Şimdi Ara

Asus 1015PEM kullanıcı incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Asus 1015PEM kullanıcı incelemesi

    Merhaba, geçtiğimiz günlerde kız arkadaşımın Acer marka laptopunun bozulmasının ardından ucuz bir çözüm bulmak amacıyla Sanal Marketim'den 753 liraya Asus 1015PEM modelli ve beyaz renkli netbooku aldık. Vatan bilgisayarda 800 küsur lira iken indirimle, Sanal Marketim'de böyle olması beni şaşırttı, eğer bu fiyatta bulamamış olsaydık Samsung'un bir modelini alacaktık. Bu inceleme kapsamında bu cihazı daha önce kullandığım ve inceleme fırsatı bulduğum Acer 5920g, Acer 4710g ve Asus N61JA dizüstü bilgisayarlar ile malzeme kalitesi, performans ve görünüş olarak karşılaştırmaya çalışacağım.

    Öncelikle beyaz renkli olarak aldığımız bu modelin kırmızı, pembe ve siyah olmak üzere toplam 4 farklı renk çeşidi var. Ayrıca bizim aldığımız model USB 3.0 barındırmıyor ancak piyasada USB 3.0'lı model bulunmakta. Kısaca özelliklerini yazmak gerekirse;

    Intel Atom N550 1.5 GHz 1 MB Cache Bellek İşlemci
    2 GB DDR3 1066 Mhz. (Maks. 2 GB) Ram
    250 GB SATA (5400 Rpm) HDD
    Microsoft Windows 7 Starter
    0.6 mp Webcam
    Intel GMA 3150 Ekran Kartı
    10.1" WSVGA CrystalBrite LED Ekran (1024 X 600)
    Kablosuz 802.11 b/g/n
    Bluetooth 3.0
    Ağırlık: 1.25 kg
    6 hücreli pil
    3 x USB 2.0
    VGA çıkışı
    Kart okuyucu

    DONANIM

    Bana göre cihazın öne çıkan özelliği çift çekirdekli N550 işlemcisi. Diğer Atom işlemcilere göre daha iyi bir performans sunuyor ve tek çekirdekli işlemcilerde yaşanan bir kaç işi aynı anda yaparken takılma, donma sorunları en aza indirgeniyor. Ama bu işlemcinin amacının uzun pil ömrü olduğunu unutmamak lazım zira aşırı yüklenilirse bu işlemci de donma, takılma yapabilir fakat henüz böyle bir olayla karşılaşmadım.

    Ekran kartı büyük bir dezavantaj fakat düşük güç tüketimi ve fiyatıyla netbooklarda tercih edilen bir model. Eğer grafik olarak cihazı yoracak işler sizin için ön plandaysa bu açıdan çok daha iyi olan ION 2'li Asus 1215N modelini incelemeniz daha doğru olacaktır.

    Yine bir dezavantaj olarak söyleyebileceğim Windows 7 Starter denilen ve işletim sistemi diye adlandırılan fakat bence Windows 7'nin reklamından başka hiçbir şey olmayan yazılım ile yüklü gelmesi. Öyle ki arka plan bile değiştiremiyorsunuz, işletim sistemsiz satılıp fiyatın düşmesini tercih ederdim açıkçası. Zaten piksel testini yaptıktan ve Windows puanını öğrendikten hemen sonra Ubuntu Netbook 10.10 yükledim. Performanstan bahsederken buna da değineceğim. Yine tıpkı Asus N61JA modelinde olduğu gibi (biraz daha farklı) Express Gate isimli bir işletim sistemi de mevcut, açılışı ve kapanışı son derece hızlı, internetten hemen bir şey bakmak isteyip de sistemin açılmasını beklemek istemeyenler için ideal. Klavyenin sol üst köşesinde yer alan tuşa basarak açarsanız Express Gate işletim sistemi ile açılacaktır. Asus N61JA'dan farklı olarak Skype programını barındırmıyor.

