Şimdi Ara

Afyonda Thor çanak kurmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
6.564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Thor Uydusu Afyonkarahisar çanak anteni ayarları
    Çanak antenin azimuth(yatay açı),elavation(düşey açı) ve lnb skew(lnb eğim açı)nın doğru ayarlanabilmesi için öncelikle bu açılara ait doğru değerlerin bilinmesi gerekir.
    Bu açıların doğru değerlerini bulmak için (www.dishpointer.com ) sitesine giriniz.(Esentepe Mah.Zübeyde Hanım Cad.Afyon)olan evimin adresine ait açı değerleri için aşağıdaki işlemleri yaptım.Sizler de bulunduğunuz il ve adresinize göre benzer işlemleri yapmalısınız.
    Afyon yazarak görüntüyü aldım.Haritaya tıkladım.Cadde isimlerini gördüm.Balona sol tıklayarak Zübeyde hanım caddesine kadar geldim.Balonu sürüklerken Alınteri sitesi ismini balonun ucunda gördüm.Uydu ismini seçtim.Değerleri Thor(0.8 West) uydusu için aşağıdaki gibi buldum.
    Name: 0.8 W Thor 3, 5
    Distance: 38215km
    elevation:34,6
    Azimuth(true):224,3
    Azimuth(magn):219,8
    lnb skew :33

    Azimuth açısı (Thor için 224,3 ) ne anlama gelmektedir?(Açılarla ilgili pusula kullanımı anlatımları aşağıda şekli görünen pusula ile ilgilidir). Pusulanın ibresi kuzeyi gösterdiği anda yani pusulanın yeşil oku ile büyüteçli uzun ince sarı çizgi çakıştırılarak açının 00 den başlayarak pusulanın kadranı döndürülmeye başlanır.Sarı kısa ibre saat dönüş yönünde 224,3 ile açının bitiş kolunu ifade eder.Yani kuzey tam olarak 00 .Güney ise yani doğrusal olarak tam tersi 180 dir.Demek ki güneyden itibaren sola doğru 44,3 daha gittiğimizde(çanak karşımızda iken) yatay açı ayarı tamamdır.Bu ayar için otonuzun aynasını sağa ya da sola doğru döndürdüğünüzü düşünün. Çanakta Thor uydusu için yapılan hareket, otomuzun aynasını, sola döndürme hareketine benzer.
    Elevation açısı (düşey açı)(Thor için 34,6 ) ise çanağın düşey ile yaptığı açıdır.Bazı yazılarda kalkış açısı olarak geçmektedir.Offset çanaklar için verilen değerden 22,3 derecenin çıkarılması gerektiğini unutmayınız. Bu ayar için otonuzun aynasını aşağı ya da yukarı doğru kaldırıp indirdiğinizi düşünün.Çanak için azimuth ayarlamasında çanağın direğe ilk takılmasında çanak direğe paraleldir.Elevation açısını ayarlamak için çanağı göğe doğru döndürmek gerekir.Bu nedenle, kalkış açısı ifadesi, düşey açı ifadesine göre daha anlamlıdır.Çanakta Thor uydusu için yapılan hareket, otomuzun aynasını, yukarı doğru kaldırma hareketine benzer.
    lnb skew açısı-polarizasyon açısı (lnb eğim açısı)(Thor için 33).Lnb üzerinde 0 dan itibaren sağa ve sola doğru çizikler +25 ile -25 e kadar çizilmiştir.(Bazı lnb lerde sadece çizikler bulunmaktadır.Üzerinde sayı yoktur.Bazı lnb lerde ise sadece çiziklerin baş ve son kısmında +20 ve -20 yazmaktadır). Eğer lnb yi sola doğru 25 üzerine getirirseniz +25 yi ayarlamışsınız demektir.Eğer lnb yi sağa doğru 10 üzerine getirirseniz -10yi ayarlamışsınız demektir.Biz Thor için bir ayarlama yapacağımıza göre sola doğru 25 e kadar gelip son çizikten yaklaşık olarak 8 çizik mesafesi kadar daha sola dönmeliyiz.25 in dışına çıkmış olmak demek +25 ile -25 arasında kullanılan 60-90 cm offset çanaktan daha büyük bir çanağa gereksinim olduğunu anlatır.Afyonkarahisar’da Thor uydusunu izlemek için en küçük 105 lik offset çanak gerekir.120 lik offset çanak ideal,150 cm çanak ise olabilenin en iyisi demektir.Bu pratik olarak neyi bilmemiz gerektiğini bildiriyor.Kaçlık çanak kullanmamız gerektiği çanak antenin hangi uyduya baktığı ile ilgili bir konudur.Bu uyduların kapsama alanı haritalarına bakılarak bulunulan bölgede verilen uydunun kaç db lik sinyal gücüne sahip olduğu bulunur.Bu sinyal gücüne uygun çanak çapı ile ilgili çizelgelerden faydalanılır.Yine bazı mesajlarda lnb saat 5,30 konumunda olmalıdır gibi vb..anlatımlar var.Buna da değinelim.En altta Thor uydusu için verilen lnb duruş konumu şekline göz atalım.

