Şimdi Ara

Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Edit 2: CPU-Z bilgileri eklendi.


    Edit: Sorunu çözdüm. Mhz'yi 1400'e çektim sorun çözüldü. Sanırım dual channel kullanmıyorum diye böyle bir sıkıntı oldu ama uzun vadede hata alırsam konuyu hortlatırım.



    İyi günler arkadaşlar, son bir aydır bu problemle uğraşıyorum. Piyasadaki bellekler mi artık iyice kalitesizleşti ben anlamıyorum. Öncelikle sistemimi yazayım;


    Intel i5 4670k işlemci

    Sapphire Rx570 ekran kartı

    2x4 Kingston Genesis Hyperx DDR3 bellek

    MSI Z87 G43 Gaming anakart


    İlk aldığım bellekler Kingston Fury 2x8 idi ancak Windows açılırken bile problemliydi, logolar falan geç yükleniyordu veya hatalı yükleniyordu. Tek tek test ettim, herhangi bir hata ile karşılaşmadım. Windows Bellek Tanılamasında direkt hata verdi ikili olarak. Sonradan bunları iade edip yerine Patriot Viper CL9 1600 mHz DDR3 2x8 aldım. Bu belleklerde aşırı problem yaşamıyorum, hatta oyun bile oynadım. Ancak 4 günde neredeyse her gün en az bir kere mavi ekran alıyorum. Bazen arka arkaya 2 kere oluyor. Bilhassa Discord'da arkadaşlarla konuşurken, yayın izlerken oluyor bu. Sonra şüphelenip Bellek Tanılama işlemini yaptım, herhangi bir hata ile karşılaşmadım. En son memtest uygulamasıyla yaptığımda işlemin daha 2/4'ündeyken 230 küsür hata karşılaştım. Aşağıya resimleri atıyorum. Çok uzun sürdüğü için testi tamamen bitirme imkanım olmadı. Sonra bellek slotlarında arızadan kaynaklanabileceğini düşündüm. Çünkü 3. ve 4. bellek slotlarım çalışmıyor. Yani Dual Channel kullanamıyorum işlemci pinlerindeki problemden dolayı.


    Ancak daha sonra kendi eski belleklerimle test yaptığımda herhangi bir hata ile karşılaşmadım. Yine tamamen bitirmedim ancak hata verebilir diye 4/4'e kadar geldim. Hiçbir problem çıkmadı.


    Yani fark etmem şu, piyasadaki belleklerde mi bir problem var yoksa benim bilgisayar çok mu bellek seçiyor ben anlamadım. Eğer bu belleklerin problemli olabileceğini düşünüyorsanız bana öneride bulunabilir misiniz? Ya da bu bellleklerde memtest'te hata çıkması bir şey ifade etmiyor mu? Veya başka test önerebilecek var mı? Ya da acaba Dual Channel yapamadığım için mi bu bellekler hata veriyor? Bilgisayara format falan atayım mı gerek var mıdır? Çünkü Furyleri taktıktan sonra eski bellekleri kullanırken birkaç kez Windows'ta yine mavi ekran yemiştim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.


    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.





    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.


    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.


    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.


    Bugün memtest'in 4 aşamasını da yapma fırsatım oldu. Herhangi bir hatayla karşılaşmadım.



    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KortX -- 16 Şubat 2024; 16:28:58 >







  • mavi ekran kodları önemli burada teşhis koymak adına. ben anlattığınız durumda anakarttan şüphe ederim. ram uyumsuz veya tam uyumlu olmasa bile mavi ekran vermeden çalışır. hiç açılmasa başka bir konu ama açılan bilgisayarınız her ramde çeşitli senaryolarda hata veriyorsa anakart şüphesi üzerinde durulmalıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • inferior İ kullanıcısına yanıt

    Anakart problemli zaten üstte de yazdım. 3. ve 4. ram slotlarım çalışmıyor kırık pinler yüzünden ancak elimdeki ramlerin 10 yıldır bu şekilde sorunsuz çalışıp, memtestte herhangi bir hata vermemesi de garip bir durum değil mi? Kendi belleklerimde bir hata ile karşılaşsaydım o zaman ben de anakarttan şüphelenecektim. Önerebileceğiniz başka testler var mıdır bunlarla ilgili acaba?

  • Mavi ekran hdd veya ssdden verme ihtimali de var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belleklerden sonra olmaya başladı. Yazılımsal da olabilir. Ancak benim tek sorum, memtest programını bu kadar ciddiye almalı mıyım? Alternatif testler var mıdır yapabileceğim? Ramleri ona göre değişime yollayacağım? Yoksa eski ramlerde hata vermese bile yeni ramlerdeki hatanın anakarttan kaynaklanma olasılığı var mıdır?

  • Minidump dosyalarını atabilirim bakacak arkadaşlar varsa. Birkaç farklı hata alıyorum mavi ekranda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bios ile alakalı da olabilir, bios güncellemesi varsa yapıp öyle deneyin

  • KortX kullanıcısına yanıt
    Ramleri tek tek takıp prime95 programı ile blend testine sokun çekirdek hatası verirse takılı ram gidik demektir.

    Memtest ten daha etkili sorunu bulursuz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bios güncel.


    @qaanx Onu da deneyip sonucu paylaşacağım sağ olun.


