Şimdi Ara

A/C tuşu gerekli midir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
1
Favori
36.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Hocam manuel klimada gerekli otomatik klimada gereksiz.
    Otomatik klimada zaten A/C tusu manuel kullanim icin var. Auto konumundayken A/C nin gerekip gerekmedigine kendi karar veriyor.

    Ama manuel klimada A/C tusu olmasa A/Cnin gerekip gerekmedigine aracin karar vermesi gerekecek bunu gerceklestirmek icin sensorler ve buna karar verebilecek bir mekanizma lazim (kontrol modulu) ki o zamand a otomatik klima oluyor zaten.

    Hocam zaten adi ustunde
    Manuel klima: O yuzden manuel olarak sizin bu isi yapmaniz gerekiyor
    Otomatik klima: Araba sizin icin otomatik olarak yapiyor aynen dediginiz gibi

    Mesela Opel Astra H in manuel klima versiyonlarinda A/C tusu vardir. Otomatik klima versiyonlarin A/C tusu yoktur. Otomatik versiyonlarda menunun icinde A/C yi kapatma secenegi yine de vardir.
    A/C tuşu gerekli midir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 15 Ağustos 2019; 20:26:52 >




  • A/C tuşu gerekli midir?

    Şunun hakkında ne düşünüyorsun? Ben şahsen çok sıcak bir ülkede yaşadığım için ac sürekli açıktır ama yine de nadiren de olsa kapatmayı arıyorum, böyle birşey dahi olsa ben butondan yanayım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sarkihalindekal kullanıcısına yanıt
    Bu Stil bazi eski Amerikan arabalarinda var ve cok kotu bir tasarim. Klima kullanacaginiz zaman havanin hangi kanaldan gelecegini ayarlayamiyorsunuz.
  • Sanırım şurada da hata yapılıyor;
    İster ac “on” olsun ister “off” olsun, digital klima üzerinde yazan rakamlar sıcaklığı belirtmez.

    Mesela; digital ekranda min 14 ya da lo, max 28 ya da hi yazsın. Bu değerler kompresörün min ve max ısıtmadaki sınır bölgelerdir. Siz 14’e getirince 14 derece hava üflemez. Genelde 4-6 derece üfler. Ya da max 28’e getirdiğinizde 28 de üflemez. Çok daha fazla bir sıcaklık üfler. Bu rakamlar klimanın min ve max sınırlarını tanımlamak için kullanılmıştır.

    Eğer klimayı “auto” moduna alırsanız da bu tanımlama geçerlidir. Şöyle deneyebilirsiniz, bu sıcak ağustos ayında dış hava sıcaklığı gneld 30-35 derecedir. Siz klimayı 28’e ( ya da hi ) getirip auto moduna aldığınızda soğutma yapması beklenir ama gerçekte içeriyi sauna gibi yaparsınız. Ya da kış mevsiminde hava sıcaklığı 8-10 derece olduğunda klimayı 14’e ( ya da lo ) alırsanız bu sefer ısıtma yapması beklenir ama içeride donarsınız.

    Klima kapalı iken ( yani sadece havalandırma açık iken ) 28’e getirirseniz motor sıcaklığının tamamını, 14’e getirseniz ise tamamen dış hava sıcaklığını üfler. Dış hava sıcaklığı ve motor sıcaklığı farklı değerlerde ise doğal olarak üflenen sıcaklık değerleri de değişir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Otomobilgini

