Şimdi Ara

Açık Kaynak Kod ile Ne Yaptık?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Burada bol bol konuşuyoruz açık kaynak kod ile şöyle uçulur böyle kaçılır diye. Biraz havada kaldığını düşünüyorum. Bu nedenle kendi becerdiğim işlerden örnekler vermenin olayı biraz gerçeğe yaklaştıracağını düşündüm. Neticede soyut kavramlar yerine gerçek hayatta başarılmış işleri okumak herkesin hoşuna gider diye düşünüyorum. Umarım bu bir açılış olur, benden çok daha ileri düzey Unix ve Linux kullanan kişiler de kendi tecrübelerini anlatırlar..

    Yakın zamanda uygulamayı başardığım bir işi sizlerle paylaşmak isterim. Uygulama tamamen karşılaştığımız bir sıkıntıdan yola çıkarak düşünüldü. Kurumumuzda çalışan faks cihazlarının 2'si birden arıza yapınca tüm faks trafiğimiz durdu. Bu noktada aklıma "Faks Sunucu" kurmanın ve faks trafiğini bu sunucu ile idare etmenin iyi bir fikir olabileceği geldi. Daha önceden Hylafax programını duymuştum. Önce biraz araştırdım Hylafax'ı ve ihtiyaçlarımızı hatta fazlasını karşılayabilecek yetenekte bir yazılım olduğunu gördüm (dileyenler yazılımla ilgili bilgi almak içinhttps://www.hylafax.org/ adresine göz atabilirler). Sunucu yazılımı dışında bir de istemci yazılımı gerekiyordu. Hylafax sitesinde bu konuda da yardım vardı neyse ki :)https://www.hylafax.org//content/Desktop_Client_Software vehttps://www.hylafax.org//content/Web_Based_Faxing. Bu istemciler içinde ben en çok web tabanlı AvantFax yazılımını beğendim (dileyenler yazılımın detayları içinhttp://www.avantfax.com/ ekran görüntüleri için isehttp://www.avantfax.com/screenshots.php adreslerine bakabilir). İş kuruluma kaldı. Bu iş için iş yerinde kullanılmayan atıl bir bilgisayarı ve yine kullanılmadan duran emektar Datron Faks/Modem'i kullandım donanım olarak. Merak edenler için kullanılan bilgisayarın donanım özellikleri;

    CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66GHz (2666.78-MHz 686-class CPU)
    real memory = 259194880 (247 MB)
    avail memory = 243929088 (232 MB)
    ad2: 76319MB <MAXTOR STM3802110A 3.AAK> at ata1-master UDMA100

    Görüldüğü üzere XP kurmak için bile pek tercih edilmeyecek bir makina :) İşletim sistemi olarak ise FreeBSD 6.2 kullandım. İşletim sistemi üzerinde çalışan yazılımlar,

    Apache
    Hylafax
    PHP
    Sendmail
    MySQL

    Avantfax'ın ihtiyaç duyduğu birkaç kütüphane ve yazılım da ihtiyaçlar doğrultusunda eklendi. Sonuç olarak faksları faks/modem aracılığı ile alan, pdf ve gif olarak kaydeden, faks geldiğini bir e-postaya bildiren, faks gönderen bir faks sunucuya sahibiz. Bu sayılanların yanında pek çok kullanışlı özelliği saymıyorum Avantfax web sitesinden bu özellikler öğrenilebilir.

    Bu işin maliyeti ise kullanılmayan bir atıl faks/modem ve bilgisayar :)) Aynı işi Windows ile yapmak istesek sizce ne kadar masraf yapmamız gerekirdi?

    Saygılarımla..







  • Neden havada kalsın ki? Linux ile ne yaptığınıza bağlı bir durum bu. Linux sunucularda web siteleri var ne güzel çalışıyorlar. Daha ne olsun? O kadar yoğun mail trafiği v.s Yapılmayacak birşey yok. He Windows kötümü derseniz hayır oda güzel.
    Ne bileyim gelen maillerin FreeBSD sistemde antivirüs ve spam sistemi ile önce taranıp sonra Windows ve Linux sunuculara gelmesi. Linux üzerine büyük boyutta birçok disk takarak bu diskleri ağdaki diğer makinalara paylaştırıp vermek. Disk deposu olarak kullanmak yani. İş yükünü kaldırıyor Linux. Önemli olan bu. Kde- Gnome v.s arayüzü derseniz bana çok cazip gelmiyor. Açıkçası çokda ısınamadım. Firewall olarak kullanmak mesela. Linux ile yapılabilecek çok ama çok şey var. Hep diyorum şu yeni dağıtım çıkarmak yerine şöyle linux altyapısını kullanıpta değişik işe yarar sistemler üzerine çalışsalar.