    Dün hiç hata almadan Diablo 4 oynadım. Bilgisayarı kapatırken mavi ekran aldım. Bugün yaşadığımı da size anlatayım. Bilgisayarın güç tuşuna bastığımda sürekli açılıp kapanmaya başladı. Bir 5-10 kere denedim statik elektriktir falan derken düzelmeyince bellekleri değiştirdim bilgisayar normal açıldı. Ben belleklerden şüphelenmeye başladım.

  • qaanx kullanıcısına yanıt

    Tek tekte herhangi bir hata almadım. İkili test yaptığımda "FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4" hatası aldım. Kendi ramlerimde yine hata almadım. İnternetten bir baktım ama voltaj düşük geliyormuş gibi bir şeyler yazmışlar. Bütün ayarları stockta kullanıyorum. Hatta kendi eski belleklerimi 2600'de OC'li olarak kullanıyorum ona rağmen hata almadım.


    Edit: Cpu ya da hata aldığım bellekler O.C.'li değil. Stock ayarlarda yaptım, hatta XMP bile kapalı. Zaten açtığım zaman onda da bilgisayar BIOS'a gelmeden kapanıp açılıp varsayılan ayarlara döndüreyim mi diye soruyor.

    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KortX -- 27 Ocak 2024; 18:19:59 >




  • KortX kullanıcısına yanıt

    Tek tek denerken aynı ram slotunda mı denediniz ? Ram slotu ile alakalı mı birşey var acaba ram slotlarını iyice bir temizleseniz iyi olur gibi

  • qaanx kullanıcısına yanıt

    Evet ondan ben de şüphelendim bellekleri tek tek denerken farklı slotlara takarak denedim herhangi bir problemle karşılaşmadım. Dedim ya eski ramleri taksam herhangi bir hata almıyorum, hatta frekansı 2600'e kadar çıkarabiliyorum ama 8 gb yetmiyor artık malesef.


    Şu an çözümü 1400 mhz'ye düşürerek buldum mavi ekran problemini Windows'ta sfc/scannow ile çözdüm, tek problemim underclock yapmama rağmen açılışta overclock hatası almam. Bir de uyku modundan uyanırken PC genelde kapanıyor tekrar başlıyor hatta açılırken kapanıp tekrar açılıyor bazen. Aldığım hata da aşağıda.


    Şu an belleklerin firmasıyla iletişimdeyim. Dual channel kullanmıyorsanız 1600'de stabil çalışmayabilir dediler. El ile timing ve voltaj değerlerini ayarlatıyorlar ama çözebilmiş değilim hala bu problemi.

    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KortX -- 31 Ocak 2024; 2:44:10 >




  • Arkadaşlar açılıştaki overclock hatası çözüldü. Benzer belleklerde dual channel yapamayıp aynı sorunu yaşayan olursa diye yazayım. Voltaj değerini 1.65 yapın, dram timing'i elle girin 10-11-11-31 olarak dram frequency'yi de önce 1600'de deneyin olmazsa 1400'e indirin. Ama uyku moduna (SSD kapanacak kadar girince sanırım çünkü kısa süreli kapatınca olmuyor) girdiğinde PC overclock hatası vermeden bir iki defa restart atıp tekrar başlıyor. Şimdi SSD kapatma süresini kapattım sorun çözülürse konu başlığını güncelleyeceğim.

    Aldığım belleklerde sürekli problem çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KortX -- 2 Şubat 2024; 22:9:18 >




  • Bence sadece ramlere yüklenmemek lazım. bence sizin anakartta bir sıkıntı var yada islemci yuvasında. ramleri kontrol eden artık işlemciler olduğundan islemci pinleri yamuksa yuvalarda sıkıntı çıkarabilir.

  • Sorun çözülmüş gibi ama bakanlara söyleyeyim.


    Belleklerin gerçekten sorunlu olduğunu anlamak için direk varsayılan en düşük hız ile test yapın (BIOS otomatik ayarlıyor).


    Bu testte problem çıkıyorsa direk geri gönderin.

  • Anakart problemli zaten. Ama önceki belleklerimde hiçbir problem yaşamadım, üstüne üstlük 1600 mHz'lik belleği 2600'de kullandım yıllarca dual channel yapmadan. O yüzden belleklerin kalitesiyle alakalı olduğunu düşünmeye başladım. Zaten Thaiphoon Burner ile bakınca manufacturer'ı unknown gözüküyor. Benim eski belleklerin Hynix gözüküyor. Ama bunların piyasada 2x8'liğini bulamadım sanırım eski olduklarından üretilmiyor olabilir o yüzden. Şu anda problemsiz mavi ekransız kullanıyorum yaklaşık 2-3 hafta oldu neredeyse tüm gün açık, aktif olarak kullanıyorum. Memtest'i full yapmadım 16 gb 4-5 saat kadar sürüyor ama 2/4'e kadar sorun çıkarmadı. En son Bluetooth aygıtından mavi ekran yedim, onu da kullanmayınca USB'de tutmadım sorunum çözüldü. Bir tek uyku modu problemli şu an. Uykuya aldığım zaman bilgisayarı başlattığımda yeniden başlatıyor. Ramlere güç verdiğinde voltajı dengeleyemiyor olabilir ona da emin olamadım. Üstteki timing ve voltaj genel problemimi çözdü ama.


    @sniper23 1400 mhz'ye düşürünce problem çıkmadı. Memtest ile full tarama yapıp atarım 1-2 haftaya. Zaten koşulsuz iade etmem için gereken süre bu ay sonu doluyor, bir an önce test etmem lazım.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.