    Aslında gereksiz gibi gözükse de gereksiz değil.
    Ben bazen klima kullanmıyorum. Ama havalandırma çalışıyor.
    Klimayı açınca çok ciddi soğutma ve ısıtma başlıyor.
    Bazısı yakıt çok yakmasın der, araba bayılmasın der a/c'ye basmaz.
    Sonuç olarak gerekli fakat ben çift bölgeli klimayı anlamıyorum.
    Dijital klima bildiğim kadarıyla içeriyi belirlediğin sıcaklığa getirmeye çalışıyor.
    Sağ tarafı 14 sol tarafı 18'e ayarlasam araba neyi neye göre ayarlayacak merak ediyorum.
    Ben de senin gibi dusunuyordum.
    Cift bolgeli klimasi olan arac aldigimda ne gerek var demistim.
    Taa ki ben 19 derecede soguturken esimin cok soguk oldu demesi ve benim de isiyi artirmak istemeyisim sonicinda ona 22 derece bana 19 derece ufletince gerekli oldugunu anladim.
    Bunu yaptilarsa bi ihtiyac olmus ki yapmislar demeye basladim.
    Nadiren de olsa sagi ve solu farkli ısıda calistiriyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Draden kullanıcısına yanıt
    Klimayı nasıl kapatacaksın istediğin zaman



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgutozkan -- 15 Ağustos 2019; 21:23:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim arabada yok, olmasını isterdim. Bazen hava gelmesini istiyorum ama mecbur klima da açılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Klima büyük nimettir varsın 100km’de 1lt fazla yaksın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi açıdan bakarsak bakalım, talihsiz bir konu olmuş :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dijital klimanın en sevdiğim özelliği kışın ön cam buğulandığında tek tuşa basarak bir anda ön camı tertemiz etmesidir.Bu gerçekten muhteşem bir özellik.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Draden

    Sayın hocam, yazdığınız tanımlara Google üzerinden rahatça ulaşmak mümkün, yine de teşekkür ederim; ama yukarıda da defaatle belirttiğim üzere tuşun gerekliliğini sorguluyorum ve daha detaylı olarak da izah ettim yine yukarıda. Mesela fan veya klima değil. Araç klima veya fanı kendisi otomatik olarak ayarlayabilirken neden bizim manuel olarak ayarlamamız gerekiyor? Bu tuşa neden taktığımı soracak olursanız, bazen açmayı unuttuğum için ben sıcaklığın değişmediğini fark edene kadar terliyorum bile.

    Düzeltme, imla.

    Alıntıları Göster
    Çünkü dışarıdaki havayı direk almak isteyebilirim ben/ mesela yağmur yağdı akşam 20 derece ben bu kokuyu nemi istiyorum araba içinde o zaman AC ye basmam.

    Aynı şekilde yağmur yağdı hava 20 derece ama nem beni rahatsız ediyor/ o zaman ac ye başarım klima havadaki nemi de alır işlenmiş hava verir bana.

    İki durumda da konsolda 20 derece yazıyor mesela.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Konuyu baştan sona okudum,klima hakkında bildiklerimide unuttum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biride dememis mi a.c nin isitmayla ne alakasi var?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-Klima, aracı ısıtmak değil (boyle sananlar var) soğutmak,kabin havasının nemini alarak buğulanmayı önlemek ve hava kalitesini yukseltmek amacıyla kullanılır. 

    2-Klimayla soğutma işleminde soğutucu bir tür gaz kullanılır ve çokca duyduğumuz klima komprasörü bu gazın basıncını ayarlamakta kullanılır.Soğutma işlemi kabaca dışarıdan yada kabinden alınan havanın klima gazının soguttuğu soğutucudan geçirilip tekrar kabine üflenmesiyle gerçekleşir. 

    3-Klima kompresörü gücünü motorun hareketinden aldığından klima çalıstırıldığında normal olarak motor gücünde hissedilir bir düsme olur.Motor hacmi büyüdükçe ve gücü yükseldikçe bu hissedilmede azalır.Bazı klima sistemleride gücünü direkt motordan değilde aküden aldığı için güç kaybı daha az hissedilir ancak güç kaybı yinede olur çünkü elektrikli klima kompresörünün etkisiyle akünün şarj edilmesi ihtiyacı artar ve dolaylıda olsa motorun gücüne yandan ek bir ihtiyaç duyulur(Alternatör). 
    Her halükârda klima açıkken yakıt tüketimi de klima kompresörünün bu güç ihtiyacı nedeniyle artar,çünkü mesela kalkışlarda gaza daha fazla baskı yapmak zorunda kalırız. 

