Şimdi Ara

Aracım Hararet Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
15.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selamlar

    Öncelikle Citroen C3 2004 1.4 HDI aracım vardır belirtmek isterim.Aracımda 2 haftadır hararet sorunu var ve bitmek bilmedi, birde size danışmak istedim.

    Araç ilk 2 hafta önce sabah işe giderken oldu. Normalde 3 diş te giderken öttüğünde baktım 6 dişti. Kenara çekip baktığımda suyu bitti bitecek.(normalde kontrol ederim ama unutkanlığıma gelmiş) radyatör su haznesinin dikkatli bir şekilde biraz havasını aldım. fazla beklemedin binip devam ettim. İşyerine yaklaşmıştım zaten ve yolun yarısı yokuş aşağıydı. Akşam motor soğuduktan sonra suyu koyup yola koyuldum. Yolun Yarısında yine hararet çıktı. Kenara çektim ve uzunca bir süre bekledim. Tekrar çalıştırdım ve ustanın yanına kadar zar zor gittim. Ertesi gün ustam termostat ta arıza vardı, müşür ile beraber değiştirdim dedi, motor fanına da baktım devreye giriyor dedim belli bi sıcaklıktan sonra. Eyvallah dedim bindim. Bikaç gün daha kullandım. Haftasonu biraz yoğun kullandım ve trafikteyken yine hararet çıktı. Yine kenara çektim, motoru istop ettim. Radyatörün havasını aldık gene biraz. yarım saat bi saat dinlendirdikten sonra dikkatlice eve geri döndüm. Yaklaşık 20 kilometre yolu ( 2 kmsi trafik ) sorunsuz götürdü. 3 dişin üstüne çıkmadı. Ertesi gün gene ustaya götürdüm Fan çalışmıyor dedi, elektrik ustasına vericektim. Çalıştığım için arkadaşım götürdü ertesi gün ve oda bişeyinin olmadığını söyledi. Sonra biraz kullanıktan sonra Cuma akşamı işten gelirken trafikte bir daha hararet yaptı. 4 dişi gördüğümde kaloriferi açıp en sıcak ayara verdim. O yolu bir şekilde bitirdim. Ustaya tekrar söyledim bu şekilde diye, rölelerin değişmesi lazım dedi, elektrikçiye bu sefer ben vericem sen pazartesi bırak arabayı dedi. Bugünde arabayı kullanmadım, akşam işten geldiğimde ustayla konuştum, elektrik ustasının yapamadığını söyledi, başka bildiği bi elektrikçi varmış sultanbeylide oraya yönlendirdi, beyninde sorun varmış. götür oraya 2-3 güne halleder dedi. Fiyatını sordum 200-300 falan tutar bişi diyemem dedi. Bende bayağı bir tereddütte kaldım. En son size danışmak istedim.

    Ya bu iki ustada bi bok anlamıyor çırpınıyor. Yada motor ustası en son arkadaşıda faydalansın diye beyninde sorun diyip başından savdı.Yada gerçekten beyninde sorun var.

    Kusura bakmayın biraz uzun yazdım ama ayrıntı kaçırmak istemedim.

    Fan çalışmaması başka neden kaynaklanıyor olabilir. Ben arabayı bağırttırıp denediğimde fan çalışıyor, ustada çalıştır, ama yoldayken boşa alıp baktığımda çalışmıyor. Hararetteykende çalışmadı.

    Şimdiden teşekkürler







  • fan müşürü değişmeli. kapalı sistemse havası alınarak antifiriz yoğunluklu olarak suyunu tamamlayın. yol gitmeden olduğu yerde fanı açacak şekilde motoru bağırtarak sıcaklığı artırmaya çalışın. beyin falan hikaye. termostat değişmiş daha ne değişsin bilader.
  • devridaim pompası
  • Canınızı sıkmanıza gerek yok, hararetten kaynaklı problemler conta yakmadığınız sürece kolay çözülür.

