Şimdi Ara

Amerikan sayıştayı: Irak'taki 18 hedeften 3'ünü gerçekleştirebildik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD Başkanı George Bush, Irak'ta işlerin yolunda gittiğini savunmasına rağmen Amerikan kurumlarının birbiri ardına hazırladığı raporlar, aksini ortaya koyuyor.

    Amerikan Kongresi'nin araştırmalardan sorumlu kanadı olan Sayıştay tarafından hazırlanan rapora göre, işgal sürecinde planlanan 18 hedeften sadece 3'ünde kısmi başarı sağlandı. Çoğu güvenlikle ilgili olmak üzere geri kalan 15 başlıkta ise hâlâ bir başarı sağlanamadı. Geçtiğimiz hafta açıklanan 'Ulusal İstihbarat Tahmini' raporunda da Irak'ın gelecek 6 ay ila 1 yılda daha da istikrarsızlaşacağı öngörüsü yapılmıştı.

    Amerikan Washington Post gazetesi tarafından ele geçirilen Sayıştay taslak raporunda Irak için karamsar bir tablo çiziliyor. Rapor taslağında, "Kritik yasalar onaylanmadı, şiddet devam ediyor ve Irak hükümetinin 10 milyor doları yeniden yapılanma için kullanıp kullanmadığı belli değil." ifadeleri yer alıyor.

    "Irak'ı güvenlik altına almak, istikrar kazandırmak ve yeniden inşa etmek" başlıklı raporda sadece iki güvenlik, bir de siyasi hedefe ulaşıldığı ifade edildi. Başarılan siyasi hedef, "azınlık partilerinin haklarının korunması" olarak belirtilirken güvenlik açısından da "bölgesel yönetimlerin oluşturulması" ve "yeniden yapılanma için 10 milyar dolarlık bütçenin tahsis edilmesi" maddelerinde kısmi başarı sağlandığı ifade edildi.


    Rapor, yeni güvenlik planıyla ABD askerlerine karşı yapılan saldırıların sayısı azalırken sivillere karşı olan saldırıların sayısının ise aynı kaldığını belirtiyor. Irak güvenlik güçlerinin kapasitesinin de yeteri kadar gelişmediği, ülkede siyasi istikrar için önemi haiz petrol yasası gibi kritik bazı yasaların hâlâ kabul edilmediği ve şiddetin hâlâ yüksek olduğu ifade ediliyor. Raporda, Irak ordusunda Şiilerin yer aldığı birliklerde itaat sorunu yaşandığı ve Şii direnişçilere karşı yapılacak operasyonlarda sorunlar çıkabileceği vurgulanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bojinka -- 31 Ağustos 2007; 20:47:25 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.