Şimdi Ara

Alienware M15 laptopta performans düşüklüğü ve ısınma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
96
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alienware M15 r4, i710870H, 32GB RAM, 3070 RTX mobil yapılandırmasına sahibim.

    Windows 11 güncel kullanıyorum.

    Termal macun değişimini 3-4 ay kadar önce yaptım.


    Hangi oyunu oynarsam oynayayım 5-10 dakika sonra inanılmaz yüksek FPS düşüşleri yaşıyorum. (Son epoch ilk 10 dakika 120 FPS, ardından 20-24 FPS. DotA 2 ilk 10 dakika 170 FPS, ardından 50-60 FPS.)


    Bu senaryo, Alienware komuta merkezinde tüm termal seçenekleri her zaman " Full Speed " olmadan tutar. Full Speed ile bir oyun oynadığımda sorun genelde oluşmuyor, nadiren arada sırada aynı sorunu yaşatıyor ama genel anlamda yüksek hızlı bu fan modunda sorun yok, herhangi bir sorun yaşamadığım bu senaryoda belki biliyorsunuz ki ses gürültüsü ile yaşamak için rahat değil. Çünkü çok absürt bir fan sesine sahip bu bilgisayar. Kulaklık takılı olsa bile fan sesi duyulabiliyor.

    Sorunu grafiksel olarak açıklayan 2 resim ekliyorum.


    1. resimde GPU mem saati 6001 810 MHz'e düşüyor ve GPU kullanımı %100 oluyor, aynı zamanda işlemci saat hızı da aniden artıyor.

    5 dakika sonra GPU mem saat hızı normale döner ancak bu sefer GPU saat hızı 1335'ten 435 MHz'e düşer.

    Bu hız düşüşü sonrası her oyunda düşük FPS ile oynuyorum, sanki GTX 950 falan kullanıyormuşum gibi.

    Timespy performans grafiğine bakarsanız zaten çok açık ve net bir biçimde resmen ekran kartsız test yapılmış gibi bir durum var, aynı laptopa sahip timespy sonuçları 13bin civarındayken ben 4500 puanı henüz geçemedim ısınma yüzünden.


    Sorun tamamen bilgisayarın üzerindeki işlemci ve ekran kartının ısınması, belli bir sıcaklığa geldikleri zaman hızlarını kısıyorlar ve yeteri kadar soğuyunca tekrar açıyorlar,

    Benim isteğim ise %5-10 performans kaybına razı olup fan sesi abartı olmadan rahat bir şekilde oyun oynayabilmek. Bunun için Afterburner ile GPU'nun frekanslarını kıstım fakat bir çaresi olması, işlemciyi throotlestop ile sınırladım bu sefer komple düşük FPS ile oynamak zorunda kaldım.

    Ekran kartını ve işlemciyi yeteri kadar sınırlayıp Full performans vermeyecek şekilde nasıl sınırlandırabilirim?

    Alienware M15 laptopta performans düşüklüğü ve ısınma sorunu


    Alienware M15 laptopta performans düşüklüğü ve ısınma sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The dark side of the Wall -- 9 Mart 2024; 13:2:29 >











  • potti34 P kullanıcısına yanıt

    Şöyle bir durum var laptop altı fan konusunda, laptopun tasarımı anakart tarafında ters, yani işlemci ram gpu gibi bileşenler klavyeye bakıyor, laptopun aldığı havanın büyük bölümüde üst taraftan oluyor, laptopun kendi fanlarından daha düşük rpm sahip bir fan altına koyduğumda ne kadar etki yapacağı net değil, ayrıca MX-4 termal macun var fakat macun ile yada soğutucu ile çözülebilecek bir durum değil, işlemciyi sınırlasamda throotlestop ile bütün çarpanlar çok yüksek ghz de çalışıyor, 4.1 ghz ile 3.5 ghz arasında deneme yaptım her türlü 100 derece kaçınılmaz oluyor. Turbo frekansı kapattığımda 2.1ghz ile boştayken 50-60 derece civarı, yükte 75 derecede çalışıyor. Benim haliyle soğutma kısmına takılmadan işlemcinin gücünü kısmam gerekiyor kısaca

  • The dark side of the Wall kullanıcısına yanıt
  • HWMonitör üzerinden fan ve derece ayarı yaparak ısınma ile performans düşüşünün önüne geçmişler ama zaten şöyle bir durum var, eğer full speed fan ayarı ile oyun oynayabilsem zaten her hangi bir dar boğaz yok, kulaklık takılıyken bile rahatsız edecek derece fan sesi veriyor

  • The dark side of the Wall kullanıcısına yanıt

    ilk laptopu aldığınızdan sonra çok ama çok aşırı fan sesi geliyorsa fanları yağlayın (dikiş makinesi yağı) ya da söküp amazondan fan sipariş verin. (yine sesli çalışıyorsa iade edebilirsiniz sorunsuz).


    ayrıca güç seçenekleri kısmından çeşitli ayarlar yapabilirsiniz.




    Alienware M15 laptopta performans düşüklüğü ve ısınma sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi potti34 -- 10 Mart 2024; 12:44:35 >
  • Bahsettiğim fan sesi tamamen havadan akımından kaynaklı, fanların mekaniğinde bir sorun yok, sadece inanılmaz yüksek devirde dönüyor fanlar bu yüzdende üflediği hava çok ses çıkartıyor.

    Aşağıdaki videoda 17''lik versionu fakat az çok belli oluyor ses,

    Alienware M15 laptopta performans düşüklüğü ve ısınma sorunuTyleryoutube
    Answering most common questions amongst fan speed and noise, is it worth it!?
    https://www.youtube.com/watch?v=1R2KCNxlvQM&ab_channel=Tyler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.