    resim 1
    Lnb den çıkan kablo saatin akrebi,düşey doğrultu da saatin yelkovanı olarak düşünülürse bu durum analog saatlerde yaklaşık saat 5,30 durumuna benzer.
    Çanak anteni direğinin 90 açıyla sağlam olarak monte edildiğini var sayarak sonraki aşamalarda hangi malzemeye gereksinim duyulacağını yazalım.
    1- Pusula

    Aşağıda 3 farklı görüntüsü olan askeri birimlerde kullanılan pusula verilen adreste 7.9 tl
    http://www.uygunfiyatburada.com/urun_detay.asp?pid=7273
    http://urun.gittigidiyor.com/1-SINIF-PROFESYONEL-PUSULA-Taklitlerden-sakinin_W0QQidZZ18271169 burada da 7.90

    resim 2

    resim 3

    resim 4
    PUSULANIN KULLANIŞI:
    1. Pusula olarak yukarıdaki askeri pusulayı alalım.
    2. Montaj yerinde pusulayı düz bir zemine koyun.
    3. Pusulanın yeşil kalın oku her zaman kuzeyi gösterir. Pusula zemine bırakıldığında yeşil kalın ok ile diğer ucu S olan ibre kısa bir süre titreştikten sonra sabitleşir.Pusulanın hareket etmeden durmasını ve okun kuzeyi göstermesini bekleyin.
    4. Pusula çemberinin dış kısmı tırtıklı sağa-sola dönebilen bir yapıya sahiptir. Üzerinde N(kuzey-yeşil ok işareti), S(güney), E(doğu), W(batı) harfleri bulunur. Pusula okunun gösterdiği yeşil ok (kuzey) ile pusula üzerindeki büyüteçli sarı çizgiyi üst üste çakıştırın.
    Bunu yapmak için önce pusulayı sol elinizle zemine bastırarak oynamamasını sağlayın. Sonra pusula çemberinin tırtıklı kısmını sağ elinizle sağa-sola çevirerek çakışma işlemini gerçekleştirin.
    5.Örnek olarak Thor 1W uydusunu aradığımızı varsayarsak azimuth 224,3'yi bulmamız gerekiyor. Bunun için çakışıklık bozulmadan küçük sarı çizginin pusula kadranında iç kısımda yazılı olan 224,3 e, ki bu dış bölmede yazılı 40 derecenin 1 derece öncesidir bunu gösterinceye kadar pusulanın çevresindeki döner kadranı döndürürüz.. İşte bulduğumuz nokta uydunun gökyüzünde bulunduğu yere ait doğrultudur.Bu doğrultuya gösterecek şekilde elimizdeki cetvel ya da 20-30 cm lik demir çubuğu yere bırakalım.
    6. Eğer bu doğrultuda çanak antenin uyduyu görmesini engelleyecek bina,duvar vs gibi bir şey yoksa uyduyu bu konuma monte edebiliriz.Şimdi sıra montajda.Çanak anten ve malzemeleri ağır olduğundan montaj yapılacak yer tüm yükü taşıyabilecek güçte olmalı. Aksi takdirde kuvvetli rüzgar,fırtına çanak anteni yerinden oynatıp uçurabilir.Ya da 1 cm bile oynasa yahut lnb yi döndürse yayında donma oluşabilir.Tümden yayın kaybolabilir.Çanak direği yere tam 900 olacak şekilde monte edilir.)90 lik açıyı su terazisi ile ayarlamalıyız.Daha sonra çanak direğine,çanağın kelepçesini geçirerek çanağı takalım.
    2- Küçük bir su terazisi ( Ucuz malzeme dükkanlarında 5-8 TL ye satılıyor)

