Şimdi Ara

2024 Msü Sınavındaki Fizik Sorusu Hatalı Olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.918
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Edit: Soruyu görmemiş olanlar için biraz havada kalabileceğini hissettim o yüzden soruda ne yapıldığını da yazıyorum buraya. Soruda deniyor ki bizim çelik, alüminyum ve gümüşten özdeş üç kaşığımız var eşit şekilde ve kütleli sadece yapıldıkları maddeler farklı. Özdeş ve dışarıdan ısıca yalıtılmış üç bardağa aynı miktarda sıvı konuyor doksan derece celcius sıcaklığında. Daha sonra da bu bardaklara oda sıcaklığındaki (yani 25 derece celcius) bu üç kaşık konuyor hepsi sıvıya tamamen gömülü olacak biçimde. Sonrasında sıvıların soğuması süresince olan şeyler hakkında bize iki bilgi veriyor. İlk bilgi en hızlı soğuyan sıvının ikinci bardakta olduğu hakkında iken ikinci bilgi de sıvı sıcaklıkları beş derece celcius düşünce üçüncü bardaktaki kaşığın en fazla miktarda enerji aldığı hakkında. Altta da kaşıkların ısı iletim katsayıları ve öz ısıları hakkında bir tablo var. Maddelerin ısı iletim katsayıları gümüş > alüminyum > çelik şeklinde iken öz ısıları karşılaştırılınca alüminyum > çelik > gümüş şeklinde. Bunu okuduktan sonra biraz daha kafanızda şekillenir diye düşünüyorum


    Evet arkadaşlar bugün internette gezinirken karşıma çıkan bir husus hakkında burada da bulunması adına bir konu açmak istedim. 2024 msü sınavında fizik branşındaki sorulardan ısı sıcaklıkla ilgili çay ve kaşıklı sorusunun hatalı olabileceğinden bahsedilmiş.


    Argüman şu ki soruyu incelediğimizde sorunun çayların soğumasına dair verdiği ikinci bilgide sıcaklığın 5 derece celcius azalması sonucu M kaşığının en fazla miktarda ısı alacağından bahsediliyor. Zannımca sorunun kastettiği mantık bu öncül ile öz ısısı en fazla olan kaşığın bilgisini vermek. Yani buna göre doğru cevabı da göz önüne alırsak sorunun kastetmek istediği kaşıkların 5 derece celcius sıcaklık değişimleri sonucu en fazla ısıyı alanın öz ısısının da en fazla olması ve bu bilgiyle öz ısısı en fazla olan kaşığın bulunması.


    (Alttaki paragraf biraz uzun olmuş olabilir ama detaylıca yazmak istedim :D)


    Ancak burada bir nüans var. Soruda sıcaklıkların 5 derece azalması diyor. Ne fark eder diyebilirsiniz başta. Ben de ilk başta düşünürken bu yüzden soru neden yanlış olsun ki diye düşünmüştüm. Ama buradaki ayrıntı şu: Kaşık sıcaklıklarının 5 derece artması demek her kaşığın 5 derece celcius sıcaklık kazanana dek sudan ısı alması demek. Q=m.c.(Tson - Tilk) formülünü biliyorsunuzdur. Bu formüle göre kaşıkların alacakları ısı miktarları (Tson - Tilk) = 5 oluncaya dek sürecek. Bu da Q/m.c oranı 5 oluncaya dek sudan ısı alacaklar demektir. Ayrıntı da burada saklı. Kaşıklar 5 derece celcius ısınana kadar ısı sığalarıyla (yani m.c) orantılı olarak ısı almalılar. Buna göre öz ısısı büyük olan kaşığın (burada kütleler yani m'ler fln eşit olduğu için direkt c etkiliyor diyelim yani öz ısı) aldığı ısı miktarı da fazla olacak.


    Bu da bir kırılma noktası işte. Çünkü öz ısıları eşit olmayan cisimlerin üçünün 5 derece celcius ısınması için bulundukları suların kaybetmesi (yani kaşıkların kazanması) gereken ısı miktarları farklı. Dolayısıyla suyun 5 derece celcius soğuması bize kaşıklar hakkında fazladan herhangi bir bilgi vermiyor. Çünkü üç su da 5 derece celcius soğursa üç kaşık da suyun kaybettiği enerji miktarı kadar enerji alır. Bu durumda herhangi bir bilgi edinemeyiz kaşıklar hakkında. Bizim kaşıklar hakkında bilgi edinmemiz için kaşıkların sıcaklığının 5 derece celcius artması sonucu en fazla enerjiyi alan kaşığın belirtilmesi gerekir ki kaşıkların öz ısıları hakkında yorum yapabilelim.


    Çok uzundu okumadım diyenler için yukarıdaki paragrafın daha kısa özeti:


    Sular beşer derece celcius soğursa aktarılan enerjiler eşit olur Q=m.c.(DeltaT)'den çünkü suyun beş derece celcius soğuması üç kapta da aynı miktarda enerji kaybettirir suya ve aynı miktarda enerji kazandırır kaşıklara. Farklı öz ısılı kaşıklar beşer derece ısınırsa bu durumda Q=m.c.(DeltaT)'den c'ler farklı ve alınan ısılar yani enerjiler farklı olur ve bu bize geçerli bir bilgi sağlar.


