Şimdi Ara

aranızda bilgisayar mühendisi yok mu???? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
1
Favori
1.369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Teknolojiyi seviyorsun ve paralı bir bölüm arıyorsun

    BKZ: MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
  • Elektrik-elektronik asla boş kalmazsın
  • peki @exegenesis hocam, bu piyasada en çok neye ihtiyaç var? Programlama mı, web tasarım mı, donanım uzmanı mı?
  • Python işe yarar mı yaramaz mı ?
  • Up
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OMéR


    quote:

    Orijinalden alıntı: M_aTRa_X

    quote:

    Orijinalden alıntı: OMéR

    Mesajım bulunsun. Python öğrenmenin faydası olur mu?

    symbiana program yaparsın anca.

    Başka bişeye yaramaz mı?

    Şu Sayfayı incele :http://wiki.python.org/moin/PythonGames
    PARDUS'un büyük bir kısmıda python ile yapılmıştır.Programlamaya başlıyacaksan öğrenmenin bir faydası olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: jericho_!4

    peki @exegenesis hocam, bu piyasada en çok neye ihtiyaç var? Programlama mı, web tasarım mı, donanım uzmanı mı?

    Birde bu üçündede bir başarımız varsa yani iyiysek. Birşey üzerinde mi yoğunlaşmalıyız? yoksa az ondan az surdan mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: manyaksbss

    quote:

    Orijinalden alıntı: exe_genesis

    quote:

    Orijinalden alıntı: manyaksbss

    quote:

    Orijinalden alıntı: exe_genesis

    Okuma başka bi bölüm seç.

    -Erkek sayısı %80 e yakındır. Ben özelde okumuştum orada bile 35 erkek 15 kız vardı sınıfta. En yuksek kız oranı sanırım budur. Devlette ortamı düşünemiyorum bile hiç. Devlette okuyan bi arkadaşım vardı sınıfta 5 kız vardı diyordu.
    -Okuldaki eğitimle bi yere gelemezsin kendini geliştirmen lazım.
    -5 yıl okulu okudun bitti. Bilgeadam vb. bi bilgisayar kursuna 6 ay gitmiş biri emin ol senle aynı seviyededir. 2 yıllık universite okumuş biri de senin gibi kod yazabilir. Hiç okul okumamış biri de emin ol en az senin kadar bilgili olabilir.
    -Bu aralar çok popüler olduğu için herkes saldırıyor bir çok eleman var.
    -İş ararken çoğu ilana başvuramazsın. Atıyorum web için şirketler asp.net veya php arar. Sen okulda birini görürsün. Asp.net biliyorsan php bilen eleman arayan bir çok işe giremezsin. Veya java dilini okulda öğretmezler başka dil öğretirler javacı arayan işe giremezsin. Database de sql biliyorsan oracle arayanlara giremezsin vb. vb. bir çok örnek coğaltılabilir. Dillerin hepsi benzer olsada hepsine kafa yormak adamı bitirir bıkarsın zaten bi süre sonra.
    -Mesela bizde java seçmeli dersti. Arkadaşım işe girdi. Orada java kullanıyorlar. Arkadaşım java bilmediği için orada ilkokul mezunundan bi farkı kalmadı (: Şuan java kursuna gidiyor hiç bi bilgisi yok.
    -Herkesin -abi şunun bilgisayarını hacklesene, eltimin bilgisayarı bozuldu yapsana, sevgilimin msn şifresini kırabilir misin, bana bi bilgisayar alsana sizin oradan vb. vb. mal mal cümlelerinden bıkkınlık gelir (: Kolu-komşu bağları gelişmişse bişey olursa direk seni çağırırlar tamir etmeye sanki tamirciymişsin gibi. Bilmediğini onla alakasız olduğunu anlatamazsın.

