Şimdi Ara

2015 Formula 1 Italya-Monza Yarışı (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
2.919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Pirelli bu konuda açıklama yapmış. Konuyla ilgili link;http://www.trf1.net/formula1_haberler/121286-pirelli-her-sinirin-bir-sebebi-var-0-3-psi-avantaj-saglar.html

    Kısaca Pirelli yetkilisi, Hamilton'daki basınç farkının avantaj sağlayacağını söylemiş. Lastiklerle ilgili bilirkişinin böyle bir görüş bildirdiği bir olayda Hamilton'a ceza çıkmaması bana normal gelmiyor maalesef...
  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    ben hamiltonın açıklamasını okumuştum ama bunu yeni gördüm. 4 lastikte de olsa performans artışı olabilir ama tek lastikte daha az basınç sanmıyorum ki performans arttırsın. hatta tam tersi düşüşe sebep olmalı dengesiz yapıdan dolayı. düzlükleri ile ünlü pistte de asıl bu dengesizlik sorun çıkarmalı diye düşünüyorum ve pirelliye katılmıyorum. aslında bana sorarsanız çoğu kurala katılmıyorum ve eskiye dönülmesi taraftarıyım ama bu kafayla böyle bir şey de yapmazlar.
  • Dünkü sıralama turlarında Hamilton, Ferrarilerden çeyrek saniye kadar hızlıydı ama bugüne baktığımızda 53 turda Vettel 25 sn fark yemiş. Yani neredeyse Vettel, her tur yarım saniye vermiş Hamilton'a. Ferrari, sıralama turları güçlü olan, tek tur performansı iyi olan bir otomobil değil, yarış temposu, sıralama turlarına oranla daha güçlü olan bir otomobil. Bu nedenle yarış başlamadan önce galibiyet savaşı bekliyordum açıkçası. Yarışı izlerken ara ara zaman turlarına da göz attım. Yarışın sonlarına doğru Vettel 1.27'lerde dönerken, Hamilton 1.26'lar ile dönüyordu. Bunda Hamilton'a telsizden verilen mesajında etkisi var tabii ki. Bir başka Mercedes'e geçelim... 7 tur eski lastiklere rağmen Rosberg, Vettel ile fark kapatmaya başlamıştı. 7 saniyelik fark, Rosberg motor patlatmadan önce 2 saniyelere kadar indi. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Pirelli'den de gelen açıklamalarla bence Mercedesler bu lastik basınçlarının diğer otomobillerden farklı olmasıyla büyük avantaj sağladı. Pirelli'nin yaptığı açıklama bu sebeplerle bana inandırıcı geldi. Dediğim gibi Ferrari, Mercedes'ten her tur yarım saniye yavaş kalacak bir otomobil değil.

    Son zamanlarda değişen kurallar, F1'in popülaritesini düşürdü, izleyici sayısı azaldı. Çünkü ortada rekabet yok. Motor sporlarının zevki, her an her şeyin olabilmesinde saklı. Ama şimdilerde F1'i takip edenlerin çoğu yarışı kimin kazanacağını önceden tahmin edebiliyor, bu da izleyicileri sıkıyor haliyle. Ben de eski kuralların geri gelmesinden yanayım. Mesela sezon içi testler geri gelmeli, yakıt ikmali geri gelmeli, lastiklerin önemi azaltılmalı, birden fazla lastik tedarikçisi olmalı (Michelin ve Bridgestone'nin kullanıldığı yıllar çok güzel ve heyecanlıydı, otomobillerin yarışması bir yana tedarikçiler de kendi aralarında yarışıyordu) DRS, ERS gibi bence son derece saçma olan sistemler gitmeli, bunun yerine daha güçlü KERS sistemi gelmeli vs. Ama ben de bunların hiçbirinin en azından kısa vadede döneceğini düşünmüyorum. Sıkıcı, heyecandan yoksun, yarış galibinin kim alacağı önceden belli olan, galibiyet savaşları göremeyeceğimiz yarışlar izlemeye devam edeceğiz maalesef.