    Düşünceleriniz neler birazcık düşününce eğer bizim bir yanlışımız yoksa sorunun ifade biçiminde bir hata var gibi duruyor ama sizin de görüşlerinizi almak isterim. Sizce de bir sıkıntı mevcut mu




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egehan_45 -- 5 Mart 2024; 8:25:32 >







  • Upp

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sınav anında Q=mcDT'yi yazıp "ulan bunların hepsi eşit ki" diye mal olduğum anı hatırlıyorum. Sonradan sorunun kastettiği şeyi anlamaya çalışıp çözdüm ama bence de hatalı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Soruyu yaptım ama böyle söyleyince bana da yanlış gibi geldi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sorunun ifade biçimi hatalı bence, dediğiniz gibi suyun 5 derece soğuması bizi doğru bilgiye götürmüyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ben 3 MSÜ'ye ve 2 TYT-AYT'ye girmiş biri olarak daha önce demediğim bir şey diyorum. bu sınavın Türkçe, Sosyal ve Fizik kısmında hatalı sorular var.


    Türkçe 37. soruda 5 şıkkın hiçbiri çıkmıyor isteyen açıp okusun doğru cevabı paragraftan çıkartsın.


    Tarihte Tolunoğulları sorusunda paragrafta tarımsal üretimin arttığından bahsetmiş, öncüllerde

    ''ekonomik kazanımlar getirmiştir''i bu yüzden doğru almış. Ama tarımsal üretim kapasitesinin artması ile ekonomik kazanım %100 doğru orantılı mıdır? (çok detay düşünmüşsün diyebilirsiniz ama ÖSYM benim dediğimi yapsa neye itiraz edeceğiz bunu yapsa neye itiraz edeceğiz?)



    Ve Felsefedeki olay neden anne ebeveyn sorusu.


    ek: soruları açıklayabilenler açıklarsa sevinirim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afsunkam -- 5 Mart 2024; 12:38:54 >




  • fizikteki tek boşum. çözmeye çalışırken kriz geçirdim resmen.

    altuğ hoca'da hatalı diyor zaten. merak edenler için açıklaması:

    Altuğ Güneş FİZİKyoutube
    📽 60 Günde TYT Fizik Kampı Oynatma Listesi İçin : https://www.youtube.com/playlist?list=PLjMK0Mww73CeMmUz9wFoeK4D_H-Uid_5f 📷 11. Sınıf Konuları Fizik Kampı Oynatma Listesi İçin : https://www.youtube.com/playlist?list=PLjMK0Mww73CdFArj-hT6RYOW89_JitRii 🚀 12. Sınıf Konuları Fizik Kampı Oynatma Listesi İçin : https://www.youtube.com/playlist?list=PLjMK0Mww73CceWAz2yj6cciCHfNuaJjiP 📕 60 Günde TYT Fizik Kampı Serisini Sipariş Etmek İçin : https://bit.ly/3OzMEan 🔥 AYT Fizik Kampı Serisini Sipariş Etmek İçin : https://bit.ly/3GT39xJ 🚀 95 Günde AYT Kimya Kampı Serisini Sipariş Etmek İçin : https://bit.ly/47KfsHy 🏆 35 Günde TYT Kimya Kampı Serisini Sipariş Etmek İçin : https://bit.ly/3WZ6Vvy 🛒 Diğer Tüm Ürünlerimiz İçin : https://bit.ly/32Afi4L
    https://www.youtube.com/watch?v=Hb2uzcjv820
  • Bizim fizikçiye sordum hata yok dedi ilk öncül için katsayıda yüksek olana bakacakmış ikinci öncül içinde öz ısıda yüksek olana

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AtlasCamus kullanıcısına yanıt

    Ben de çözerken öyle çözmüştüm ama ikincide öz ısıda yüksek olanı bulmak için bir kanıt sunmuyor bize sorunun verdiği bilgi. Su üçünde de eşit miktarda enerji kaybederse kaşıklar eşit miktarda enerji kazanıyor öz ısıları ne olursa olsun. Yani suyun sıcaklık değişimi baz alınırsa kaşıklardan öz ısısı az olanın sıcaklığı çok artar öz ısısı çok olanın sıcaklığı çok artar yani kaşıkların sıcaklık değişimlerine göre bir şeyler olsaydı yine sorunun dediğini kullanabilirdik ama bu da söz konusu değil.


    Yani kaşıkların öz ısıları farklı olduğu için kaşıkların sıcaklık değişimi sabit ise suyun aktardığı enerji farklı olur dolayısıyla bu bize kullanılabilir bir bilgi verir. Bunun dışında suyun sıcaklığı 5 derece azalsa ve kaşıkların sıcaklık değişimi hakkında bilgi verilse bu yine bize kullanılabilir bir bilgi verir ama soruda verdiği şeyde ne istediğimiz sıcaklık değişkeni ne de istediğimiz enerji aktarımı verisi yok bizim için geçerli bir kıyaslama kanıtı oluşturan





  • afsunkam kullanıcısına yanıt
    Türkçe 37. Soru için ayrı başlık bile açılabilir bence. Hala anlayamadım soruyu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Up bugün sonuçlar da açıklandı ama soru için bir değişiklik yapılmamış galiba

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.