Şimdi Ara

Türkiye’nin 82. vilayeti!..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ATATÜRK HAVALİMANI ŞEHİR GİBİ....

    FOTOĞRAFLARA YANSIYAN BÜYÜKLÜK
    Atatürk Havalimanı, İstanbul gibi kıtaları birbirine bağlayan, tarihî ve turistik bir şehirde olmanın avantajıyla her yıl 25 milyon yolcuyu ağırlıyor. Havalimanı en ‘ağır’ misafirini geçtiğimiz ekim ayında ağırlamıştı. Dünyanın en büyük yolcu uçağı A 380, 4 kaptan ve 37 personeliyle havalimanına iniş yapmıştı. Tanıtım uçuşları amacıyla İstanbul'a gelen uçak, su köprüsü kurularak karşılanmıştı. Bu tarihi ziyarette çekilen fotoğraflar, uçağın ve havalimanının büyüklüğünü gözler önüne sermişti.


    Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Atatürk Havalimanı; 38 bin personel ve günlük 69 bin yolcusuyla Tunceli, Bayburt, Ardahan ve Kilis’in nüfuslarını geride bıraktı.


    İki dakikada bir uçağın inip kalktığı dünyanın 16. büyük havalimanı, yıllık 25 milyon yolcunun; ayrılığına, kavuşmasına, dramına ve sevincine sahne oluyor.

    Atatürk Havalimanı, dünyada hayatın 24 saat sürdüğü meydanların başında geliyor. Bu hayat limanda zaman zaman ayrılıklara, dramlara ve sevinçlere sahne oluyor. Her yolcunun ayrı bir hikayesi, herkesin yaptığı yolculukta farklı hayalleri var. Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük kapısı Atatürk Havalimanı’na her gün ortalama 69 bin yolcu giriş çıkış yapıyor. Yaklaşık 38 bin personelin görev yaptığı havalimanı kalabalık nüfusuyla dikkat çekiyor.

    340 YABANCI ŞİRKET KULLANIYOR
    Günde ortalama 800 uçağın iniş-kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı hava trafik yoğunluğu açısından dünyanın 16. büyük meydanı. İki büyük ve bir yedek pisti bulunan limana iki dakikada bir uçak inip kalkıyor. Yaz sezonunda bu yoğunluk daha da artarak dakikada bir uçağa kadar çıkıyor. Bu yoğunluğa rağmen, Amerikan Havacılık Dairesi tarafından denetlenen liman, dünyanın en güvenli havalimanları sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Uluslararası arenada çeşitli ödülleri bulunan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni 340 yabancı havayolu şirketi kullanıyor.
    Aynı anda 30 uçağın yolcu indirip bindirebileceği imkana sahip olan terminal, ferahlığı ve geniş kullanım alanlarıyla da göz kamaştırıyor.

    ŞAŞIRTAN TÜKETİM

    Toplam 9 milyon 470 bin 554 metrekare alan üzerine kurulu olan bu dev limanın kendine has bir idari şekli var. Limanda Mülki İdare Amirliği, Koruma Şube Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, DHMİ gibi kamu kurumlarının yanı sıra yerli yabancı 200’den fazla uçak şirketi hizmet veriyor. Personelinin çokluğu ile İstanbul’un bazı ilçelerinden ve Türkiye’nin birçok ilinden daha çok nüfusa sahip olan Atatürk Havalimanı’nda yine Anadolu’daki birçok şehirden çok su, et, ekmek, tuvalet kağıdı ve elektrik tüketiliyor. Limanda resmi kurumlar ve uçak şirketlerinin dışında, sayıları 480’i bulan temsil gözetim şirketleri ile yer hizmeti kuruluşları da yer alıyor. Otel, otomobil kiralama ofisleri, hiç kapanmayan bankaları, lostra salonları, çiçekçisi, fotoğrafçısı, kuaförü, eczanesi, restoran ve kafeteryalarıyla terminal haftanın her günü 24 saat sayısız hizmet sunuyor.

    ENERJİYİ EMİYOR
    Bu dev terminalin enerji tüketim rakamları da şaşırtıcı boyutta. Örneğin Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali’nde günlük ortalama enerji tüketimi 211 bin kw/h. Bu tüketim aylık 6 milyon 330 bin, yıllık 77 milyon kw/h’e tekabül ediyor. Bu tüketim rakamları 15 bin nüfuslu bir ilçenin kullandığı elektrik miktarına eşit.

     Türkiye’nin 82. vilayeti!..


    TAV’IN EMEĞİ BÜYÜK
    Bir zamanlar terminalin yetersizliği yüzünden yaşanan izdiham ve çekilen çilelerin sona erdirilmesinde, işletmeci TAV Havalimanları Holding’in büyük emeği var. Yurt dışında yaptığı limanlarla dünya markası haline gelen şirketin İcra kurulu Başkanı Sani Şener, 2008 yılında yüzde 25’lik büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. Şener, “Türkiye ekonomisi artık global krizleri en az kayıpla atlatmayı başaran güçlü bir yapıya sahip. Bu yapının bize verdiği güvenle yıl sonuna kadar 300 milyon dolarlık yeni yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

     Türkiye’nin 82. vilayeti!..


    AYDA 1 TON KAHVE 9 TON ET TÜKETİLİYOR

    Toplam 49 noktada yiyecek içecek hizmeti verilen Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde ayda ortalama, 7 ton bakliyat, 9 ton kırmızı et, 20 ton meyve, 40 ton sebze, 166 ton içme suyu, 20 ton süt ve süt ürünleri, tüketiliyor. Terminalde ayda ortalama, 1 ton kahve içiliyor.

     Türkiye’nin 82. vilayeti!..


    Havalimanının EN’leri
    > Atatürk Havalimanı’nı tarifeli ve “charter” seferlerle birlikte yerli ve yabancı 560 havayolu şirketi kullanıyor.
    > Terminalin en yoğun olduğu günler pazar, pazartesi ve perşembe.
    > Havaalanında 1300 polis ve 1109 güvenlik elemanı görev yapıyor.
    > İç ve Dış Hatlar Terminalleri’nden yılda ortalama 19 milyon 250 bin bagaj geçiyor. Bu rakam günde 55 bin, ayda ortalama 1.6 milyonu buluyor.
    > Havalimanında yüzölçümü 179 bin metrekareye yayılan 7 bin 76 araç kapasiteli Avrupa’nın en büyük monoblok otoparkı bulunuyor.
    > İç ve Dış Hatlar Terminali günde ortalama 69 bin, yılda ise yaklaşık 25 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.
    > Terminalde Türkiye’de tüketilen tuvalet kağıdı ortalamasının üzerine çıkılıyor. 193 tuvaletin bulunduğu terminallerde günde ortalama 4080 adet rulo tuvalet kağıdı, 160 litre sıvı el sabunu kullanılıyor.
    > Havaalanında şimdiye kadar 36 bin 489 adet eşya unutuldu. Bunlardan 31 bin 395’i sahibine teslim edildi.
    > İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 5 bin 225 metrekare alanda, 19 farklı mağazada duty free satış hizmeti veriliyor.




    Kaynak







  • Kimler geldiiii, kimler geçti hayatımdan...

    Bu haber bana bu şarkıyı hatırlattı nedense.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.