Şimdi Ara

3 yollu crossover yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
3.372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Özel bir kabin tasarlamayı düşünüyorum kesimleri lazer de yapılıp hi end tarzı bir tasarım olacak ve tasarımını 3D olarak kendim yapacağım. Fakat Crossover ihtiyacım olacak
    Bilgisi olan yardımcı olabilirse sevinirim.
    3 yollu bir crossover lazım fakat bulamıyorum, bu sebebten kendim bunu yapmak istiyorum. Bu konuda bilgisini paylaşabilecek ve yardımcı olabilecek birisi varsa çok memnun olurum.



  • merhaba hocam. yapacağınız kabinde kullanacağınız hoparlörlere göre crossover almak-yapmak daha mantıklı. kaç hz de kesme yapcak kaç ohmluk hoparlörlerden oluşacak vs gibi etkenler var. ebayda tipinden kaliteli görünen bir sürü crossover devre var. onları almak daha kolay ve ucuz olabilir malum devreyi yaparken bobinlerin bulunması veya sarılması düzgün verim tutturulması büyük sıkıntı. eğer anfiyide kabin içerisinde düşünüyorsan onuda kendin yapacaksan aktif crossover devreli bass için bir anfi, mid için bir anfi ,tiz için bir anfi yapabilirsin. mesela edifier r2700 de entegreli anfi vardı sanırım d sınıfı bunda kanalları ayırmışlardı 1 kanalı tize bir kanalı bass bir kanalı mide tabi bu çıkış entegresini süren preamp-crossover gibi bir entegre daha vardı.
    pasif crossover lazımsa alttaki linkten bakabilirsin. ama önce nasıl bir kabin yapacaksın hangi hoparlörlerden oluşacak onu tasarlaman lazım.

    http://www.ebay.com/bhp/3-way-speaker-crossover




  • Teşekkürler
    Hoparlörleri aldım fakat hoparlörlerin teknik parametreleri yok o yüzden pek fazla birşey hesaplama durumu olamıyor.
    Zaten bu ilk projem olduğu için açıkçası çok prof olamayacak o yüzden ilk projede buldugum materyallerler birşeyler üreteceğim hem amatörlüğüm bir nebze olsun gidecek.
    Fakat düşündüğüm ikinci proje hi end bir ürün olması için çalışacağım. sürücüler olsun daha kaliteli ve parametreleri olan ürünler olacak bunlara göre kabin liresi tasarımı hesaplanıp crossoverler hesaplanacak, Kabinin kesimi lazer de olup mumkun oldugu kadar az ek yeri olmuş olacak ve tahmınımce de ağır olacaklar. Yani işin özü ikinci sisteme ciddi maddiyat ta gideceğini düşündüğüm için bu ilk sistemim biraz bana tecrübe sağlayacak birşey olmuş oluyor.

    Bu sebepten ilk sistemde bulabildiğim sürücü ve devreler kullanılacaktır.

    Bir de aktif subwoofer için 3 odalı bir bandpass kabin de tasarladım bu konu hakkında da yardım isteyeceğim. Tasarım şu an Autocad te ciziliyor kaba taslak birşeyler kararlaştırdıktan sonra catia yada Unigraphics programlarından biriyle 3 boyutlu olarak tamamlayacağım..
    Bu aşamada bu işte tecrubeli arkadaşlardan tasarımdaki eksiklikler açısından fikirlerini de bekleyeceğim.
    En kısa zamanda resim eklemeye çalışsacağım.




  • erkutgoymen E kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarı ile bir hayli emek sarfedeceksiniz.

    Kullanmayı düşündüğünüz hoparlörlerin Thiele-Small parametreleri elinizde yoksa bunları kendiniz hesaplamanızı öneririm. Bunun için bir bilgisayar ve multimetreye ihtiyacınız var. Olağanüstü zor bir şey değil. Bir kere oturttuktan sonra en fazla yarım gününüzü alır. İnternette bu konu hakkında malzeme bulabilirsiniz. Örneğin:http://sound.westhost.com/tsp.htm Buradan başlayabilirsiniz. Bir de ses frekans üretici yazılıma ihtiyacınız olacak. İnternette çok sayıda var. Bunlardan biri:http://www.linearteam.dk/?pageid=winisd

    T/S parametreleri olmadan üreteceğiniz kabinin başarılı olma şansı çok az.

