Şimdi Ara

ARAÇ İÇİ KAMERA-KAYIT CİHAZI KULLANIMI YASALARA AYKIRI MI? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
5
Favori
29.176
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: entrophy

    arkadaşlar kendi yaptığım kıyaslama ekteki resimdedir. Bu ürünü yani orijinal olanı ben 130 tl den sattım. piyasada 70 tlden satanları görüyorum hala. Ürün aynı ürün şekil itibariyle ancak ne lensi ne de işlemcisi aynı değil. yazılımı da farklı. hatta biri 90 derece iken orijinal olanı 140 derecelik görüş açısı sunuyor.
     ARAÇ İÇİ KAMERA-KAYIT CİHAZI KULLANIMI YASALARA AYKIRI MI?

    Soldakinin keskinliği daha yüksek ama.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: emryrgc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hummer58


    quote:

    Orijinalden alıntı: emryrgc

    Yasak oldugunu dusunuyorum. Cunku topluma acik alanda toplumdaki insanlardan habersiz insanlarin gorutulerini kayit ediyorsun. Misal kaza yaptik sen kaydi cikardin benden habersiz benim goruntumu kayit altina aldigin icin benden izinsiz hakkinda mahkeme acabilirim.

    Ben hukukcuyum tamamen yasaldir bu kayit cihazlari

    Kayit cihazlari yasal tabi ki. Fakat kisilerin izinsiz goruntuleri kaydedilmesi yasal mi?

    MADDE 134. - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

    (2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır.
    Kişilerin huzur ve sükununu bozma
    MADDE 123. - (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.


    Kişisel verilerin kaydedilmesi
    MADDE 135. - (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

    (2) Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

    Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
    MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Dostum kamuda kayit yapiyorsun kisiye ozel bir kayit yapmiyorsun. Ama sen tutar ozellikle birini aracinla takip eder adamin gittigi yeri kaydedersen o zaman suc olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

    quote:

    Orijinalden alıntı: entrophy

    arkadaşlar kendi yaptığım kıyaslama ekteki resimdedir. Bu ürünü yani orijinal olanı ben 130 tl den sattım. piyasada 70 tlden satanları görüyorum hala. Ürün aynı ürün şekil itibariyle ancak ne lensi ne de işlemcisi aynı değil. yazılımı da farklı. hatta biri 90 derece iken orijinal olanı 140 derecelik görüş açısı sunuyor.
     ARAÇ İÇİ KAMERA-KAYIT CİHAZI KULLANIMI YASALARA AYKIRI MI?

    Soldakinin keskinliği daha yüksek ama.

    :) öyle olsaydı o üründen çok satardım. neredeyse yarı fiyatına. ancak işinize yaramaz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Ben 1 yıldır kullanıyorum, çok şükür ihtiyaç duymadım ama mecburi hallerde kırmızı ışık ihlali yaptığım durumların videolarını saklıyorum ceza gelirse itiraz ederim diye. Aracı değiştirdim ve kırmızıda geçtim diye ceza kesilmediğini öğrenmiş oldum.
    Ben kameranın 2" lik ekranı yetersiz gelir diye 100 liraya satın aldığım SD card girişli 7" lik araç TV sini de torpidoda taşıyorum
    Kameralara merakım olduğu için evimde de güvenlik amaçlı wireless IP cam kullanıyorum. Ayrıca arabanın anahtarlığında da gizli kamera var.

    Hocam sizinki biraz takintiya donmus :)

    Sakinan goze cop batar aman dikkat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: günerkanat

    Konu başlığının değiştirilmesinde yarar var ;

    "ARAÇ İÇİ KAMERALI KAYIT CİHAZLARI KANUNİ OLARAK YASAKMI" bozuk bir anlatım, bir şey kanuni olarak yasak olmaz. Eylem kanuna aykırı olur veya yasak olur.

    Araç kamerası kullanımı yasalmı ?
    Araç kamerası kullanımı yasalara aykırımı ?

    Şeklinde olabilir.

    Ufak tefek imla hatalarına bulaşanları sevmem fakat anlatım bozukluğunu gidermek lazım.

    Doğru söylüyorsunuz, cümle düşük olmuş, aceleyle yazmıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makbulut43 -- 16 Nisan 2013; 20:13:59 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: günerkanat

    Özel hayatın gizliliği çok geniş bir kavram ve ceza kanunumuzda "Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar" başlıklı 9. bölümünde düzenlenmiştir.