    Bunlardan başka, 2 gb DDR 3 ram, parlaklığı çok iyi seviyede olan Led ekran, klavyesi ve tasarımı bu cihazın öne çıkan diğer avantajları.

    MALZEME KALİTESİ VE TASARIM

    Cihaz genel olarak Asus kalitesini ciddi şekilde yansıtıyor. Malzemeye dokunduğunuzda oyuncak veya kalitesiz hissi kesinlikle yaratmıyor, bu açıdan benim beğenimi kazandı. Açıkçası küçük görüntüleri bende çıktıkları günden beri netbookların kalitesiz olduğu izlenimini yaratır fakat hem parlak boyası hem de dokunduğumda hissettiğim, önyargılarımın bu model için geçerli olmadığını kanıtladı. Klavyesi tıpkı Asus'un N61JA modeli gibi kasaya gömülü Acer 5920g veya 4710g gibi tuşların fırlama potansiyeli yok, bu da bana güven veren bir başka şey oldu. Klavyesi N61JA ve 4710g'nin aksine hiç esneme yapmıyor, bu konudan rahatsızlık duyanlar için ideal.

    Ekranı önünde koruma camı yok, yani arkadan ışık vurduğunda Asus N61JA ve diğer camlı ekranlar gibi parlama yapmıyor. Kapak kısmı mandallı değil, direkt kaldırarak açıyorsunuz, herhangi bir kilit mekanizması yok. Kapatırken dikkat etmek gerekiyor çünkü kapanmaya yakın kapağın menteşelerinin direnci yumuşuyor ve eğer dikkat etmezseniz sert bir kapanma oluyor.

    Hoparlör cihazın ön kısmındaki eğimli yerin altında yer alıyor, bu eğimden ötürü masada kullanıldığı zaman hoparlörler kapanmamış oluyor ve ses boğulup, azalmamış oluyor. Fan delikleri Asus N61JA gibi cihazın sol tarafının kapağa yakın kısmında yer alıyor ve aynı şekilde çık sıcak olmayan bir hava üflüyor. Oldukça sessiz olduğunu söyleyebilirim. Sesini ancak flash kullanılan sitelerde duyabiliyorsunuz ki gerçekten Acer 5920g ve 4710g ile kıyaslayacak olursak vızıltı gibi kalıyor.

    Aldığımız cihaz beyaz renkli olduğu için kasanın dışı da, içi de beyaz ancak ekranın etrafındaki çerçeve parlak siyah (piyano siyah) renkli. Bence şık bir görüntü oluşturmuş ancak tercih etmeyip, rahatsız olabilenler olabilir o yüzden almadan önce çıplak gözle incelemenizde fayda görüyorum. Ekranın parlaklığının çok iyi olduğunu belirtmek isterim, ekran kalitesi benim zevklerime uygun, beğendiğim şekilde görüntü alabildim. Parlak siyah çerçevenin üst kısmında mikrofon ve webcam bulunuyor. Webcamin altında küçük bir sürgü var, bu sürgü sayesinde parlak metalik renkte bir kapak webcamin önünü kapatıyor, detay bir özellik olmuş. Kasanın altında windows lisans yapıştırması var, ufak bir kapak ve pil çıkartma sürgüsünün dışında tek parça bir görüntüye sahip.

    Cihazın sol tarafında daha önce de belirttiğim gibi fan ızgaraları var, bu ızgaraların üst tarafında güç girişi, aşağı tarafında ise bir adet VGA çıkışı ve bir adet USB girişi bulunuyor. Sağ tarafta ise üstten aşağıya, ethernet, kensington kilidi, 2 adet USB, mikrofon ve kulaklık girişi ile kart okuyucu yer alıyor. Cihazın ön tarafında ses açma kapatma tuşu yok, bunu klavye üzerindeki FN kombinasyonlarıyla yapabiliyoruz. Asus'un N61JA modelinde bulunan bluetooth ve wi-fi açma kapatma sürgüsü bu modelde yerini klavyenin sol üst köşesindeki Express Gate tuşunun yanında düğme olarak konumlandırılmış. Ubuntu yüklenildiği zaman bu tuş özelliğini kaybediyor. Ubuntuda çalışan FN kombinasyonları sadece parlaklık ve sesle ilgili olanlar maalesef, belki daha sonra bununla ilgili bir çözüm yayınlanabilir.

