Şimdi Ara

Abd anlaşması mı Rusya Mektubu mu AB bildirgesi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Abd anlaşması mı Rusya Mektubu mu AB bildirgesi mi?


(En Son Oy Tarihi: 20.10.2019)
Giriş
Mesaj
  • Suriye konusunda ABD, Rusya ve AB nin resmi tavrı aşağıda belirtildi. Türkiye hangisine yakın ve dost olmalıdır?

    Not, tam bağımsızlık temel ilkemiz burada dostluktan behsediyoruz.

    Abd Türkiye anlaşması:

    Türkiye ve ABD, iki yakın NATO üyesi olarak bu ilişkilerini teyid eder. ABD, Türkiye'nin güney sınırına dair meşru güvenlik kaygılarını anlar.

    2. Türkiye ve ABD, kuzeydoğu Suriye başta olmak üzere sahadaki gelişmelerin, ortak çıkarlar temelinde daha yakın eşgüdüm gerektirdiğini kabul eder.

    3. Türkiye ve ABD “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” anlayışıyla, NATO topraklarını ve halklarını tüm tehditlere karşı koruma taahhütlerini muhafaza eder.

    4. Her iki ülke, insan hayatı, insan hakları ile dini ve etnik toplulukların korunmasına yönelik taahhütlerini yineler.

    5. Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda DEAŞ'la mücadele faaliyetlerinin devamında kararlıdır. Bu, önceden DEAŞ kontrolünde olan alanlarda yaşayıp yerinden edilen şahıslar ile alıkoyma merkezleri hususlarında uygun şekilde gerçekleştirilecek eşgüdümü de içerir.

    6. Türkiye ve ABD, terörle mücadele harekatlarının yalnızca terör unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereci hedef alması gerektiği üzerine mutabık kalır.

    7. Türk tarafı Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen güvenli bölgedeki tüm meskun mahal (güvenli bölge) sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacağını taahhüt eder, sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkati göstereceğini vurgular.

    8. Her iki ülke Suriye'nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğüne ve Suriye ihtilafını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun şekilde sonlandırmayı hedefleyen, BM öncülüğündeki siyasi sürece olan bağlılıklarını yineler.

    9. Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.

    10. Güvenli bölge, evvelemirde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.

    11. Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'na, güvenli bölgeden YPG'nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.

    12. Barış Pınarı Harekatı'na ara verildiğinde ABD, Blocking Property and Suspending Entry of Certain Persons Contributing to the Situation in Syria başlıklı 14 Ekim 2019 tarihli Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen yaptırımlara ilavelerini getirmeme ve Kongre nezdinde uygun şekilde çalışmalar ve istişareler yürüterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye'de barış ve güvenliğin teminine dönük kaydedilen ilerlemenin altını çizmek hususunda mutabık kalır. Barış Pınarı Harekatı 11. paragraf uyarınca durdurulduğunda, yukarıda bahsigeçen Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.

    13. Her iki taraf bu açıklamada kaydedilen tüm hedeflerin uygulanması için birlikte çalışma taahhüdünde bulunmaktadır.

    Rusya'dan gelen 17 Ekim 2019:

    1. Rusya’nın ana hedefi ABD ve Fransa’yı Suriye topraklarından çıkarmaktır. Tam da bu nedenle Rusya Türkiye’nin harekâtına karşı çıkmamakta ve bu konuda Beşer Esad’ın da uyum içinde olmasını sağlamaktadır. Moskova için Suriye meselesinin çözümü, ancak Suriye toprakları içindeki Batı orduların arındırılmasıyla mümkündür. Türkiye, bu çerçevede bu amacın gerçekleşmesine yardım eden dost kuvvet olarak değerlendirilmektedir. ABD, Fransa ve İsrail, Kürtleri (bunlara Kürt teröristler de dâhildir) destekledi, bu nedenle Türkiye’nin Rojava’ya harekâtı, Batı güçlerinin çıkartılmasını sağlayan önemli ve olumlu bir şey olarak görülmektedir. Ancak Batı [güçlerinin] çıkartılmasından sonra mültecilerin [ülkelerine] geri dönüşünü de kapsayan barışın sağlanmasındaki bir sonraki aşamaya geçilebilir. Bu, Türkiye için de önemlidir.