    Türk Ceza Kanunu'nda ;

    1- 132. madde haberleşme gizliliğini ihlal
    2- 133. madde kişiler arası konuşmaların dinlenilmesi, kayda alınması
    3- 134. madde özel hayatın gizliliğini ihlal
    4- 135. madde kişisel verilerin kaydedilmesi
    5- 136. madde verileri kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme....

    Çok fazla hukuki terminolojiye girmeden belirtmekte yarar var. Bu suçlar "kasıtla" işlenebilen suçlardır. 132. maddedeki haberleşme gizliliğini ihlal suçu bakımından örnekleyelim; bir kimsenin telefon görüşmelerini dinlemek üzere teknik bir düzenek kurarsanız (kasıt var) bu suçun faili olursunuz. Fakat otobüste yanınızda oturan adamın telefon görüşmesine kulak misafiri olursanız kasıt olmadığından suç oluşmayacaktır. Kasıtla işlenebilen suçlarda kastın bulunmaması cezalandırmaya engeldir.

    Yukarıda Cem Yılmaz gösterisinin kaydının suç olacağına değinilmiş. Doğrudur fakat konumuzla ilgili değildir. Sinema, video, müzik eserleri gibi telif hakkı ile korunan yapımları eser sahibinin izni olmadan kaydetmek, kopyalamak müstakil olarak suçtur.

    Bizim konumuza en yakın görünenler ; özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin izinsiz kaydedilmesi suçlarıdır.

    Burada da özel hayat kavramı karşımıza çıkıyor. Nedir özel hayat ?

    Özel hayat, kişinin başkalarının gözü önünde olmayan, kamuya kapalı olan, herkesten gizlediği hayatıdır. Bir kimsenin evinde, yatak odasında, banyoda, dostlarıyla söyleşi veya yemekte bulunduğu evreler özel hayatından kesitlerdir.

    (sanatçı, sporcu, siyasetçi gibi toplumca genel olarak tanınan bilinen insanlar için özel yaşam alanı daha dardır gerek AHİM kararlarında gerekse bizim yüksek yargı kararlarımızda farklı bir statüyle ele alınırlar. Meşhur bir pop sanatçısının sevgilisiyle yemek yerken magazin basını tarafından görüntülenmesi suç oluşturmamaktadır (abartmamak kaydıyla), sıradan vatandaşı aynı durumda görüntülerseniz suç oluşacaktır. Bu konumuzun dışında fakat bir dip not olarak belirtmek istedim.

    Kişisel verilerin kaydedilmesi ise; kişinin doğum tarihi, yaş, boy, kilo, tc kimlik numarası, medeni hali, telefon numarası gibi kişinin kendisine özel veya ayırd edici unsurlarının kayda alınmasını bu anlamda tabiri caizde bir veri bankası oluşturulmasını kapsar.

    Gelelim araç kamerası konusuna;

    Arkadaşlar araç kamerası ile kayda alınan alan; cadde, sokak, otoyol gibi kamuya açık yani insanların mahrem alanları dışındaki sahalardır. Kayıt cihazı araç içerisinde olduğundan kamuya açık alanında sınırlı bir kısmı kapsam dahilindedir. Amaç kişilerin özel hayatlarını kayıt altına almak değil (suç kastı yok) maddi yada cismani zararlı bir kazada eldeki verileri delil olarak kullanmaktır. Belkide çok ağır neticeler doğurabilecek bir trafik kazasının aydınlatılmasında yarar sağlamaktır. Kayıt belge delilidir ve lüzumu halinde adli makamlarca başvurulacaktır. Her somut olayın kendisine özgü koşulları vardır ve kastın varlığı olay içerisinde değerlendirilir. Amacına uygun kullanıldığı takdirde yukarıda bahsi geçen suçları oluşturmayacağı kanaatindeyim.

    Bir örnek; kırmızı ışıkta bekler haldeyken bir kimseyi sevgilisi ile sarmaş dolaş yürürken görüntüledik. Özel olarak bu kısım üzerinde durmamız, kaydı saklamamız, yaymamız artık kastın oluşmaya başladığına işaret eder, yani suç oluşur. Bunu sadece araç kamerası ile değil cep telefonu veya başkaca bir görüntüleme aracı ile yapmamız arasında fark yoktur.

    Konunun etik yanı tartışmaya açıktır. Hayatın her karesinin kameralar önünde olması hoş karşılanmamakla beraber, artan kaza ve suç oranları nazara alındığında bir gereksinim olarak karşımıza çıkabilmektedir.