    Ama okuduktan sonra:
    -İş bulunca artık rahata kavuşursun. Şirkette proje alırsın 4 ayda biter dersin 1 ayda yapıp 3 ay yatarsın (:
    -Şirkette yapılacak program vb. birşey kalmayınca sana ancak bi sorun çıkınca iş düşer. Yoksa yatarsın.
    -Maaşlar iyi.
    -Her türlü sektörde iş bulma şansın var. Bugun web sitesi olmayan şirket yok. Hastane-okul vb. heryerde bilgi işlem birimi var.
    -İş harici okulların tez dönemlerinde iyi para kazanabilirsin. Proje başı 1500 tl aldığım basit otomasyon projeleri olmuştu. (Tabi okurken yapmak zor ilgili değilsen).
    -Web sitesi yaptırmak isteyeni projesi olan herkese program yapıp satıp ek gelir elde edebilirsin.
    -Yazdığın programlara göre prim alıyorsan iyi para kazanabilirsin.
    -Yorucu bi iş değildir bilgisayar başında akşama kadar program yapıyorsun. İş olmadığı zamanlar akşama kadar takılıyorsun. Ama yetişmeyen proje varsa sabaha kadar pc başında kalırsın onlar biraz can sıkıcı.
    -Tecrübe arttıkça maaşında ona oranla artar. 5 yıl falan tecrübeli olunca alabileceğin maaş bir çok meslek için hayal edilebilecek rakamlara ulaşabilir.
    -İlk işe girmesi tecrübesizken zor, tecrübe kazandıktan sonra iş bulması kolay.

    Söyleyebileceklerim bunlar (: Sen karar ver

    -5 yıl okulu okudun bitti. Bilgeadam vb. bi bilgisayar kursuna 6 ay gitmiş biri emin ol senle aynı seviyededir. 2 yıllık universite okumuş biri de senin gibi kod yazabilir. Hiç okul okumamış biri de emin ol en az senin kadar bilgili olabilir.


    Eğer okurken bıkmazsam okuyabilirim heralde. Bende çok okumak istiyorum. ama hep araştırdım internette falan. mezun olduktan sonra 1-2 yıl karın tokluğuna hatta bedavaya çalışın bir yerlerde falan diyorlar? bunlar nedemek bunu anlayamadım 2 yıl az zaman değil sonuçta.

    1-2 yıl karın tokluğuna çalışın göreceli bi kavram. Şimdi şöyle bi durum var. Sen bi yere gidince oranın sistemini işini bilmeyeceğin için şirkete hiç bi katkın olmayacak. Bizde mesela 6 ay şirkette hiç bi işe yaramadık (: Öyle takıldık adamların kullandıkları programları falan inceledik eğitim aldık falan.

    Maaşlar her şirketin standartdır. Giriş için x tl verirler. Mesela

    -Ben girerken primlerle birlikte yaklaşık maaşım net 2000 tl yi buluyordu (yol,yemek,prim, asgari geçim bilmem bişeysi dahil). Ocaktan ocağa zam var bizde. EKlemeden geçemeyeceğim ne kadar maaş istiyorsunuz diye sorduklarında 1000tl demiştim (:

    -Arkadaşım ttnet'e girdi. Net maaş olarak 2250 veya 2500 tl alıyor. Buna yol/prim vb. ekşeyler dahil değil. Şimdi ne kadar alıyor bilmiyorum.

    -Bankalarda maaşlar yüksektir. Bankada çalışanlar genelde maaşlarını söylemezler. Ama bankalarda yılda 3 veya 4 kere çift maaş sistemi var. Atıyorum maaşın 3 bin tl ise her 3 ayda bi 6 bin yl alırsın. 3-3-6-3-3-6-3-3-6 maaşını böyle alıyorsun. En yüksek maaşta bankalarda var zaten.

    -Türk telekom eleman arıyordu. Maaşlarına bakmıştım 2500tl veriyorlardı. (Ama yeni mezun mu bilemem,birde istanbuldaki şubesi değildi).

