim fakat uefi diye bir olay var ve ben diğer adımları gerçekleştirirken pc'min bios'unda uefi'yi göremiyorum bunu kapatıp ancak öyle kurabilme durumum var.Nerden kapatabilirim bu uefi denilen olayı yada gnub seçme sistemi ile nasıl ek bir işletim sistemi kurarım bu bilgisayara ?

    yardımlarınız için teşekkürler



  • Ubuntu'nun UEFI desteği mevcut, neden kapatmak istiyorsunuz. EFI'nin kurulumu etkileyeceğini sanmam. Bununla birlikte BIOS ayarlarında bulabileceğiniz, Legacy BIOS benzeri bir seçenek ile klasik BIOS'a geçiş yapabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    Ubuntu'nun UEFI desteği mevcut, neden kapatmak istiyorsunuz. EFI'nin kurulumu etkileyeceğini sanmam. Bununla birlikte BIOS ayarlarında bulabileceğiniz, Legacy BIOS benzeri bir seçenek ile klasik BIOS'a geçiş yapabilirsiniz.

    açıkcası bu konu hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim bu yüzden okuduğum yerlerde ki işlemleri(UEFİ'yi kapatmak da dahil) yapmaya çalıştığım için karşı tarafa yanlış anlaşılıyorum.Ben dün gece denedim ubuntu kurmayı ama başaramadım.Windows üzerinde partition da yapmıştım 25 gblik ubuntu için ama usb live ile çalıştırıp yükleme işlemine geçtikten sonra bir sekmede windows'un yanına kur diye bir şey yazması gerekiyordu bu çıkmadı ben de iptal ettim kurulumu.Aklıma da uefi gibi şeyleri yapamadığımdan dolayı başarısız oldum dedim. sizce nasıl bir yol izlemeliyim ?

    bu arada uefi ile ilgili yararlandığım kaynak : http://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-on-a-pre-installed-windows-8-64-bit-system-uefi-supported

    232 puanlık ilk yoruma bakarsanız görebilirsiniz çünkü oradan bakıp yapmaya çalıştım ben.




  • Linux kurulumu için önceden yeni bir bölüm oluşturdu iseniz, size Windows'un yanına kur seçeneği gerekli değil. Öncelikle aşağıdaki bağlantıdaki kurulum rehberini okuyunuz.

    http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_kurulum_rehberi

    Bu kurulum rehberinde anatıldığı biçimde Başka bir şey seçeneği ile Linux kurulumu için ayırdığınız bölümü seçerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    Linux kurulumu için önceden yeni bir bölüm oluşturdu iseniz, size Windows'un yanına kur seçeneği gerekli değil. Öncelikle aşağıdaki bağlantıdaki kurulum rehberini okuyunuz.

    http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_kurulum_rehberi

    Bu kurulum rehberinde anatıldığı biçimde Başka bir şey seçeneği ile Linux kurulumu için ayırdığınız bölümü seçerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

    öncelikle sorunum ile ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Ben de bu kaynağı görmüştüm dün gece fakat windows'un yanına kur seçeneğini göremeyince vazgeçtim peki ben bu işlemi başarı ile gerçekleştirdiğim zaman her iki işletim sistemini de rahatlıkla kullanabilecek miyim ?(UEFİ,EFİ,Secure Boot,Fast Boot gibi kısıtlamalara bağlı kalmadan)
    GNUB denilen sistem gelecek mi bilgisayarıma işletim sistemi seçimi için ?
    Diğer işletim sistemlerini (pardus,fedora,kali linux) bu şekilde kurabilir miyim ?
    Windows işletim sisteminde bir sorun olmaz değil mi ? Açılmama,veri kaybı gibi ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: djcool

    Sorunuza ek olarak kurulum esnasında grub'u nereye kuracak linux? Ve beğenmeyip kaldırmak isterseniz windows'a zarar vermeden kaldırabilecek misiniz ubuntu'yu bence bunları da bilen arkadaşlara sormuş olun.

    http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu şöyle bir şey var zaten ama bir türlü bios'da ki kısmı yapamadım. bir yukarı da ki soruların yanıtını bulsam hemen gerçekleştiricem işlemi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: djcool

