Şimdi Ara

24btu klima topraklama hattına bağlıyken klima arızası, değilken çalışması normal mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dostlar evime bir heves 24000btu vestel doğa flora inverter++ klima aldım. Klimanın elektriği dış üniteden beslemeli olduğu için, klima servisi dış üniteye elektrik kablosunun montajını yaptılar ve elektrikçiye kablonun ucunu bağlantı için bıraktılar. Montaj sonrası deneme işini ise uzatma ile klimayı topraklama ucunu takmadan evden uzatma ile aldıkları elektrik ile denediler başarılı soğutma yaptı.

    Bu sabah elektrikçi geldiğinde ana sigorta kutusundan servisin bıraktığı elektrik kablosuna araya sigorta koyarak bağlantı yaptı fakat sorun da tam bu noktada başladı.

    Klimanın kablosundan gelen topraklama hattı anasigortanın topraklamasına bağlandığında yalnızca iç ünite çalışıyor ve klima soğutma yapmıyor ve bir süre sonra ER06 hatası veriyor. Topraklama hattı devre dışı bırakıldığında ise klima aktif olarak çalışmaya başlıyor ve soğutuyor.

    Elektrik ustasının yanında montaj servisinde çalışan ustayı aradığımda topraklama hattıyla denediklerini iddia ettiler halbuki ben gözümle gördüm 2 kabloyla denediler, toprak hattı dıştaydı. Hatanın elektrik ustasında olduğunu ima ederek gereksiz servis çağırılması halinde para alındığını da söyledi ve eğer gerekiyorsa arıza için kayıt açabileceğini söyledi. Klima servisindeki usta kendi taktıkları elektrik kablosundaki sarıyeşil kablonun topraklama olduğunu söyledi ki zaten elektrik ustası da bu şekilde bağlantıyı yapmıştı.

    Elektrik ustası ile önceki gün klima servisinin uzatma ile denediği prizden ana sigorta hattındaki topraklamayı elindeki cihaz ile kontrol etti ve topraklama olduğunu tekrar cihaz öttüğünde teyit etmiş oldu.

    Servis kaydı açtırdım ve doğal olarak servis aynı gül gelmedi, yarın ise muhtemelen yine gelmeyecek.

    Şunu da belirteyim bina 2010 yapımı ve sitede bir çok binada klimalar kurulu. Evimde ise anasigortada kaçak akım rölesi mevcut.

    Şimdi sorum şu, topraklama hattına bağlamadan klimayı bu şekilde kullansam bu büyük bir sorun mudur? veya ileride bana sorunlar çıkarır mı?

    Yardımlarınız için teşekkürler dostlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yurd4kul -- 5 Temmuz 2019; 21:5:17 >







  • Merhabalar.

    Topraklama olmadan kullanılmaması gerekir. Cihazın elektronik kartı açısından risk taşır.

    Topraklama hattınızın sağlamlığı test edildi mi?

    Saygılarımla...
  • klima5505 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam elektrikçi usta elindeki cihaz ile topraklama hattını doğruladı, bir ucunu topraklama hattına değdirdi diğer ucunu da prize taktığımız üçlünün metaline değdirdi cihaz öttü.

    Onun haricinde bir test yapılmadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yurd4kul -- 5 Temmuz 2019; 22:11:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yurd4kul

    Evet hocam elektrikçi usta elindeki cihaz ile topraklama hattını doğruladı, bir ucunu topraklama hattına değdirdi diğer ucunu da prize taktığımız üçlünün metaline değdirdi cihaz öttü.

    Onun haricinde bir test yapılmadı.
    Merhabalar. Bu işlem topraklama hattının prizlere ulaştığını gösterir ancak esas önemli olan topraklama direncinin ölçülmesidir. Eğer topraklama güçsüz ise cihaz hata verebilir. Bunu ise elektrikçi,izolasyon megeri ile ölçebilir. Kaçak akım rölesini geçici olarak iptal ederek veya sigorta kutusunda kaçak akım rölesinden önceki klemenslerden hat alarak faz ile topraklama arasına lamba bağlayarak topraklamanın gücünü test edebilir. Hiç olmazsa ölçü aleti kullanarak topraklama hattı ile nötr hattı arasındaki voltajı ölçmelidir. Bu işlemlerde topraklama hattı zayıf çıkarsa bilin ki cihaz o yüzden hata veriyordur. Yine geçici olmak şartıyla elektrikçi topraklama ucunu nötr hattına bağladığında klima yine hatasız çalışıyorsa bilin ki topraklamadan kaynaklanan bir problem vardır(topraklama hattı bu test esnasında kazara da olsa asla faz hattına bağlanmamalıdır). Yani servis gelmezse size tavsiyem elektrikçiyi bir daha çağırın ve elinde izolasyon megeri varsa topraklama direncini ölçsün. Yoksa elindeki ölçü aleti ile nötr-toprak voltajını ölçsün. Topraklama zayıf ise topraklama hattının güçlendirilmesi gerekir.

    Topraklama ucunu nötr hattına bağlamak sureti ile yapılan sıfırlama işlemi var ancak tavsiye etmem...

    Saygılarımla...




  • Acaba kabloları mı yanlış bağladılar
  • dostlar servis bu sabah geldi, an itibariyle sorunum çözülmüş oldu.

    Geldiklerinde direk dış ünite kablolarından birinin yerini değiştirdiler ve sorun çözüldü.

    Yani dış ünitede topraklamaya giden kablo hata neticesinde yanlış bağlanmış, yerini düzelttiler sorun çözüldü.
  • Geçmiş olsun...
  • Up başkaları görsün
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.