    -Kpss ile devlete kapak atarsanız akşama kadar yatarsınız. 2500 tl falan maaş alırsınız. Kurbanda falan 900 tl yardım yaparlar. Çocuğun varsa her ay maaşına 100 tl mi ne eklenir. Herşeyden dolayı para verirler (:

    Tablo bu kadar iyi mi hayır tabiki. Birde arkadaşlarımdan düşük alanlara bakalım.

    -Arkadaşım altunizade'de bi firmaya girdi adı aklımda değil. Onlara ilk 3 ay asgari ücret(710tl galiba) sonra normal maaşlı çalışacaklar. Asgari ücret(710 tl + 140tl yol+ yemek) le çalıştığı 3 ay boyunca şirket arkadaşa kurs veriyor. Yani bi nevi eğitim. Eğitim bittikten sonra 4. ayın başında hem çalışacak hemde normal maaşla devam edecek. (ne kadar maaş aldığını sormadım eğitim bitince).

    -Bi arkadaşım 1000 tl ile başladı.

    -Bi arkadaşımı 6 ay kursa yolladılar. Maaş vermiyorlar ama kurs ücretini karşıladılar (Yaklaşık 6000 tl falan). Kurs bitince işe başlaayacak.

    -Tam emin olmamakla birlikte akbank'ın gebzedeki genel merkezi de 1500 tl ile başlatıyordu. Yıllık prim falan herşey dahil ortalamasını alınca 2250 tl ye falan geliyordu aldığın para. (Emin değilim bundan yalan olabilir (: )


    Çalıştığım yeri söyleyemeyeceğim ama istanbulda vergiye kayıtlı olduğu ilçede vergi rekortmeni olmuş bi firma.

    Son olarak okul bitince iş bulmak zor. Bizim şirkete bile 1 kişilik kontenjan açıyoruz bi bakıyoruz 300 e yakın kişi başvurmuş (: Senle birlikte binlerce kişi mezun oluyor. Her gördüğü ilana saldırıyor herkes (: Bakıyorsun hepiniz hemen hemen aynı seviyedesiniz. Artık ingilizcesi olan, konuşması duruşu iyi olan, iş görüşmesinde kalıcı iz bırakan, ek olarak fazladan bilgiye sahip olan işi kapıyor.


    Ama bi işe girdikten sonrada çıkması zor. Veya bi tecrübe kazanınca artık çok kolay iş bulabilirsin. Çünkü bi yerde çalışınca o tecrübe ve iş hayatıyla ilgili bilgi sahibi olmuş oluyorsun artık.

    İlk işe girmek niye zor onu da söyleyeyim. Kariyer.net'de falan 100 bilgisayar mühendisi arayan firma varsa yeni mezun arayan 1-2 tanedir (: Çoğu ilana başvuramazsın onun için millet - bi yere girelim bedava bile olsa çalışıp tecrübe kazanıp öyle başlarım iş hayatına diyor.

    Bunu da ekleyelim: Ben özel okul mezunuyum (Haliç univ). Yukarda örneklerini verdiğim de haliç/kültür vb. özel okullarda okumuşda işe girmiş arkadaşlar. Normal devlette eğitim falan daha iyi, öğreneceğiniz şeyler daha fazla olacağı için şansınız verdiğim örneklere göre bin kat daha fazla. (Şansın fazla derken işe giriş şansın yoksa işe girince bi odtu'lu de en dandik univi bitirmiş biri de aynı maaşı alır)

    Benim düşüncem en düşük başlangıç maaşı 1000 tl. Ama şuan şirketlerin %70 e yakını 1500 tl ile başlatıyor (buna yol yemek asgari geçim ücretinide ekliyorlar bunlarda yaklaşık 400tl falan işte). Çalışma yılına göre de maaş artıyor.

    Öncelikle dikkate alıp cevap verdiğin için teşekkür ederim.

    işe girerken 2000TL yi buluyordu demişsin. şuan ne kadar?

    bir de hani bir sektörün özeli vardır devleti vardır. kimisinde devlette olan iş yapar kimisinde özel çalışan iş yapar. Sizce bilgisayar mühendisliği için hangisi uygun?

