Şimdi Ara

Adil Maviş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
237
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ergenlik Sorunları Tedavi Edilecek Bir Hastalık Değildir!
    Psikoseksüel gelişim dönemleri belli dönemeçlere sahip olmaktadır. Bebeklikten çocukluğa, çocuklukta tuvalet eğitimi ve cinsiyet farkındalığına, okula başlamaya ve en son dönemeç olarak da çocukluktan yetişkinliğe geçişe.
    “Ergenlik sendrom veya hastalık değildir.” Diyor Çocuk Gelişimi Uzmanı Adil Maviş Belki her sağlıklı bireyin geçirmesi gereken çocukluktan gençliğe geçişi temsil eden ruhsal ve bedensel dalgalanmaları içeren bir dönemdir. İşte Maviş’in dikkat çektiği ve her anne babanın bilincinde olması gereken bilgiler:
    Ergenlik Hangi Yaşlarda Başlar Hangi Yaşlarda Biter
    Ergenlik dönemi, ülkemizde kızlar için 10-12 yaş aralığında erkeklerde ise daha geç olarak 12-14 yaşa denk gelmektedir. Ergenlik döneminde çocuklar bir çok fiziksel, sosyal ve psikolojik değişimlerin içine girmektedir. Bu dönem aileler ve ergenlik dönemiyle yüz yüze gelen gençler için engebeli yollara açılmaktadır. Genç bu dönemde kendini ne tam yetişkin ne de çocuk hissedebilmektedir. Vücudu sen yetişkinsin derken duyguları ve kişilik yapılanması ona çocuk kaldığını söylemektedir ve bu dönem 18, 19’lu yaşlara kadar sürer
    Yetişkin Kimliği Ergenlik Döneminde Olgunlaşır
    Gençler bu dönemde en çok kimlik karmaşası yaşamakta, koruyucu ailesinden uzaklaşmakta, ebeveynleriyle fikir ayrılıklarına girmekte, sosyal olarak yeni arkadaş ortamlarında kendine bir yer bulmaya çalışmaktadır. Bu dönemde çocuk kimliğinin ve kişiliğinin çerçevesini oluşturmaya ve içine kendine uygun resmi yerleştirmek istemektedir. Ama çerçevesi nasıl olmalıdır? “Ben ailemden bağımsız ama ailemi içine alan bir bireyim” Peki bu resim nerdedir?
    En Hızlı Değişim Ergenlik Döneminde Gerçekleşir
    Bu dönemde ailelerin en çok söylediği “ çocuğumu tanıyamıyorum”, “nasıl bu kadar asi bir çocuk olabilir?”, “kimlerle arkadaşlık ettiğini bilmiyorum”, “bizden giderek uzaklaştı, bizi beğenmiyor” söylemleridir. Çocuk artık, ebeveynin eskiden tanıdığı, onu hayattan ve her şeyden korumaya çalıştığı birey değil hayatı kendi algısındaki gibi yaşamaya çalışan bir genç yetişkindir.
    Ergenlik dönemindeki birey fazla adrenalin salgıladığı ve kişiliğini oluşturmak istediği için; gücünün yetmeyeceği görev ve sorumlulukların içine girebilmektedir. Arkadaş ve akran odaklı olan gençler beden imgesi, yetenekleri ve hobileri üzerinde daha meşgul olmaktadır. Beden imgesinden hoşnutsuzluk yeme bozukluğu ile eşlik edilebilecekken; yapamadığı her görev, bir başkasından alamadığı her onay özgüvenini zedeleyebilmekte ve depresyona girebilmektedir. Bununla birlikte bu dönemde en çok görülen psikoloji otoriteye karşı gelme, asi ve hırçın davranışlar, gencin sosyal ortamında kendilerini ispat etmek adına davranış bozukluğu gösterebilmektedir.
    Ebeveyn Olarak Ergenlik Dönemindeki Çocuklarımıza Nasıl Davranmalıyız?
    Bu noktada gençlerin kendilerini bulmaları, ruhsal sağlıklarını koruyabilmeleri ve hayatı öğrenebilmeleri için onları desteklemek ve kimliklerini/ kişiliklerini yok saymadan onları kontrol etmek gerekmektedir. Ebeveynlerin bu noktada yapması gereken “kaybetmeden buldurmak, yok saymadan varoluşunu görmek”tir. Yani ebeveyn olarak genci bir birey olarak görmek, ebeveynlik arzuları dışında onun arzularını görebilmek ve isteklerini yapması için onları desteklemek, meraklarını utançla kapatmasını engelleyerek alan açmak önemli olmaktadır.
    Adil Maviş’e göre ergenlik dönemlerinin temel sorunları içinde aile olan ilişkilerin zarar görmesidir. Bu sorunun üstesinden gelmek için ilişkinin korunması gerekir. İşte ebeveynin daha çok dikkat ederek bu iletişimin kalitesini koruyacağı bazı ipuçları:
    Aşağıdaki duyguları ona hissettiremiyorsanız, bunun için kendinizi geliştirmeniz gerekebilir;
    - Ne olursa olsun seni her şart ve koşulda seviyorum.
    - Seni yargılamadan ve kişisel kaygılarımı dile getirmeden dinliyorum.
    - Eşimle farklı düşünsek bile senin kararlarını önemsiyorum.
    - Zaman zaman sabırsız davranmış olabilirim fevri tepkilerimden dolayı özür diliyorum.
    - Bu hayatta en çok güvenebileceğim varlık sensin ve bu güveni kaybetmek istemem.
    - Farklı kuşakların insanlarıyız ve seni bu şartlarda anlamam için bana yardımcı ol.
    - “Senin iyiliğin için” diye başlayan ifadelerimde amacım senin kendi sorumluluklarını aldığını görmek istememden kaynaklanıyor ve bu konuda sen de bana yardımcı ol.
    Ergen Ebeveyn Problemlerinden Bir Uzmandan Nasıl Yardım Alabiliriz?
    Onları bir hasta ve tedavi etmek için psikoloğa götürmek istiyebilirsiniz ama öncelikle “çocuğumla ilişkimizde bir sorunumuz var.” “Ben ve (baban/annen) bunu çözmek için bir uzmandan yardım almak istiyoruz bize yardımcı olur musun”? Şeklinde teklifte bulunabilir ve yardım almak istediğiniz uzmanı araştırırken onun da fikirlerini alırsanız bu görüşmenin ikiniz içinde verimli geçmesi için iyi bir başlangıç olacaktır. Artık günümüzde çocuk psikoloğu bulmak ve alandan bir uzmanı araştırmak referanslarını değerlendirmek ve uzmanlığı konusunda gerekli bilgileri toplamak çok kolay.https://www.doktortakvimi.com/adil-mavis linkini tıklayarak Adil Maviş’ten randevu alabilir yine aynı platformda hizmet veren ergen psikolojisi alanındaki uzmanların referans ve iletişim bilgilerine ulaşarak durumunuza katkı sağlayacak birine önce soru sorarak iletişime de geçebilirsiniz. ilk randevudan sonra devamı için nasıl bir yol izleyeceğinizi uzmanınız ile birlikte karar verebilirsiniz.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.