Şimdi Ara

Ani sıcaklık değişimi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
899
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir oda düşünelim, tamamen kapalı ama bir insanın yaşamasına yetecek derecede büyük kare bir oda. Bu odamızın içinde de bir kişi olsun. Eğer bu odanın sıcaklığı, saniyenin milyarda biri için atıyorum 1 milyon dereceye çıkarılsa, ve aynı hızda tekrar normal seviyeye indirilse, içerideki kişi ölür mü? Buradaki tek etkeni odadaki sıcaklığın değişimi olarak düşünün. Genleşme, odanın yapıldığı madde, kişinin üstündeki kıyafetler, hava vs bunların hiçbirinin değişmediğini, daha doğrusu etkilenmediğini varsayalım.



  • Uht sistemini düşünebiliriz,bu sistemde süt 6 saniyede 145 dereceye kadar ısıtılıp 4 dereceye kadar düşürülür ve sütteki zararlı mikroorganizmalar ölür.Ancak saniyenin milyarda biri olursa ne olur,1 milyon dereceye çıkarılırsa ne olur onları bilemeyeceğim
  • derimizin ısıyı iletme hızı o kadar hızlı olamayacağına göre, adam ölmez.
    belki hiçbir şey hissetmez bile.
  • nerden aklına geldi böyle ilginç bir soru?
  • Teorime göre ;Ani ısı değişimlerinde de ısı alışverişi aniden olur.
    Santigrat bir ortamdaki atomların ortalama kinetik enerjisidir.
    Odayı küçük olarak düşünelim ;Ortalama ısısı 30 C olsun.
    Saniyenin milyonda birinde bu ısı 1 milyon dereceye çıkarsa ortamdaki taneciklerin de o sıcaklığa ulaşacağı görülür.
    İnsan da tanecikli olduğu için insanın iyonlaşıp füzyon tepkimesi gibi güneş yaratacağını düşünüyorum
  • şimdi o 1 milyon dereceye nasıl çıkarılıyor o onemli, okadar saniye içinde bir odayı 1 milyon dereceye çıkartman için kaç derecelik bir ısıtıcı gerekli bilemiyorum sadece havayı 1 milyon dereceye bir anlık çıkartırsak, ve eğer o zaman çok kısa ise yani ısı iletiminin vücudumuza ulaşamayacak kısalıkta ise hiçbirşey olmaz. Ama sen diyorsan bir an bütün vücudumuz 1 milyon dereceye çıktı ozaman çok ilginç şeyler olur herhalde Vücudumuz bir anda buharlaşıcaktır ama buharlaşan vücudumuzun taneleri o süre zarfında hareket etmeyeceğini düşünürsek birşey olmaz sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi timeless -- 13 Ocak 2010; 3:11:36 >
  • Sunduğun bilgiler eksik. Isı kaynağı belli bir noktada mı yoksa tüm hacim ısı kaynağı mı? Cevap buna göre değişir. Belli bir noktada ise arkadaşın dediği gibi ısının iletimi, ısı alışverişi gibi etkenleri hesaba katmamız lazım. Diğer türlü ise insanda hacim bir parçası olduğu için ısının iletimi ve ısı alışverişi gibi etkenlerin bir mühimi kalmayacaktır.
  • Bir örnekle de açıklayabiliriz sanırım, elinizi akışkan halde olan ve plazma halindeki akan lava saniyenin milyonda birinde sokup çıkartırsanız o elinizi bir daha geri getirebilir misiniz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bay Edepsiz

    Sunduğun bilgiler eksik. Isı kaynağı belli bir noktada mı yoksa tüm hacim ısı kaynağı mı? Cevap buna göre değişir. Belli bir noktada ise arkadaşın dediği gibi ısının iletimi, ısı alışverişi gibi etkenleri hesaba katmamız lazım. Diğer türlü ise insanda hacim bir parçası olduğu için ısının iletimi ve ısı alışverişi gibi etkenlerin bir mühimi kalmayacaktır.

    Odadaki her bir atomun bir anda 1 milyon derece yükselip düştüğünü görelim, ve buradaki tek etken de ısı değişimi olsun.

    Nükleer bir sobadan bahsetmiyoruz yani.
  • 2 olasılık var bence,
    pastorize ornegi. yani sütün kimyasal yapısı etkileniyor. bu durumda bizde etkileniriz ve bişiler olur.bilmem ne olur:)
    fırında tavuk örnegi: derimiz kızarabilir.
  • Ama süt 1 milyon C 'a çıkmıyor üstad en fazla içerdiği bakterileri öldürecek kadar ısıtılıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.