    Başlarken neden ücretsiz bile olsa başlayın dediklerini anladım tam olarak.

    Aklıma bir şey daha takıldı acaba bitirdiğimiz üniversite aldığımız maaş ı etkiler mi?

    Maaşlar heryerde gizli tutulduğu için söylenmez benimki bana kalsın ama ortalama gördüklerimden bahsediyim. Ama ilk başlarda %30 falan yapabilirler. Yani 1 sene doldurduktan sonra 2. yıla başlayınca 2000 tl olur. Sonra 2500 olur falan. Duruma göre değişir. 3. yılında 3000 tl yi bulan birçok kişi olabileceği gibi 1 sene doldurduktan sonrada 3000 tl yi bulman olası. Maaşlar çok değişken anlayacağın. Girdiğin şirkete, yaptığın işe bilgine vb. herşeye göre değişir alacağın maaş. Maaşla ilgili söyleyebileceklerim bunlardır. Ama unutulmamalıdır ki bazen primler, ek işler, öğrencilere yaptığın projeler falan sayesinde aldığın paralar maaşı 1-2 ye katlayabiliyor.

    -Devletmi özel mi dersen ben özel derim. Devlette alacağın maaş giriş olarak yüksektir. Bi kapak atınca ölene kadar çıkmazsın. Klasik memur hayatı. Akşama kadar yatarsın. AMa devlette maaşın 10 sene sonra 6 bin tl olursa, özelde maaşın 10 sene sonra 15 bin olur (Rakamlar sallamasyon fark örnek teşkil etmesi açısından). Özelde daha çok çalışırsın belki ama daha çok yükselirsin. Monoton bi hayatdan kurtulursun. Kendini yenileme şansın olur.

    Örnek vermek gerekirse: klima satan bi arkadaşım bi program yapmamı istedi. Teknik serviste yapılan işler, satılan klimalar, borç alacak vb. bunların dökümanını tutan bi program. 750 tl verdi. Bi haftasonu 2 gün uğraşıp yapmıştım. Zaten bi süre sonra herşey aynı, ezberden yapıyorsun herşeyi. 2 gün bilgisayarla oynayıp 750 tl almak bu zamanda iyi bi para. Milletin asgari ücreti...

    -Devlette yatarsın özelde çalışırsın. Devlette her işte yatarsın (: Özelde şöyle birşey var mesela. Diyelim ağ tarafını seçtin. Şirketteki network alanında çalışan kişi tüm gün akşama kadar yatıyor. Ancak bi saldırı olursa, iletişim kesilirse, veya bi sorun olursa müdahale ediyor. Veya biz şuanda yazılım kısmındayız. Eski sistemleri yeniye çeviriyoruz ama programların bitiş süresini sen belirliyorsun. 1 ay de. 1 haftada yap. 3 hafta yat. Veya 1 aya böl uzun uzun hergün ufak birşey yap. Sabah ekranı açıp akşama kadar kod yaz çalış diye birşey yok. Tabi bu şirketten şirkete de değişir. Adamların deidkleri şeyi verilen sürede yaptıkdan sonra karışanın şikayetçi olanın olmaz.

    -Üniversite maaşı etkilemez. Dediğim gibi bizim şirkette yazılım bölümünde herkez farklı universiteden hepsi aynı maaşı alıyor. (Hepimiz aynı zamanda başlamıştık). Her işyerinin standart maaşı var. Atıyorum 1500 le başlıyorsun derler. Yeni mezun odtulude gelse özel okul mezunuda gelse antepde okuyanda gelse o maaştan başlar. Ama şirkette çalıştıkça aldığın maaş artar.




  • Türkiye'de mühendislik
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Naples

    quote:

    Orijinalden alıntı: jericho_!4

    peki @exegenesis hocam, bu piyasada en çok neye ihtiyaç var? Programlama mı, web tasarım mı, donanım uzmanı mı?

