Şimdi Ara

AGÜ vs AYBÜ Bilgisayar Mühendisliği (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
4
Favori
2.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

AGÜ vs AYBÜ Bilgisayar Mühendisliği


(En Son Oy Tarihi: 9.8.2023)
Giriş
Mesaj
  • AGÜ Ankara’da değil Eskişehir’de falan bile olsa mesela çoğu bölüm bu kadar düşmez. KAYSERİ inanılmaz basık ve donuk bi şehir; esnafı, insanı öğrenci düşmani. Kızları gectim erkeklerin bile bacagına bakıyorlar..:(

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla hocam staj açısından falan tabi ki çok avantajlı ama üniversite baz alındığında AGÜ yü AYBÜ nün üstünde görüyorum yanlış anlaşılma olmasın kayseride oturduğumdan şehri övmek için demiyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-88BB6CDAE

    şehir ucuz ama sosyallik adına yapacak hiçbir şey yok. iş imkanları açısından çok iyi olduğunu düşünmüyorum ankara bu açıdan daha iyidir
    Anladım, ben eğitim için gideceğim zaten sosyallikten kastımız ne ki hocam :/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Umidi el kerimi cabbar U kullanıcısına yanıt
    Evet

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uppo

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eskişehirdeki iki okulun da ee si kalitelidir. Hocaları lab imkanları ve eğitimleri güzeldir mezunları iyi yerlerde çalışır çoğunun. Eskişehir il olarak da pişman etmez ucuz zaten çoğu sey. Ceng için estu baya kötü Osmangazi yazılır ama Osmangazi de yüzde 30 İngilizce.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda arkadaşa yardımcı olmak için topladıklarımı PM attım fakat buraya da yazayım ki herkes faydalansın. Ben AGÜ Bilgisayar'da 3. sınıftayım. AYBÜ'nün akademik kadrosuna ve müfredatına bi göz gezdirerek bir kaç yorum yaptım. Eğer AYBÜ'den de bir arkadaş aynı şekilde AGÜ hakkında değerlendirme yaparsa daha objektif bi sonuca vararız diye düşünüyorum.

    AGÜ'de eğitim Java ile başlıyor AYBÜ'de C ile. C Javaya göre biraz daha makine dilidir yani Java High-Level bir programlama dilidir ve yazılım geliştirme alanlarında daha sık kullanılır, C ise daha çok gömülü sistemler dediğimiz donanımsal kodlamalarda kullanılır. Eğer savunma sanayisinde çalışmak istiyorsan C, C# gibi dillerin üzerine gitmek daha mantıklı olacaktır ama ben yazılım alanında kendimi geliştireyim daha çok mobil uygulamalar vs üzerine uğraşayım diyorsan Java daha mantıklı. İkisi de güzel dillerdir fakat yaptıkları işler farklılık göstermektedir.

    -İkinci olarak farkettiğim kadarıyla AYBÜ'nün derslerinde donanımsal ve matematiksel ağırlık daha fazla, önceden de yazdığım gibi eğer Türkiye'de kalıp Savunma Sanayisinde çalışmak istiyorum derseniz bence AYBÜ AGÜ'den daha iyi bu konuda hem konumu hem de müfredatı anlamında. Yani baya baya elektronik anlatıyorlar derslerde. Ama AGÜ'nün müfredatının tamamına yakını yazılım odaklı. Yani ben silikon vadisi tarzı şirketlerde veya küçük ofislerde maaliyet gerektirmeyen projelerde çalışmak istiyorum, yanımda bilgisayar-internet olsun yeter kafasındaysan AGÜ daha mantıklı olabilir. Tabi ikisinin de kesiştiği noktaları var AGÜ'de donanım dersleri de var AYBÜ'de Yazılım da var ama ikisinin odağı birbirinden farklı.

    - Anladığım kadarıyla AGÜ yurtdışında veya plaza-startup tarzı şirketlerde çalışabilecek esnek öğrenciler yetiştirmeyi hedeflerken, AYBÜ Ülkemiz için çok faydalı olan ve çok büyük kapsamlı savunma sanayisi projelerinde görev alacak mühendisler yetiştirmek istiyor. İkisi de gereken alanlar fakat birbirinde çok farklı alanlar bu konuda seçim size düşer. Belki AGÜ'deki EEE'nin felsefesiyle AYBÜ Ceng'in felsefesi aynı olabilir çünkü daha yakın alanlarda çalışıyorlar gördüğüm kadarıyla.

