Şimdi Ara

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (252. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.921
Cevap
190
Favori
288.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 250251252253254
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler. Kablolar kesinlikle doğru takılıydı, hata yapmadım o konuda. Sanırım soğuk lehim vardı ekranda yazıcıdan gelen titreşimler sonucu oluşmuş, ben yazıcıyı çalıştırınca temassızlık yüzünden bir şeyler ters gitti ve bazı parçalar bozuldu.

    Ekrandaki tüm lehimleri yeniledim. Rampsa takılan LCD aparatı dahil, kablolarda da hiçbir sorun yok. Ekranı PCB den ayırdım, kısa devre var mı diye baktım, görsel olarak tamamen sorunsuzdu. Sonra ekranı geri taktım lehimleyerek. Bu sefer ekranda küçük bir kısım bozuktu sadece, potansiyometre falan çalışıyordu ama bu sefer x ve y hareket etmiyor, şuraya git diyorum 1mm gidiyor sonra duruyor, motoru sabit tutuyor yerinde, z ekseni çalışıyor sorunsuz. Ekran kesin bozuldu, ona şüphe yok artık ama sanırım lanet olası ekran arduinoyu yanında götürdü. Şimdi ekranı komple söktüm. Bilgisayara bağlıyorum görmüyor, ekransız bir marlin atmaya çalışıyorum atmıyor. Bu gözler ne sorunlar gördü, neler düzelttim, başka insanların yazıcılarını tamir ettim, soğutma fanının gücünü endstopun 5 voltundan alıp meganın voltaj regulatörünü yakan gördüm ama böylesine bir saçmalık daha görmedim. Biraz daha uğraşayım, arduinoyu rampsten söküp öyle yazılım atmayı deneyeyim.




  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Yaşadığım durumu anlatayım benden daha şanssız bir durum yaşayan yoktur sanırım, üzerimde yünden bir kazak ve ayağımda terlik varken LCD ye dokundum anında bende biriken statik elektrik LCD ekranı etrafındaki metalden yazıcıya geçti ve arduino regülatörü + LCD pixelleri yandı. Bu gibi sorunlar ne yazık ki yaşanabiliyor. Sadece regülatör patlamış ise size ücretsiz bir regülatör göndereyim ?
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Regulator teklifi için çok teşekkürler, bende de bir sürü ekipman var aslında regulator vb, zaten regulatör yanmamış, üzerindeki çip bozulmuş. Yazılım yükleyemedim hiç bir şekilde. Daha önce de başıma gelmişti, arduino Uno ile yeni bootloader atmıştım megaya, bu şekilde düzelmişti mega ancak bu sefer olmuyor.

    Bana tavsiye edebileceğiniz ramps harici fiyatı yüksek olmayan (max 150tl) bir kaliteli kart var mı? MKS falan iş görür mü? Yoksa yeni arduino mega alıp ramps e aynen devam mı edeyim? Şimdilik ekran almayacağım, octoprint ile idare ederim.
  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    MKS kartlar iyidir ama iyi bir satıcıdan almak lazım. Makerbase firması iyidir.



    Mks gen L yada mks 1.4 kullanabilirsin.



    http://s.aliexpress.com/IrUn67fM

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Tamamdır, mks kartlara bakayım en iyisi. Yardım için teşekkürler.

    Ekleme: Hasarın bilançosu artıyor malesef. Arkadaşın abbas yazıcısında denedim, 2 tane Tmc2130 sürücü mefta olmuş, rampsi test ettim, onda bir sıkıntı yok. Bir arduino mega ile çözülecek gibi duruyor en azından çalışabilir hale gelmesi a4988 ya da drv8825 sürücülerle. Neden x ve y deki tmc2130 lar yandı anlam vermek mümkün değil, z ekseninde 1 tane tmc2130 daha var, o sağlam kalmış, extruder da a4988 var, o da sağlam kalmış. Umarım daha fazla hasar çıkmaz, cidden olacak iş değil. Uzun süre LCD takmam artık bu olaydan sonra.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 30 Ocak 2018; 23:29:58 >
  • Selamlar, dostlar. ANET A6 kullanıyorum. Yazıcının üfleyicede materyel birikiyor ayrıca materyal çok akışkan oluyor..


    |3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021
    |3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021
    |3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021




  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

    Yazıcınızın nozzle ile tabla arasındaki mesafeyi iyi ayarlayın. Akıtılan malzeme düzgün yapışmıyor gibi gözüküyor.

