Şimdi Ara

Ani fren nasil yapilmali? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
0
Favori
3.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Fren köklenir . Panik anında durmaya yakın debriyaja basıp stop ettirmeyenlere helal

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir önceki aracımda(golf manuel)fren+yarım debriyaj sonuc araba durmadı kaza yaptık.o zaman anladım ki bende frene basınca otomatik debriyajada basma refleksi var ne kadar uğraşsamda bırakamadım.bende otomatik arac aldım.şimdi basınca çok da güzel duruyor:)
  • En sağlıklı ani fren, debriyaj+fren şeklinde yapılır.

    Motor freni vs. sallayanlara bakmayın. Motor freninin ne olduğundan bihaberler.

    Ani fren esnasında eğer çok yüksek devirlerde değilseniz motorun size bir desteği olmaz, ya da yüksek devirde olsanız dahi çok kısa bir süre içinde bir noktadan sonra ataletini korumak isteyen motor size destek olacağına köstek olmaya başlar, yavaşlamaya karşı direnç göstermeye başlar, fren sisteminize + yük olarak etki eder.

    En basitinden boşta araca gaz verin, motor devrini yükseltip gazı bırakın, devir pek de nazlı nazlı düşüyor değil mi, oysa ki motorda kompresyon da var ama pat diye inmiyor aşağı? Sebebi volan. Ağırlığı ile motoru dengeler, devir değişimlerinin çok hızlı olmasını ve buna bağlı motorun zarar görmesini engeller, ani devir değişimlerine karşı direnç gösterir, ataleti ile etkisini yumuşatır. Araç viteste ve yük altındayken çok da etkisi kalmıyor ama bu "yavaşlamaya karşı gösterilen direnç", ""ataletini korumak isteyen motor" ifadelerinin kafanızda canlanması açısından önemli bir örnek.

    Kısacası motorda devrin artmasının da, düşmesinin de belli bir hızı vardır. Yüksek devirlerde kompresyonun da etkisi ile düşüş daha hızlı başlar, motor devir kaybettikçe yavaşlayarak devam eder. Eğer motor devrini bu yavaşlama karakterinden daha hızlı düşürmeye çalışırsanız sistem size karşı direnir.

    Ani frende de eğer motor devri o anda kesici civarlarında değilse olacak şey budur. Hatta kesicide dahi olsanız motor devrini kaybetmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra bahsettiğimiz direnç oluşmaya başlayacak, fren sistemine ekstra yük olarak yansımaya başlayacaktır.

    Araç yavaşladıkça sürekli vites küçülterek her vites başlangıcında deviri kesici civarlarına denk getirmeniz lazım ki, fren esnasında sürekli ve efektif bir motor freninden bahsedilebilsin. Bu da yarışlarda falan gördüğümüz, bilinçli yapılabilecek bir harekettir. Çünkü frene nerede basmaya başlayacağınızı bilirsiniz pistte, ona göre fren noktasına gelmeden kendinizi hazırlarsınız. Acil bir durumda tabi ki böyle bir şey söz konusu olamaz, vitesi ayarlayana kadar bir yere girersiniz.

    Özetle ani fren : debriyaj + sonuna kadar Allah ne verdiyse basılan (ABS'li araçlarda) fren pedalıdır. Yukarıda da yazıldığı gibi ileri sürüş teknikleri kurslarında da söylenen, öğretilen şekli budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 2 Nisan 2015; 0:26:25 >




  • Acil durumda arabanın stop etmesini falan düşünmem kaza olmasında isterse stop etsin
  • Ani frende refleks olarak debriyaj ve frene abanırım o an ki adrenalinle vitesmiş falan aklıma gelceğini sanmıyorum.
  • Kurallara uy

    Hız sınırlarını aşma

    Sabırlı ol

    Dikkatli ol

    Saygılı ol

    konuya gelince

    Gaz verilirken motor arabayı yürütmeye çalışır

    Gaz bırakılınca araba motoru(da) çevirmeye çalışırsa daha erken durur

    Zaten motoru araba çevirdiği için gazı kesince tüketim 0 olur

    Bu yüzden önce fren durmaya yakın debriyaja basılmalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Debriyajla basarsan araba kayar derdi babam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oguzhanc64

    Ani frende frene ve debriyaja sonuna kadar basılır ki motorun devri ile ileri ittirme enerjisine sebep olan kinetik enerji devreden çıksın. Motor freni uzun mesafede frene basmadan yavaşlamakta kullanılır. İkisini karıştırmamak lazım.

    Günümüzde bir çok araba ani frenle debriyaja basıldığında devri rolantiye düşürmeyip 1000 devir üstünde tutmakta ve araç durduktan sonra rolanti devrine kendi düşmektedir. Stop etme tehlikesi ortadan kalksın diye.

    Ani frende debriyaja basmazsanız, ABS'siz bir araçta tekerler komple kilitleneceği için, ABS'li araçta da rolanti devrinden daha düşük bir devre düşmeye motor zorlanacağı için motorun stop etmesi kaçınılamaz. Stop eden motorda fren gücü kaybı olacaktır. Özellikle yanlışlıkla ayağı çekip tekrar frene bastığımızda istediğimiz fren gücü, motor debriyaja basmadığımız için stop ettiğinden oluşmayacaktır ve kaza yapma riskimiz artacaktır.