    resim 5
    http://urun.gittigidiyor.com/LAND-PROFESYONEL-METAL-SU-TERAZISI-RAKIPSIZ_W0QQidZZ12422448 yukarıdaki su terazisi sitede 8.9 tl aynı terazi ucuzluk dükkanlarında 8.25 Afyonkarahisar (temmuz 2009)
    Sonra çanağı, azimuth açısının gösterdiği yöne göre konan demir çubuğun yönüne doğru çevirelim.(Bu sırada henüz elevation-kalkış açısını dikkate almıyoruz.Böylece çanak serbest halde azimuth açısına uygun yöne bakacaktır.)
    İkinci ayar ise elevation yani düşey ayardır.34,6 olacak şekilde anteni aşağıdan yukarı doğru eğiniz.(Bu açı parabol antenler için geçerlidir).Offset antenlerde doğru açıyı bulmak için verilen bu 34,6 dereceden 22,3 derece çıkarılmalıdır.34.6-22.3=12.3 bulunur.

    resim 6
    Yukarıdaki resimde (yukarıdaki çanak anten göreceli olarak iyi bir antendir) Turksat için yapılan ayarda elavation açısı (43.6-22.3=21.3)görünmektedir.Piyasada kaliteli ve kalitesiz çok sayıda çanaktan bazılarında kalkış açısı için resimde göründüğü gibi işaretli açı değerleri bulunmamaktadır.Ayrıca bulunsa bile açının tam olarak istenen değere oturtulması pratikte söz konusu değildir.Bu nedenle ince ayar önemli olmaktadır.Satfinder’in önemi burada ortaya çıkıyor.(Yukarıda belirttiğim işlemleri yapmadan,açıların doğru değerlerini bilmeden ayarlamak istediğiniz uyduyu bulmak bir işkenceden öte gitmez.Çanağı çevirdikçe onlarca uydu ve onların yaydığı sinyaller,durmadan öten bir cihaz ve neyi aradığını bilemeyen bir kişi olarak cinler tepenize çıkar.Satfinder size hiç yoktan aradığınız uyduyu bulamaz.İşlevi sadece açıları tam bilinen ve yaklaşık olarak konumu saptanan uydunun ince ayarları yapmaktır.) Bu işlemden sonra çanağa ait somunları çanak ayarları bozulmadan duracak ve küçük hareketlere izin verecek kadar sıkalım.İnce ayar sonuçlandıktan sonra tüm somunların tam sıkıldığını kontrol ediniz.
    Şimdi ince ayara geçelim.Bunun için satfinder uydu sinyal ölçme aracını kullanacağız. 1) lnb yi yerine takınız.2)Çatıya satfinder isimli sinyalmetre ile next ye 2000 ci plus uydu alıcısını çıkaralım.(Çatıya uydu alıcısını çıkarmak istemezseniz satfinderin receiver çıkışından itibaren receivere kadar bu kabloyu uzatmanız gerekir.Bağlantıları yaptıktan sonra ev sahibine seslenerek uydu alıcısını açmasını söylersiniz.) 3)Uydu alıcısını çatıya çıkardık ise buraya kadar bir uzatma kablosu uzatıp, elektrik almamız gerekecek.Uzatma kablosunu çatıya çıkarıp,fişini prize takalım.Diğer işlemleri sinyalmetrenin kullanımında anlattım. Bu işlemler sırasında +33 dereceye getirdiğimiz lnb yi hafifçe sola ya da sağa döndürerek ince ayarı bitirelim. Pratik olarak Lnb nin duruş konumlarıyla ilgili şekli yazının sonunda verdim.

