Şimdi Ara

Aradığım distro Fedora mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sorunum gayet açık. Stabil, güncelleme ile cokmeyecek, uzun yıllar kullanabilecegim, Zamaninda Windows 7 gibi daimi kullanacağım dağıtım gerekiyor. Debian ve Ubuntu türevleri kullandım. Ama distrojumper oldum.

    Çivi gibi kalacağım bir dağıtım olsun, Nvidia Steam desteği olsun. Arkasında şirket olsun, canonical yada wuhan olmasın. Kullanım deneyimleriniz nedir? Sudo apt update kullanabilecek mıyım teşekkürler...


    Düzenleme notu: Özür dilerim immutable yada workstation farkı nedir? Teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muratcool -- 5 Aralık 2023; 18:29:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Mint 4eva!

  • myze kullanıcısına yanıt

    Cinnamon kullanıyorum da o saydam s*ksi, şekilli masaüstüne nasıl kavuşacağım?

    Millet neler yapıyor neler?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nvidia desteği resmen yok, ama RPM-fusion ile iki tıklık iş. Steam de aynı şekilde. Benim ne kadar oldu Fedora'ya geçeli bilmiyorum, ama şimdiye kadar ilk geçtiğimde konfigürasyonu yaparken bozmuştum, bundan sonra kaç aydır veya kaç yıldır hiç sıfırdan kurma gereği duymadım bile.


    Fedora normalde yenilikçi, güncel ve kararlı bir GNU/Linux dağıtımı, workstation denen kısım normal bir Linux + dosya yapısı + paketler şeklinde. Bu varsayılan Gnome ile geliyor ama tüm masaüstü ortamları ve pencere yöneticileri mevcut.

    Immutable kısmında da Linux + dosya yapısı var, ama dosya yapısı bir tık farklı ve paketler ayrı bir şekilde işletiliyor. Sisteme kurulan yazılımların sisteme erişimi kısıtlı ya da flatpak'ler ile kullanılıyor. Siz Nvidia sürücüsü yükleyecek olursanız bunu sürücü olacağı için farklı bir komutla yükleyerek sisteme entegre edeceksiniz, ama kuracağınız diğer tüm yazılımlar işletim sisteminde yalıtılmış şekilde (konteynır içinde) çalışacak, Steam de flatpak ile hallolur, browser da, ofis ortamları da, media player da... Burada Gnome, KDE, Sway ve Budgie'den başka bir seçenek şimdilik yok. Eğer derdiniz Steam ve Nvidia ise bu çözümde hiç sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.


    Fedora tarafında dnf, immutable tarafında rpm-ostree komutları iş götürüyor. Flatpak'ler ikisinde de mevcut, Flathub da zaten gırla her şey... apt 'ye ihtiyacınız yok


    Benim favorim Kinoite (yani Fedora + KDE Plasma + ostree)

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim. Fedora workstation kurdum. Kde, mate yada xfce değil ama Gnome a alışmaya çalışıyorum... Umarım Debian yada Ubuntu dan farkını görürüm. Kodek ve multimedya da yükledim. Alışma aşamasındayım. Birde apk calistirabilir mıyım onu da bulursam iyi olacak...

    Yalnız bir sıkıntı var grub ta 1 tane Windows 3 tane Fedora görünüyor. Neden böyle oluyor bir tane de firmware settings var?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muratcool kullanıcısına yanıt
    Gnome sadelik için tercih edilebilecek şık bir arayüz sunuyor. Eklentilerle şişirmediğiniz sürece sorun yaşayacağınızı sanmıyorum:)

    Doğru anladıysam dual-boot veya multiboot kurmuşsunuz. Bahsettiğiniz durumun, kurulum aşamasında seçtiğiniz ayarlardan kaynaklı olması lazım. Yıllardır Windows ile dual-boot kullanmıyorum, şimdi size ne desem eksik kalır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Peki Kullanacağın dağıtımı ne amaçla kullanacaksın office,multimedia,vs,ağ işlemleri vs ona göre dağıtım tavsiyesinde bulanabilirim.