    Birde bu üçündede bir başarımız varsa yani iyiysek. Birşey üzerinde mi yoğunlaşmalıyız? yoksa az ondan az surdan mı?

    3 ünde de uzman olman bi işe yaramaz. Şimdi şirketler bölüm bölümdür. Atıyorum ben bi güvenlik açığı olsa ne yapılacağını bilmem networkçu arkadaş bilir, bi program yazılacaksa nasıl yazılacağını networkçu bilmez biz yazarız. Database'de sorun varsa biz müdahale etmeyiz database'ci müdahale eder. Her kısım farklı. Doktor olduğunu düşün. Her şeyi biliyorsun ama kulak burun boğaz kısmında çalışıyorsun diyelim. Kimse sana gelipde beyin ameliyatı yap demez ama biliyorsun yapmasını (: Gider beyin ameliyatı yapılan bölüme hastanedeki.

    Okulda belki hepsini iyi biliyorsun ama pratikte her şirket farklı bi program kullanıyor. Adamlar sana hepsini öğretmeyecekleri için bi alanı seçmen şart.

    Bölümlemeyi web, programlama, donanım olarak değilde yazılım/network/database olarak ayırmak daha uygun.

    Donanımı zaten 2 yıllık okuyan teknik servisler yapıyor sorunları çözüyor bilgisayar tamir ediyor vb. vb. Bilgisayar parçalarından iyi anlarım falan demen bi işine yaramaz.

    Yazılımla database biraz bağlantılı. Bu ikisini bileceksin.

    Networkçu olacaksanda kablo, ağ yapısı, bağlantı, güvenlik vb. vb. şeylerle apayrı bi dala geçersin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OMéR

    Python işe yarar mı yaramaz mı ?

    Programlamaya başlamak için öğrenebilirsin. Ama kariyerle alakalı bir dil isrtiyorsan c#, asp.net, java falan daha popüler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exe_genesis

    quote:

    Orijinalden alıntı: OMéR

    Python işe yarar mı yaramaz mı ?

    Programlamaya başlamak için öğrenebilirsin. Ama kariyerle alakalı bir dil isrtiyorsan c#, asp.net, java falan daha popüler.

    Pm attım hocam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eroon

    Yazılım mühendisliğindeyim :D yazılım a gel. şuan türkiyede 2 mezun var. devlet olarak bir tek fırat üniversitesi(elazığ)nde var . fırat üniversitesinde en yüksek 2. sınıf var. mezun veren okullar özel olanlar. onlar hakkında pek bi bilgim yok. şimdi gelsen mezun olsan türkiyedeki 8 veya 9. nesil yazılım mühendisi olucaksın. ve sen mezun oldugunda türkiyede senin gibi adam az olacak. bilgisayar mühendisliğinde iş yok diyen arkadaşlara gelsin

    kesinlikle katılıyorum...
    Artık bilg. mühendisliği yerini yazılım müh. 'ne bırakmıştır.
    Neden mi?

    Ben kendimden örnek vereyim size. Otomotiv okuduğum içn biliyorum ki yeni nesil araçların hepsinde yazılım ilk sırada gelir...
    Uygun bir donanım üretmek kolauydır ama o donanımı verimli çalıştırmak için kesinlikle bir yazılım gereklidir.
    Mesela yeni E kasa mercedeste sadece aracın iç ışıklandırması için 27 adet ECU kullanılmaktadır.
    Mesela AUDI firması şu an yoldaki trafik işaretlerini okuyabilecek ve bu işaretin gereksinimini (örnek. max. hız 80) motora direkt olarak aktaran bir sistem üzerinde çalışmakta...

