Şimdi Ara

Adet gecikmesi hakkında site

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aylık kanamalar yumurtalıklarda büyüyen yumurtanın çalışmasına bağlıdır. Genellikle 28 günde bir adet kanamaları olur. Bu düzen; zaman zaman hastalıklar, kilo değişimi, mevsim değişimi, stres ve diğer birçok faktör tarafından etkilenir ve adet zamanları değişebilir. Yılda bir-iki defa adet düzensizliği olabilir. Ancak adet gecikmesi senede bir-iki defadan daha sık oluyorsa, yani seyrek adet kanaması görülüyor veya uzun süreli kanama görülmüyorsa gerekli incelemeler yapılarak durumun açıklığa kavuşturulması ve tedavi edilmesi kadınların genel sağlığı açısından çok önemlidir.
    Kadınlarda adet yerine periyot, döngü, menses, regl, mens, siklus, gibi tıbbi terimler kullanılır. Halk arasında ise adetler ay hali, renkli olmak, hastalanmak gibi sözlerle tanımlanır.
    Kadınlarda normal adet dönemi; 21 ile 35 günler arasında ve ortalama 28 günde bir olmakta, 2-7 gün sürmekte ve yaklaşık 20-60 mililitre kanama olmaktadır. Yedi günden uzun, 80 ml’den fazla kan kaybı olan, 21 günden kısa aralıklarla ya da 35 günden daha uzun aralıklarla kanama olduğunda nedenlerinin araştırılması gereklidir.
    Normal adet düzeninde problemler ortaya çıktığında; sık adet gecikmesi neden olur? görme (20 günden kısa sürelerde), seyrek adet görme ( 35 günden uzun: 2-3 ayda bir. Adet dışı dönemlerde kanamalar), fazla miktarda adet görülmesi, kanama süresinin uzaması, miktarının çok fazla olması, 8-10 gün devam etmesi, günde 6-12 ped kullanılması gibi belirtiler ortaya çıkar. Adet miktarının az olması doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda, bazı özel hormonlu rahim içi araç kullananlarda normaldir.
    Adetlerin 35 günden daha uzun sürede görülmesine “oligomenore”; adet görememeye ya da en az altı ay adet olmamasına ise “amenore” denilir. Belli dönemler dışında bu bulgular normal olarak kabul edilmez. Ergenlik öncesinde, hamilelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde adet olunmamasına “fizyolojik amenore” denilir ve normaldir.
    Eğer bir genç kız 15-16 yaşına gelmiş ve hala adet görememişse, mutlaka sebepleri araştırılmalıdır.www.adetgecikmesi.net







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.