    Ani fren, debriyaj ve frene sonuna kadar basılarak olur.

    Aynen olay budur Panik frende fren + debriyaja sonu kadar asılırsın o anda saniyeler içinde motor freni yaparım, vites küçültürüm, debriyaja sonradan basarım diye bir dünya yok




  • Tum cevaplar icin tesekkur ederim. 5 senedir araba suruyorum. Kurallara uydugum ve sanirim sansli oldugum icin daha once hic panik fren yapmak zorunda kalmamistim. Ben seridimde hiz sinirlari icinde giderken onume arabanin biri atladi. Sanirim kor noktasinda kaldigim icin farkedemedi beni. O iki saniye icinde tamamen refleks olarak debriyaj fren yaptim ama sanki cok etkili fren yapamadim gibi geldi. Sizlerin de dusuncelerini almak istedim. Bu tur durumlarda otomatik araba daha guvenli galiba motor devrini de ayarladigi icin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vay arkadaş konuya bakıyorum bu insanlar nasıl ehliyet almayı başarmışlar acaba? Ya da konu 14 yaşındakilerin istilasına uğramış. Kuvvetli fren için frene debriyajla ile birlikte aynı anda basılır. Araç salmaz, kaymaz saçma sapan şeyler bu söylenenler. Tam tersi debriyaja basılmazsa motorun çevirme yüküyle de uğraşır frenler ve daha zorlanırlar, ama debriyaja bastığınızda aktarımı motordan ayırırsınız ve frenler aracı daha kısa sürede daha rahat yavaşlatır. Birinde frenler hem motorun çevirme isteğiyle hem aracın momentiyle uğraşırken, diğerinde sadece momentiyle uğraşırlar.

    Bunun daha etkilisi böyle ani fren anında sürekli vites düşürüp motor kompresyonunda da faydalanmak ve durmaya yakın en son tam debriyaja basmaktır ama günlük hayatta ani bir durumda bunu yapabilecek şöför %1 belki çıkar, yapamazsanız tehlikeli olur o yüzden pratik yoksa denemeyin bile, direk debriyaj ile frene asılın birlikte.




  • ani fren acil durumda yapıldığına göre, acil durumda hangisine önce basayım diye düşünecek zamanı olan oluyor mu oluyorsa o ani fren değildir..

    ayrıca ani durumda fren yaparken frenle birlikte debriyaja basmak yada basmamak sadece aracı kullanım ve sürüş alışkanlığıyla ilgilidir.

    yani ya dur ani fren yapıyorum da, aynı anda debriyaja da basayım diyecek birisi var mı inanın merak ediyorum...

    ilave olarak ani frende debriyaja refleksle basmak önerilen bir yöntem olmamakla birlikte, aracın durma kararlılığını son derece olumsuz etkiler. aksi nasıl söyleniyor hayretler içindeyim. ( isteyen ileri sürüş tekniklerini inceleyebilir. )

    ani frenden sonra araç stop etmeye yakın debriyaja basılması çoğu zaman yapılamaz. ama yapanda iyi iş çıkarıyor diyebiliriz.

    ani frene ihtiyaç duymayacağınız günler dileğiyle...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afb -- 2 Nisan 2015; 10:52:32 >
  • ani fren debriyaj ve frene aynı anda basılarak yapılır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EKE58

    Debriyaja basınca araç rahatlıyor, tekerlekler motordan bağımsız hale gelince kompresyon olmuyor bu yüzden debriyaja frenle eş zamanlı değil de sonradan, durmaya yakın basılması daha iyi bence de. Refleks olarak benim de ayağım gidiyor debriyaja frenle beraber.

    Kompresyon etkisi düşük devirde olmaz, yüksek devirde olur. Siz sadece frene basıp aracı yavaşlatırken, hızı düşürülen motorun devri de düşer, kompresyon yapmaz tam tersi gitmek ister. Kompresyon yapması için frenleme anında vitesin düşürülüp devrin aniden yükseltilmesi lazımdır ki gaz alamayan motorun devri hızla düşsün ve frenleme etkisi yapsın. Dolayısıyla ani frende sadece frene basmak, size hiçbir şekilde motor kompresyonu vermez, aksine frenlemeyi uzatır.

    Bir diğer önemli husus da motorun hacmidir, krank ve pistonlar ne kadar büyükse motor kompresyonu o kadar kuvvetli olur. Dolayısıyla günümüzde 1.2-1.4-1.6 gibi fındık motorlarda alacağınız motor kompresyonu 2.5-3 litre hacmindeki motorlardan alacağınızın yanında komik derecede düşük kalır ve frenlemede dişe dokunuz bir faydası olmaz.