    4-Aslında klima olan bir araçta en açık gösterge A/C (Air /Conditioner) dügmesidir.Klimayı aktifleştirmeye yarar. 

    5-Aracında aşağidaki resimdeki veya benzeri tipte kontrol paneli olanlar araçlarının belgelerinde iklimlendirme,klima vb terimler geçiyor olsa da aslında bildiğimiz klima sistemine sahip değildirler.Ancak çoğunun elektronik olarak kontrol edilen ısıtma ve havalandırma sistemleri vardır. 

    A/C tuşu gerekli midir?

    6-Bu resimdeki ısıtma ve havalandırma (soğutma) sistemlerinin çalışma prensibi, motor soğutma kanallarından geçerken ısınmış olan motor soğutma suyunun kalorifer radyatöründen geçirilerek radyatörün ısınmasına ve bu ısınan havanın da fan yardımıyla kabin içerisine üflenmesine dayanır. 
    Kırmızı ayar pozisyonunda kalorifer musluğu açılarak radyatörden sıcak su geçişi sağlanır (ısıtma) yada mavi pozisyonda musluk kapanarak sadece dişarıdan alınan soğuk yada serin havanın kabine üflenmesi sağlanır (soğutma).İsı derecesi de ayar düğmeleri yardımıyla radyatörden geçirilen su miktarının azaltılıp arttırılmasıyla ayarlanmış olur. 

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Klima sadece havayı soğutmaz, ayrıca nemini de azaltır ve böylece konfor seviyesini artırır. Nemi alınmış havada vücudumuz terlerken daha çabuk serinler, çünkü terimiz düşük nemi az havada daha çabuk buharlaşır ve bu esnada tenimizden ısı alır. Bu sayede vücudumuz fazla ısıyı atabilir ve sıcaklığı düşer.

    Otomobillerde klimanın konforun yanında güvenlik amacı da vardır. Kışın araç içinde artan nem soğuk camlarda yoğuşur ve görüşü kısıtlar. Bu yüzden klimayı açarak içeri giren havayı kuruturuz ve iç hava nem oranını düşürürüz. Kışın havalandırmayı mutlaka ön cam defrostu ayarına getirin ki cama sıcak ve kuru hava üflesin. Klimanın evaporatörüne çarpan havadaki nem yoğuşur ve haznede toplanıp tahliye edilir. Sonra içinde motordan gelen sıcak su geçen radyatör ile ısıtılır.

    Tüm bu sistem elektrik ile devreye sokulur/çıkarılır ve ilk sistemlerde açıp kapatmak için düğme vardı. Şimdi otomatik sistemlerde klima pompasını kontrol ünitesi gerekli olduğu şekilde devreye sokup çıkarıyor. Büyük ihtimalle bazı insanlar için hem ekonomik kaygı hem de belki de bilmediğimiz farklı konfor ihtiyaçları yüzünden ileri sistemlerde dahi bu düğme ve kontrol hala mevcut. Psikrometrik tabloda herkes farklı noktayı konforlu bulacaktır...

    K.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Manuel klimada zaten gerekli ama klima otomatik bile olsa A/C tuşu gereklidir.
    Şöyle ki, A/C açıkken araç klima sistemini kullanarak havayı kurutur ve içeri öyle verir. Bu sizin klima kullanmadan dışarıdan alacağınız aynı sıcaklıktaki havadan çok daha kaliteli bir havadır.
    Yani diyelim dış ortam sıcaklığı 22 derece, A/C off olarak otomatik klimanızın sıcaklık ayarını 22 derece yaptınız. Fan hızı ve yönünü otomatikte bıraktınız. Sistem gerek motor sıcaklığını gerekse dışarıdaki havayı kullanarak içeriyi 22 derece yapmaya çalışacaktır. A/C on olarak aynı dereceyi talep ettiğinizde yine 22 derece yapmaya çalışacaktır ama bunu daha kaliteli, daha nemsiz bir hava ile yapacaktır. Eğer ki içerideki nem durumuna göre klima kompresörü otomatik devreye girsin derseniz de bunun için ayrı bir sensör gerekecektir. Ayrıca yerli yersiz klima sürekli devreye girip çıkabilir.