    2. Türkiye’nin Rojava’ya harekâtının kabul edilmesi, İdlib’deki sorunun çözümüyle bağlantılıdır. Ankara’nın kontrolündeki muhalif güçler, oyun dışına çıkarılmalıdır. En saldırganları Libya’ya gönderilebilir, ılımlılarına af uygulanacaktır. Rojava harekâtı Erdoğan’a bunu yapma imkânı vermektedir ve bu durumda Erdoğan [muhalif güçler nezdinde] bir itibar kaybına da uğramayacak, öyle ki Rojava’daki başarılı harekât onun konumunu güçlendirecektir.

    3. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye, Irak’ın da katılımıyla, Kürtleri terörist (Batıcı) ve ülkeye bağlı gruplar şeklinde ikiye bölerek Kürt meselesi konusunda ortak bir plan geliştirebilir. Rusya, aşırıcı ve yurtseverler arasındaki karşıtlığı iç çatışmaya çevirerek Çeçen krizinin üstesinden gelmiştir. Kürtler için de benzer bir senaryo gereklidir.

    4. Rusya, Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşmasını (ayrılmaya kadar) memnuniyetle karşılayacaktır ve askerî siyaset alanında daha sıkı bir ortaklığa hazırdır.

    5. Rusya, ABD tarafından yaptırımlar uygulanması durumunda Türkiye’ye ekonomik desteğini artırmaya hazırdır.


    6. Rusya, Rojava’daki belirli bir sınır şeridi üzerinde Türkiye’nin kontrolüne karşı çıkmayacaktır. Daha da ötesinde, Rusya ve Esad hükümeti, Suriye’nin kuzeyinde Türk çıkarlarının korunmasının ve Kürt terör örgütlerine karşı konulmasının yükümlülüğünü üzerlerine almaya hazırdır.

    7. Rusya, Ankara’nın istek ve çıkarlarını gözeterek Suriye’nin geleceğine dair projeleri Türkiye’yle konuşmaya hazırdır. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korumasının kabulü ve herhangi bir terörist grubun desteklenmesinin reddedilmesi bunun şatlarıdır.

    8. Moskova, tüm kuzeydoğu Suriye bölgesi (Fırat’ın doğu yakası) üzerinde kontrol sağlanması ve Batı’nın desteğiyle meydana gelen Kürt idari yapısının (ki terörizme dolaylı ve bazen de doğrudan bu yol açmaktadır) dağıtılması perspektifine sahiptir.

    9. Moskova, bölgenin istikrara kavuşmasında yaşamsal çıkarlara sahiptir. ABD ordularının varlığından arındırılacak bir sonraki en önemli ülke Irak’tır. Bu meselede de Rusya, Türkiye’yle yakın işbirliğine hazırdır (aynı şekilde İran’la da).

    10. Libya’da, Ankara’nın esas olarak Sarac’ı, Rusya’nın da Haftar’ı desteklemesine rağmen, anlaşmaya varılabilir. Öyle ki Rusya için Libya öncelik teşkil etmemektedir. Durum Mısır’da ve kısmen Yemen’de farklı. Mısır’da Rusya’nın çıkarı rejimin zayıflamasından yanadır (Putin’in Sisi ile kişisel iyi ilişkilerine rağmen). Rusya, Yemen’de resmî olarak deklare etmese de dolaylı olarak Husileri desteklemektedir.