    Hazır crossover konusunda ülkemizde temin edilebilen Eminence ürünlerini tavsiye edebilirim:http://www.eceelektronik.com/tr/urunler/ses-sistemleri/kabin-hoparlorler/eminence?limit=50&limitstart=50
    Diğer bir seçenek e-bay tabii...

    Başarılar dilerim.




  • Tesekkur ediyorum.
    Bu ise emek harcamaya karar verdim kismetse uzun bir surecten sonra ömurluk bir hoparlor yapacagim.
    Fakat ben surucu olarak philips hoparlor lerde kullanilan hoparlorlerden aldim. İnternette de satiliyor ancak acikcasi bu suruculer kalitelimidir, yani o kadar hesap kitap yapip tasarim yapip onlari lazerde kestir ugras, bu suruculer icin degermi acaba yoksa farkli suruculer mi kullanmam gerek. Cunku isin en buyuk emek harcanacak kismi kabinin uretilmesi. O yuzden bu konuda da fikrinizi ogrenmek isyiyorum. Amacim ortalama 100 watt rms lik bir receiwer ile bunlari kullanmak belki bu receiwer biraz daha guclu olqbilir.
    İleride hoparlerler patladigi yandigi zaman tekrardan kabin tasarlamak derdi de olmamali

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkutgoymen E kullanıcısına yanıt
    Kullanmayı düşündüğünüz hoparlörler internette de satılıyorsa sanırım bir link verebilirsiniz.

    İlk kabin tasarımınızda 2 yollu bir kabin denemenizi öneririm. İyi netice almak daha kolaydır.

    Kullanacağınız amplinin fazla güçlü gelmesinden çekinmeyin. Hoparlör zorlandığı zaman kulağınız duyar ve sesi kısarsınız. Tehlikeli olan düşük güçlü ampli kullanmaktır. Ev kullanımında genellikle hoparlörlerin düşük güçlü ampliler ile yanma olasılığı daha fazladır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Kullanmayı düşündüğünüz hoparlörler internette de satılıyorsa sanırım bir link verebilirsiniz.

    İlk kabin tasarımınızda 2 yollu bir kabin denemenizi öneririm. İyi netice almak daha kolaydır.

    Kullanacağınız amplinin fazla güçlü gelmesinden çekinmeyin. Hoparlör zorlandığı zaman kulağınız duyar ve sesi kısarsınız. Tehlikeli olan düşük güçlü ampli kullanmaktır. Ev kullanımında genellikle hoparlörlerin düşük güçlü ampliler ile yanma olasılığı daha fazladır.

    Aldığım hoparlerlerin 2 tanesi bu ilandaki ortası komple beyaz olanlar 16 cm birde 10 cm lik yine aynı philips yedek diye satılan çift mıknatıslı 10 cm lik elimdeki fransız evidence lerden daha iyi ses veriyor. yanı evidencelerden daha iyi ses vermesi iyi oldugu anlamına gelir mi birde bu bahsettıgım 16 cm likler nasıldır.
    Yine aynı ilandaki 16 cm lik kevlar olan hoparlörler de var onları daha almadım ama kalitesine göre alabilirim.
    Not: Bahsettiğim hoparlörleri bu ilanın sahibinden almadım. Bursadan elden aldım.
    Birde iki yollu kullanacak olursam bunları nasıl sürmem gerekir. Örneğin tiz ve bası crossover ile medyumu da amfiden direk mi almalı yada bağlantısı nasıl olur 3 yollu bir kule için.

    Bu arada Kabinleri kaba tasarımları 2D olarak Autocad te bitti ölçüler hesap kitap işlerinden sonra değişiklik gösterebilir. Modif yapılacaktır. Resimleri de bu mesajdan sonra ekran görüntüsü alıp ekleyebilirsem eklemeyi deneyeceğim.
    Saygılarımla.




  • internette resim ekleme sitelerinden birisine koydum link verilmesinde sıkıntı yoksa resimler şunlar.

