Şimdi Ara

Anakart ekranında 3-4 dakikalık gecikme!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Yeni topladığım sistemde bir sorun yaşıyorum.Sistemim şöyle:

    Corei 7 950 işlemci
    Gigabyte udr3 anakart
    Hi-Level 1600 mhz ddr3(3lü kit 6 gb)
    Palit Nvidia Gtx460 ekran kartı
    2XWestern Digital Hard Disk (500+500 Raid 0)
    650 watt Psu.

    Sorunuma gelince; herşey gayet güzel çalışırken (dün gece topladım sistemi) birden bire müthiş bir yavaşlama başgösterdi. Sistemi kapatıp açtım bu seferde Anakart ekranında 4-5 dk. kadar bekledikten sonra Windows'u yükledi. Bios güncellemesi denedim bir işe yaramadı. Bios'u resetledim yine bir işe yaramadı. İşlemci hariç herşeyi söküp taktım sonra Raid0'ı iptal ettim tekrar formatladım yine hiçbir işe yaramadı. Şu anda bilgisayarım açık çok fazla bir performans sornu yok ancak yeniden başlatmalarda 3-4 dk. anakart ekraında takılıp kalıyorum. Forumdaki benzer birçok konuyu da okudum ancak hiçbiri fayda etmedi.







  • BIOS unda hangi ekran kartınla başlasın diye bir öncelik ayarı var. PCI / PCI-E / VGA diye. böyle bir ayar bulursan PCI-E ilen ekran kartına önceliğii verebilirsin. bunun dışıdan Quick boot özelliğini etkin kılabilirsin. yok ben sorunu bios ekranı geçtikten sonra 4-5 dk bekliyor diyorsan o zamanda sata hdd lerinin üzerinde sata hızını ayarlayan jumper olabilir çok küçük bir jumper boyle gri renkli her hdd olmuyor seagatelerle beraberinde geliyor varsa o jumper lar onları çıkar. bunun dışında yapabilecek olduğun diğer iyileştirmelerde tek hdd ne işletim sistemi kurup ondan sonra işletim sistemi açılma süresini test edebilirsin. raid yaptığın göz önüne alınacak olursa buda bir etki olabilir.
  • Cevap için teşekkür ederim. Biosta PCI-E zaten seçili durumda ve Quick Boot özelliğini de denedim. Hdd'lerde jumper yok. Zaten ondan kaynaklı bir durum olsaydı başından beri aynı sorunu yaşardım diye düşünüyorum. Ayrıca az evvel bir flash belek denedim widows daha önce denediği flash belleği tanıyamadı.Ve şu anda yaklaşık 6-7 dk.dır kapanması için beliyorum. Yeniden başlat dediğimden beri "kapatılıyor..." yazısı ekranda ve kapanmaya çalışıyor. Acaba anakartım mı sorunludur sizce?
  • Bunu bilemiyorum bir donanım testti yapman gerekiyor. everest home ilen olabilir. Bir başka çözüm yolu olarak ramlerini çıkar vede yerlerini değiştir vede bios ayarlarını cmos clear jumper ilen resetle vede sistemini yeniden aç. bu şekilde sistem açılma süresi ne olucak ?

    flash a gelicek olursam virus yada autorun.inf gibi vrs lerin olabileceğini düşünüyorum birde sisteminin kapanmasını etkilyecek diğer bir şeyde windows update lerdi. windows update in çalışıyorsa sistemini kapatmak istediğinde bu yüklemeler tamamlanmadığı için belli süre bunları ayarlayarak kapatma süresini uzatacaktır. zaten bu nnu yaparsa kapanışta bir bilgi veriyor 6/ 12 windows update diye birşey. eğer bunlar yoksa windows update yapmanı öneriyorum birde msconfig kullanarak vrs programı dışındaki tüm uygulamaları kapat birde windows servis sekmesini aç aynı menüde tüm windows servislerini gizle dedikten sonra arka planda çalışan ama işe yaramayan servisler var onlarıda durdurmak sana vakit kazandırabilir.