    Günlük kullanımda ise Ubuntu güzel.




  • Sanırım kendimi pek iyi ifade edemedim :)) Bu deneyimleri açık kaynak kodu kullananlar için yazalım demedim. Hiç kullanmamış birisi için bu tip deneyim aktarımları hem ilgi çekici hem de teşvik edici olabilir..
  • CYSTEIN
    guzel bir calisma yapmissin, tebrikler.

    kullandigin bilgisayar icin "Görüldüğü üzere XP kurmak için bile pek tercih edilmeyecek bir makina" demissin, ama bence xp kurmak icin iyi bir makina.
    Ama tabi bu is icin FreeBSD kurmakla her yonden daha iyi bi is yapmissin, keske daha eski bi makina kullansa idin.
    Bi fikirde ben vereyim, o bilgisayarin biosunda ayar yapip her sabah saat 7 de acilmasini, FreeBSD dede bi ayar yapip her aksam 8 de kapanmasini da yapabilirsin. Tabi fax isi 7/24 bi istir dieceksin, yinede fikir aklinda bulunsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 28 Kasım 2007; 5:21:52 >




  • :))

    Sağolasın Lancelot. Ben genel eğilimleri düşünerek böyle yazmıştım :) O/B ekran kartlı ve 256 MB bellekli bir makinaya burun kıvırıyor çok kişi :)) Bilahare sistem 7/24 çalışıyor UPS desteği ile :))

    Selamlar..
  • çok güzel ve yararlı bir yazı olmuş linux kurma ve kullanma aşamasında olanlar için çok güzel bir yazı olmuş herkes aslında böyle deneyimlerini yazsın istemişsiniz inşallah herkes paylaşırda ileride oluşabilecek bu sorunlara karşı hazırlıklı olur.bende bir soru sorayım eski bir bilgisayara(p3 500) antivirus ve firewall yukleyesek ve interneti o yönetse,yönetse dediğim her türlü virus taramasını yapsa vs böyle birşey yapılabilir mi neler gereklidir?
  • Merhabalar,

    Elbette yapabilirsiniz böyle bir sistem. Virüs tarama kısmında tecrübe sahibi değilim ancak bu tip bir makinayı internete çıkış kapısı olarak kullandım. Kullandığım işletim sistemi FreeBSD idi. Firewall yazılımı olarak OpenBSD projesinden FreeBSD projesine port edilmiş olan Packet Filter yazılımını kullanmayı seviyorum. İstediğiniz tüm özellikleri içeren sağlam, güvenli ve hızlı bir firewall PF. KAbaca yapıyı şöyle kuruyorsunuz;

    İnternet ----------------- FreeBSD ----------------------- LAN

    FreeBSD makinanızın üzerinde en az 2 adet ağ kartı olmalı. Bu kartlardan birisi internete diğeri iç ağa bakmalı. PF ile bu iki kart arasında NAT yaparak tüm trafiğin firewall üzerinden geçerek internete çıkmasını sağlayabilirsiniz. İlave olarak bu yapıya Squid ekleyip proxy sunucu (şeffaf) da çalıştırma şansınız var.

    Saygılarımla..
  • CYSTEIN
    arkadasin yazdiklarina ufak bi ek olarakta sunu yazayim:
    P3 500 de Linux bu isleri yaparken gayeeet guzel calisir.
    (xp yide kurabilirsiniz ama bu is icin hiiic tavsiye etmem )
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN

    Merhabalar,

    Elbette yapabilirsiniz böyle bir sistem. Virüs tarama kısmında tecrübe sahibi değilim ancak bu tip bir makinayı internete çıkış kapısı olarak kullandım. Kullandığım işletim sistemi FreeBSD idi. Firewall yazılımı olarak OpenBSD projesinden FreeBSD projesine port edilmiş olan Packet Filter yazılımını kullanmayı seviyorum. İstediğiniz tüm özellikleri içeren sağlam, güvenli ve hızlı bir firewall PF. KAbaca yapıyı şöyle kuruyorsunuz;

    İnternet ----------------- FreeBSD ----------------------- LAN

    FreeBSD makinanızın üzerinde en az 2 adet ağ kartı olmalı. Bu kartlardan birisi internete diğeri iç ağa bakmalı. PF ile bu iki kart arasında NAT yaparak tüm trafiğin firewall üzerinden geçerek internete çıkmasını sağlayabilirsiniz. İlave olarak bu yapıya Squid ekleyip proxy sunucu (şeffaf) da çalıştırma şansınız var.