    Hala düşük devirde motorun fren yaptığını iddia eden genç arkadaşlar varsa düz yolda 4. vitesle sakin giderken ayaklarını gazdan çeksinler yavaşlamaya baksınlar, bir de aynı şeyi 4ten 3e geçerek denesinler ve yavaşlayamaya baksınlar. Aynı viteste giderken bir frenleme etkisi yokken, vites düşürülüp, devir arttırıldığında motorun kompresyonuyla frenleme etkisine şahit olurlar. Dolayısıyla fren anında sadece frene basıp motor freni etkisi beklemek saçmadır.




  • Çoğu kişi bahsetmiş ani frende debriyaja da basılması gerektiğinden. Ancak bir durum daha var daha kısa mesafede durmak için. Bu da ani frende abs'yi devreye sokmamak aracın daha kısa mesafede durmasını sağlayacaktır. Yani aracı iyi tanıyor olmanız gerekiyor ve frendeki o milimetrik ayarla abs'nin devreye girmeyeceği frenin maksimum etkili olduğu noktada tutmanız gerekiyor. Abs devreye girince durma mesafesi uzuyor.
  • Demir Bukey akademide, şirketçe almış olduğumuz ileri sürüş teknikleri eğitiminde, bize, ani frenlemenin yalnızca frenin sonuna kadar basılması ile olacağını anlatmışlardı.
  • Önce sadece fren daha sonra (4-5 saniye) debriyaj eklenmelidir. Araç stop etmemiş olur.
  • Motor freni yeri geldiği zaman yapılır, yani çok acil bir durum söz konusu değilse yapılabilir. Yeni nesil araçların artık fren sistemleri gelişti ve güvenlik özellikleri arttırıldı. Ama iş yinede şoförde bitiyor. (eski nesil araçlar için konuşuyorum) Debriyaj + Fren pompalamak daha faydalı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Messerschmitt BF109 -- 2 Nisan 2015; 13:40:56 >
  • Beyler sizleri ve konuyu bulmuşken sorayım. Hem millette biraz faydalanmış olur.

    Şimdi 3 viteste motoru yüke bindirmiş hızlanıyoruz. Arabanın önü havada. Acil fren yapmamız gerekti diyelim.
    Direk debriyaja basıp frene asılmalı mı yoksa.
    Önce bir fren basıp çekip, tekrar mı fren basılmalı mı. (ilk fren'e basıp çekmekte ki amacımız)Hani artık arabanın ağırlığını öne çekip, araç ön tarafa yığılıp sonra mı fren yapılmalı mı. Bilmem anlatabildim mi.?

    Bizim hydractive süspansiyonlu C5'te amortisör biraz yumuşak olduğu için bu yığılma olayı biraz fazla oluyor gibi.
    Hani var mı böyle bir şey. Gerekirse de deneyebilirim.
  • Araç otomatik olduğu için başına gelirse anca frene asılıp boşsa sağ veya sola kaçmayı denetim ancak.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cesc_

    Çoğu kişi bahsetmiş ani frende debriyaja da basılması gerektiğinden. Ancak bir durum daha var daha kısa mesafede durmak için. Bu da ani frende abs'yi devreye sokmamak aracın daha kısa mesafede durmasını sağlayacaktır. Yani aracı iyi tanıyor olmanız gerekiyor ve frendeki o milimetrik ayarla abs'nin devreye girmeyeceği frenin maksimum etkili olduğu noktada tutmanız gerekiyor. Abs devreye girince durma mesafesi uzuyor.

    Pek alakası yok. Bahsettiğiniz durum ABS'siz araçlar için geçerlidir, en kısa mesafede durabilmek için tekerleri kilitlemeden, kızaklatmadan, en uç limitte fren uygulamanız lazım. ABS'de zaten kızaklama gibi bir durum yok.

    Bir de yazdıklarınıza bakarsak ABS'li araçların çoğunda bulunan BAS - AFU gibi markaya göre değişen isimler verilmiş, acil fren destek sistemleri ve bunların çalışma prensipleri hakkında bilginiz yok. Bu sistemler insanlar tam da sizin yazdığınız şeyi ABS'li araçlarda yapamasınlar ve boşuna fren mesafesini uzatmasınlar diye geliştirildi.

    Yapılan araştırmalarda panik frende insanların pedala yeteri kadar basamadığı, ya da ilk başta bassa da ABS devreye girip pedala vurmaya başladığında tedirgin olarak pedaldaki baskıyı azalttıkları, bunun neticesinde de fren mesafelerinin uzayıp risk oluşturduğu tespit edildi ve BAS "Brake Assist System" geliştirildi.

    Sistem ilk aşamada fren pedalına müdahale hızınız ve basış şiddetinden yaptığınız frenin ani-panik fren olup olmadığını değerlendiriyor. Eğer bir ani-panik fren algılarsa da pedal üzerindeki ayak baskıyı belli bir miktar azaltsa bile pedaldan bağımsız olarak o anda olabilecek maksimum fren kuvvetini uygulamaya devam ediyor.

    ABS'nin devreye girdiği nokta zaten frenin en etkili olduğu noktadır, herhangi bir sebepten dolayı insanlar acil bir durumda bu noktadan uzaklaşmasınlar diye de böyle bir sistem mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 4 Nisan 2015; 15:55:46 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.