Şimdi Ara

Asgari ücret zamları neden zararlı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Asgari ücret zamları tüm ülkelerde negatif etki oluşturur. Neden? Asgari ücretin yükselmesi bir ülkeyi nasıl sıkıntılı hale sürükler? Bu konuyu anlamak için objektif bakış açısı gerekiyor. Çünkü toplumun çoğunun geliri asgari ücrete bağımlı olduğu için çıkar çatışması vardır ya da hatalı algılama vardır.


    Her birimiz hayatta kalmak için belirli harcamalar yapıyoruz. Gıda, temel giyim harcamaları, ulaşım, kira gibi belli başlı gider kalemlerimiz var. Gıdayı seçip buradan bir döngü oluşturalım basitçe. Ben aldığım maaş ile marketlerden gıda harcaması yapıyorum. Benim tüketici olarak istediğim şey, daha ucuza daha çok ürün alabilmek. Yani fiyatların düşük kalmasını istiyorum. Aksi taktirde fiyatlar arttıkça, gıda harcamalarım benim giderlerimin büyük bir kısmını kaplıyor ve diğer harcamalarıma daha az yer kalıyor. Şimdi tüketici gözünden değil de bir de üretici gözünden bakalım. Aldığınız sebzeyi üreten çiftçinin de belirli bir giderleri var. Her yıl benzin ve gübre fiyatları doğrusal olarak onun maliyetlerini de etkileyecek. Peki bu gübre ve benzini satan firmalar, fiyatlarını neye göre belirleyecek? Tabii ki kendi maliyetlerine göre. Eğer gübreyi satan bir firmanın maliyetleri artarsa, bunu yansıtabildiği kadar tüketiciye yansıtmaya çalışacak. Gübre fiyatlarının artışı çiftçiyi, dolaylı olarak da sizin aldığınız gıdaların fiyatını artıracak. İşte hata tam burada başlıyor.


    Eğer asgari ücret zamları, hükümetin harcamalarından yapılmayıp, tamamen işletme sahibine yüklenirse, işletme sahibi mecburen çalışanlarına maaşlarını ödemek için daha fazla para kazanmak zorunda. Hatta bazı küçük işletme sahipleri, artan maliyetlerden dolayı işçilerini çıkarmak durumunda kalıyor. Bu artan girdi maliyeti ister istemez ürünlerin fiyatlarına nüfuz edecek ve en sonunda işçi, yani asgari ücretli çalışan kişinin aldığı maaş zammının hiçbir önemi kalmayacak. Çünkü onun maaşına yapılan zam, dolaylı olarak bütün işletmelerin maliyetini arttırdığı için satın aldığı tüm ürünlerin fiyatını da artıracak. Böylece asgari ücret artışı, her şeyin fiyatının artmasına sebep olacak. Yani elde var sıfır. Ürünlerine fiyat artışı sağlayamayan işletme sahipleri ise küçülmeye gidecek ve işçi çıkartmaya başlayacak. O zaman da ekstra olarak işsizlik sorunu ortaya çıkacak. Mantıken düşündüğümüzde buraya kadar her şey bağlantılı ilerliyor. Peki haklı olarak şunu sorabilirsiniz: Tamam da benim her sene alım gücüm eriyor. O ne olacak? Kesinlikle haklısınız, fakat yanlışı yanlış ile çözmeye çalışmak iyice negatif döngüye girmeye sebep oluyor. Enflasyonun çözümü aynı çoğunluğun seçtiği hükümetin yeteneklerinden kaynaklanıyor. Hükümetin görevi kaynakların, teşviklerin doğru ayarlanmasını seçmekte. Merkez bankasının kontrolünün de hükümetin elinde olduğunu düşünürsek, o zaman enflasyonu düşürmekte onların görevi.


