Şimdi Ara

3d yazıcı baskı problemi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba ender 3 s1 modelini aldım ilk 2 3 baskım güzel gitti kutudan çıkan kendi filamenti ile aldım baskıları

    2 gün önce microzey marka pla filament aldım bi baskı denemek istedim fakat ne yapsam olmadı baskı ilk katman hep bozuk çıkıyor brim atarken bir kenarı şeffaf eksik çıkıyor


    Yatak ayarımı kağıt ile 4 tane civata ile güzel bir şekilde yapıyorum ardından oto kalibrasyon yapıp baskıya öyle başlıyorum

    Sıcaklık 200-210 derece

    tabla 60 derece

    Fan ilk katman kapalı

    Yazdırma hızı 50

    Nerde hata yapıyorum yardım eder misiniz

    3d yazıcı baskı problemi







  • Yok mu bilir kişi ?
  • İlk katman için çok büyük bir hata değil.

    Tabla ısınınca bükülür, genleşir. Tablayı baskı öncesinde tabla ayarı yapmak için önce ısıt sonra kağıtla vida ayarını yap. Tablayı 60 dereceye çek, nozulu 100 dereceye çek.

    Eğer tabla eğilmesi ilk katmanın yapışmasını engelleyecek kadar çoksa tablaya çamur gibi prit sür. Priti ezerek plastiği yapıştıracaktır. Sonra yazdırdığın parçanın altını diş fırçası, diş macunu ile fırçala.


    Ben klipper ile çalışan yazıcılar kullanıyorum, adaptive z mesh özelliği var. Tablanın farklı noktalarının yüksekliğine göre yazdırırken sadece x-y değil Z ekseninide hareket ettirerek parçayı mükemmel çıkarıyor. Klipper yüklemek için araştırma yap.


    3d yazıcı baskı problemi


    Tablanın ortası çökük, kenarlar yüksek bir halde resimde.

    Klipper ile birkaç ekleme ile kaymak gibi baskılar alabilirsin.





  • Hocam önceliklr cevabınız ve tavsiyeniz için teşekkür ederim, az önce manuel tabla ayarı yaparken birşey fark ettim.

    Ön taraftaki vidaları kağıt yardımı ile ayarladım ardından arkadaki vidaları ayarladım, ayar doğru mu diye kontrol etmek için tekrar Ön tarafın vidalarq kağıt koyduğumda kağıt nozzlun altına girmedi yani Ön tarafı yapınca arka, arka tarafı yapınca önün ayarları kaçıyor sanırım

    Bunu nasıl çözebilirim?

  • Tekrar vidayla oynayacaksın. Vidalarla oynarken nazikçe, çok çekiştirmeden vidaları sıkman önemli. Elindeki yazıcının tablası tek bir ray üzerinde gittiğinden sağa sola zaten oynar.

    Yine belirtiyorum sonraki katlarda ayrılma yoksa dert değil.


    Senin sisteminde önce arka vidaları düz hale getir. Sağ sol çizgisi düz olduktan sonra ön vidaların sağ sol ayarını düz hale getir. sonra sağ tarafta kontrol et düz ise solu aynı şekilde kontrol et, değilse sağ tarafın ön vidasıyla yüksekliği ayarla, ön taraftaki vidaları yeniden kontrol et.


    Bu işlemleri 2. veya 3. seferde ancak düz hale getireceksin.

    Sonra orta kısmı kontrol edeceksin.

    Orta kısımda kağıt sıkışıyorsa ilk katman yüksekliğini artır,

    3d yazıcı baskı problemi


    kağıt gevşek kalıyorsa ilk katmanın plastik sürme yüzdesini artır.


    3d yazıcı baskı problemi




  • Hocam adamın dibisin sen, allah razı olsun dediklerini uyguladım benim için gayet iyi derece bir baskı aldım. Uğraştığın ilgilendiğin içn tekrardan teşekkür ederim.

    Baskıyı aldıktan sonra şöyle bir sorunla karşılaştım, dikiş izi mi geri cekmeyle alakalı mı tam anlayamadım bunun sebebi nedir bir fikriniz var mı ?

