Şimdi Ara

120mm AIO vs 240mm AIO Tek Fan Kullanımı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhaba, keyifli forumlar dilerim. Fikirlerinizi almak istediğim durumu özetlemek gerekirse;

    İşlemcim Ryzen 5 3600 ve Akasa Venom kule tipi soğutma kullanıyorum. İcue 220t kasa ve 5700xt nitro+ ekran kartım var. Anakartım B450 Tomahawk Max. İşlemci için almış olduğum sıcaklık değerleri boşta 30-33 arası ve Prime95 testinde chrome vb. birkaç uygulama daha açıkken yani ekstrada max. 65 oluyor. Hava akışı, kasa içi ve anakart sıcaklık değerlerim de çok iyi. Açıkçası beni tatmin ediyor ve bir sorunum yok. Büyük bir kütle şeklinde soğutucu görmek istemediğim, montajının nispeten biraz daha zor olması ve anakart üzerindeki ağırlık yükünü de azaltmak istediğim için sıvı soğutmalar ile ilgili birçok inceleme yazı/videosu takip ettim. Sonuç olarak 240mm almaya karar verdim ve Silverstone PF240 sıvı soğutucuyu alacaktım. Ama gerekli kasa montaj ölçümlerini yaptığımda, durum gereği sadece üst tarafa montaj yapabileceğim için, 240mm sıvı soğutmayı monte edersem eğer, 2. fanın kullanmış olduğum ramlerle çatışacağını tespit ettim. Bahsettiğim gibi sıcaklık değerleri hakkında şikayetim yok, sadece görsel vb. açısından değişime gidip, stabiliteyi korumak istiyorum.

    Bu doğrultuda;,

    1) Sizce direkt olarak 120mm aio alsam, en azından stabiliteyi koruyup yukarıdaki soğutma değerlerini alabilir miyim ?
    2) Yüzey alanı geniş olması avantajını düşündüğümüzde 240mm aio alıp, 2. fan montaj kısmındaki sorunu çözene kadar tek fanla kullanmış olsam bu avantajın faydası olur mu, stabiliteyi koruyabilir miyim ? Bu şekilde kullanımın soğutucu/işlemci performansına, kullanım ömrüne vb. donanımsal olumsuz bir etkisi oluşur mu ?







  • hocam bence 120 işine girmeyin, 240lığı da tek fanla soğutabileceğinizi düşünmüyorum. Hava üflenmeyen yapraklardaki ısı kasa içine yayılıp diğer hava üflenen bölgeye de daha fazla ısı transferi olacağından tek 120lik fanın o sıcaklığı uzaklaştırabileceğine inanmıyorum. Belki 3000 rpm endüstriyel fan takarsanız o statik basınç ve debiyle başarabilir.
  • Hocam öncelikle ilginiz için teşekkürler. 240mm lik alternatifi düşündüğümde ihtiyacım olan mesafeyi alabilmek adına, ramların soğutma bloklarından denk gelen yerleri kırpma, gerekli olursa rgb bloğunu da kısaltma ve gerekli olursa fanın çerçevesinden çatışma yapan ilgili kısmı kesme şeklinde işlemler düşünüyorum fanı tam montaj ile ilgili soğutma bloğundan max. yararlanmak adına. Ya da radyatör fanını lastik vb. kayma hareketine imkan veren bir aparat ile bağlayıp, soğutma bloğundan 1-1.5 cm feragat etmeyi planlıyorum. Sizce hangisinin yapılması daha iyi olur ? Ya da farklı bir alternatif öneriniz olur mu ?
  • cekolog kullanıcısına yanıt
    hocam ben kesinlikle bu kadar zahmete girmemeniz gerektiğine inanıyorum. Bence deepcool gammax 400 , arctic freezer duo 34 gibi bir f/p soğutucu alıp montaj yapmanız. hem kesme işleminin getireceği kozmetik görüntü kusurlarının da önüne geçmiş olursunuz hem de fanları isterseniz rgb yapıp görüntüyü güzelleştirirsniz
  • Özür dilerim zaten kule tipi bir soğtuucu istemediğinizi belirtmişsiniz onu atlamışım. Bence low profile soğutuculara bakabilirsiniz.
  • /ÇÖZÜLDÜ/

    Bir takım araştırmalar, tavsiyeler ve net sonuç olamamsı nedeniyle çok kararsız kalarak, iade işlemleri hakkı olması ve uğraş zamanını da göze alarak 120mm AİO aldım. Boşta sıcaklıklar stabiliteyi korudu. Ses kısmına gelince herhangi bir sorun yok. Pompa sanki çalışmıyor gibi (max çalışıyor.) Radyatör fanını ekleyince ses artışı olmadı, zaten 5 kasa fanı vardı ses aynı oranda hala. Sevindirici tarafı ise stres testinde kule tipi soğutucu ile 68 lere çıkıp sabitlerken (10dk sonu), 120mm AİO 55 derecede sabitledi (15 dk sonu). Bu doğrultuda tüm ihtiyaçlarım ve soru işaretlerim fazlasıyla giderilmiş oldu. Birçok yerde 120mm AİO nedir, sakın alma, parana yazık, en az 240mm al yazanlara itibar etmeyin. Tercihinizi ve durumunuzu göz önünde bulundurun (işlemci ihtiyaçları, kasa montaj yeri ölçüleri, ekonomik durumunuz vb.) fikrinizde varsa kesinlikle iş görüyor. Bu arada ben '' Silverstone PF120 ARGB'' aldım. Sorun yaşamadım, diğer modelleri bilemem. Sadece algısal olarak çok yanlışlar var, bunlar konusunda faydası olsun diye yazdım.




  • İlgi ve önerileriniz için teşekkür ederim hocam. 120mm AİO aldım. Hem istediğim şekilde oldu hem de fayda bakımından fazlası. Artık o kadar yazılan çizilene karşı birçok şeyin yersiz olduğunu deneyimledim. Deneyimleyeceğim tek birşey kaldı, pompa patlaması ve 2 sene sonra bozulması gibi şeyler. Sonuçta herşeyin bir kullanım miadı var ama inşallah ilkini yaşamam.
  • cekolog kullanıcısına yanıt
    İşlemci mhz ve voltaj kullanım değerleriniz nedir? Boost açık mı kullanıyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cekolog kullanıcısına yanıt
    hocam iyisini düşünün umarım yaşamazsınız, hayırlı olsun güle güle kullanın
  • UNDYING U kullanıcısına yanıt
    4.00 mhz de kullanıyorum. Voltaj otomatikte ama 1.2620 v değerlerinde. Ramlar 3600 mhz de 1.4 v değerlerinde.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.