    Yeterince ayrıntılı anlatım olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler. Bu cihazı kötü niyetli kullanmadığımız sürece problem yok.




  • işte araç kamerası alınması için bir sebep daha . isteyen olursa özel mesaj atabilirler







  • Herkese merhaba
    Ben de son zamanlarda böyle bir ürün almayı düşünüyorum, fiyatları cazip.
    Yalnız benim istediğim arabaya sabit montaj yapayım, gps gibi çakmak girişinden elektrik alıp durmayayım.
    Arabam 2006 model avensis. Dikiz aynasına gelen elektrik var, hemen arkasında da iç lamba var. bir elektrikçiye gitsem buradan 12 v elektrik alabilir mi, sıkıntı olur mu?
    kullanan arkadaşlar elektrik işini nasıl çözüyorlar?
  • merhaba. tabi ki yaptırabilirsiniz. ancak şunu unutmamak gerekir. aracınızın aküsünden alacağınız elektrik 12/24volttur. ancak bu cihazlar 5volt ile çalışır. bunu da şöyle aşabilirsiniz. cihazla verilen adaptörü elektrikçiniz aküye direk bağlayabilir adaptörün çıkışını da cihazınıza bağlayabilirsiniz. Saygılarımla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: worms

    Herkese merhaba
    Ben de son zamanlarda böyle bir ürün almayı düşünüyorum, fiyatları cazip.
    Yalnız benim istediğim arabaya sabit montaj yapayım, gps gibi çakmak girişinden elektrik alıp durmayayım.
    Arabam 2006 model avensis. Dikiz aynasına gelen elektrik var, hemen arkasında da iç lamba var. bir elektrikçiye gitsem buradan 12 v elektrik alabilir mi, sıkıntı olur mu?
    kullanan arkadaşlar elektrik işini nasıl çözüyorlar?

    Merhaba,
    İç lambadan alınabilir, yalnız araçların çoğu kapıları kilitledikten bir süre sonra araç içindeki enerjiyi kesiyor. İç lambalarda dahil. Sizin araçta böyle bir kesinti yoksa iç lambadan alınabilir. Bunun için bir tane çakmak giriş soketi (Dişi soket) lazım.
    http://urun.gittigidiyor.com/garaj/2li-arac-oto-cakmak-coklayici-cok-amacli-77521223
    Dişi soketin kablosunu biraz uzun kesip iç lambaya bağlamalısınız.
    Daha sonrada kayıt cihazıyla gelen çakmaklık adaptörünü bu sokete takıp bantla etrafını sararak sabitlediğinizde işlem tamam olacaktır. (Lütfen elektrik ve teknik bilginize güveniyorsanız yapın, aracınıza büyük zararlar verebilirsiniz) Bu adaptör ve soketi tavan lambası çevresinde gizleyebileceğiniz tavan döşemesi ile tavan arasında çok müsait yerler vardır, buraya sabitleyebilirsiniz.
    Ben golfüm için içeride sol yandaki sigorta panosundan aldım, aşağıdaki linkte 2. sayfa; ilk fotoğraf ve 9. fotoğrafta görebilirsiniz:
    http://www.vwtr.net/forum/golf-v/geri-vites-kamera-montaji-t34817.14.html
    C-max için çakmaklıktan sol alttaki bilgisayar bağlantı soketinin olduğu göze çakmak çoklayıcı koydum, adaptörü bu çoklayıcıya taktım. Bu arada eski kasa c-max'ların bahsettiğim göze aşağıdaki linkte mevcut çoklayıcılar tam oluyor, yeri gelmişken bilgi:
    http://www.arabulvar.com/dreamcar-cakmak-coklastirici-soket-2li--2-usb-cikisli-33446/?pr=177235
    Kolay gelsin.