    Modelin her bölgesinde nokta nokta çıkıntılar var

    3d yazıcı baskı problemi


    3d yazıcı baskı problemi




  • Filamentin nemli olabilir. PLA kullanıyorsan 45 derecede 8 saat kurutmaya bırakman gerekiyor.

    Geri çekmede bu kadar fark olmaz. Dikişleri bir noktada biriktirmiş. Arada gözüken pütürler nemli filamentin içindeki suyun aşırı sıcakta patlamasından olur.


    Test kulesi bastırarak başla:



    3d yazıcı baskı problemi
    3d yazıcı baskı problemiwww.thingiverse.com
    Temperature Calibration Tower by m4RT1n
    https://www.thingiverse.com/thing:1478258

    Bu kulenin kodu farklı sıcaklıklarda yüzeyin en iyi çıktığı sıcaklığı belirlemek içindir. Kod içerisinde her katı farklı sıcaklıkta bastırır. Kuledeki en iyi yüzeyde yazan sıcaklıkla PLA baskı sıcaklığını değiştir.



    Gerçekten şahane baskı almak istiyorsan dediğim gibi, yazıcının kartını klipper firmware e çevir. Bunun için ek olarak bir raspberry pi gerekiyor. Klipper ile input shaper dediğimiz bir test çalıştırırız. ADXL345 entegresini yazıcı kafasına takarız. Matorların en iyi titreşim modelini bulur, bu modele göre tüm hareketleri yeniden tasarlar. Sonuç şahanedir. Yazıcının titremesinden kaynaklanan kaymaları hesaplar, düzeltmeleri hesaplar ve ona göre hareketleri yollar.



    3d yazıcı baskı problemi


    Bak bu resimdeki baskı VORON Stealthburner yazıcı kafasının bir parçası. Yeni bastım. Yüzeydeki pürüzler neredeyse sıfır.


    Sıcaklık kulesi baskısından sonra en doğru sıcaklığı ayarladıktan sonra yine bozuk sonuç verirse filamenti kurutmayı dene.


    Bir ayar daha buna etki edebilir, Filament sürme oranlarını diğer ayarlarda da artırmış olabilir misin? İlk katman dışında diğer yerlerde artırmışsan bu kusmayı yapabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goçhisar -- 19 Kasım 2023; 14:20:23 >




  • Hocam 3d yazıcı konusunda yeniyim daha 1 hafta oldu dediğiniz klipper mevzusunu yapmakta kendime pek güvenim yok makineyi bozarım diye korkuyorum, internette de adam akıllı bir makale bulamadım bu konuyla ilgili çok farklı terimler var kafam karma karışık oldu

    Dediğiniz kuleyi deniyip geliyorum hemen :)

  • goçhisar kullanıcısına yanıt

    Hocam dediğiniz gibi filament nemli sanırım, az önce kuleyi basmak için yazıcımın yanına gittiğimde filamentin kendi kendine kırıldığını gördüm

    3d yazıcı baskı problemi
  • Hızlı nem alan PLA filamentler yapar. Aynı filamenti kullanmaya devam etmek istiyorsan bir nem alma kutusu içinden kullanmalısın. ABG firmasının filamentini bul onu dene. Yerli filamentler arasında en rahatı, nem almaya dayanıklı PLA filamentleri var. Neon Yeşil, mor renklerinin içindeki renk pigmentleri nem almayı önlüyor.


    PLA yerine PETG veya ABS filament deneyebilirsin. PETG rahat basılır, ABS için yazıcının çevresini 30 dereceye çıkartman iyi olur. PETG ve ABS fena koku yapar.


    PLA kırılması nem alma işleminden sonra geçer. Nemliyken çubuk makarna gibi kırılır. Ama yinede mısır nişastasından yapıldığı için dayanımı düşük, nem alması yüksektir. Düşük sıcaklıkta eridiği için giriş seviyesi 3D yazıcılarda popülerleşti.

  • Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, acemiliği atmak için microzey marka pla almıştım internette araştırdığım kadarıyla porimayı tavsiye ettiler porima alacaktım o zaman dediğiniz gibi abg marka alıp deniyim. 10 20 cm arası figürler yapmak istiyorum dediğiniz petg figürler için olumsuz bir durum yaşatmaz değil mi ?