    PERFORMANS

    Windows 7 Starter ile gelen cihaz sinir bozsa da Ubuntu imdadımıza yetişti. Daha önce de 4710g ile Ubuntu netbook kullanıyorduk bu sebepten tereddütsüz yükledik. Gerçekten gerek menülerin şekli, gerekse hızıyla Ubuntu, bana göre bu tarz küçük ekranlı ve düşük performanslı cihazlar için ideal. Fakat belirtmeliyim ki 10.04, 10.10'a göre belirgin derecede hızlı. Menüler 10.10 ile güzelleştirilmiş daha iyi duruyor fakat özellikle ilk bir kaç kullanımda 10.10 çok hantal kalmıştı fakat bir kaç kere açıp kapatınca (klasik kullanımdan sonraki kapatmalardan bahsediyorum) daha hızlı menü geçişlerine sahip oldu. Performans arayanlar kesinlikle 10.04 yüklemeli, görsellik arayanlar ise 10.10 tercih etmeli fakat 10.10 bu haliyle Windows 7'den yavaş olmasa bile hızlı da değil. Düzeleceğine eminim bir sonraki sürümde.

    Cihaz flash tabanlı sitelerde ve reklamın bol olduğu sitelerde fan hızını arttırsa da, aynı anda birden fazla iş yapılmadığı sürece takılma yaratmıyor bu takılmalar da ufak görüntü donmalarını geçmedi şimdiye kadar. Özellikle internetten televizyon izlerken 4710g'den daha iyi performans verdiği durumlar oldu. Onun dışında performans olarak 4710g ile aynı diyebilirim ancak grafik bazlı durumlarda ATI ekran kartıyla 4710g az da olsa öne çıkabilir bu da çok normal bir durum.
    Cihazın amacı bu olmadığı için herhangi bir oyun denemedim, zaten Windows yerine de Ubuntu kurduğum için pek mümkün değil artık.

    İnternette gezerken hiçbir sorun yaşamıyorsunuz ama sizlere önerim Ad-Block eklentisini (Chrome ve Firefox için) kurmanız, bu büyük ölçüde netbooku rahatlatacaktır. Aynı zamanda Flash Block eklentisini de kurmanız, flashın işinize yaramadığı zamanlarda olası performans düşmelerini engellemenize yarayacaktır. Bunları yapmasanız bile iyi bir performans sunmakta.

    Henüz 1080p film deneyemedim ancak deneyince yazacağım. 720p'lik 6.5 gb boyutundaki Black Swan filminde takılmalar yaşandı, ubuntu kaynaklı olduğunu düşünüyorum, belki de driverları henüz olgunlaşmamıştır. Bluray Rip bir film denedim, sorunsuzca açtı. DVD riplerde zaten bir sorun yok.

    Ofis uygulaması olarak Ubuntu'da yüklü olan Open Office gayet performanslı çalışıyor, bir sorun yaşamadık henüz. Cihazın amacının bu tarz işler olduğunu düşünürsek amacına uygun gayet iyi bir performans sunmakta. (Her ne kadar Ubuntunun son sürümü daha performanssız olsa da) Bunlardan daha fazlasını isteyenler genel olarak ION 2 özellikli olmayan netbooklardan uzak dursunlar çünkü pişmanlık yaşarlar.


    Uygun bir zamanda fotoğrafları ekleyeceğim.







  • Kullanıcı incelemeleri altına taşınmasını rica ediyorum.
  • Bu makineden bendede var gayet memnunum cs1.6 flatout2 metın2 gibi oyunlarda sorunsz adobe serisini ve visual basic 2008i sorunsuz açıyor tek sorununuz ekran çözünürlüğü oluyor onun içinde ekran çıkışı var zaten..
    720p ve bluray de sorun yok 1080p yi denemedim..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.