    En başta termostatı kontrol edin, eğer termostat kapalı kalıyorsa radyatörün giriş ve çıkış hortumları arasındaki sıcaklık farkı çok fazla olur. Hortumları kontrol ederken yanmamaya ve elinizi fan motorunun bulunduğu bölmeye sokmamaya dikkat edin.

    Sanayiye giderken gene hararet yaparsa klimayı en alt kademede en düşük sıcaklıkta devreye alın. Bu klima kondenser fanı ile ortak olan radyatör soğutma fanını devreye alır ve radyatör daha hızlı soğur. Her ne kadar üflenen havanın sıcaklığı bir miktar artacak olsada faydası olur, aksi etki yaparsa kapatırsınız. (Eğer termostat kapalı kalıyorsa bu yöntem işe yaramaz.)

    Röle, beyin vs hemen girişmeyin. Önce mekanik arızaya bakılmalı.

    Saygılar....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 30 Haziran 2015; 5:25:03 >




  • nuri37781 N kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle çok teşekkürler, ama termostat ve müşür ilk başta değiştirildi zaten. Arabayı bağırtarak sıcaklığı arttırmayı 2 kere denedik 2sinde de fan devreye giriyor.Ama dediğim gibi normal yoldayken nedense olmuyor.
  • @alpernbugra cevap için çok teşekkürler hocam, termostat denemeyi şu şekilde yaptık; fan çalışmıyorken müşürü devre dışı bıraktık fan direk devreye girmedi. Hortumlarıda kontrol ettim bi kaçkere ama sıcaklığına bakmadım, sadece sertleşmişmi diye kontrol ettim o konuda normaldi. biraz içerde olduğu içinde fazla rahat bakamıyordum. Klimayı açma olayı çok mantıklı geldi, ben sadece sıcaklığı azaltsın diye son ayarda açmıştım, ama dediğin gibi kısık ayarda açsak bile fanı devreye sokabilir. Bu şekilde kullanabilirim bile ama contayı yakmaktan korkuyorum işte.

    Yarın yetkili servise götürmeyi düşünüyorum. Ne derlerse o. İkitellide sağlam biryer varmış orayada götürüp ne gerekiyorsa yaptırıcam. Kime güveneceğimizi şaşırdık.
  • Arkadaşlar ilginiz için teşekkürler, bugün ikitelli sanayi ye gidip sorunu çözdüm. Daha doğrusu şimdilik. Yetkili serviste bilgisayara soktular ve motor fanı arıza yapmış değiştirilcek dediler, güvenmedim, aynı şeyi 4-5 yer daha dedi. Daha sonra Bağcılar - Güngören sitesinde 22. Blokta Selahaddin Usta var, bir tavsiye üzerine gittim ve oraya bıraktım aracı. Olmuycak dedikleri fan tamirini halledicek, ayrıca garantisinide vericek. Arabayı aldıktan sonra tekrar bakıcam inşallah bahsettikleri gibidir.

    C3 lerde genel sorunmuş arkadaşlar fan motorunun rezistansına su kaçıyormuş o nedenle arıza yapıyormuş. Piyasada Fan fiyatı yaklaşık 900-1000 lira usta 500 liraya hallediyor.
  • Konuyu hortlatmak gibi olacak ama aynı problemi yaşayan ve çözümü için bayağa uğraşan biri olarak belki bir gün işe yarar mahiyetinde buraya yazmak istiyorum çözümümü...


    Aracımda yaşadığım sorun tam olarak şuydu, yüksek hızda yani yüksek devirde herhangi bi şikayetim yoktu fakat sıkışık trafiklerde ve yokuş yukarı sürüşlerde aracım su kaynatıyordu. Göstergede stop yazıyor ve uyarı veriyordu. Araştırmalarım sonucunda fanın devreye girmediğini gördüm. Klima açıkken fan çalıştığı için sorun yaşamıyordum. Hararet müşürü fişini çekince fan da devreye giriyordu.