  • Arkadaşlar ben de böyle bir cihaz almayı planlıyorum. Fakat aracın park halindeyken de kameranın kayıt altına almasını istiyorum. Park halinde çarpmalar, araba içi hırsızlık, aracın çizilmesi gibi nedenlerden dolayı. Hareket sensörlü olması iyi olur. Fakat hareket olduğunda kayda başlayınca kayda ne kadar devam ediyor ayarlayabiliyor muyuz? Çift lensli kameranın olmasını istiyorum. Ayrıca kayıt yaparken araç park halindeyken bir kaç gün durması neticesinde aracın aküsünün bitmesine neden olur mu acaba? Fiyatını hakeden bir cihaz arıyorum. Sizden bu yönde bir kamera tavsiyesi istiyorum. Teşekkürler.
  • Merhaba. size tavsiyem kk 7 2 dir. çift kameralı hareket sensörlü. değiştirilebilir pil. uzaktan kumanda ve gece görüş. hepsi mevcuttur. sürekli kayıt için aracınızın aküsüne direk bağlamanızı öneririm. kontak kapandığında enerji kesilmemesi için. pil çok uzun süre dayanmaz. pil şarj olduğunda şarj dervresini otomatik keser ve akünüz korunmuş olur. hareket sensörü hareketi gördüğü anda kayıda başlar hareket bittiği anda da kaydı keser. Ancak hareket sensörünün çalışabilmesi için bir miktar ışığa ihtiyaçolur. yani sıfır karanlıkta hiçbir sistem işe yaramaz. fiyatı 350 tl dir. kargo masrafı ve 16 gb kart dahildir. isteyen bana pm atabilirler
  • Ebay üzerinde 100TL civarı çift kameralı sistemler var. Cesaret edip bir tane alabilsem deneyeceğim nedir ne değildir diye durum. Kamera kayıt cihazları ülkemizde iki hatta üç katı fiyattan satılıyor şuan.
  • Benim de max. verebileceğim rakam 150 lira daha fazlasını şimdilik düşünmüyorum...
  • arkadaşlar bence gümrüğe kafanızı takmayın fazlaca, ben tablet alıyorum 200-300$ arası, sorunsuzca eve kadar geliyor.
  • Biraz pahalı ama bu üründe gayet iyi gözüküyor.

    1080p kayıt, sony sensor, gece çekim kalitesi güzel, harekete duyarlı kamera, 128 gb hafıza desteği, GPS

    http://www.ebay.com/itm/LUKAS-LK-7900-ACE-Dash-Cam-Full-HD-Built-in-GPS-Sony-Sensor-Car-Black-Box-8GB-/121086130390?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c314bb8d6
  • Merhaba ben hareket sensörlü özellik gece park halinde aracımın güvenliği için kamera istiyorum. Tavsiyeniz nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: secilburgaz

    Merhaba ben hareket sensörlü özellik gece park halinde aracımın güvenliği için kamera istiyorum. Tavsiyeniz nedir?

    Haraeket sensörlü kayıt cihazını uzun süre aradım. Sanırım yaygın değil, bulamadım.
    Düşünüldüğünde sensör çokta gerekli değil; bi olay esnasında hareket sensörü devreye girip cihaz kayda başlayıncaya kadar iş işten geçmiş olabilir.
    Devamlı kayıt cihazı, kart dolduğunda baştaki görüntüyü silip üzerine yazmaya devam ediyor. Kapasitesi yüksek kartla çok uzun süre kayıt yapmak mümkün.
    Gece çekimi iyi olan cihaz tavsiyelerini bende bekliyorum.
  • arkadaşlar merhaba,

    bende aracım için GPS, mümkünse G-sensor, ön ve arka kayıt yeteneğine sahip, bir sistem arıyorum. Elektriği ise direk aküden alıp (ya da araç içerisindeki lambadan) sağda solda kablo gözükmeyecek şekilde montajı yapılmış olsun istiyorum. ürünü satın almakta problem yok ama hem satın alabileceğim hemde montajı yapabilecek yani direkt anahtar teslim yapabilecek bir yer biliyor musunuz?

    Teşekkürler.
  • kambochia K kullanıcısına yanıt
    Hocam buralarda olaydın bi öğle yemeğine bağlardık ;)
    Bağlantı çok zor değil, sadece boş zaman, uygun mekan ve biraz elektrik bilgisi. Benim nerdeyse hiç bilgim yok, kim görse nerede yaptırdın diye soruyorlar. Araç kendinizin olunca daha özenli oluyorsunuz. Araç içindeki plastik parçaların çoğu tırnaklı veya metal geçme.
    Yada sağlam bi elektrikçiye gidip yaptıracaksınız.
    Cihaz olarakta konu başında bahsettiğim (ebay'da "2.7'' LCD Dual Lens GPS Logger G-Sensor Car Cam Recorder Camcorder X3000" diye aratın) cihaz fena değil, kayıt süresi kısa. (32 gb'a 10 saat en iyi kalitede çift kamera+GPS kayıtlı çekim)
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.