  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    avantaj sağladıklarını düşünmeni anlıyorum ama nasıl ferrari tur başına yarım saniye yavaş kalamaz dersin onu anlamıyorum. daha önce kaç yarışta bu farkı gördük ki buraya mercedes yeni geliştirilmiş motor ile geldi ve rosbergin motorunda sorun çıktığından o eski motora döndü. bundan dolayı hamiltonın da aynı sorunu yaşayacağı endişesi vardı cumartesi günü. hamilton bu sezon özellikle gerektiği kadar hızlı gidiyor. sıralamalarda tam anlamıyla zorlamamış olabilir. motor hakkında endişelerinden dolayı. ve ben hala tek lastikle avantaj olamaz diyorum ve mercedesten yapılan açıklamalar da yeterli geldi. pirelli avantaj olduğunu düşünüyorsa nasıl tek lastikle avantaj sağlanıyor detaylıca açıklasın. ayrıca tek itiraz eden takım da williamslar. ferrari niye karara itiraz etmiyor ya da vettel. biri çıkıp anlaşılır şekilde nasıl tek lastikle avantaj sağlandığını açıklamadığı sürece bana mantıksız geliyor.

    kurallar konusunda da katılıyorum. en azından sezon içi gelişmeleri serbest bıraksalar yine de rekabet artar. herkes mclaren hondanın rezil performansını konuşuyor. ama adamların elinde net yarış verisi olmadan sezon başı ancak bu kadar yapabildiler. gelişme kısıtlaması olmasa daha yukarı çıkarlardı. mclarenin arge birimi en iyilerden. eskiden de bazı takımlar sezona kötü başlardı ama sezon ilerledikçe işler çok değişirdi. şimdi nasıl başladıysa hemen hemen aynı şekilde bitiyor sezon.




  • İzlediğim en keyifsiz yarışlardan birisiydi ki yaklaşık 15 senedir ara sıra yarış kaçırmama karşın devamlı takip ediyorum.Starttaki bir kaç aksiyon dışında tatsız tuzsuz bir yarış oldu.Sonlara doğru Hamiltona verilen telsiz talimatı ve Rosbergin motor sorunu da olmasa neredeyse sıfır aksiyonla yarış bitecekti.
    Gelelim basınçtan dolayı Mercedese ceza verilmemesine.Eğer madde yeteri kadar açık ve suç ortadaysa mutlaka ceza gelmeliydi.Kurallar varsa uygulanmalı;uygulanmıyorsa kurala gerek yok.Takımına;pilotuna göre kural belirlenebilir.Ama bunun politik sebepleri var yeni lastik testlerinin Mercedes otomobili ve pilotlarıyla yapıldığını da hatırlamak gerekir.

    Bunun dışında Kiminin starttaki kalkış sorunu da en azından ilk 2-3 sıra için görebileceğimiz ekstra çekişmeyi önledi.Arrivabane Kiminin start prosüdüründe hata yaptığını ama tam bir analiz yapmaları gerektiğini açıklamış.

    Mclaren ise bana göre Honda motoruna geçerek tarihindeki en kötü kararlardan birine imza attı.Dünkü yarışta zaman zaman Manorlarla aynı derecelerde döndüler.Mclaren kendisi motor üretse bunca yıldır bundan kötü olmazdı.