    Elektrikçiye gittim, hararet müşürü 2 kez değişti

    Tamirciye gittim termostat değişti yedek su kutusunun kapağı değişti fakat çözüm olmadı.

    Çıkma fan alındı çözüm olmadı

    Devirdaim değişti yine çözüm olmadı

    Beyinde arıza vardır dediler beyin değişildi çözüm olmadı

    Biraz kurcaladım araç soğutma sistemi kaç parçadan oluşur diye araştırdım


    1- Radyatör

    2- Devirdaim

    3- Müşür

    4- Termostat

    5- Antifriz

    6- Fan

    7- FAN REZİSTANSI...


    Radyatör hariç hepsi değişti çözüm olmadı fakat 100 liralık bir fan rezistansı bu arızayı yapıyormuş. Çıkma orjinal rezistans aldım taktım çok şükür sorunum kalmadı.

    Ayrıca siz siz olun asla çözüme ulaşmayan ustaya tek kuruş vermeyin. Şahsen ben her gittiğim ustaya çözemezsen 5 kuruş vermem dedim tabi karşılığında ayıp ettin abi be 40 yıllık ustayız çözemezsek ne adı kaldı ustalığın dediler ama çözemediler

     Aracım Hararet Sorunu
     Aracım Hararet Sorunu




  • mfatihgurkan@hotmail.com M kullanıcısına yanıt

    Hocam merhaba,


    C3 2004 1.4 Benzinli kullanıcısıyım. Km lerce yol yapıyorum şehir içi şehir dışı bazen otobanda bazen şehirler arası normal yolda hiç sorun yok ama öyle bir an geliyor ki hararet göstergesi sonuna kadar çıkıyor, hemen sağa çekiyorum fan sonuna kadar açık ama radyatörde su buz gibi yani bana devirdaim yapmıyor gibi geliyor. Citroen yetkili servise götürdüm fan soketini çekti deneme yaptı aynı şekilde davrandığı için araç soketi değiştirdi gönderdi. Onun üstüne 2000 km kadar yol yaptım hiç sorun çıkmadı. Bugün yine aynı şeyi yaptı araç. Sağa çektim radyatör de su buz gibi. Fan sona kadar açık ama soğuk üflüyor yani hararet yok ama hararet yapmış gibi davranıyor araç. Sonra soketi söktüm 5 dk bekledim devam ettim hiç birşey olmadı. Acaba fan rezistansı ile alakalı olabilir mi benim sorunumda?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huso141289

    Hocam merhaba,


    C3 2004 1.4 Benzinli kullanıcısıyım. Km lerce yol yapıyorum şehir içi şehir dışı bazen otobanda bazen şehirler arası normal yolda hiç sorun yok ama öyle bir an geliyor ki hararet göstergesi sonuna kadar çıkıyor, hemen sağa çekiyorum fan sonuna kadar açık ama radyatörde su buz gibi yani bana devirdaim yapmıyor gibi geliyor. Citroen yetkili servise götürdüm fan soketini çekti deneme yaptı aynı şekilde davrandığı için araç soketi değiştirdi gönderdi. Onun üstüne 2000 km kadar yol yaptım hiç sorun çıkmadı. Bugün yine aynı şeyi yaptı araç. Sağa çektim radyatör de su buz gibi. Fan sona kadar açık ama soğuk üflüyor yani hararet yok ama hararet yapmış gibi davranıyor araç. Sonra soketi söktüm 5 dk bekledim devam ettim hiç birşey olmadı. Acaba fan rezistansı ile alakalı olabilir mi benim sorunumda?

    Termostat kapalı kalıp suyu devirdaim ettirmiyor olabilir.





