Şimdi Ara

APU ve GPU sistemi nasıl çalışır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır piyasada işlemci ve ekran kartı ünitelerinin birleştirilmiş modelleri mevcut. Örneğin AMD A6 A8 veya Intel i5 i7 gibi kendi üzerinde GPU ünitesi barındıran ve adına APU denildiğini öğrendiğim işlemciler mevcut. Bu işlemcilerin çoğu laptopta da kullanılıyor. Peki bunun yanında birde harici ekran kartımız varsa durum ne oluyor nasıl çalışıyor sistem ? Laptoplarda örneğin A6 işlemciye ve harici ekran kartı olarak HD6470m var. A6 işlemcinin kendi üzerinde barındırdığı gpu ünitesi ise HD6520G modeli. Bu sistem bir oyunda veya grafik gerektiren bir işlemde nasıl çalışacak ? İki GPU da yapılacak işleme göre ayrı ayrı mı devreye girecek ( yani aynı anda sadece biri çalışabilecek ) yoksa iki GPU ünitesi bir araya gelerek crossfire gibi mi davranacak ?



  • Mesela AMD apulara ektradan bir gpu daha koyarsan sistem crossfire a geçiş yapar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: recepagdas

    Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır piyasada işlemci ve ekran kartı ünitelerinin birleştirilmiş modelleri mevcut. Örneğin AMD A6 A8 veya Intel i5 i7 gibi kendi üzerinde GPU ünitesi barındıran ve adına APU denildiğini öğrendiğim işlemciler mevcut. Bu işlemcilerin çoğu laptopta da kullanılıyor. Peki bunun yanında birde harici ekran kartımız varsa durum ne oluyor nasıl çalışıyor sistem ? Laptoplarda örneğin A6 işlemciye ve harici ekran kartı olarak HD6470m var. A6 işlemcinin kendi üzerinde barındırdığı gpu ünitesi ise HD6520G modeli. Bu sistem bir oyunda veya grafik gerektiren bir işlemde nasıl çalışacak ? İki GPU da yapılacak işleme göre ayrı ayrı mı devreye girecek ( yani aynı anda sadece biri çalışabilecek ) yoksa iki GPU ünitesi bir araya gelerek crossfire gibi mi davranacak ?

    AMD A serisinde dahili ve harici GPU zaten direkt CFX olarak çalışır. Tabii ki serileri uyuyorsa. Mesela A10-5800K yanına 6570-6670 vb harici bir kart takarsanız CFX durumuna uyar. Yani ikisi de aynı anda kullanılabilir. Toplam güçlerinden faydalanılabilir.

    Ancak uymayan farklı bir harici kart takılırsa AMD A sistemlerde dahili olan devre dışı kalır ve harici olan kullanılır. Mesela aynı A10-5800K yanına HD-7850 takarsanız CFX olmaz ve sadece HD-7850 çalışır.

    Intel sistemlerde ise dahili-harici olanlar maalesef CFX/SLI gibi beraber çalışmazlar. BIOS ile hangisini kullanacağınızı seçersiniz.




  • cevaplar için çok teşekkürler. Sanırım crossfire olarak çalışabilmesi için o anda çalışacak oyun-uygulama nın da crossfire olayını desteklemesi gerekiyormuş. Eğer desteklemeyen bir uygulama açarsanız AMD Catalyst Control programı size küçük bir pencere çıkarak bu uygulamada hangi ekran kartını kullanacağınızı ayarlayabileceğiniz panele yönlendirmek için uyarı veriyor. Kendi bilgisayarımda flash player uygulaması için, bir oyun için bu pencere ile karşılaştım. İstediğiniz uygulamaya istediğiniz ekran kartını ayarlıyorsunuz ve otomatik olarak o GPU yu kullanıyor. CrossFire destekleyen bir uygulamaya rastlamadım ama oyunların ayarlarında böyle bir seçenek varmış. Anlaşılan çift GPU kullanan bilgisayarları kullanırken biraz daha dikkatli ve bilinçli kullanmak gerekiyor. Aksi halde aslında daha çok performans alacağımız uygulamalardan yanlış atama sonucu çok düşük performanslar alabiliriz veya hiç gerekmeyen bir işlem için boşu boşuna harici GPU yu zorlayabiliriz. Bu işin biraz daha otomatikleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.