    -Hocalarına da göz gezdirdim. Bence AYBÜ'nün hocalarının çoğu kaliteli fakat gördüğüm kadarıyla Yurtdışında Doktora yapmış pek hocaları yok. Genelde Erciyes, ODTÜ, Gazi gibi yerlerden doktoralı hocalar. AGÜ Bilgisayar'ın tüm hocaları Amerika'dan doktoralı birisi hariç. O da İspanya doktoralı. Bu yıl 2 hoca daha geldi Amerika'dan. Yapay zeka olarak da bildiğin Machine Learning ve alanlarında çalışma yapmış hocalar bir hayli fazla gibi duruyor AYBÜ'de bu güzel bir avantaj olabilir. Fakat hocaların yine çoğunluğu elektronik kökenli gibi üstte de belirttiğim gibi savunma sanayisi olayından. AGÜ'deki hocaların alanlarının çalışma alanı yelpazesinin daha geniş olduğunu gözlemledim ben. Mesela AGÜ'de biyoinformatik dediğimiz moleküler biyoloji ve bilgisayarın kesiştiği alanda çalışma yapan hocalar da var, yapay zeka üzerine çalışma yapan da var, yeni çıkan bi teknoloji olan blockchain üzerine yapan da var, 5G- Kablosuz haberleşme üzerine yapan da var. Ama dediğim gibi donanımsal ve elektronik alanlarda çalışma yapan hoca sayısı kısıtlı AGÜ'de.

    -Ama tekrar belirteyim iki üniversitenin hedefleri birbirinden tamamen farklı. Ankaradaki Cengler genelde Savunma sanayisi üzerine yoğunlaşan programlar veriyor ki mantıklı olan da bu Aselsan Havelsan gibi şirketler oralarda. AGÜ'nün eğitim modeli ise konumundan kaynaklı olarak sanayi veya savunma sanayisi odaklı değil. Bilgisayar ve internetin olduğu her yerde çalışabilecek insanlar üretmek istiyor. Bütün bunları göz önünde bulundurup tercih yapmalısınız bence. AYBÜ gibi müfredatı olan bir üniversite için okuduğun şehir çok önemli olurken, AGÜ gibi yazılım odaklı üniversitelerden çıkanlar için üniversitenin şehri pek de önemli olmaz. İki alan da geleceği açık alanlar, umarım sizin ilginizi hangisi konular çekiyorsa o alanlarda tercih yaparsınız


    Yukarıdaki yazının büyük bir çoğunluğu kendi görüşlerimi içerir. Farklı görüşleri olan arkadaşlar varsa da bekliyorum yine. Yanlış anlaşılmak da istemem ikisi de ülkeminiz kaliteli üniversiteleri. Bir de yok senin üniversiten yok benim üniversitem tartışmasına girersek vah halimize. Umarım ülkemizde güzel bilgisayar mühendisleri yetişir ve hizmet ettiğimiz nokta temelde aynı olur. İyi günler herkese




  • NoMoReKo kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle genel olarak baktığımda güzel bi yorum olduğunu düşünüyorum. Ben de AYBÜ 3.sınıf öğrencisiyim. Birkaç ekleme/düzeltme yapmak istedim sadece.

    İlk kısımda dediğiniz gibi C ile introduction to programming 1-2 derslerini alıyoruz.Yani temel programlama konseptini C ile alıyoruz. AGÜ'de javayla başlanmasının sebebi bizde 2.dönem programming2 varken sizde OOP dersine geçiliyor ondan java seçilmiş haklı olarak. Biz Java'yı 2.sınıfta OOP ve data structures derslerinde kullandık. Yine C++ ile bi proje geliştirdik programming languages dersinde. Zaten bu derste(P.languages) dillerin genel yapısı vs bahsediliyor amacı yeni dil öğrenmeyi kolaylaştırmak.Çoğu ünivde vardır bu ders. Yani demek istediğim yönelmek istediğin alanda serbestsin diller bakımından.


    Ders planlarını karşılaştırdığımda için çok benzer yapıda olduğunu gördüm ben açıkçası. Bizim okulda donanım dersi belki 1-2 fazladır.(electric circuits&electronic devices dersi ve signal&systems dersini görebildim. AGÜ'de de bizde olmayan gömülü sistemler var.) Yani donanım ağırlıklı bir müfredat olduğunu kesinlikle söyleyemem. 3 ve 4te açılan seçmeli dersleri de sistemden kontrol ettiğimde böyle bi durum yok hocam. Ancak açılan yazılımsal derslerin kullanıldıkları alanlar ve 4.sınıfta yapılacak olan bitirme projelerinin çoğu savunma sanayine yönelik diyebilirim.

    Hedef konusunda dedikleriniz doğru. Bazı hocaların seçimi bile buna yönelik oluyor çünkü lisansüstünde direkt savunma sanayiye yönelik programlar var.