    Saygılarımla..

    hemen makineyi tekrar toplayıp deniyorum başınız çok ağrıycak uyarmadı demeyin :) teşekkür ederim




  • ClarkConnect ->http://www.clarkconnect.com/ deneyin.Az linux bilgisi ile bile neler yapılabilir görün :)
  • Selamlar,

    Lancelot elbette Linux ile de çok iş yapılabilir :) Sana sonuna kadar katılıyorum. Ben FreeBSD tercih ettim. Neden FreeBSD diye düşündüğümde birkaç cevap verebiliyorum hemen :) FreeBSD'nin tam bir işletim sistemi olması onu sunucu olarak tercih etmemdeki en büyük neden sanırım. Linux herkesin bildiği gibi bir çekirdek projesi. FreeBSD ise tas tamam bir işletim sistemi. Geliştirilme şekli hoşuma gidiyor. Sloganı "The Power To Serv". Sunucu işlerimde FreeBSD'yi tercih etmemin en önemli nedeni bu. Stabil olması FreeBSD'yi tercih etmemdeki 2 numaralı etken. "Kur unut" bir sistem arıyorsanız FreeBSD size gerekli stabiliteyi sağlayacaktır (elektrik kesilmediği sürece :) 3 numarada paket yönetim sistemi var kesinlikle. Ports yapısını kullanmayı çok seviyorum. Yazılımları kaynak kodundan ve zahmetsizce kurmak güzel bir olay. Bağımlılıklarla falan kafanızı zorlamadan kolayca paket eklemek istiyorsanız FreeBSD biçilmiş kaftan. 4 numarada çekirdek derleme işlemlerindeki esnekliği söyleyebilirim. Sisteminizde olmayan donanımların çekirdek desteklerini kaldırarak daha formda bir çekirdek ile sistemi çalıştırabilirsiniz. 5 numarada ise duygusal nedenler var :) Unix&Linux işletim sistemleri içinde ilk kullandığım işletim sistemi FreeBSD idi.. İlk göz ağrım diyebilirim :))

    Son olarak Linux, FreeBSD ve Windows ile benden çok daha uzun süreler uğraşmış bir hocamın "Hangi işletim sistemi?" sorusuna verdiği cevabı aktarmak isterim;

    "Oyun oynamak istersem Windows , masaüstü uygulamaları kullanacaksam Linux ve Network yöneteceksem FreeBSD 'yi tercih ediyorum.."

    Saygılarımla..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CYSTEIN -- 28 Kasım 2007; 22:50:31 >




  • CYSTEIN, bir noktayı atlıyorsun:
    Tamam FreeBSD sadece bir çekirdek projesi olmayabilir, ama içerisinde birçok GNU aracı var. Aynı Linux'ta olduğu gibi.
  • Yıl 2001. Başta çikolata ve bisküvi üreten bir gıda şirketine bağlı bir kutu ve kağıt fabrikasında iç yazışmalarda kullanılmak üzere bir e-posta sunucusu kurulmak istenmiş, bunun için bir şirket ile görüşülmüş ve şirketin Windows NT ve Exchange Server ile kuracağı sistem için donanım dahil 7000$'lık bir fiyat teklifi alınmış. O zamanlar benim de stajıma denk geliyor. Bilgi işlem müdürünün bu sistemi Linux ile kurup kuramayacağımızı sormasının ardından Mandrake Linux 7.1 üzerine Postfix kurdum. Bu kurulumu yaptığım bilgisayar da bilgi işlem müdürünün "yavaş ama ne de olsa benim işimi görür" diye kendi kullandığı Pentium 166 MMX işlemci ve 64 MB RAM'e sahip bir sistemdi.

    Sonuç: Bilgi işlem müdürü daha önce Windows NT ile sunucu yapmak üzere aldıkları Pentium Pro 200' ü kendisi kullanmaya başladı. Fabrika da iç yazışmalarını yapmak için hızlı bir sisteme sahip oldu.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.