     3 yollu crossover yardım


     3 yollu crossover yardım


    Eğer Olmuyorsa resimleri kaldırabilirim.




  • erkutgoymen E kullanıcısına yanıt
    Band-pass kabinler daha önce ilgilendiğim bir konu olmadığı için bu konuda yardımcı olamayacağım.
    Band-pass subwoofer yapmanızı tavsiye etmem. Band-pass kabin en yüksek ses şiddetini sağlamak için yapılır. Ama çıkardığı ses müzik için uygun değildir.

    Müzik için dar bir frekans alanında rezonans değil lineerite önemlidir. Ev sineması sistemlerinde ise buna ek olarak 15-20Hz gibi duyulmaktan ziyade vücut tarafından hissedilen frekansların alınabilmesi önemlidir. Bu iki kriteri kapalı kabinler ile sağlayabilirsiniz.
    Ancak konu subwoofer değil de full-range hoparlör kabinleri ise bass-reflex kapalı kabine iyi bir alternatiftir.

    Hoparlörlere (bass-medium-tweeter) sinyal mutlaka crossover üzerinden gitmeli. Medium’u ampliye direkt bağlarsanız bass seslerden dolayı bozulabilir.
  • Teşekkürler.
    Peki iki yollu crossover kullanmamı tavsıye etmiştiniz.
    3 yollu höparlörü 2 yollu crossover ile kullanmamın bir yolu yokmudur?
  • erkutgoymen E kullanıcısına yanıt
    İki yollu crossover kullanmanızı değil daha az karmaşık olduğundan ilk denemeniz için en azından 2 yollu sistem tasarımı yapmanızı önermiştim.
    Tasarladığınız sistem kaç yollu ise ona uygun crossover kullanmanız gerekir.

    Hayır, kabinin tasarımı 3 yollu olacaksa 2 yollu crossover kullanamazsınız.

    İki yollu crossover’ın 3 terminali olur. (1) Ampliden gelen ucu bağlamak için giriş, (2) Woofer/mid (tek hoparlör) bağlamak için çıkış, (3) Tweeter bağlamak için çıkış.
    3 Yollu bir sistemin medium hoparlörünü de crossover’ın woofer/mid çıkışına bağlarsanız, mid hoparlör orta sesleri verir ama bass’ları verebilecek salınım yeteneğine
    sahip olmadığı için patlak ses verir. Üç yollu bir hoparlör sisteminde kullanılan hoparlör elemanlarının güçleri de farklıdır, paralel bağlayıp ikisini aynı güç ile besleyemezsiniz.
    Ayrıca bass ve mid hoparlörleriniz paralel bağlanmış olduğu için toplam empedans değişir, crossover tasarlandığı frekansta değil başka bir frekansta filtreleme yapar.

    Crossover’ın amacı filtreleme yaparak her bir hoparlör elemanına en iyi çalıştıkları frekans bandını göndermektir. Nasıl ki futbolda futbolcular defans, forvet, orta saha gibi
    en yetenekli olduğu alanlarda konumlandırılırlar bu da öyle…

    Bu nedenle crossover’ların dönme frekanslarını belirlemek için her bir hoparlör elemanının en lineer çalıştıkları frekans bantlarının belirlenmesi gerekir. Örneğin bir
    tweeter'ın rezonans frekansı 1700 Hz ise crossover dönme frekansı bu rezonans frekansının en az bir oktav üzeri seçilerek tweeter’ın rezonans
    frekansında çalışmaması sağlanır. Zira rezonans frekansında tweeter hem kontrolünü kaybeder hem de çıkardığı seste bir pik yapar. Bu nedenle
    bir hoparlör sistemi tasarlanırken sadece woofer üzerinde çalışılmaz, mid ve tweeter’ın teknik özellikleri dikkatli bir şekilde göz önüne alınır.
    Ayrıca kullanacağınız mid arkası açık tip ise aynı woofer gibi onun için de hesaplamalar yapılıp ana kabin içinde ona ayrı bir kabin yapılır.