    İlk 3-5 katmanda parçaya üfleyen fanı kapatın.

    Kolay gelsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusuforhan

    Selamlar,

    Yazıcınızın nozzle ile tabla arasındaki mesafeyi iyi ayarlayın. Akıtılan malzeme düzgün yapışmıyor gibi gözüküyor.

    İlk 3-5 katmanda parçaya üfleyen fanı kapatın.

    Kolay gelsin.

    Tabla daha önce de böyleydi ama sorun olmuyordu. Sonra birisi makineyi kurcaladıktan sonra böyle oldu.

    Üfleyicinin üflediği madde gereğinden fazla akışkan oluyor, daha önce böyle bir şey yoktu. Bu yüzden üfleyicinin ucunda materyal birikiyor.
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Eğer eriyen filament fazla akışkan ise ısıyı düşürmek çözüm olacaktır.
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Yusuf Beyin dediği gibi nozzle tabladan çok uzakta ayarlanmış gözüküyor. Z endstopu yerinden oynamış olabilir. Nozzle ı ısıttıktan sonra home yapın ve nozzle tablaya ne kadar uzaklıkta bir bakın, z ekseni 0 dayken nozzle ile tabla arasına bir kağıt koyun ve nozzle kağıda hafiften değiyorsa nozzle ayarı iyi demektir. Ayrıca filament gerçekten çok akışkan bir halde ise hotend termistörü yerinden oynamış ve biraz dışarı çıkmış olabilir, bu nedenle hotend gerçekten olduğu sıcaklığın altında gözüküyor olabilir, onuda bir kontrol edin en iyisi. Kolay gelsin.


    Ekleme: Bu arada geçici bir arduino mega alıp yazıcımı drv8825 sürücüler ile çalışır hale getirdim ve çinden MKS Gen L ve 5 tane tmc2130 siparişi verdim, şu an bir firmada indirim var ve ikisi toplam 42.5 dolara geldi, satıcı 38 dolar üstüne 1 dolar indirim veriyor ayrıca, hakikaten çok ucuza gelmiş oldu.
    https://tr.aliexpress.com/item/Support-A4988-DRV8825-TMC2100-LV8729-Controller-PCB-Board-MKS-Gen-L-V1-0-Integrated-Mainboard-Compatible/32840529358.html

    İndirim 12 saate bitiyormuş sanırım, isteyen varsa kaçırmasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 1 Şubat 2018; 22:29:11 >




  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Selamlar, bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Neden TMC2208 yerine 2130 seçtiniz bilgilendirebilir misiniz?
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Merhaba, açıkçası triminac serisi tmc2100 ile meşhur oldu ama steathchop modunda yani en sessiz modda step kaçırmasından şikayetçiydi insanlar. Tmc2100 lar kendi başına çalışıyordu bir a4988 gibi yani tak çalıştır. Tmc2208 ve 2130 kendi başına değilde dışarıdan detaylı ayara izin vermesi için tasarlandı (ayrıca standalone modu da var, tmc2100 lar gibi kendi başına da çalışabiliyor) ama tmc2130 SPI pinleri üzerinden ayarlanırken tmc2208 Uart üzerinden başka bir karta ihtiyaç duyarak ayarlanıyor ve bu nedenle camiada tmc2208 kullanımı çok az. Zaten bu kartlar için bilgi çok az var bir de tmc2208 alarak iyice işi zora koşmak çok saçma olurdu. Ayrıca tmc2130 peak amper olarak daha yüksek ve coolstep, stallguard, dcstep adında üç modu daha var. Motor üzerindeki yükü tespit edebilmesi gibi şeyler var, örnek olarak tmc2130 u extrudera takıp marlini düzgün ayarlayarak ekstra hiçbir şeye gerek duymadan filament sensörü yapılabiliyor, filament bitince motora daha az yük bindiğini anlıyor alet ve filament bitti diyor. x ve y için endstop kullanmadan eksenin sonunu bulabiliyorsunuz. Örneğin x gidiyor dibe doğru endstop yok ama, eksenin sonuna değdiği zaman anlıyor motora daha fazla yük biniyor ve step kaçırmadan o değme anını endstop gibi kullanıyor. Bu endstop olayının hassasiyetleri var tabiki her motor aynı olmayacağı için. Daha marline eklenmeyen ama eklenmek üzere olan bir özellik daha var (şu an prusa mk3 de var), x ya da y step kaçırırsa tmc2130 bunu anlıyor ve x ve ye için home yapıp baskıya aynen devam ediyor. Güzel özelliklerden biri daha motorun akım ayarını direkt marlinden girebiliyorsunuz potansiyometre ile uğraşmadan. Motorlar sabir dururken, özellikle z ekseni için motoru sabit tutma sırasında akımı istediğiniz miktarda kısabiliyorsunuz, sabit %50 olarak geliyor. Tmc2130 u standlone modunda kullanırsanız yine potansyometre ile yapmak gerekiyor ve bu ekstra özelliklere sahip olunamıyor.