    Toplumsal olarak birkaç çözüm var:

    1. Liyakata önem veren doğru yönetimin seçilmesi.
    2. Popülizm oyunlarına aldanmamak.


    Siyasetçilerin işi oy almaktır. Oy almak için de iyi veya kötü düşünmeden halk ne isterse yaparlar. Eğer halk kendini bu konularda geliştirmezse, o zaman negatif döngü devam eder. Demokrasiler, her zaman doğru seçimi yapmazlar. Bireysel olarak ise yapabileceğimiz şey şu olabilir: Biz kendimizi ne kadar fazla geliştirir ve bilgili olursak oy değerimiz o kadar artar. Burada hisse fiyatlarındaki değişim ile arasında analoji kurabiliriz. Bir hissenin fiyatının artmasına ne neden olabilir? Kısıtlı arz ve fazla talep. Talep fazla oldukça fiyat yükselmeye devam eder. Bir vatandaşın değerini de onun bilgi seviyesi belirler. Eğer sizin markete(piyasa) sunabildiğiniz değerin seviyesi artıyorsa, talep de artacağı için geliriniz de doğrusal olarak artacaktır. Doğru olan da budur. Eğer hükümetin sizi bir fiyat kontrolü ile hayatta tutmasını beklerseniz, o zaman finansal olarak bağımsız hale gelmeniz de mümkün değildir. Zaten hükümet de çoğu zaman asgari ücretleri gerçek bazda arttırmazlar. Arttırsalar dahi, vergileri daha fazla arttırdıkları için giderleriniz oransal bazda daha fazla artacaktır. Yani basitçe size yapılan zam, aslında algısal olan bir propagandadan kaynaklanıyor. Enflasyon ve rezerv para etkisini hesaba katamadığınız için gelirinizin arttığını zannedersiniz. Siyasetçiler de bu algı hatasından faydalanarak oy almaya çalışırlar.


    Özetle asgari ücret zamları tüm ülkelerde politikacılar tarafından oy kazanma sebebi ile uygulansa da, aslında oluşturduğu etki her zaman negatiftir. Asgari ücret zamları ile dolaylı olarak bütün işletmelerin maliyetleri artacağı için, sizin gelir artışınızın hiçbir önemi kalmaz ve sürekli devam eden bu negatif döngü git gide enflasyonu yukarıya doğru itecektir ve iyice fakirleşmeye sebep olacaktır. İşsizliğin artması da cabası.


    Asgari ücret zamlarının olmadığı, enflasyonun kontrol altına alındığı bir sistemde ise; iş verenin düşen maliyeti ve görece sabit kalan veya artan gelirinden dolayı, ekonomiye güveni daha fazla artacak ve yatırım yapma isteği daha fazla olacak. Daha fazla yatırım demek istihdam demek, artan istihdam ile daha fazla işçiye ihtiyaç duyulacaktır. Daha fazla işçiye ihtiyaç duyulunca, ister istemez artan talep işçi fiyatlarını zaten doğal olarak yukarıya doğru çekecektir. Fakat biz bu standart döngüyü aradan kesip bozarsak, o zaman sistemin kendi kendini düzeltmesini engellemiş oluruz. Aslında burada doğru olan, hükümetin enflasyonu kontrol altına alması ve işletmelere doğru teşvik ve destek vererek iş gücünü arttırmaktan geçiyor.


    Sonuç olarak: Biz ne kadar bilgili olursak, bizim algı hatalarımızdan yararlanmaya çalışan insanlara karşı daha güçlü hale geliriz.








  • >Daha fazla işçiye ihtiyaç duyulunca, ister istemez artan talep işçi fiyatlarını zaten doğal olarak yukarıya doğru çekecektir.


    sonra bi uyanıyorsun ıslaklık. liberal fanteziler bi bitmedi gitti

  • asgari ücret artışı özellikle bizim gibi aç gözlü insanların ülkesinde domino etkisi yaratıyor ...bu etki asgari ücretten başlıyor ve büyüyor ..


    bu domino etkisi akaryakıta gaza ,elektrige kadar etki ediyor

  • Asgari ücret artması gerekiyorsa serbest piyasa asgari ücreti arttırır açık ve net.

    Kira ve gıda fiyatları maaşa göre çok yüksekse kurtarmıyorsa hiçkimse çalışmaz o maaşa dolayısıyla İşveren maaş arttırır.


    Nasıl yüksek maaşlara dokunulmuyorsa 15binden fazla maaş alamazsın denmiyorsa asgari ücretede dokunulmamalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 26 Nisan 2022; 16:46:34 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Asgariye zam yaptılar sonra bi yapıştırdılar %125 elektrik zammını hadi herkese hayırlı işler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • O aşamayı geçtik artık millet açlık oyunlarına başladı, başlayacak.

  • Asgari ücret zamları neden zararlı?

    Neyseki patronlar siz memur tayfası kadar düşencesiz değil.