    Ek olarak lastik üreticisi sayısı artmalı,motorlar en azından v8 olmalı,yakıt ikmali de geri getirilerek farklı lastik üreticileriyle beraber farklı strateji imkanlarının önü açılmalı.Şu anki tablo pek keyif vermiyor.Köklü ve eşitleme amaçlı;maliyet düşürme amaçlı bütün kural değişiklikleri bir takımın üstünlüğüyle sonuçlandı.Yakın geçmişe bakarsanız 2006,2007,2008,2010 gibi birden fazla otomobilin ve en azından 4 pilotun yarış kazanma ihtimalinin olduğu sezonları özlüyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alberto Ascari -- 7 Eylül 2015; 12:02:36 >




  • Alberto Ascari kullanıcısına yanıt
    en önemlisi sezon içi gelişiminin serbestleşmesi. yoksa yine sezon başı iyi bir araç elde eden sezon boyunca avantajı zor kaptırır.
  • Vettel'in tur başına yarım saniye daha yavaş kalamayacağını açıkladım zaten, nasıl anlamadın. Diyorum ki, tek tur performansı kötü olan Ferrari, sıralamalarda çeyrek saniye fark ile pole pozisyonunu kaybetti. Ama Ferrari pazar günü yani yarışta temposu daha iyi olan bir otomobil. Bu nedenle 1 gün içinde farkın bu denli artması pek mantıklı değil. Geçen sezon olsaydı Ferrari'nin değil yarım saniye, her tur 1 saniye geride olması beni şaşırtmazdı ama bu sezon çok daha güçlü bir otomobil var ortada. Gridin en hızlı ikinci otomobili. Yine Vettel'in her tur yarım saniye yemesine anlam veremediğim bir sebep daha var, o da düzlük hızları. Turun yaklaşık %75'inin tam gaz geçildiği bir pistte düzlük hızı hayati önem taşıyor. Cumartesi günü Vettel'in en yüksek hızı 348.7, Hamilton ise 351.3 km/s imiş. Yani arada yarım saniye yavaş kalınabilecek kadar hız farkı yok.

    "Hamilton sıralamalarda çok fazla zorlamamış olabilir" demişsin ama bırak Ferrarileri, Hamilton ile aynı otomobili kullanan ve şampiyonluk yolundaki en büyük rakibi Rosberg var ortada. Çok uzun zamandır F1 izlerim ve takip ederim ama hiçbir zaman sıralama turlarında bir pilotun"çok zorlamadım" dediğine şahit olmadım. Ama yarışta olabilir, o da yarış içinde çok büyük fark atmıştır ve yarışın sonu gelmiştir ancak öyle aksi halde bir pilotun hele ki sırlama turlarında çok zorlamamış olması pek mümkün değil. Neyse bunlar benim düşüncelerim, ben yukarıda yazdığım bu iki sebepten ötürü farkın bu kadar fazla olamayacağını savunuyorum ve lastik basınç farkının Hamilton ve Rosberg'e avantaj sağladığını düşünüyorum. Sen katılmayabilirsin, konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok, ceza falan da çıkmadı zaten. Biz önümüzdeki yarışlara bakalım en iyisi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 7 Eylül 2015; 12:47:58 >




  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    rosbergle aynı motoru kullanmıyordu yalnız. rosberg de yeni motorla haftasonuna başlasa da motorda sorun yaşanınca 5 yarıştır kullanılan eski motora geçti. o sıralarda hamilton da aynı sorunu yaşar mı diye endişeleri de vardı. rosberg zaten yeterince hakkını veremiyor otomobilin ama eski motorla da geride kalması normal. pist tam gaz geçilse bile williamsların en yüksek hızlara ulaşmalarına rağmen ne kadar geride kaldıklarına bakarsak çok da önemli olmadığı anlaşılır. ah şu kurallar değişse ve pilotlar yok lastiği koru yok motoru yok freni koru derdine girmese de gerçek hızları görsek. ama durum bu ve biz de mecbur izliyoruz. önümüzdeki yarış daha heyecanlı olur inşallah. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tnuviel37

    en önemlisi sezon içi gelişiminin serbestleşmesi. yoksa yine sezon başı iyi bir araç elde eden sezon boyunca avantajı zor kaptırır.

    Kesinlikle haklısınız sezon içi gelişimin önü açılmalı f1in doğasında rekabet var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.