  • goçhisar kullanıcısına yanıt

    Son bir şey sorucam sizi de soru yağmuruna tuttum kusura bakmayın

    Hareket ayarlarım böyle iyi mi böyle kalmalı yada bir tavsiyeniz var mı


    3d yazıcı baskı problemi
  • Bu değerlerin hepsi yazıcıya, filamente, sıcaklığa özel olarak ayarlanması gerekli. Farklı bir filamente geçtiğinde bile test baskısı yaparak uygun değeri bulman gerekiyor.

    Mesela filamentin baskı sıcaklığını 190 dereceden 220 dereceye çıkardığında iki boş alan arasında giderken iplikçikler bırakır. Bu ipliklenmeyi kaldırmak için filament geri çekmeyi ayarlarsın. Fazla geri çekme verdiğinde dikişler arası açık kalır düşürürsün.



    www.thingiverse.com
    3D Benchy by EKPRINTINGLABS
    https://www.thingiverse.com/thing:5666979


    en çok kullanılan test baskısı bu gemicik. Kapı boşlukları arasında ipliklenmeler varsa geri çekmeyi artırırsın mesela. Aynı firmanın aynı renkte filamentini kullanıyorsan aynı ayarla devam edersin.





  • goçhisar kullanıcısına yanıt

    Hocam kuleyi denedim fakat sayılar kesik kesik oldu anlayamadım sebebini. 195-200 arası güzel gibi duvarlarda.

    Gemi modelini de indirdim birazdan onu deneyeceğim teşekkürler :)

    3d yazıcı baskı problemi


    3d yazıcı baskı problemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheReaction -- 20 Kasım 2023; 0:9:36 >




  • Nozul ısıtma bloğunda bir adet ısıtıcı fişek ve yanında küçük bir sıcaklık okuma direnci var. O direncin düzgün okuma yapmıyor. Beyaz termal macun ile o direncin yuvasının içini doldur sonra direnci geri yerine tak. 300 derece üzerinde dayanabilen tipteki termal macuna ihtiyacın var.


    Sıcaklık senin ayarladığından daha yüksek olmasına rağmen düşük okuyor. PLA sıcaklığı 240 derece üzerine çıkarsa kömürleşir ve nozulu tamamen tıkar hatta bu kömürleşen plastik zımparalayarak deliği genişletir, iç yüzeyinin kayganlığını ortadan kaldırır. Zamanla plastik akışı bozulur. Onun için bu sıcaklık okuyan NTC sensörünün metale bir taraftan tam temas etmesi, diğer taraflarında termal macunla kaplanması önemli. Plastik bir yerde 180 dereceyle basılırken başka yerde 230 dereceyle basılırsa o resimdeki gibi bir kule oluşur.

  • Hocam dediğiniz parça bu sanırım değil mi ?

    3d yazıcı baskı problemi

    Tam olarak termal macunu nereye sürücem anlayamadım

    Direkt parçanın yenisini alsam daha mı iyi olur acaba ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheReaction -- 20 Kasım 2023; 17:54:14 >
  • NTC sensör ince kablolu küçük olanıdır. Kalın kablolu, daha kalın olanı ısıtıcı.

    Parça bozuk değil, ısı teması kötü. Her ikisini de termal macunla kaplayabilirsin. Isıtıcı daha hızlı ısıtma yapabilecek hale gelir, sensör doğru okuma yapmaya başlar.


    Zamanla birçok problemle karşılaşacaksın. Yazıcı ayarlama ile ilgili epey video izlemeye şimdiden başla. Keşke K1 alsaymışsın. Daha az ayarla acemileri uzun süre idare edecek bir yazıcı. Bu hatalı ayarlamalardan dolayı bozacağın parçaları değiştirmeye harcayacağın para K1 parasını geçecek.

  • Dediğiniz yazıcıya k1 e bakınca s1 den soğudum resmen, şuan bunu nasıl satabilirim onu da bilmiyorum çünki 1 haftalık makineyi satıyorum diye herkes şüphelenicek ve sanırım aldığım fiyata satanayacağım gibi duruyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.