  • Lütfen flood olarak görmeyin. Şimdi dikkatimi çekti de beklemeyi yaptığı kısım Bios ekranında işlemciyi yazdıktan sonra Ram sayımından önce. Bekleme biter bitmez ramleri sayıp sistemi açıyor normal bir şekilde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: safakgumus

    Lütfen flood olarak görmeyin. Şimdi dikkatimi çekti de beklemeyi yaptığı kısım Bios ekranında işlemciyi yazdıktan sonra Ram sayımından önce. Bekleme biter bitmez ramleri sayıp sistemi açıyor normal bir şekilde.


    peki işlemci ilen ram sayımı arasında hdd leri listelediğini görebiliyormusun şöyle bir şey yap . hdd lerini sistemini açılış süresini uzattığını varsayalım hdd lerinin sata kablolarını bede power larını devre dışı bırak bir de oyle boot et sistemini bakalım ne elde edeceksin. burda zamanında teknik servisde yaşadığım bir olay eğer sata powerların dönüştürü ilen takılmışsa yani 4 lu kablodan sata powera dönüştürücülü ise onlarda bir sorun olabilir. yok sata powerları direk psu dan geliyorsa o zaman başka.




  • Sata güç kabloları direkt powerdan geliyor. Ayrıca Hdd'leri çıkarmayı denemiştim daha önce. Bu arada ilginç bir durum farkettim. Windows'u güvenli modda açıp restart yaptığım zaman bekleme yapmıyor. İşlemci ile ram arasında Hdd'leri listelemiyor. Hdd"ler ram sayımından sonraki raid ekranında listeleniyor.
  • güvenli mod uygulama vede işletim sistemi servisleri çalışmaz vede durdurulmuş konumda olduğundan dolayı sisteminin hızlıca kapanması normal. önemli olan herşeyin çalıştığı andaki normal moddaki durumdur. birde hdd lerinin firmware güncellenmesinin olup olmadığına bakmaktır. peki raid için bios unda ayrı bir raid ekranı daha var demi.
  • Hızlı kapanması normal ama tekrar açtığımda hızlı açılıyor. Windows'un bu durumu etkilemesi mümkün müdür ya da nasıl mümkün olur? Sonuçta bios ekranının windowsla hiç alakası yok.
  • Sanırım bilgisayar donanımcılığında eskilerdensiniz.

    Etkiliyor. Saçmalık ama artık etkiliyor. Bilgisayarı hiç kapatmadan bios güncellemek de mümkün, windows üzerinden gerçek saat hızlandırmak da mümkün. Bilgisayarın içinde yatıp kalkıp bios jumperıyla kanka olmak da bitti. Saçmalık.

    Gigabyte'ın x58 platform anakartlarında (ben de kullanıyorum) iyice abartmışlar artık. Çift bioslu olduğu için en küçük bir çakılmada yedek biostan bilgi ister, ben istemediğiim halde işlemciyi korumak için saat hızını düşürür... Belki işlemciyi yakmak istiyorum ben? di mi ama?

    Lafı uzatıyorum farkındayım. Sorun yine biostaymış gibi geldi bana. Gigabyte'ın kendi programları var bir-iki tane. windows üzerinden biosa hükmetme amaçlı. Bunları kurup değerlere bir bakın derim. Kendi sitesinde mevcut. 3 Ghz'lik işlemciyi 1.7 Ghz'e düşürüp haber vermeyen gıcık programcıklar bunlar.

    Bios üzerinden sata ve raid yapılandırmalarınızı kontrol edin. Biostan sonra çalışan ve raid yapılması durumunda yeni mantıksal sürücüyü bulan program gibi bişey çalışır, biliyorsunuzdur. Raidi bozduktan sonra da o programcığı çalıştırmaya çalışıyor olabilir. Bios üzerinden tüm kontrolleri iptal ederek açmayı deneyin (HDD, FDD, 1394, ram vs...)




  • Makinayı yeniden formatladım tekrar Raid0 yaptım şu anda açılış sresi 30 sn civarına yani normale döndü. Ama ben hala bişeylerin yanlış gittiğini düşünüyorum. Usb cihazları tanımakta zorluk çekiyor alet.
  • Yardım etmeye çalışan arkadaşlara teşekkür ederim. Sorunun kaynağını buldum. Uyuz ve ucuz 20 in1 kart okuyucudan kaynaklanıyormuş sorun. Kart okuyucuyu söküp atınca herşey normale döndü.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.