Şimdi Ara

Ağ ve ip dağıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
240
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli arkadaşlar. Sorum ağ ve ip'ler üzerine.


    Bir işyerinde 100 bilgisayarlık bir ağ olduğunu düşünün. Burada 15 tane sabit ip var. Diğer bilgisayarlara açılışlarında otomatıik ip veriyor elbette. İlk sorum, otomatik ip alan bilgisayarlar her açılışlarında aynı mı farklımı ip alıyor?


    İkinci sorum, sabit ip'li olan bir bilgisayara (ip'si 1.0.0.100 olsun) otomatik ip al dedik ve bu pc bir otomatik ip aldı. Diyelim ki 1.0.0.5 aldı. Bu ip ile bazı sitelere girdik maillere girdik. Sonra bu bilgisayara yeniden eski sabit ip'sini verdik. Sistem, ağ yöneticileri bu bilgisayarın aldığı otomatik ip ile girdiği siteleri görebilir değilmi? Görürse de sonra bu hangi bilgisayarmış diye kontrol ettiklerinde o bilgisayar olduğunu anlayabilirlermi? O bilgisayarın sabit ip'sini değiştirip otomatik ip ile girilen sitelerden sonra değiştirmiştik hani... Yani o otomatik ip'yi sistemde daha önce hangi bilgisayar kullanmış görülebilirmi? Ve eğer o otomatik ip şu an başka bir pc'ye otomatik olarak verilmiş diyelimki ve bir önceki bilgisayara ulaşılamaz mı yoksa ulaşılabilir mi?


    Bir de vpn aktif edip sitelere, maillere girildiğinde o siteler bilgisayarın kendi gerçek ip'sini de görebilir mi? Teşekkür ederim, inşallah doğru yere açmışımdır konuyu.








  • Selamlar @Merih87 ,


    İlk sorum, otomatik ip alan bilgisayarlar her açılışlarında aynı mı farklımı ip alıyor?


    Yapılandırma ile Alakalı Windows DHCP server ile ip dağıtılıyor ise deault olarak 8 gün boyunca aynı ip adresini alır.


    Diyelim ki 1.0.0.5 aldı. Bu ip ile bazı sitelere girdik maillere girdik. Sonra bu bilgisayara yeniden eski sabit ip'sini verdik. Sistem, ağ yöneticileri bu bilgisayarın aldığı otomatik ip ile girdiği siteleri görebilir değilmi? Görürse de sonra bu hangi bilgisayarmış diye kontrol ettiklerinde o bilgisayar olduğunu anlayabilirlermi? O bilgisayarın sabit ip'sini değiştirip otomatik ip ile girilen sitelerden sonra değiştirmiştik hani... Yani o otomatik ip'yi sistemde daha önce hangi bilgisayar kullanmış görülebilirmi? Ve eğer o otomatik ip şu an başka bir pc'ye otomatik olarak verilmiş diyelimki ve bir önceki bilgisayara ulaşılamaz mı yoksa ulaşılabilir mi?


    Evet görebilirler





  • Merhaba;


    Bu tarz durumlarda ip yakalanamıyorsa Mac adresi üzerinden tracking yapmak tercih edilir. Ayrıca Firewall tarafında kurallar network bazlı yazıldığı için, mevcutta giremediğiniz siteler varsa, ip adresinizi değiştirerek girmeye çalışmak olumlu sonuç vermeyebilir(vermemelidir). Yani 10.0.0.x Networks kapsar mevcut kural.


    Siz içerden VPN yapmış olsanız dahi ağ trafiğiniz mutlaka ortamdaki Firewall cihazından geçeceği için, yapılan işlemler takip edilebilir durumdadır.


    Bu tarz ip değişikliği gibi konuların kullanıcı tarafından gerçekleştirilmesinin engellenmesi adına ortamda AD varsa, domain kullanıcılarının bu bilgileri değiştirmesi engellenir.(önerilen senaryo da bu şekildedir).


    İyi forumlar

  • Yanıtlar için çok teşekkür ederim. Kusura bakmayın sürekli giremiyorum. @cumhuraltan @EmirAkın Otomatik ip sistemine dahil olan pc'ler her gün yeni bir ip adresi alıyorlar, bunu sormuşsunuz. ip'leri kullanıcılar değiştirebiliyorlar bu arada, engel yok.

    Anlattıklarınızdan hareketle bir sorum daha olacak. sistem yöneticisi örneğin 10.1.1.20 ip'li bir bilgisayarı nasıl görebilip buluyor. Yani 200 pc var mesela, o ip'yi daha önce almış pcleri kayıt mı ediyor? Sonrasında o bilgisayarı bilgisayar adıyla mı, mac adresiyle mi işte şu bilgisayarmış diye buluyor? Eğer böyleyse bilgisayar adını veya mac adresini değiştirince yine de bulunabilir mi, bu kısmı anlayamadım. Ya da bunlarla değilse nasıl bulunuyor? Çok teşekkür ederim

  • Merih87 M kullanıcısına yanıt

    Selamlar ,



    Her türlü bulurlar diyerek kısaca özetliyeyim konuyu.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.