    3- Sinyal metre.

    resim 7
    Bu cihaz gittigidiyor com da sıfır,dükkan ürünü (temmuz 2009)
    Hemen AL! fiyatı 17,90 TL(axcess peşin fiyata 3 taksit)(kargo alıcıdan)
    http://urun.gittigidiyor.com/Profesyonel-Uydu-Yon-Bulucu-Isikli-Ses-Sinyalli_W0QQidZZ18711334
    Aşağıda SatFinder sinyal bulucunun kullanım kılavuzu vardır.Kılavuz haricinde bir kere de ben neler yapacağımız anlatayım.
    Lnb den gelen yaklaşık 1m lik kabloyu Satfinder isimli cihazın sol tarafındaki girişe , sağındaki girişe de uydu alıcınıza giden kabloyu takıyoruz...Ve ayar Düğmesini saat yönünde sonuna kadar çeviriyoruz...Bu ayar yaklaşık 0.6dB'lik yelpazeyi kapsar..Cihaz elektiriği uydu alıcısından alır.Bu nedenle ekran buradan alınan enerji ile aydınlanır.Demek ki bu aşamada uydu alıcısı cihazın açılması gerektiğini söylemeliyiz.
    Digital uydu alıcınızı 12456 V 28000 fec oto olacak şekilde ayarlayınız.Not:Digital uydu alıcıları ile cihazınıza manuel frekans ekleme ancak aranan uydunun doğru ayarlanmış ve çalışan bir çanağa bağlanarak taratılması ile cihaza eklenir.Bu işlemi, çanak satın alacağınız uyducuya uydu cihazınızı götürerek yaptırınız.
    DİKKAT:Yukarıda anlatılan bağlantılar tümüyle bittikten sonra uydu alıcısını açınız.Bağlantılar tamamlanmadan lnb ya da swich’e elektirik verilirse swich in arızalanma olasılığı çok yüksektir.

    Antenin vidalarını tam sıkmayınız...Azimuth ve elevation açısını dishpointer.com sitesinden aldığımız bilgiye göre yaklaşık olarak ayarlamıştık.Lnb yi yine saat 5,30 a göre döndürdükten sonra satfinderin sinyal aldığını belirten bip sesine kulak verelim.”Bip”sesinden sonra göstergedeki seviye artar..Siz ayarı en sona aldığınız için ilk başta sinyali yakalayınca gösterge sonlara vuracaktır..Bu halde iken daha ince ayar için bu sefer ayar düğmesini saat istikametinin tersine çevirerek hassasiyeti artırıyoruz..Yani dB düzeyini 0.6'dan 0.5’e sonra yavaş yavaş ince ayarlarla alabildiğimiz en ince nokta ayara kadar düşürüyoruz.(Düğmeyi sola dayayıncaya kadar döndürüyoruz.)Cihaz artık en ince ayar konumunu gösteriyor.Bu durumda çanağın özellikle kalkış açısında küçük oynamalar yaparak sinyalin 10 a kadar çıkması için uğraşınız. Aşağı yukarı Türksat ve Hotbird için 0.4dB veya biraz daha düşük değerlere kadar 5-6 seviyelerinde sinyal alırsınız..Tabi bu değerler anten çapına bulunduğunuz konuma ve LNB cinsine göre değişecektir...


    resim 8




    .
    Bazı uyduların LNB skew duruşları aşağıdaki şekilde görünmektedir.

    resim 9

    Kendi çanağını kurmak ya da ayarlamak isteyenlere profesyonal anlamda anlatım yaptım.
    SONUÇ: Yukarıda sayılan malzemeler fiyat toplamı yaklaşık olarak pusula+su terazisi+ satfinder =8+8.25+18=35 tl Yaklaşık 6 tl(3+3) de posta kargo harcaması ile 41 tl tutar. Bu harcama sonrası istediğiniz bir zamanda istediğiniz çanağı başka uyduya döndürebilir ve tüm çanak antenlerinizin lnb ayarlarını tekniğine uygun olarak ayarlayabilirsiniz.
    Bazı problemlerin yanıtı:
    1) Kablonuzu çift aliminyum folyolu RG6 (61 mm)kablo ile değiştiriniz.İlk defa alıyorsanız özellikle bu isimle isteyiniz.
    2) Lnb’ niz Sharp marka olsun.










     Afyonda Thor çanak kurmak


     Afyonda Thor çanak kurmak


     Afyonda Thor çanak kurmak


     Afyonda Thor çanak kurmak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deltoid -- 26 Temmuz 2009; 23:13:12 >







  • üstad eline saglık uyduyu ayarladım ancak discovery paketi frekansından sinyal alamadım

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.