Şimdi Ara

10 cm çapında bir borunun içindeki metalleri tespit etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
870
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 10 cm çapında bir borunun içinde yukarıdan aşağı düşen minimum topluiğne başı büyüklüğündeki metalleri ayırt edecek bir sisteme ihtiyacım var. Daha önce metal detektörleriyle biraz uğraştım ama bu kadar küçük metalleri algılamaya ihtiyacım olmadı. Küçük parçalar için hangi tür algılama yöntemini önerirsiniz ? Daha da küçük parçalar algılanabilir mi? Konunun uzmanlarının yardımına ihtiyacım var.



  • Evet bu tip çok hassas algılayıcılar var. Çalışmasınada şahit oldum ( 0,75 kablo içersindeki bir damardan kesebildiğim kadar kısa bakır tel kestim tek damar algıladı ). Gıda sektöründemi kullanacaksın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 7 Mayıs 2007; 16:11:47 >
  • Teşekkür ederim ama bu kadar hassas olmasa da kendim yapmam gerekiyor. Plastik sanayiinde kullanılacak. Bahsettiğiniz cihaz hem pahalıya gelir hem de makinada o kadar yer yok. Yapmak istediğim cihaz topluiğne başı kadar metali algılasa yeter.
  • Hazır metal dedektörleri var. İnternetten bir kaç firma bulup istediğini anlkatırsan sanırım uygun bir çözüm bulunacaktır.
    Kendin yapmak istersen ilk adım:http://www.abelsim.co.uk/doc/help/tbellex2.htm
  • Sadece metali algılayacakmı.Bahsettiğiniz metaller tüpün içinden ne kadar hılı ilerliyor.Algılayacaksa bir sistemi durduracakmı?Buna benzer şeyleri açıklarsan yardımcı olmamız daha kolay olmazmı.Mesela endüktif sensörler var.Sadece metali algılıyor.
  • Algılama sonrasında alarm verebilir veya kapağı açabilir ama öncelikli olan çok küçük te olsa metalleri algılaması. Metaller borunun içinde normal düşme hızıyla yukarıdan aşağı dökülüyor. Başlangıçtan itibaren 10-20 cm sonra algılama yapılabilir burada hız düşük olur. Burada amaç borunun içinden geçen plastik parçaların içerisinde metalin bulunmaması. Metal algılandığı zaman ne yapacağımız henüz belli değil. Şimdilik sadece bu sorunu çözmeye çalışıyoruz.
    Başta söylediğim gibi borunun çapı 10 cm. Yani borunun etrafını saran bir bobin için maximum algılama mesafesi aslında 5 cm oluyor. İhtiyacım olan 5 cm mesafede bulunan topluiğne başı büyüklüğünde bir metal parçasını algılayacak bir sistem.
  • metal parçalarını algılamaktansa manyetik yöntemle geçtiği anda tutmak ta mantıklı ama, ne kadar hammadde içerisinde ne oranda metal parçası var olabilir, antimanyetik (bakır, çinko vb.) metal parçalarının bulunup bulunmama durumu nedir, gibi durumlara göre bu fikir değişir. ama eğer olabilecekse çok basit ucuz ve küçük bir alanda halledilebilir.
  • Sana önerebileceğim telemekaniğin XSA-D1A1MAL2 kodlu endüktif sensörü.60 mm algılama mesafesi var.Karşılıklı iki adet kullanmanı tavsiye ederim.Üzerindeki öğrenme bütonu sayesinde yandan veya önden cismin geçerken algılanabileceği konum tanımlanabilir.Fiyatı 100 ytl civarı.
  • Yeni ve güzel bir proje. Geri dönüşüm için kullanılacak sanırım.

    Boruyu düşey değil de yatay kullanmanızı öneririm. Biraz daha çetrefilleştirir işi ama (Arşimed burgusu eklemeniz gerekecek, hem de iki tane.) bu sayede, metali hissetmekle kalmaz, metali içeren kısımdaki karışımın otomatik olarak dışarı atılmasını da sağlayabilirsiniz. Bir diğer kullanışlı yönü de hızı kontrol edebilmeniz. Düşey olarak da dışarı atabilirsiniz ama, zamanlamayı kontrol etmek güçleşecektir.

    Kolay gelsin..
  • @egehaydar,
    bahsettiğin sensörü bulamadım. Türkiyede nerede satıldığını biliyormusun ? Yalnız metal büyüklüğü burada önemli. Endüstriyel sensörler genelde büyük metalleri tespit ediyor bildiğim kadarıyla.

    @erroraesthumanum,
    önerin için teşekkür ederim ama boruyu yatay yerleştirdiğimizde bu defa da plastik parçaları boru içerisinde ilerletme sorunu ortaya çıkacak. Bir de burada hız önemli.

    Metal dedektör mantığıyla kendim yapmayı deneyeceğim. Çok zorunlu olmadığı için çözüm bulamazsak bu işten vazgeçebiliriz.
  • Her nimetin bir külfeti olacak elbet. Akış hızı metali tespit etmede de çok önemli. Diyelim ki metali tespit ettiniz. Sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.