    Mesela ben kışın dahi A/C on olarak kullanırım. Sıcak havayı dahi A/C on olarak alırım çünkü daha kuru, nefes alması daha rahat bir hava veriyor içeri. Benim burnumda içten biraz eğrilik var, hava kalitesi beni direkt etkiliyor ve bunu daha iyi fark ediyorum. Ayrıca camların buğu yapacağı koşullarda, mesela yağmurda ıslak ayakkabılarla arabaya bindiğinizde v.b buğu çözmeyi açıp komple cama hava vermek yerine, A/C on olarak sıcak havayı kabine verdiğinizde camların buğusunu gene çözüyor, buğu oluşumunu da önlüyor.

    Kısaca A/C on tuşunun bulunması daha özel durumlarda kontrolü size bırakır. Otomatik klimanız varsa, A/C on yapın ve unutun. Zaten gerekli durumlarda A/C on bile olsa, araç kompresörü yer yer devre dışı bırakabiliyor (Mesela tam gaz hızlanmalarda, stop/marş esnasında v.b).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hemican

    Bu Stil bazi eski Amerikan arabalarinda var ve cok kotu bir tasarim. Klima kullanacaginiz zaman havanin hangi kanaldan gelecegini ayarlayamiyorsunuz.
    Benim aracım, 2002 Gmc Safari. Haklısın, seçim şansı malesef yok...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Araç içi sıcaklığı ıstedıgınız derecede bıle olsa nem denen faktörü göz onune alırsanız klıma ile 25 dereceye getırılmıs oda ıle kendı halıne 25 derecede duran odayla çok fark olacaktır. Nemlı 25 derece odada veya arabada o sıcaklığı 27-28 derece hissetmeniz çok muhtemel. Bir süre sonra nefes alamaz gibi olursunuz sıkıntı basar. Otomatik veya dijital klimalar nemle hissedilen sıcaklığı ölçemezler ölçebildikleri sadece net iç ısının kaç derece olduğudur. Sizin içeriyi ferah bir şekılde ıstedıgınız ısıya düşürmenizin tek yolu havayı kurutarak nemi ortadan kaldırıp soğutmaktır. Bunun içinde A/C tuşuna her ne şartta olursa olsun ihtiyacınız vardır.
  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten bir cok otomatik klima da iceride nem sensoru de var. Eger icerisi cok nemli olduysa kompressoru devreye sokarak nemi duzenliyor. On camin bugu olmasini da onluyor, iceride ki nemi olcerek. Auto konumunda yazinda kisinda hic bir zaman nem olmuyor. Auto konumunda tutarsaniz kompresor devreey girip cikiyor sadece hizlanma falan degil. Icerisi yeterli isiya gelince cikiyor, sonra tekrar giriyor vs. Yani aslinda sizin manuel olarak bahsettigniz her seyi auto konumunda yapiyor.

    Zatenn bazi araclarda A/C tusuna basarsaniz Auto konumundan cikiyor arac manuele geciyor. Auto konumundayken A/C ye manuel olarak mudahaele ederseniz zaten onun otomatik yapmasini engellemis oluyorsunuz.

    Tabi bazi araclarda uygulama cok basarili bazilarinda orta seviye. Mesela F30da baya basarili, aldigimdan belli manuel moda gecirme ihtiyaci hissetmedim yaz kis Auto da duruyor. Ama manuel moda gecirmek zorunda kaldigim araclar oluyor bazen cok hizli ufluyor vs.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.