    Hocalar kısmında Vehbi hocayla Remzi hoca zaten fazla derse girmiyor.Genelde 4.sınıfta tek derse girerler. İlk 3 yılda girenlerin geneli bilkent,odtü çıkışlı. 2de yabancı hocamız var. Aslında profil ve eğitim background'u olarak iyi hocalara sahip bi bölüm. Yurtdışında dediğin gibi doktora yapan sayısı az ama. Hocaların çalışma alanlarına baktığımızda sizin mesajınızdaki görüşü doğrular nitelikte. AYBÜ'deki hocaların alanları neredeyse hepsi savunma sanayiye yönelik alanlar. Burada dediğiniz gibi iki bölümün amaç ve kadrosu birbirinden ayrılıyor. Bunu aslında Ankara'daki devlet üniversitelerinin hepsi için diyebiliriz. Bu üniversitelerin öğrenci yetiştireceği en büyük ve önemli yer zaten iç içe oldukları savunma sanayi.Bu duruma göre şekil alıyorlar diyebiliriz. Yine de bu yolu izleyip izlememek öğrenciye kalmış bi olay. AYBÜ'den çıkıp oyun geliştirici vs yolunu izleyenler de olabilir.

    Kısa özet geçecek olursam mesajınızın vermek istediği ana fikir, özellikle hocaların alanlarına baktığımızda iki bölümün farklı hedefleri, farklı piyasaya mühendis yetiştirdiklerini göz önüne alırsak kesinlikle doğru. Öğrenci bazında yöneleceği alanın seçimi yine öğrenciye kalıyor ancak bölümlerin profilini bilerek gelmeleri faydalarına olur. İki üniversite de yeni ama potansiyeli yüksek üniversiteler. Hocalarında ve eğitimlerinde kaliteye dikkat eden farklı profilleri olan 2 bölüm. Bence özellikle bu sıralama aralığındaki en iyi 2 bölüm. Tercih edecek arkadaşları ikisi de üzmez diye düşünüyorum. Gerisi onların kendi gelişimlerine verecekleri öneme kalıyor. Herkese hayırlı tercihler ve iyi günler dilerim ben de.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vioman -- 12 Ağustos 2020; 5:40:9 >




  • AGÜ’yü ayakta tutan şey muhteşem rektör ihsan sabuncuoğlu.. adam türkiye’deki en iyi 3 rektörden birisi harika birisi.. Koc Üni rektörü Umran İnan 1. sıradaymış İhsan hoca da 2 ya da 3’tür..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vioman kullanıcısına yanıt
    Süpersin hocam. Çok detaylı bir incelemede bulunmamıştım zaten sen eksik ve yanlış noktalarımı düzeltmişsin teşekkürler. Ek olarak şunu da söylemek isterim herkese: AYBÜ'den ODTÜ'den çıktığınızda sadece Savunma Sanayisinde çalışmak zorunda değilsiniz diğer alanlarda da dersler alıyorsunuz yukarıda da gördüğünüz gibi (hiç ders almasanız b ile Bilgisayar Mühendisliği mantığını kavradığınız için kendi çabalarınızla çoğu alanı öğrenebilirsiniz artık). Aynı şekilde AGÜ'den mezun olursanız da sadece mobile developer olarak çalışmak zorunda değilsiniz. Savunma sanayisinde de çalışırsınız başka alanlarda da. Eminim ki AYBÜ'deki öğrenci arkadaşlar veya mezunlar çok iyi yazılım firmalarında çalışıyorlardır. Aynı şekilde AGÜ'den mezun olup da Aselsan'da Havelsan'da çalışanlar var. Yukarıda iki okul ile alakalı da 1. ağızdan görüşler var. Gerisi sizin isteklerinize göre düşünüp karar vermenize bağlı. Herkese başarılar dilerim




  • Evet. Kafayı yedim artık.
    AGÜ'nün avantajları:
    - çoğu Amerika masterlı hocaları
    - kaliteli ve güncel eğitimi
    - konforlu yurt
    - İyi okullarla erasmus anlaşmaları+ Epic projesi
    AGÜ'nün dezavantajları:
    -geçilmesi zor hazırlığı (0'dan başlayanların geçmesi çok zormuş)
    - KAYSERİ
    -Kayseri'de olması nedeniyle bir sürü dezavantaj

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • .

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • :(

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Vioman kullanıcısına yanıt
    Hocam ben 2 sene sonra dgs ile bilgisayar mühendisliğine geçmeyi hedefliyorum. Üniversitelerin hangi alana yoğunlaştığını (özel sektör, savunma sanayi) ders programlarından anlayabilir miyim yoksa okuyan birilerini bulup mu anlayabilirim?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 🙄

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.