    Yani tmc2130 lar sessiz olmasının yanında aşırı iyi sürücüler. Ben Zaten ben bir kaç aydır tmc2130 kullanıyordum, bu nedenle bildiğimden şaşmadım yine tmc2130 aldım. Hatta bu konuyla ilgili türkçe kaynak çok az olduğu için bir tutorial mı hazırlasam diyorum yeni sürücülerim gelince. Birkaç ay önce ilk aldığım zaman bu sürücüleri ingilizce kaynak bile yoktu neredeyse, var olan tutoriallar watterott firmasının tmc2130 ları içindi ve çinden alınan tmc2130 lar ile uyumsuzdu. Kendi kendime zar zor hallettim standlone modunda çalıştırmayı, şimdi ise yabancı kaynaklar çok fazla var.




  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Spi ve uart dışında bir fark yok sanırım ikisi arasında. Bahsetmiş olduğunuz akım olayları ikisinde de var diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin.



    Türkçe bir kaynak harika olur elbette. Buraya da eklerseniz kalıcı olur. Açıklama için teşekkür tekrar teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Standalone modunda kullanım için tmc2130 ve tmc2208 aynı kart sayılabilir, akım olayını marlinden ayarlamak ikisinde de var, haklısınız o konuda ama ekstra özellikler işin içine girince tmc2130 çok daha üstün bir kart oluyor. Yeni tmcler çinden gelince onları spi moduna ayarlayıp güzel bir tutorial yapar buraya yazarım aşama aşama.
  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Detaylı anlatımınız için teşekkürler. Daha önce kafama oturmamıştı, sizin anlatımınızla daha iyi anladım farklarını.
  • Merhabalar, bütün 3D yazıcılarla alüminyum ile baskı yapılabilirmi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ebarbak E kullanıcısına yanıt
    Alüminyum ile baskı derken ne kastediyorsunuz daha detaylı açıklayabilir misiniz.
  • Öncelikle dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkürler ederim. 3D yazıcılarla alakalı Bilgi sahibi değilim, yanlız bu makaraların alüminyum olanları var. Bu alüminyum makarayı eriten 3d Yazıcılar farklımı ? Mesela 1000 tl’lik yazıcıyla da bunu yapabilirmiyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ebarbak E kullanıcısına yanıt
    Yapabilirsiniz ancak sonuç olarak elinizde aluminyum bir ürün olmuyor. Çünkü makaralara sarılı olan filamentin içeriğine %10-%30 aralığında aluminyum tozu katılıyor. Yani geri kalan malzeme yine plastik. Ortaya çıkan ürüne bir miktar aluminyum özelliği katmak için bu tip katkılı filamentler üretiliyor. Bu filamentlerin kullanımı sırasında çelik nozzle kullanmak gerekiyor çünkü ciddi bir aşındırıcı kuvvet oluşturuyor ve nozzle'a zarar veriyor kısa zamanda.
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Yani alüminyum kadar sağlam olmayacaktır, çok teşekkürler Yusuf bey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 250251252253254
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.