  • Hocam öncelikle havasını alarak yedek su kabını acmanız falan cok güzel ama sıcakken hararet yükselmişken kesinlikle direk araçı stop etmeyin kaloriferin sıcak konumunda 4 alın sıcakken pistonlar erimeye kadar gidebilir. Fanı kontrol ettirdikten sonra aracın radyatörü tıkalı olabilir mi ? Hiç radyatör temizleyici falan attınız mı o tıkamış olabilir


    Fan-Fan Motoru-Yedek Su kapagı -Fan Rezidansı-Müşürler-Termostat-Devirdaim-Radyatör- yok cözüm olmuyorsa CS Motor testi ile Conta yanık mı degilmi kontrol edilmeli


    Allah kolaylık versin cok meşagatli ve masraflı bir durum(Parçaçıyla anlaşıp sırayla denenebilir)

  • c4 2008 dizel aracım var.bir haftadır hararet orta seviyedeyken biraz kullanım sonrasında birden zirveye çıkıyor ve stop uyarısı veriyor. motoru açıp baktığımda fan çalışmadığını gördüm, ancak klimayı açınca fan devreye giriyor. ustanın birisi termostat değişmesi lazım dedi. bana hararet müşürü gibi geldi ama bekleyim dedim ama bu yazılanları okuyunca fazla hasar açmadan yaptırmam gerektiğini anladım.arabamı çok seviyorum ama bu sorun başımı ağrıttı. termostat değişim sonrası çözüme ulaşan oldumu acaba? ( sorun çözüldü. Termostat değilmiş sorun) fanın ilk kademesi çalışmadığından oluyormuş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi necii -- 27 Mayıs 2021; 11:29:24 >
  • Bu konuya yazan arkadaşlara benim de bir ilavem olsun. C3 2005 1.4 benzinli otomobilim var. Dur kalk trafikte hararet sorunu yaşadım, su ilavesi, hava alması falan derken çözüm olmayınca sanayinin yolunu tuttum. Güncel fiyatlarla yazayım ısı müşürü ve termestatı değiştirdik 300 tl'ye çözüm olmadı. Zira sorun fanın devreye girmemesiydi. Bunları değiştiren usta çözümü bulamayınca oto elektrikçiye yönlendirdi. Oradaki usta sağolsun arızayı buldu. Sıkıntı fan rölesiymiş. Sanayide yönlendirdiği malzemecide röleyi bulamadım yan sanayi 35 tl ye bulduğum röleyi getirdim. Usta keşke orjinalini bulsaydın dedi ama taktık fan devreye girdi sorun çözüldü diye gittim. Ancak 2 gün sonra yine hararet yaptı baktım yine fan çalışmıyor. Aynı elektrikçiye gittim. Röleyi söküp taktı fan devreye girdi. Rölenin orjinali için başka bir yere yönlendirdi. 130 tl'ye aldığım röle ile sıkıntı geçti. Tekrarlarsa ki umarım tekrarlamaz beyinde sıkıntı olabilir dedi. Umarım olmaz çok can sıkıcı bir durum. Bahsettiğim tamir ankara ivedik organizede yapılmıştır.

    Düzenleme: arkadaşlar maalesef 1 hafta sonra tekrarladı. Artık ustaları bıraktım sorunu kendim çözdüm. Röleyi birazcık oynatınca fan devreye girdi. Rölenin takıldığı soket bacaklarında veya kablolarda temassızlık olduğunu anladım. Oto elektrikçide tüm kablolardaki bantları ekleri vs. Söküp bez bantla tekrar sardırdım. Sokette tahmin ettiğim gibi gevşeme vardı tornavida ile düzelttik. Tüm kabloları ve soketleri yerine takıp sabitledik. Çok şükür hiç bir sıkıntı kalmadı. 50 tl ye tüm iş hallolacakmış ama klasik sanayi işte deneme yanılma bunca zaman ve para boşa harcadık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emreerkan82 -- 24 Temmuz 2021; 23:1:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.