Şimdi Ara

Arkadaslar 6voltu 3.5 - 4 volta düşürücek direnç?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar led bağlamak için 6v akü aldım ama bu ledler 3.5 voltta calısıyormus sanırım ondan 6voltu bu değere düşürücek direnç almak için elektrikçiye ne demem lazım?Bir de akünün üstünde 6v 4.5 AH / 20 hr yazıyor bunun anlamı ne ?Bir de bu akü 6 adet araçların park lambalarına takılan parlak mavi ledleri kaç saat çalıştırır?Bir de direnci nasıl bağlayacağımı sölerseniz sevinirim



  • Ledin çekeceği akıma göre bağlanacak seri direnç değişir. Mesela normal kırmızı ledler için 10mA ortalama akım ise. Led üzerine 2V düştüğünü kabul etsek. 6V-2V=4V direnç üzerine düşecek gerilim. 4V/R=10mA ise. R=0.4K demektir. R direncinin gücünü bulmak için: P=E.I dan P=4V.10mA=40mW. Piyasadaki çoğu direnç çeyrek watt (250mW) olduğuna göre sorun yok. Direncin nasıl bağlancağı resimde var.

     Arkadaslar 6voltu 3.5 - 4 volta düşürücek direnç?
  • led ne renk ayrıca bildiğimiz ledlerden mi eğer oleyse sole sana formulunu veriyim yada hesaplayıp vereyim kolay gelsin
    quote:

    Orjinalden alıntı: blacknightrider64

    Arkadaslar led bağlamak için 6v akü aldım ama bu ledler 3.5 voltta calısıyormus sanırım ondan 6voltu bu değere düşürücek direnç almak için elektrikçiye ne demem lazım?Bir de akünün üstünde 6v 4.5 AH / 20 hr yazıyor bunun anlamı ne ?Bir de bu akü 6 adet araçların park lambalarına takılan parlak mavi ledleri kaç saat çalıştırır?Bir de direnci nasıl bağlayacağımı sölerseniz sevinirim
  • 6v 4.5 AH / 20 hr arkadaşım 6 volt akü 4.5 amper demek 20 hr de sanırım 20 hour demek 20 saat şarj süresi sanırım
  • zener le yapılmaz mı peki bu iş direnç bağlamak yerine?
  • LED'in üzerinde zaten sabit voltaj oluşuyor ve bu voltaj toplam voltajdan düşülüp direnç öyle hesaplanıyor. Ama seri direnç bağlanmazsa LED kısa devre olup yanar.
  • Selam;

    Çalıştığım yerdeki elektrikçi arkadaş vasıtası ile bir kaç tane LED aldım. 12V ile çalışan olsun dedim (yani direnç ile sağlansın). Neyse elimde 5 adet LED var. Hepsini birden bağlarsam bu (Mavi LED'i 12V ile çalıştıracak) dirençten 1 tane koymam yeterli olur heralde? Şekildeki gibi bağlayacam ama güç 12 V buradan farklı olarak.

     Arkadaslar 6voltu 3.5 - 4 volta düşürücek direnç?


    LED'leri 3V pil ile denedim sorunsuz çalışıyor.
  • arkadaşım senin madem bu konulara merakın var çok güzel.

    bir elektronik kitap satan bir satıcıdan önce bir elektronik ögreniyorum kitabı al.

    volt, akım ,güç,direnç, ne demek bunları ve ohm kanununu,gerilim kanununu güzelce oku ve ögren.yoksa biz sana ne kadar söylesek sen anlamazsın.bunları ögrenirsen daha güzel devreleri kendin tasarlarsın.ve teknik bilgin artar.

    gelelim son soruna :

    6 adet let paralel oldugu için toplam çekecekleri ;

    akım= 10 mA x 6 ==== 60 mA eder.

    letler paralel oldukları için voltaj ok sorun yok.

    yüzbaşı abimizin dediği gibi degerleri formüle koy ve testlere devam et başarılar.
  • Yardım için teşekkürler. Ben de isterim tabii ki öğrenmek ama maalesef çok fazla zamanım yok. Bu bahane değil elbette ama oraya ayıracağım zamanın getirisi bana çok fazla olmayabilir :) Açıkcası Lisede okuduklarımdan başka bir şey bilmiyorum. Mesleğim de bu konuyla ilgili değil :) Herneyse çok teşekkür ederim anlayışınız için. Benim de amacım zaten buralardan pratik bilgiler ile çözümler üretip yoluma devam etmek :)

    Yukarıdaki hesaplara göre:

    5 adet LED kullanacağım. 12/7/5 V'tan alabilirim gücü. Ben 12'ye göre hesaplayınca direncin üstüne düşen güç 202.5mW oluyor. Bu durumda sorun olur mu? Elimdeki dirençlerin ne olduğu ile ilgili hiçbir fikrim yok burada. Yani ben adama 12V'dan alacağım gücü dedim. O da bana bunları verdi.

    Teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.