    11. Temel hedefi gözetildiği takdirde Moskova’nın Ortadoğu’daki politikası, basit ve nettir: ABD ve AB’nin bölgeden çıkarılması. Bu temelde hareket eden herkes, Rusya’nın müttefiki olarak değerlendirilmektedir. İdeolojik bir platformun ve sömürge hevesinin olmaması, Rusya'yı tüm Ortadoğu bölgesinde uydu değil, dost aramaya zorlamaktadır. Bu, Türkiye ve bölgenin diğer ülkeleri için Rusya’yla dostluk yoluyla egemenliklerini ve bağımsızlıklarını pekiştirmek adına tarihi bir şanstır.

    12. Bölgede dikkatler yavaş yavaş Batı’nın bölgedeki son ileri karakollarına kayacaktır. Eğer Türkiye, Rusya’nın stratejik desteğiyle Arap ülkelerine ve Kürtlere dair politikalarını diğer bölge merkezleriyle mutabık kılarsa, bu sorunda herkesi tatmin edecek bir yol haritası geliştirilebilir. Önemli olan buna Batı’yı dâhil etmemektir, çünkü her yapıcı inisiyatif [o durumda] suya düşecek ve sabote edilecektir. Rusya’nın stratejisi, Ortadoğu ülke ve halklarına egemenlik ve jeopolitik bağımsızlıklarını geri kazandırmaya dayanmaktadır

    AB den gelen:

    "AB, Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusundaki tek taraflı askeri harekatını kınıyor."

    "AB Konseyi, tüm askeri harekatlara ara verilmesine ilişkin ABD-Türkiye açıklamasını not eder."


    "Türkiye'ye yeniden askeri harekatına son vermesi, birliklerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka uyması çağrısında bulunuyoruz. 14 Ekim'deki Konsey kararlarının ardından üye ülkelerin silah ihracatını askıya aldığını hatırlatıyoruz."

    Bildirgede ayrıca, "AB'nin ciddi boyuttaki göçmen kriziyle mücadele etmeye devam edeceği, bu konuda üye ülkeleri de desteklemeyi sürdüreceği" ifade edildi.

    Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle ilgili de 14 Ekim'deki AB Dış İlişkiler Konseyi'nde alınan kararların onaylandığı belirtilen bildirgede, AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile birlik içinde olduğu vurgulandı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rhodium -- 19 Ekim 2019; 23:51:8 >







  • Kurtuluş Savaşında pek bahsedilmez fakat Ruslar Türkiye ye sağlam mühimmat göndermiştir. Babasının hayrına göndermedi tabii ki fakat tüm bu yardımların karşılığı emperyalistleri ülkeden atmaktı ve ozaman bunu başardık.
    Durumun gene aynı olduğunu düşünüyorum. Emperyalizme karşı mücadele veren devletlerin dayanışması bu coğrafya da en temel ilkedir. Birbirlerine karşı çıkar gözetilse bile öncelik şu Avrupa ve Amerika denilen illeti, kan dökücüleri orta doğudan atmaktır.
    Bariz bir şekilde belli ki Amerika ve Avrupa, Türkiye'yi senelerdir oyalayıp istediği şekilde kullanmak istiyor. Her gün ekonominizi batırırım diyen bir itilaf ligi var resmen karşımızda...
    Bence Rusya ile anlaşma ortadoğuyu teröristlerden temizleme fırsatı olabilir. Nitekim Avrupa ve Amerika ile senelerdir ilişkilerimiz zaten çok kötü. Rusya ile yapılacak olan antlaşma da en kötü ekonomik yaptırım uygulanır.
    Unutmayın ki geçmişimizde de en büyük önceliğimiz bağımsız bir ekonomiye sahip olabilmekti. İyi bir önlem alınırsa yaptırımın üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.
    Hoş, dediğimizin pek bir önemi yok fakat bu tip kararları alırken muhalefetin hatta meclisin düşüncelerini de almak çok önemlidir.

    Not: Herhangi bir parti sempatizanlığım yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.