    Yazılım müh. arkadaşa da nacizane tavsiyem.
    1. Matlab-simulink
    2. UML

    öğren. (C, JAva vs. zaten saymıyorum bile)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinardicli

    quote:

    Orijinalden alıntı: eroon

    Yazılım mühendisliğindeyim :D yazılım a gel. şuan türkiyede 2 mezun var. devlet olarak bir tek fırat üniversitesi(elazığ)nde var . fırat üniversitesinde en yüksek 2. sınıf var. mezun veren okullar özel olanlar. onlar hakkında pek bi bilgim yok. şimdi gelsen mezun olsan türkiyedeki 8 veya 9. nesil yazılım mühendisi olucaksın. ve sen mezun oldugunda türkiyede senin gibi adam az olacak. bilgisayar mühendisliğinde iş yok diyen arkadaşlara gelsin

    kesinlikle katılıyorum...
    Artık bilg. mühendisliği yerini yazılım müh. 'ne bırakmıştır.
    Neden mi?

    Ben kendimden örnek vereyim size. Otomotiv okuduğum içn biliyorum ki yeni nesil araçların hepsinde yazılım ilk sırada gelir...
    Uygun bir donanım üretmek kolauydır ama o donanımı verimli çalıştırmak için kesinlikle bir yazılım gereklidir.
    Mesela yeni E kasa mercedeste sadece aracın iç ışıklandırması için 27 adet ECU kullanılmaktadır.
    Mesela AUDI firması şu an yoldaki trafik işaretlerini okuyabilecek ve bu işaretin gereksinimini (örnek. max. hız 80) motora direkt olarak aktaran bir sistem üzerinde çalışmakta...

    Yazılım müh. arkadaşa da nacizane tavsiyem.
    1. Matlab-simulink
    2. UML

    öğren. (C, JAva vs. zaten saymıyorum bile)

    İyi de bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi arasında %10luk bi fark vardır. Üniversitede gördükleri derslere bakarsak hepsi aynı şeyleri görüyor. Yazılım mühendisliği bir kaç tane daha fazla yazılımsal ders alıyor. Ama bilg. mühendiside zaten sadece yazılım dersi alıyor ki. Donanım dersi verilen universite yok piyasada.

    Yazılım mühendisliği özel universitelerin para kazanmak çıkardığı bi bölüm diyorum. Farklılık yaratıp fazladan para alacaklar işte. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan %90 yazılım yapıyor zaten. yazılım okuyanda aynı şeyi yapmış oluyor (:




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eroon

    ama şimdi birde şöyle düşün iş yeri sahibi. o kadar fazla bilgisi yok. kendisine yazılım yapacak birisini arıyor. 10 kişi var. 9 unda bilgisayar mühendisliği okuduğunun kanıtı. 1 kişide yazılım mühendisliği okuduğunun kanıtı. türkiye=düz mantık fora. yazılımcı işe alınır

    Beykenti açtım örnek olarak. ilk 2 dönem 14 dersin sadece 1 tanesi farklı. Kalan 13 ders aynı Diğerlerine bakmadım üşendim.

    İşyeri sahibi -bu %90 özel okullarda var. Hem yenide açıldı. Puanlarıda düşüktür biz bildiğimizden şaşmayalım bilgisayar mühendisi alalım da diyebilir

    Şaka bi yana ilanların artık bir çoğu üniversitelerin bilgisayar müh, yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan diye yazıyor ilanlarda. İkisininde aynı olduğunu görüyoruz :) Bugune kadar sadece yazılım müh. mezunu yazılımcı arıyoruz denen bi ilan göremedim :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eroon

    yazılım mühendisliği mezunu 2 dönem var sadece bir çok kişinin varlığından haberdar olmadığı şey. iş yeri sahibi için güzel bir diyalog yazmışsın da. ben o kadar inciğe cinciğe bakabilecek bir iş yeri sahibi düşünmemiştim büyük bir firma olmadığını düşün. o işlerden de çaktığı yok.yazılım yapacak adam lazım. yazılım mühendisliği diploması. kelimeleri uyuşturunca işe alıcak tip çok türkiyede

    Yazılım mühendisini ancak işten anlamayan küçük firmalar mı alır diyorsun yani :P




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.