    Crossover’ların bir amacı da verilen her sesin, frekansın sadece tek bir kaynaktan, hoparlör elemanından verilmesini sağlamaktır. Bir frekansı aynı anda iki ayrı hoparlör
    elemanı verirse ekli sayfadaki çizimde görüldüğü gibi “interferans” dalgaları meydana gelir. Yani ses havada yayılırken frekansa bağlı olarak iki ses dalgasının birbirini güçlendirdiği
    ve yok ettiği alanlar meydana gelir. Bu da algılanan sesin berraklığına olumsuz etki eder. Yine bu nedenle gücü arttırmak için mid veya tweeter sayısını arttırmak, paralel
    bağlamak hatalı bir yöntemdir. Bunun tek istisnası 3 yollu hoparlör sistemlerindeki bass hoparlörlerdir. Bass frekanslarda dalga boyları uzun olduğu için bu tür etkiler en az
    düzeydedir. Bu nedenle birlikte çalışan iki adet bass hoparlörlü 3 yollu hoparlör sistemleri vardır. Bir de “2.5” yollu sistemler vardır ki bunlarda iki woofer ve bir tweeter olur.
    Woofer’lar bass seslerde birlikte çalışır ama orta seslerde woofer’lardan biri kesilip diğeri çalışmaya devam eder. Yani mid sesleri aynı anda tek hoparlör verir.

    Hoparlör elemanlarının empedansı 4-8 ohm gibi yuvarlak rakamlarla verilmekle birlikte gerçekte bir hoparlörün empedans grafiğini ölçüm yaparak çıkardığımızda 8 ohm
    diye bilinen bir hoparlörün frekansa bağlı olarak empedansının 5-6 ohm gibi düşük değerler ile 25-30 ohm gibi yüksek değerler arasında değiştiğini görürüz. Bu nedenle
    crossover tasarımı yaparken hoparlörlerin belirlenen dönme frekanslarındaki empedanslarının ölçülerek, hesap formüllerinde bu değerlerin kullanılması en doğrusudur.
    Hazır crossover kullandığınız zaman ise en azından crossover’ın tasarlandığı empedansa dikkat etmeniz ve bu empedansa uygun hoparlörler kullanmanız gerekir.
    Hoparlörleri paralel bağladığınız zaman empedansların değiştiğini unutmayın.

    https://store.donanimhaber.com/6d/07/3a/6d073ae00846be5ac59f79311afd91f5.jpg
     3 yollu crossover yardım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 17 Şubat 2014; 13:23:39 >




  • Çok teşekkür ederim
    Gerçekten tam ne istediğimi bilip kafamdan geçenleri anlayıp anlayabileceğim tarzdan bir cevap vermişsiniz. Bu da tecrübenizden kaynaklanıyor olsa gerek :)
    Yorumlarınız aklıma yattıgından benim için referans oluyor. Bu sebepten dediğiniz gibi ilk sistemi amatör yapıp tecrube edınıp ikinci sistemde bende biraz tecrube edınıp birşeyler yapmaya çalışacağım.
    Bu arada iki adet 3 yollu crossover buldum bu crossoverler ile elimdeki hoparlörleri kullanıp sisteme başlayacağım hesapsız :) sistem önce çalışsın ben ilk sistemi dinlerken ikincisinin araştırmasına başlayacağım kısmetse.

    Şu anki kafamda oluşan sistemde 3 yollu crossover ı buldugum için 3 yollu ıkı adet kule olacak medyum ses için kabinini kulenın içinde ayrı yapmaya çalışacağım Bass tan etkilenmesin diye bir adet centre iki adet 10 cm medyum ve bir adet tweter. 2 adet te surround hoparlör ve bir adet te sistemde aktif bas kabini olacak.

    Bu arada elimde bulunan fransız malı evidence center ve surroundların kabinin içini actığımda tweter a giden bağlantısında 2.2 microfarad birşey vardı (9sanırım kapasitör) Bunu tweterdan cıkarttıgım zaman tweter birazdaha ınsan seslerı vermeye basladı. Medium hoparlöre bağladıgım da medıum hoparlör de tweter gibi çalmaya başladı. Sanırım bu parça bir nevi basit bir filtre görevi görmüş oluyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.