  • Böyle basit bilgileri ülkemiz ancak 2022'de uygulamalı olarak öğrenebildi. Konuda görülebileceği gibi hala anlamamakta ısrar eden 3-5 komünist olsa da, halk artık asgari ücrete yapılan zammın cebine yarar değil zarar getirdiğini gördü. Asgari ücrete %50 zam = tüm işletmelerin fiyatlarına zam. Misal BİM, yapılan ücret zammını ertesi gün fiyatlara yansıtır geçer. Dün 3000 lira maaş alırken 20 litre sıvı yağ alacaktın, maaşın 4500 lira olunca 18 litre alabileceksin. Cahil adam 'maaş 4500 oldu' diye sevinir, ancak alım gücünün düştüğünü fark etmesi zaman alır.

  • Sadece asgari ücret değil emekli -memur maaşları da benzer durumdadır... Asgari ücret artar sonra ürünlerin fiyatı artar emekli -memur maaşı artar vergiler harçlar elektrik doğalgaz akaryakıt ÖTV artışları olur... 3-4 sene önce hiçbirine zam yapılmasın dedik millet dalga geçti %15-20 zam bak %150-200 devalüasyona neden oldu 5 liralık doları 15e çıkardı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • JaReD22 kullanıcısına yanıt

    Elektrik doğalgaz benzin-mazot zammın kaynağı emekli-memur maaşlarına kaynak yaratmak içindir asgari ücrete değil


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamam aga bilmeden konusmayad evam başka neler oluyor anlatsana sen seversin yalanı Asgari ücret zamları neden zararlı? 

  • megatrown M kullanıcısına yanıt
    Bilen senmisin baksana . Salla biraz da gülelim...

    Ama muhtemelen hiç bir şey yazamayacaksınız Çünkü bilgi sıfır

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • estağfurullah siz varken bize ne gerek

  • adı üstünde asgari ücrete.Temel üretim hizmet bedelininde referans alındığı ücret.


    Siz buna fahiş artış yaparsanız dolaylı yönden her şey artar.Asıl olması gereken teşvikle girdi maliyetlerini düşürmek üreticiyi rahatlatmak.Ayrıca denetimi artırmaktır.


    Asgari ücretler ancak büyüme rakamı oranında artırılır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 27 Nisan 2022; 13:53:27 >
  • Bu ülkede gelen zamanların asgari ücret yüzünden olduğunu sanan tayfa var :) Mercedes' e gelen zamanlardan asgari ücretliler çok etkilendi. Asgari ücrete zam gelmeseydi, şu an her işçinin bir Mercedes'i olabilirdi. Şimdi gideyim de Ahaber izleyeyim :)

  • Yani dostum daha ne diyeyim sana.. git finans oku en iyi sen :)

  • Tek bir ürünü baz alalım, belki son 6 ayda 20 kere zam geldi. Bu 20 zamın sadece 1 inde asgari ücretin artışından dolayı oldu. Geri kalan 19'u hep başka sebeplerden. DH çok bilmişleri ne zaman buna idrak edecekler çok merak ediyorum.

  • Ramazan pidesi bile çıkmadan çoğu yerde 3 defa zam yedi siz hangi kafayla her gün gelen zammı senede bir sefer belirlenen asgari ücretle bağdaştırıyorsunuz ?


    Bıkmadınız şu algı oyunlarından tek derdiniz asgari ücret memur maaşını geçmesin geride kalan aç kalmış tok kalmış kimin umrunda.

  • Yararla zararla pek alakası yok. Ekonomi komple pert. Ne yaparsan yap, havuzun her tarafı delik deşik patlak çatlak.

    İşçisi, memuru, esnafı, çiftçisi, işadamı komple bitiğiz.

    Normal şartlarda asgari ücret toplam çalışanların %3ü 5'i olur. Bizde nüfusun yarısı asgari ücretli. Alana az, verene de fazla geliyor. Piyasada dönen para azaldı. Gelir düştükçe harcama azalıyor, azaldıkça gelir düşüyor, düştükçe azalıyor...

    Üstelik asgari ücrete %50 zam geliyor ama daha yüksek maaş alanlara %30 geliyor. Bu gidişle herkes asgari ücretle çalışacak. İş barışı bozuldu. Orta gelir grubu bitti. Çok yanlış bişey bu. Burada bile okuyan kesime düşman olanlar var. Doktorun mühendisin maaşı düştükçe sevinenler var. Hem cahil hem fesat. Bizden bi yol olmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.