    Geçen sene uefi olarak hem windows 8 hem elementary os (ubuntu tabanlı) birlikte kurabilmiştim.https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41405.0 linkinde nasıl yaptığımı yazmıştım, başka forum linki umarım kurallara aykırı değildir. Artık uğramadığım bir forum, size belki yardımı olur diye paylaşıyorum. Çünkü gerçekten ne kadar çok anlatımı olsa da çift işletim sistemi kurmak zor, eksik kalan bir şeyler oluyor. Windows'a zarar gelmemesi için yine de konu hakkında bilgili arkadaşların yorumlarını bekleyin isterseniz.

    http://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-on-a-pre-installed-windows-8-64-bit-system-uefi-supported şu linkteki 232 puanlık yoruma bir bakar mısınız benim bahsettiğim şey değil mi ? Bunu izleyerek yapmaya çalıştım ama uefi de takıldım.Daha doğrusu usb üzeriden boot ettim en son yükleme aşamasına getirdim fakat windows'un yanına kur yada buna benzer bir şey çıkmadı ben de iptal ettim fakat normal windows için de 25 gb linux için partition oluşturdum ama onu göremedim yükleme aşamasında.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: djcool

    Çok fazla inceleyemedim açıkçası ama kurarken günlerce araştırmıştım, eski tarihli bir yazı ise muhakkak okumuşumdur onu da. Yukarıda kelebekx arkadaş bahsetmiş zaten, başka bir şey seçeneğini seçersen tüm bölünmüş alanları görürsün. Ayırdığın alanı da görür oraya kurarsın. Ben grub'u anlayamıyorum. Yani windows'un ayırdığı 350 mblık alana mı kuruyor başka yere mi, ama bir önceki mesajımda verdiğim linkteki anlatımla bir şekilde kurmuştum. Çok fazla bilgim yok bu konuda, başka yardımcı olamam, kolay gelsin.

    ben kurdum ubuntuyu da kulaklıktan ses geliyor fakat hoparlörden gelmiyor sizce sebebi ne olabilir ?
  • windowsu kapatirken shutdown secenegiyle kapatip bilgisayari yeniden acarak linuxa gecip tekrar dene bakalim ses gelicekmi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: djcool

    Nasıl kurdun? Açılışta istediğin işletim sistemini seçebiliyor musun? Ubuntu'yu usb bellekten denediğimde bende de hoparlörden ses gelmedi, araştırdığımda güncellemeleri yapınca düzeldiğini gördüm. Güncellemeleri yapın ubuntunun.

    h
    http://kbhkn.blogspot.com.tr/2013/10/ubuntuyu-uefi-sistemi-ile-kurup-windows.html şu siteden yararlandım her iki işletim sistemine de açılışta esc tuşuna basıp isteğimi secerek girebiliyorum . boş alan ayarlayıp boot,swap,root ve home şeklinde bölüştürdüm ve adımları izleyere kurdum.

    Güncellemeleri yapacağım şimdi.kulaklıktan ses geliyor fakat hoparlörden gelmiyor anlamadım gitti.




  • uefi bilgisayarlar da sanırım bir boot menüsü oluşturulması gerekiyor ubuntunun çalışması için.boot olarak 300 mblik partition kısmını kullanıyor.

    easybcd ile edit boot menüden istediğinizi kaldırabilirsiniz.ben suşan bir sıkıntı yaşamadım bu konu ile ilgili.Daha güncelleme yapmadım ama hala ses yok ubuntu'da,isterseniz siz bir yükleyin ve sonucu bana bildirin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gen2

    windowsu kapatirken shutdown secenegiyle kapatip bilgisayari yeniden acarak linuxa gecip tekrar dene bakalim ses gelicekmi

    dediğiniz yaptıktan sonra sorunum çözüldü çok teşekkür ederim tavsiyeniz için.Şuanda güncelleme yapmadım ama yapmamış şekli ile çalıştı şimdi güncelleme yapacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertasa -- 20 Eylül 2014; 19:06:48 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.