  • 25 yıllık Debian, 15 yıllıkta Arch kullanıcısı ve geliştiricisi olarak yeni makine ile birlikte Fedora kullanmaya başladım. Fedora kullanmak için kendimi epey zorluyorum, iki aydır Fedora ile boğuşuyorum ama hala evimde gibi hissedemiyorum. Denetimi, güvenliği istediğim kıvama getirdim ama misafir hissiyatından kurtulamadım. Arch için AUR, güvenlik zafiyeti doğuruyor diyorlar ama kurmadan önce PKGBUILD dosyasını incelemeden kurulum yapmayan biri olarak bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım. RPM Fusion ve benzeri depolarda da kullandığım her paketi bulamıyorum. Debian ve Arch Linux kullanırken Flathubʼa hiç ihtiyacım olmamıştı. Birkaç ay daha zorlayıp olmazsa geri döneceğim.


    Cinnamon'un bir oturumunu MacOS'dan görsel olarak neredeyse ayrılamaz hale getirdim, ona harcadığım emeği düşünmesem ve sistem üzerindeki özelleştirmelere ayırdığım zamanı dert etmesem hemen format atıp geri döneceğim.  Fedora çok janjanlı bir dağıtım, benim gibi yıllanmışlara pek yaramıyor galiba  





  • tuxedo kullanıcısına yanıt

    Fedora bana da yıllarca Debian ve türevleri kullandırdıktan sonra yeni ve farklı hissettiriyor. Geçiş yapalı birkaç yıl oldu sanırım, hâlâ değişik gelen yönleri var. Gerçi şimdiye kadar sorun olarak yaşadığım birkaç acemiliğim oldu, ama öğrendikçe yenilikçi ve Debian'lardan biraz daha farklı oluşu hoşuma gidiyor, flatpak'lere falan da baya alıştım:D Sorun yaşadığınız konularda Ask Fedora'ya, Fedora'nın resmî Telegram gruplarına (Türkçe veya İngilizce) veya Reddit gibi ortamlardaki oluşumlara sorarsanız çözüme çabucak kavuşursunuz.





  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Bana sanki Linux dışı farklı bir sistem kullanıyormuş hissi veriyor. Forumlara ve kanallara uzun süredir üyeyim, yeni makinemde bende ufak tefek sorunlar yaşıyorum. Örneğin wifi hızı 80 mbps hızı geçemiyor, bu sebeple internet bağlantımı tam olarak kullanabilmek adına kablolu bağlantı kullanıyorum. Forumlardan da yardım istedim, sorunun kullanılan çekirdek sürümü ile alakalı olduğunu söylediler ve hatta 2023 son model makine için ayrı bir USB wireless adaptör almamı tavsiye ettiler. (Debian ve Arch Linux tarafında sorun yaşamıyorum) Bu sebeple forumlara pek bakmıyorum.


    Flatpak benim pek alışabileceğim bir sistem değil. Aradığım paketin dağıtımın kendi paket deposunda olmasını tercih ederim. Kendi deposunda yok ise dağıtıma ait yan depolarda ararım. Fedora ve yan depoları maalesef bana bu kolaylığı sağlamıyor.


    Fedora ile devam etmek için kendimi zorlamaya devam ediyorum ve alışmaya çalışıyorum. 25 yıllık Debian alışkanlığından veya Arch Linux AUR deposundan kurtulmak kolay değil. Öneriler için teşekkür ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sürücü Debian'da ve Arch'ta sorunsuzken Fedora'da düzgün çalışmıyorsa Selinux ile alakalı olabilir diye tahmin ediyorum. Paket çeşitliği ile ilgili size ne lazım diye sormak lazım :) distrobox falan önerilebilir ama depolarda yoksa ya bakımcısı yoktur veya denetlenmesi zor olduğu için alınmamıştır tahminimce.

  • Bulamadığınız paketler nedir merak ettim şimdi  


    Arch'ın temel marifeti AUR, orada da kim kime dum duma, gerek yok, yani dev falan değilseniz. Dev olsam LFS işine girerdim ben.


    Son 3 senedir falan nobara diye bir distro kullanıyorum, çok memnunum. Fedoraya da bayıldım. Hatta gittim geçen RHEL'in beleşine kaydoldum bir ara onu deneyeceğim.

  • Beleş RHEL var.

    red hat developer
    No-cost Red Hat Enterprise Linux Individual Developer Subscription: FAQs | Red Hat Developer
    https://developers.redhat.com/articles/faqs-no-cost-red-hat-enterprise-linux
  • Konuyu hortlatmak gibi olmasında, 1 hafta dayanamadım. 3 aydır Manjaro kullanıyorum (KDE akıyor) Arch büyük bir nimetmiş. Gerçekten Fedora kadar kasıntı değil....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hem stabil dağıtım diyorsun hem Arch tabanlı manjaro diyorsun..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.